Sony Bravia Master Series Z9J 8K TV review: waar is de ingebouwde 8K?

z9j hero

Sony’s Bravia Master Series Z9J 8K-tv levert een zeer goede beeldkwaliteit, een geweldig uiterlijk en fantastische audiofuncties en prestaties. Het is prijzig – en sommige, voor $ 7.000 – maar het grotere probleem is dat het geen 8K-videobestanden kan afspelen, noch van lokale USB-media, noch via YouTube. En Sony weigerde ons te beloven dat het op de weg zal komen.

Ontwerp en functies

Je hebt waarschijnlijk een paar stevige vrienden nodig om het 75-inch model dat Sony voor deze review heeft gestuurd in te stellen – het verzendgewicht is maar liefst 130 pond. Zoals hieronder wordt getoond, illustreert Sony mensen die de taak uitvoeren in de installatiehandleiding.

sony z9j tillen

Je zou het misschien kunnen regelen door te schuiven, hefboomwerking, kantelen, leunen en steunen (ik deed het – maar het was niet gemakkelijk), maar waarom het risico lopen? De Z9J is ook vrij dik met iets meer dan drie centimeter, maar dat is grotendeels te danken aan de audio-infrastructuur – daarover later meer.

De Z9J is een 8K UHD (7680 x 4320) scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en maakt gebruik van Sony’s eigen technologieën voor kleur en helderheid. Er is een full-array achtergrondverlichting met ergens rond de 400 volledig dimbare achtergrondverlichtingszones, als we de zonetellers (video’s van kleine witte blokken die langs de randen van het scherm lopen) mogen geloven.

z9j levensstijl

De Z9J mag dan zwaar zijn, maar Sony heeft een zeer slimme standaard met drie standen ontworpen om ervoor te zorgen dat hij stabiel blijft op welk oppervlak je hem ook plaatst.

Sony z9j standaard

Door verschillende bevestigingspunten te gebruiken, kunt u de poten naar de zijkanten oriënteren, zodat de onderkant van de tv vlak tegen het steunvlak rust; plaats ze aan de zijkanten, maar onder een hoek om het apparaat van het steunoppervlak te tillen; of verder naar het midden van de tv voor smallere platforms. De afbeelding aan de linkerkant illustreert uw opties. De tv kan ook aan de muur worden bevestigd.

Er zijn vier HDMI-poorten, waarvan er één eARC-audio-uitvoer ondersteunt en een andere die 4K UHD/120Hz- en 8K UHD/60Hz-signalen met hoge bandbreedte ondersteunt. Twee van de HDMI-poorten ondersteunen ook HDMI-CEC. Variabele verversingssnelheid en automatische low-latency-modus zijn ook aanwezig.

Audio wordt ook weergegeven via een optische aansluiting aan de achterkant en een 3,5 mm koptelefoonaansluiting aan de zijkant van de tv. Uniek aan Sony is een tweedraads uitgang voor een center speaker.

Andere poorten zijn onder meer coax voor kabel- en over-the-air antennes, een 3,5 mm RS-232C-aansluiting voor systeemintegratie (die externe audio koppelt aan de tv-bediening) en een RJ-45-poort voor ethernetverbindingen. Wi-Fi-connectiviteit is 802.11ac en er is Bluetooth met lage latentie aan boord.

Terugkomend op het onderwerp audio, heeft de Z9J maar liefst zeven drivers: vier tweeters, twee middentonen en een enkele subwoofer. Ik noem ze stuurprogramma’s, maar ze laten het schermglas trillen, waardoor het in wezen verandert in een gigantische vlakke luidspreker.

De Z9J ondersteunt ook DTS Digital Surround, Dolby Audio en Dolby Atmos, wat ook ondersteuning betekent voor oudere codecs van die leveranciers. Alsof dat nog niet genoeg is, is er een akoestische automatische kalibratieroutine die de output van de luidsprekers aanpast aan de omgeving van de tv.

