Sony breidt 360 Reality Audio uit, voegt video-ondersteuning toe en meer

sony 360ra opener

Ik schreef vorig jaar een diepgaande recensie van Sony’s 360 Reality Audio-systeem, en ik was behoorlijk onder de indruk van de ruimtelijkheid van het geluid dat het in hoofdtelefoons produceerde.

360 Reality Audio, geïntroduceerd in 2019, is een objectgebaseerd, meeslepend audiosysteem, niet anders dan Dolby Atmos of DTS:X in principe, hoewel de beoogde toepassing muziek is in plaats van soundtracks. Contentmakers mixen audiotracks met behulp van meeslepende audiotools, waarbij instrumenten en stemmen overal in een virtuele 3D-ruimte worden geplaatst. De uiteindelijke mix is ​​gecodeerd in MPEG-H, een audiocodec die meeslepende audio ondersteunt, en kan worden afgespeeld via een koptelefoon of speciaal ontworpen luidsprekers.

Op hoofdtelefoons gebruikt 360 Reality Audio iets dat een head-related transfer function (HRTF) wordt genoemd om het effect te simuleren van geluiden die uit verschillende richtingen komen. Het systeem maakt gebruik van een generieke HRTF die werkt met elke hoofdtelefoon die op elk hoofd rust, maar met bepaalde Sony-koptelefoons kunt u de HRTF aanpassen aan uw specifieke hoofd.

Momenteel zijn er ongeveer 4.000 nummers gemixt in 360 Reality Audio van artiesten als Alicia Keys, Lil Nas X, Megan Thee Stallion, Noah Cyrus, Zara Larsson en meer. Deze titels zijn verkrijgbaar bij verschillende streamingdiensten zoals Tidal, Deezer en Nugs; Amazon Music HD biedt 360RA-tracks voor zijn Amazon Echo Studio-luidspreker.

Sony 360 reality audio creatieve suite

Sony heeft nu inspanningen aangekondigd om het 360 Reality Audio-ecosysteem uit te breiden met nieuwe diensten en productaanbiedingen. Sony Music Entertainment heeft maandag een videoperformance van Zara Larsson uitgebracht met een 360 Reality Audio-mix. Dit was de eerste van wat Sony hoopt dat veel video’s zullen zijn die 360RA gebruiken, die naar verwachting later dit jaar beschikbaar zullen zijn.

Sony en Virtual Sonics hebben nieuwe software voor het maken van inhoud ontwikkeld, de 360 ​​Reality Audio Creative Suite, waarmee het eenvoudiger wordt om 360RA-inhoud te maken. De software is een plug-in voor populaire digitale audiowerkstations (DAW’s) en zou eind deze maand beschikbaar moeten zijn. Een andere samenwerking tussen Sony en Music.com zal een Creators’ Program lanceren, dat het voor creators mogelijk maakt om 360RA-content te produceren en deze vervolgens te streamen.

Op hardwaregebied zijn Sony’s SRS-RA3000- en SRS-RA5000-luidsprekers compatibel met 360 Reality Audio en zullen deze lente beschikbaar zijn. Volgens Sony creëren deze Wi-Fi-luidsprekers een kamervullend geluid met behulp van het Immersive Audio Enhancement-algoritme van het bedrijf. Daarnaast heeft Sony plannen aangekondigd om licenties te verlenen voor de technologieën waarmee gebruikers de 360RA-ervaring op hoofdtelefoons kunnen personaliseren door hun individuele hoorkenmerken te analyseren – wat momenteel alleen mogelijk is op bepaalde Sony-hoofdtelefoons – en om meer smartphones en auto’s in staat te stellen 360 Reality te spelen. Audio-inhoud.

Klik hier voor meer informatie over 360 Reality Audio. De 360RA-videoperformance van Zara Larsson is beschikbaar in de Artist Connection-app, en je kunt hem hier krijgen, samen met een korte ‘making of’-video. Klik hier voor meer informatie over het maken van muziek in 360 Reality Audio. Als je geïnteresseerd bent in de 360 ​​Reality Audio Creative Suite, klik dan hier. Via deze link vind je meer over het Creators’ Program. En tot slot kunt u hier klikken voor meer informatie over het licentiëren van Sony’s technologie.

0 Shares:
You May Also Like