Sony Bravia XR Master Series A90J 4K UHD OLED TV review

65 a90j blk blk edge2edge cw

Sony’s Bravia XR Master Series A90J 4K UHD OLED TV is helemaal top. Het beeld is weelderig en nog wat, de audio is net zo goed als op tv’s, en het ziet er absoluut fantastisch uit, zelfs als er geen afbeelding wordt weergegeven. Perfectie? Niet helemaal. Maar het is een van de top twee of drie 4K UHD-tv’s op de markt, en in mijn boek is het de meest aantrekkelijke van allemaal.

Het is natuurlijk dienovereenkomstig geprijsd; het 55-inch model XR-55A90J dat is getest, gaat voor een coole $ 3.000.

Out-of-box ervaring, ontwerp en specificaties

Het komt niet vaak voor dat ik onder de indruk ben van de verpakking, maar zelfs dat aspect van Sony’s A90J-serie is van het hoogste niveau. Aan de andere kant heeft deze tv al die extra vulling en bescherming nodig. Het scherm is van glas, niet het meer typische plastic, en de rand eromheen is zo smal dat het een ramp zou kunnen zijn als het tegen een hard oppervlak stoot. Maar omdat glas ook stijf is en het OLED-paneel erachter beschermt, is het eigenlijk veel gemakkelijker te hanteren dan de meeste tv’s, waar elke overmatige druk op het schermoppervlak het zou kunnen verpesten.

Ik vond de installatieroutine van de tv ook erg leuk. Het doet echt zijn best om te controleren of uw apparaten op de juiste HDMI-poorten zijn aangesloten, en het gebruikt een microfoon op de afstandsbediening om de audio af te stemmen op uw kameromgeving. Koel.

65 a90j blk blk edge2edge front

Het fysieke ontwerp van de A90J is aantrekkelijk en veelzijdig. Het OLED-achter-glas ontwerp zorgt niet alleen voor een rijk beeld, maar ook voor een bijna spiegelachtige negatieve ruimte wanneer de tv is uitgeschakeld. De bezel is, zoals ik al zei, zo smal dat hij bijna verdwijnt. Het effect bij wandmontage met behulp van het 300 mm x 300 mm VESA-punt is eenvoudig maar elegant.

De A90J is nog steeds aantrekkelijk – hoewel niet zo minimalistisch – als hij ergens op zit; vooral wanneer de poten vanaf de randen naar buiten gericht zijn, zoals in de onderstaande afbeelding. Hierdoor blijft de onderkant van de tv gelijk met het steunoppervlak, wat een look is waar ik van geniet omdat je er dingen achter kunt verbergen. Je kunt ze ook heroriënteren om ruimte te creëren, of als secundaire bevestigingspunten naar het midden gebruiken om het op een kleinere tafel of standaard te laten rusten.

Merk op dat in de onderstaande afbeelding de helft van de bovenste tv vanaf de bovenkant is bijgesneden – er is geen ultrabreed model A90J!

sony a90j1

De A90J is een 3840 x 2160 (4K UHD) OLED-tv. Ik heb het 55-inch klassemodel getest (54,6 inch diagonaal gemeten), maar het zal ook beschikbaar zijn in 65- en 83-inch vormfactoren. Helaas waren de prijzen voor de twee grotere modellen niet beschikbaar op het moment van schrijven. Het paneel is 10-bit RGBW (rode, groene en blauwe subpixels, met een vierde witte subpixel om indien nodig helderheid toe te voegen) met een verversingssnelheid van 120 Hz. Beter dan dat wordt het niet. Het besturingssysteem is de nieuwste versie van Google TV (née Android TV).

Sony a90j achterpaneel

De poortarray op de A90J is een beetje ongebruikelijk omdat het echte clipconnectoren biedt voor blote draden om een ​​middenluidspreker aan te sturen (zie hierboven). Verder is het standaard: vier HDMI-poorten, waarvan er één ARC ondersteunt; een andere die een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz ondersteunt; en nog twee van het meer typische 60Hz-type.