Kalibratie maakt een merkbaar – en meestal goed – verschil, maar u kunt op elk moment terugkeren naar de standaardinstellingen of de installatie opnieuw uitvoeren. Ten slotte zal de Z9J normale audio “opschalen” naar faux 3D-surround. Ja, Sony heeft zijn audio-karbonades bij elkaar.

Andere aanbevolen technologieën zijn Apple Airplay 2, Chromecast, Dolby Vision en HDR10.

Gebruikersinterface en afstandsbediening

De Z9J maakt gebruik van het Android TV-besturingssysteem, dat veel verbeterd is ten opzichte van het crashfestijn van een paar jaar geleden. Als je bereid bent om in de wereld van Google te leven, zal de interface je bevallen.

z9j voorkant google

Android TV is gemakkelijk te browsen en heeft al die Android-functies en apps die het enorme ecosysteem van Google bezetten. Sony biedt ook een uitgebreide zendergids waarmee u gemakkelijk naar inhoud kunt surfen.

De meegeleverde afstandsbediening is het vernieuwde model dat we voor het eerst zagen met de modellen van vorig jaar, en meest recentelijk, de A90J. Het is groot genoeg dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat het in de kussens van de bank verdwaalt; het ligt comfortabel in de hand; en functioneel past het goed bij de interface op het scherm van de tv. Dat is mijn omslachtige manier om te zeggen dat ik het leuk vind – ik vind het niet zo leuk als de Roku-afstandsbediening, maar …

sony rmf tx621u afstandsbediening held

Mijn enige kleine klacht met de afstandsbediening is dat de vierwegs rocker / oke-knop een beetje moeilijker te navigeren is op het gevoel dan sommige andere – de buitenkant is niet genoeg verhoogd naar mijn smaak, en ik moest soms morrelen om te navigeren . Hoe dan ook, deze nieuwe afstandsbediening is veel beter dan de verouderde afstandsbediening die Sony nog maar kort geleden met zelfs zijn top-of-the-line tv’s heeft geleverd. Die controllers waren niet goed genoeg voor een goedkope hotelkamer.

Prestatie

Vergis je niet, de Z9J levert het Sony-imago waar fans naar op zoek zijn. De kleur is nauwkeurig, maar niet zo waarheidsgetrouw als die van kwantumstippen. Maar het beeld roept die stijlvolle sfeer op die deel uitmaakt van de Sony-esthetiek. Je kunt de kleur niet nauwkeuriger maken, maar je kunt hem naar smaak aanpassen met een reeks tweaks.

De verwerking was erg goed, al lijkt de Z9J standaard te kiezen voor iets minder standaardscherpte dan de meeste merken. Het verhogen van de scherpte zal iets meer opvallende artefacten zoals moiré veroorzaken, maar slechts in geringe mate.

Zoals eerder vermeld, onthulden zonetellers ergens rond de 400 tot 440 achtergrondverlichtingszones en werd het dimmen uitzonderlijk goed afgehandeld. Je ziet nauwelijks de overgang aangrenzende zones dimmen en oplichten. Er is slechts een milde bloei in het slechtste geval, en de nachtelijke skyline van Vegas in Sony’s eigen contrastvideodemo wordt net zo goed behandeld als ik heb gezien bij elke lcd-tv, met uitzondering van de mini-LED-achtergrondverlichting die wordt gebruikt in sommige van de nieuwste TCL’s en Samsung.

De Z9J doorstond de Spears & Munsil-tests, met uitzondering van de piramidale testpatronen met fijne lijnen; die vertoonden meer dan de gebruikelijke hoeveelheid vervorming. Dat gezegd hebbende, de convergerende lijnen in die test zijn buitengewoon zeldzaam in materiaal uit de echte wereld en geen enkele tv kan ze perfect aan.

Bewegingsafvlakking was uitstekend, hoewel niet helemaal vergelijkbaar met de onlangs beoordeelde en sterk verbeterde Vizio P-serie. De uniformiteit van het scherm was ook uitstekend, net als het kijken vanuit steile hoeken.

