Sonus faber Omnia review: een alles-in-één luidspreker gebouwd voor een luxe levensstijl

Sonus faber Omnia all-in-one audio system

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Ongelooflijk mooi ontwerp Onberispelijke audioprestaties Analoge en digitale bronnen, waaronder MM-draaitafels Dual-band wifi, met Apple AirPlay en ChromecastTidal Connect, Spotify Connect en Roon Ready-compatibiliteit

nadelen

Kwaliteit en vakmanschap hebben een hoge prijs Afstandsbediening gaat niet naar hetzelfde niveau

Ons oordeel

Het merk Sonus faber wekt zeer hoge verwachtingen; de Omnia slimme luidspreker levert het kenmerkende geluid van het bedrijf tegen een meer haalbare prijs (in vergelijking met de rest van zijn productlijn).

Prijs bij beoordeling

$ 1,999,00

Vandaag de beste prijzen: Sonus faber Omnia

Het Sonus faber Omnia alles-in-één draadloze muzieksysteem klinkt net zo goed als het eruit ziet. Of misschien moet ik zeggen dat het er net zo goed uitziet als het klinkt. Wat je perspectief ook is, de Omnia is een prachtig stuk uitrusting dat perfect past bij een verzameling klassieke moderne ontwerpen uit het midden van de eeuw, maar het levert audio die vroege hifi-liefhebbers zich niet konden voorstellen.

Sonus faber, opgericht in 1983 door de Italiaanse ontwerper Franco Serbin, maakte naam door het gebruik van hoogwaardig hout voor de kasten waarin de luidsprekers van wereldklasse zijn ondergebracht. De Aida II vloerstaande luidsprekers van het bedrijf, gericht op de meest veeleisende klanten met diepe zakken, worden verkocht voor $ 130.000. De Lumina III vloerstaande luidsprekers van $ 2.200 zijn iets betaalbaarder, maar ze hebben nog steeds een versterker en ingangsbron nodig om af te spelen.

De Omnia is een alles-in-één oplossing die Apple AirPlay 2, Chromecast, Bluetooth (met AptX HD-ondersteuning) en Wi-Fi (via een ingebouwde dual-band Wi-Fi 5-adapter) omvat. Het systeem is compatibel met Spotify Connect, Tidal Connect en is Roon Ready.

Sonus faber mini-DIN-naar-RCA-adapter

James Barber/Gieterij

De luidspreker meet 5,12 x 25,6 x 11 inch (HxBxD) en weegt 16,75 pond. De bovenkant van het apparaat is een aanraakgevoelige interface om het systeem te bedienen. Gebruikers kunnen zien welke ingang is geselecteerd, welke streamingdienst in gebruik is, of het volume regelen door het patroon van verlichte lichten op het oppervlak te zien. Er is ook een meer traditionele afstandsbediening met gelabelde bedieningselementen.

Zodra je de verbinding met de Home-app voor iOS of de Google Home-app voor Android tot stand hebt gebracht, is wifi de optimale afspeelkeuze. Volg de stappen die duidelijk worden beschreven in de uitstekende Snelstartgids en de Omnia onthoudt uw netwerk en maakt automatisch opnieuw verbinding, zelfs als u de stekker uit het stopcontact haalt en de luidspreker naar een andere locatie op hetzelfde netwerk verplaatst. Er is ook een 10/100 Mbps ethernetpoort als je de voorkeur geeft aan een bedrade verbinding

Tidal- en Spotify-gebruikers moeten speciale aandacht besteden, aangezien de Omnia directe verbindingen van beide apps ondersteunt, en het resulterende geluid is beter dan wat je krijgt van Bluetooth of AirPlay 2. (Mis onze vergelijking van alle belangrijke muziek niet -streamingdiensten.)

Sonus faber aanraakbedieningen

James Barber/Gieterij

Er is een HDMI ARC-poort als je het apparaat als televisieluidspreker wilt gebruiken, en met een mini-DIN analoge ingang kun je een draaitafel aansluiten via de meegeleverde mini-DIN-naar-RCA-adapterkabel. Met een schakelaar aan de achterkant van het apparaat kunt u kiezen tussen phono- en lijningangen.