Er is coax voor een tv-antenne of kabel/satellietvoeding; optische S/PDIF-uitgang; hoofdtelefoon/extra audio-uitgang; een 3,5 mm composiet video-ingang; 3,5 mm RS-232C voor systeemintegratie; en drie USB-poorten. Netwerkconnectiviteit wordt afgehandeld door 10/100 ethernet en 802.11ac wifi. Er is ook Bluetooth 4.2 aan boord. Ik verwachtte Bluetooth 5.0, maar de implementatie van Sony ondersteunt verbindingen met lage latentie, dus tv kijken terwijl je een Bluetooth-koptelefoon draagt, is een goede ervaring.

Sony gooit, net als andere leveranciers, veel marketingpucky naar je toe. In dit geval zijn de termen XR dit, XR dat, enzovoort. Ik geef niet toe, maar de A90J is de eersteklas Master Series van het bedrijf, dus ze doen alles zo goed als ze weten, en dat is over het algemeen net zo goed als elk ander bedrijf op de planeet. Met andere woorden, de reputatie van Sony is niet zonder inhoud.

Enkele van de meer opvallende kenmerken met het label XR zijn: ondersteuning voor HDR10, HLG en Dolby Vision HDR; Dolby Atmos- en DTS Digital Surround-ondersteuning; automatische ondersteuning met lage latentie en variabele verversingssnelheid op HDMI-ingangen 3 en 4 voor gaming; Apple AirPlay 2-compatibiliteit; en ondersteuning voor zowel Amazon Alexa als Google Assistant stemassistenten.

Afstandsbediening en interface

Sony’s nieuwste RMF-T621U-afstandsbediening is lang, dun en heeft een over het algemeen intelligente lay-out. Ik vond wel dat de achterkant de neiging heeft om los te laten als je hem laat vallen. Simpele oplossing: laat het niet vallen. Behalve dat ik bezwijk voor mijn onhandigheid, is de afstandsbediening ook verlicht (met een omgevingslichtsensor) en universeel, wat betekent dat hij andere apparaten kan bedienen. Het is echter ook infrarood, dus je moet de receptor in het midden van de tv gedeblokkeerd laten om het te gebruiken.

sony rmf tx621u afstandsbediening held

Zoals ik al zei, is Google TV aan boord, met grote rijen app-pictogrammen en functionele pictogrammen bovenaan. Mijn enige klacht is dat totdat u zich aanmeldt bij Google, de onderste helft van het scherm wordt gebruikt als herinnering om dat te doen, in plaats van de lijsten met inhoud voor de geïnstalleerde apps weer te geven. Het is minder druk, maar ook minder nuttig.

Eerlijk gezegd zou ik liever hebben dat deze ruimte gewoon leeg was. Ik zou ook willen dat om een ​​tv effectief te gebruiken, ik me niet hoefde aan te melden bij een bedrijf waarvan het privacybeleid is dat jij er geen hebt. Maar goed, dat is slechts mijn mening.

Om terug te komen op de review, de algehele interface van de A90J is erg goed. Het is niet helemaal Roku-efficiënt, maar het komt in de buurt. Op zichzelf staande secties voor alle soorten instellingen zijn twee klikken verwijderd en er is een ace TV-kanaalgids.

a90j 65

, Ik heb de A90J opnieuw bezocht en had dezelfde problemen die ik ooit had met de app voor het afspelen van media. Het crashte elke keer dat ik probeerde mijn map met video’s te openen. Dit gebeurde niet tijdens mijn oorspronkelijke testen, dus ik heb geen idee waarom. Dezelfde map heeft prima gewerkt met elke andere tv waarop ik hem heb geopend.

Beeld en geluid

Het beeld van de A90J is absoluut uitstekend met de overgrote meerderheid van het materiaal. Sony heeft de bruikbare helderheid voor zijn nieuwste OLED’s verhoogd en HDR ziet er fantastisch uit. De schermconformiteit is bijna perfect, zoals je ook van de technologie zou verwachten.

Het contrast is prachtig en de kleur is verzadigd en zeer nauwkeurig, hoewel het lijkt alsof Sony het een beetje naar hun smaak heeft afgestemd. En natuurlijk heersen de pure zwarten van OLED. Misschien zal Samsung’s aankomende Micro-LED dat veranderen – we zullen zien.