Audio was niets minder dan fantastisch, in ieder geval voor een tv. Die zeven speakers en de verschillende trucjes van Sony maken de Z9J tot een van de weinige sets die zijn mannetje kan staan ​​met soundbars en dergelijke. Als u de voetafdruk van uw entertainmentconfiguratie wilt minimaliseren, is dat geen geringe overweging.

z9j levensstijl

Het werd pas plakkerig toen ik overschakelde naar 8K UHD-materiaal. Hoewel de YouTube-app up-to-date is, ondersteunt de Z9J blijkbaar niet de AV1-codec die nodig is voor bonafide 8K UHD-weergave – de resolutie-opties komen uit op 2160p in plaats van 4320p. Sla een.

Bovendien kan de ingebouwde mediaspeler van Sony geen 8K UHD-bestanden afspelen, wat betekent dat de HEVC-films die ik gebruik voor het testen van andere 8K UHD-tv’s nutteloos waren. Sla twee. Of deze tekortkomingen hardwarebeperkingen zijn of de fout van het Android-besturingssysteem was niet duidelijk; vreemd genoeg zou Sony geen verklaring geven. Zie onder.

De mediaspeler geeft 8K UHD weer, dus daar moest ik me voor mijn eerste evaluatie mee tevreden stellen. Zei dat 8K UHD-beelden scherp waren en die 8K-look hadden. Nadat dit artikel was gepubliceerd, heb ik een laptop aangeschaft die 8K kan leveren en deze heb ik gebruikt om het 12K NYC-overzicht van Phil Holland af te spelen, evenals verschillende andere 8K UHD-video’s.

De Z9J kan inderdaad 8K mooi renderen. Detail is niet zo uitgesproken als bij Samsung’s 8K UHD-tv’s, maar het is zeker een merkbare stijging van 4K UHD. Houd er rekening mee dat je 8K specifiek moet inschakelen op de 4e HDMI-poort, anders zie je alleen 4K UHD.

Sony voldoet grotendeels aan de hype over XR-opschaling van minder dan 8K UHD-inhoud. Het werkt tot op zekere hoogte met het meeste materiaal, hoewel het af en toe ook milde artefacten veroorzaakte. Over het algemeen was ik niet zo onder de indruk van de opschaling die ik twee jaar geleden van Samsung’s Q900 zag, maar door de opschaling van Sony zien de meeste 4K UHD er beter uit.

Gevraagd om commentaar op de toekomst van 8K UHD-weergave via iets anders dan de HDMI-poort, antwoordde Sony: “We werken samen met onze streamingpartners terwijl ze 8K-inhoud en de levering ervan ontwikkelen en zullen blijven evalueren hoe we onze klanten de beste ervaring kunnen bieden .”

Die opmerking wekte minder vertrouwen van mijn kant met betrekking tot de 8K UHD-toekomst van de Z9J, dus ik vroeg hen ronduit of de Z9J HEVC- en AV1-weergave was, mocht het bedrijf ervoor kiezen om het te implementeren. Het antwoord was: “We kunnen op dit moment niet praten over onze 8K-verwerkingsstrategie.” Ik heb ook contact opgenomen met Google over de 8K UHD-mogelijkheden van Android TV, maar heb nog geen reactie gekregen. Wees gerust, we zullen dit artikel bijwerken als er meer informatie beschikbaar is.

Gevolgtrekking

De Z9J is een uitstekende tv met 4K UHD die elke fan van het merk Sony graag in de woonkamer zou willen hebben staan. Maar als je bereid bent afstand te doen van dit soort munten om 8K UHD te krijgen, wed ik dat je er wat van zou willen – zelfs als het gewoon een YouTube-luchttour is, of iets dat je downloadt van NASA. Met de Z9J kun je dat niet, en Sony is nieuwsgierig of je de weg op kunt.

Je kunt dat vandaag allemaal doen met Samsung’s Q900, die in mijn eerdere recensie deed schudden, evenals de nieuwere QN900 en QN800 van dat bedrijf, hoewel ik een van die laatste modellen nog moet beoordelen. Maar ik heb nooit meegemaakt dat Samsung terugviel op de beeldkwaliteit.

0 Shares:
You May Also Like