Een indicatielampje aan de bovenkant van het apparaat verandert van kleur op basis van de invoerbron. De standaard is blauw voor Bluetooth, oranje voor HDMI, roze voor phono en wit voor streaming-apps. De indicator blijft wit als je AirPlay gebruikt, maar wordt groen voor Spotify, lichtblauw voor Tidal, paars voor Roon en geel voor Chromecast. Dat is handig, want de meeste van die apps werken ook via AirPlay en je zult de directe verbinding willen gebruiken voor de verbeterde geluidskwaliteit.

Er is een kleine afstandsbediening met een vorm die het ontwerp van de Omnia weerspiegelt. Het is uitgerust met een aan/uit-knop, volume- en dempingsknoppen, knoppen voor vooruit en achteruit springen en de mogelijkheid om van ingang te wisselen. De met rubber beklede knoppen zijn niet alleen door aanraking te onderscheiden en ze hebben geen achtergrondverlichting, dus je hebt weinig verlichting nodig om ze te gebruiken.

Een blik op de zijwaarts gerichte driver van Sonus faber Omnia

James Barber/Gieterij

De Omnia is voorzien van een 490 watt closed-box systeem dat geschikt is voor een frequentierespons van 30Hz tot 25kHz (@-6dB). De luidspreker is uitgerust met zeven drivers: twee 0,75-inch zijden dome-tweeters met een neodymium-motorsysteem met slug-structuur, twee 3-inch papierpulp-middentonen, één naar beneden gerichte 6,5-inch long-throw woofer met een aluminium conus, en twee 1.75-inch drivers met volledig bereik en omgekeerde domes van non-press cellulosepulp.

Sonus faber prijst zijn Crescendo-technologie die gebruikmaakt van de full-range drivers aan elk uiteinde van de Omnia-luidspreker om een ​​mix van in-fase dipool- en anti-fase dipoolsignaalverwerking te combineren om te creëren wat het bedrijf een “3D-luisterervaring” noemt.

Sonus faber heeft de high-end streaming-luidsprekermarkt bijna voor zichzelf, met als enige echte concurrentie de vergelijkbaar geprijsde Naim Mu-so 2. Beide luidsprekers maken de uitstekende reputatie van hun respectieve fabrikanten waar en hoewel ze bijna even uitstekend, elk biedt een echt alternatief voor het andere.

De Mu-so is een imposant stuk industrieel ontwerp in de stijl van de jaren 80 dat een beetje koude sci-fi-vibes afgeeft, terwijl de Omnia die Eames-achtige rondingen uit het midden van de eeuw uitstraalt. Mijn eerste generatie Mu-so biedt wat meer body aan de lage kant, maar het kan niet helemaal tippen aan de helderheid en details die de Omnia levert op akoestische gitaren of houtblazers.

Sonus faber Omnia afstandsbediening bovenop de speaker

James Barber/Gieterij

Luisteren naar het etherische nieuwe album van Ethel Cain op de Omnia via Tidal Connect was een bijzonder verhelderende ervaring. De wervelende achtergrondzang van producer/singer/songwriter Hayden Anhedönia doet denken aan Elizabeth Fraser van de Cocteau Twins, en er is een doelgerichte en aanhoudende buzz in het middensegment die door het album gaat. Het is een dik, veeleisend geluid dat mijn mindere luidsprekers en koptelefoons bedwelmt, maar de Omnia hield de instrumenten discreet en opende Cain’s muziek tot iets hypnotiserends.

Mijn testeenheid kwam met de walnootafwerking. Sonus faber belooft later dit jaar een volledig zwarte ‘grafiet’-versie, maar het is het contrast tussen de houtnerf en het zwarte stoffen rooster dat het ontwerp van de Omnia zo aantrekkelijk maakt. De walnoot lijkt de voor de hand liggende keuze.

De Sonus faber Omnia zou een van die audio-investeringen moeten zijn die een leven lang meegaat. Zelfs als de streamingtechnologie op de een of andere manier wordt vervangen door tot nu toe onvoorstelbare protocollen, werkt het net zo goed met een draaitafel en, zoals we de afgelopen jaren hebben geleerd, gaat vinyl nooit weg. De bonus is dat de Omnia voorbestemd lijkt om deel uit te maken van de permanente collectie van designmusea over de hele wereld, en het is een ongelooflijke buzz om iets dat je bezit als kunstwerk te zien worden tentoongesteld.

0 Shares:
You May Also Like