Sonos stopt in mei met het uitgeven van software-updates voor ‘legacy’ speakers en apparaten

sonos bridge

Als je een ouder Sonos-apparaat gebruikt, zoals de CR200-afstandsbediening, een Zone Player of de Play:5 van de eerste generatie, moet je een aantal moeilijke beslissingen nemen.

Sonos heeft zojuist aangekondigd dat een aantal van zijn oudste producten vanaf mei geen software-updates meer zullen ontvangen, wat betekent dat ze voor Sonos de status “end-of-life” hebben bereikt.

“We zijn enorm trots op het feit dat we producten bouwen die lang meegaan”, zegt Sonos in een blogpost. “We zijn nu echter op een punt gekomen waarop sommige van de oudste producten hun technische limieten hebben bereikt op het gebied van geheugen en verwerkingskracht.”

Onder de Sonos-speakers en -apparaten die vanaf mei geen software-updates meer zullen ontvangen, zijn onder meer:

Bridge (hierboven afgebeeld) Connect and Connect:Amp (gefabriceerd tot 2015) CR200 remote Play:5 luidspreker (eerste generatie) Zonespelers (ZP80, ZP90, ZP100, ZP120)

Eigenaren van “legacy” Sonos-producten hebben een aantal opties. Om te beginnen kunnen ze ze blijven gebruiken, met dien verstande dat ze na verloop van tijd functionaliteit zullen verliezen. Muziekstreamingdiensten ondersteunen bijvoorbeeld mogelijk de oudere apparaten niet meer, evenals ‘spraakpartners’ zoals Amazon en Google.

Er kan nog een ander ernstig nadeel zijn aan het aangesloten houden van een verouderde Sonos-speaker of -component op uw andere Sonos-apparaten. Volgens een e-mail die naar getroffen Sonos-gebruikers is gestuurd, blokkeert een verouderd Sonos-product dat geen software-updates meer ontvangt, updates voor al je aangesloten Sonos-componenten, zelfs de nieuwere. Dat gezegd hebbende, vertelde een Sonos-vertegenwoordiger ons dat gebruikers in feite oudere Sonos-apparaten kunnen “scheiden” van “moderne” Sonos-systemen, met meer details die “dichter bij mei” worden onthuld.

“Houd er rekening mee dat, omdat Sonos een systeem is, alle producten op dezelfde software werken”, waarschuwt de Sonos-e-mail. “Als moderne producten na mei verbonden blijven met legacy-producten, ontvangen ze ook geen software-updates en nieuwe functies.”

Een tweede optie is om met 30 procent korting te “inruilen” voor een nieuwer Sonos-apparaat. Om deel te nemen aan het ‘Trade Up’-programma van Sonos, moet je je apparaat verbinden met je Sonos-account en vervolgens bevestigen dat je het wilt ruilen voor een nieuwer model. Een deel van het proces houdt in dat je je oudere apparaat in de “Recycle-modus” zet, waarbij alle persoonlijke informatie wordt gewist voordat het permanent wordt gedeactiveerd voor recycling.

Het schrijven was op de muur voor sommige van Sonos’ oudere ‘legacy’-producten. Toen Sonos vorig jaar oktober zijn “Trade Up”-programma aankondigde, kwamen in aanmerking komende producten onder meer de Zone Players en de eerste generatie Play:5-luidspreker, die meer dan 10 jaar oud is.

De Bridge was ondertussen een noodzaak om Sonos-speakers en -apparaten op je wifi-netwerk aan te sluiten, maar door een software-update uit 2014 konden Sonos-speakers rechtstreeks verbinding maken met wifi, waardoor de Bridge niet meer nodig was.

Toch zijn veel liefhebbers van home-audio gewend aan luidsprekers die voor onbepaalde tijd meegaan; ik heb bijvoorbeeld een 5.1-luidsprekerset van bijna 20 jaar oud en hij klinkt (en werkt) net zo goed als op de dag dat ik hem kocht.

Maar dat is het probleem met verbonden luidsprekers en audio-apparaten voor thuis, zoals die worden verkocht door Sonos: in tegenstelling tot “domme” luidsprekers en versterkers die tientallen jaren meegaan, hebben verbonden luidsprekers een houdbaarheid die wordt beperkt door de hardware onder hun motorkap.

Inderdaad, juist de functies die de luidsprekers, versterkers en apparaten van Sonos zo aantrekkelijk maken, zoals hun mogelijkheid om rechtstreeks verbinding te maken met streaming muziekservices en met elkaar, terwijl (in sommige gevallen) met Alexa en Google Assistant werken, verkorten hun “verkoopprijs” drastisch. op datum.

0 Shares:
You May Also Like