Omdat de OLED-pixels zich achter glas bevinden, krijg je hetzelfde effect dat je krijgt van Apple-computers en -schermen: weelderig, rijk, luxueus en alle andere stromende bijvoeglijke naamwoorden die je maar kunt bedenken. Als je van animatiefilms, sci-fi, kunstfilms en dergelijke houdt, is er gewoon niets dat daaraan kan tippen.

Verwerking, inclusief opschaling, is verbeterd ten opzichte van de laatste generatie; inderdaad, het is uitstekend, zo niet perfect. Er waren enkele kleine storingen in de Spears & Munsil-tests in de bewegingstests en enkele van de afwijkende fijne lijntests. LG’s OLED’s zijn daar iets beter in, maar Sony kan zijn rivaal gemakkelijk matchen met materiaal uit de echte wereld. En bij de lijntests is er geen afval over het scherm verspreid, zoals je zult zien bij sommige goedkopere lcd-tv’s.

De grootste verwerkingsverbetering in mijn boek is de manier waarop de A90J met pannen omgaat wanneer er veel fijne details bij betrokken zijn. Ik zag bijna geen moiré of glinstering. In feite heb ik alleen minder gezien in 8K-eenheden. Een kleine waarschuwing hier: de A90J is in staat tot helderheid voor een OLED. Draai het omhoog en je kunt artefacten veroorzaken. Doe dat niet.

Ik zou willen dat de bewegingsafhandeling een haartje soepeler was, aangezien er af en toe een lichte trilling was met moeilijk materiaal, zoals een verhoogde trein die met lagere snelheden een hoek omgaat.

Als het op audio aankomt, speelt Sony voor niemand de tweede viool. Het bedrijf pionierde met het gebruik van het oppervlak van een OLED-paneel als een vlakke driver, en die technologie is in dit model op een bijgewerkte en verbeterde manier aanwezig: audio-evenementen komen overeen met de actie op het scherm dankzij twee full-range en twee subwoofer-actuators; plus, er is gesimuleerd surround-geluid.

Ik was echter een beetje verdrietig om te ontdekken dat er geen EQ-bedieningselementen voor de gebruiker zijn, alleen vooraf gedefinieerde instellingen. Ik wilde de bas steeds een beetje opkrikken. Maar er is tenminste bas; die frequentie is een non-entiteit op de overgrote meerderheid van moderne tv’s. Dat gezegd hebbende, de A90J is waarschijnlijk de best klinkende tv die ik ooit heb gehoord.

Helaas kwam ik een explosie uit het verleden tegen die ik niet had verwacht – of niet wilde: Sony’s Media Player-app, voor het afspelen van videobestanden vanaf USB en netwerkopslag (de laatste via DLNA), crashte elke keer dat ik de map opende op een 64 GB USB-stick waar mijn testvideo’s worden opgeslagen.

Het opnieuw formatteren van de USB-stick loste het probleem niet op en ik werkte nog steeds samen met Sony om het probleem op te sporen op het moment van schrijven. Gelukkig is dit geen probleem waar de meeste reguliere consumenten mee te maken zullen krijgen of er zelfs maar om geven. Als je dat doet, download je VLC gewoon uit de app store.

Ik wil iedereen eraan herinneren dat we deze tv’s door de verwerkingswringer hebben gehaald. Sommige van onze tests creëren scenario’s die nooit voorkomen in levensecht materiaal. En nog geen tv, inclusief de superprijzige 8K UHD-modellen, heeft ze allemaal overtroffen.

Waar het op neerkomt:

De Sony Bravia XR Master Series A90J is een tv en het uiterlijk wanneer hij aan de muur is gemonteerd of op een oppervlak is ingebouwd, is absoluut fantastisch in mijn boek. Het is mijn favoriet aller tijden. Dat gezegd hebbende, betaal je nogal zwaar voor die laatste 10 procent kwaliteit. Als geld geen belemmering voor je is, ga ervoor. Je zult het ook geweldig vinden.

0 Shares:
You May Also Like