Sonos laat de naald vallen voor muziekstreaming met hoge resolutie via Qobuz

sonos qobuz high resolution music streaming

Als je geduldig hebt gewacht tot Sonos zijn audio-ondersteuning met hoge resolutie uitbreidt naar streaming muziekdiensten, dan is er goed nieuws: je wachten is voorbij.

Sonos heeft zojuist aangekondigd dat Qobuz de eerste streaming-muziekaanbieder zal zijn die muziek in 24-bits resolutie op het platform zal leveren. De Qobuz-integratie met hoge resolutie is vanaf vandaag beschikbaar in de Sonos S2-app in de VS, maar ook in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Sonos heeft afgelopen herfst audio met hoge resolutie voor zijn luidsprekers mogelijk gemaakt, met de release van zijn bijgewerkte S2-app. Maar tot nu toe kon je alleen 24-bit FLAC- of ALAC-bestanden streamen van een lokale muziekbibliotheek of NAS-schijf, niet van streaming muziekservices.

“Qobuz heeft er altijd naar gestreefd om audio van de hoogste kwaliteit toegankelijk te maken, omdat mensen meer geïnteresseerd raken in beter geluid”, zei Qobuz USA Managing Director Dan Mackta in de aankondiging van Sonos woensdag. “Nu, op Sonos-apparaten, maken we het voor miljoenen meer mensen gemakkelijk om de verbetering te ervaren die hi-res audio kan maken.”

Qobuz biedt onbeperkte 24-bits muziekstreaming met bemonsteringsfrequenties tot 192 kHz vanaf $ 15 per maand ($ 150 indien jaarlijks betaald). Omdat het Sonos-platform een ​​maximale bemonsteringsfrequentie van 48 kHz ondersteunt, stuurt Qobuz, als de Qobuz-track die je in de Sonos-app selecteert, is gecodeerd met een resolutie die hoger is dan 24/48, in plaats daarvan een 16/44.1-stream naar je Sonos-systeem.

Qobuz vertelt ons dat ongeveer de helft of iets meer van zijn bibliotheek beschikbaar is in een resolutie van 24/48, dus dat is wat je op je Sonos-speakers krijgt als deze beschikbaar is. Omdat de Sonos-app geen informatie over het audioformaat aan de gebruiker bekendmaakt, krijgen luisteraars echter geen visuele bevestiging van de kwaliteit die wordt gestreamd. Toen we Sonos hierover ondervroegen, antwoordde een woordvoerder: “We zijn altijd op zoek naar manieren om onze app-ervaring te verbeteren en zullen in de loop van de tijd meer delen.” We hopen dat die functie in de maak is.

Sonos zei dat 24-bits muziekstreaming zal werken op “de meeste” Sonos S2-compatibele producten, waaronder de Sonos One One SLRemove niet-productlink, FiveRemove niet-productlink en Play:5 (Gen 2)-luidsprekers; de Arc, Beam Playbar en Playbase soundbars; de draagbare Move en Roam-speakers; en de IKEA Symfonisk boekenplank- en tafellampluidsprekers. Twee Sonos S2-compatibele apparaten die 24-bits streaming ondersteunen, zijn de uit productie genomen Play:1- en Play:3-luidsprekers, hoewel ze 16-bits streaming via Qobuz blijven ondersteunen.

De eerste en tweede generatie van de Sonos Sub zijn ook beperkt tot 16-bit/48kHz-streams; gelukkig heeft Sonos echter bevestigd dat het hebben van oudere S2-compatibele componenten in je netwerk niet je hele systeem dwingt om terug te vallen naar een 16-bits resolutie. De hardware die een 24-bits stream aankan, zal precies dat doen, terwijl de apparatuur die dat niet is, een 16-bits stream zal afspelen. Voor de goede orde, de Sonos Sub van de derde generatie is in staat om een ​​24/48 stream te decoderen.

Naast Qobuz ondersteunt Sonos andere muziekdiensten met audiolagen met hoge resolutie, zoals Amazon Music HD en Tidal. Voorlopig kunnen Sonos-gebruikers echter alleen 16-bits audio van cd-kwaliteit streamen van Amazon en Tidal. Audiofielen vinden alleen 24-bits audio de bijnaam “hoge resolutie” waardig, hoewel de vraag of de gemiddelde luisteraar het verschil kan zien tussen cd-kwaliteit en muziek met een hoge resolutie, een kwestie is van (soms verhitte) discussie.

Sonos beschikt ook over integraties met Deezer, dat een hifi-laag heeft met 16-bit (maar niet 24-bit) audiostreaming, en Spotify, dat onlangs zijn eigen aanstaande hifi-abonnement van cd-kwaliteit heeft aangekondigd.

Andere muziekservices die beschikbaar zijn in de Sonos-app, waaronder Apple Music, Pandora en YouTube Music, moeten nog muzieklagen met hoge resolutie of cd-kwaliteit aanbieden.

0 Shares:
You May Also Like