Sonos brengt in juni een gloednieuw besturingssysteem uit

sonos trade up

De overstap van Sonos naar een nieuw besturingssysteem zou geen verrassing moeten zijn. De eerste Sonos-producten kwamen meer dan 15 jaar geleden op de markt en tot nu toe is bijna elk onderdeel interoperabel gebleven. Dat kon niet eeuwig duren. Wat verrassend is voor een bedrijf dat zijn hele bestaan ​​met precisie en discipline heeft gewerkt, is hoe slecht het aan zijn klanten heeft gecommuniceerd wanneer, waarom en hoe deze overgang zal plaatsvinden. Vandaag krijgen we op dat vlak eindelijk duidelijkheid.

Een nieuw Sonos-besturingssysteem, Sonos S2, wordt ergens in juni uitgerold en er komt een nieuwe controller-app bij. Het bedrijf geeft alleen hints over de verbeteringen die het nieuwe besturingssysteem mogelijk zal maken, maar in een briefing vorige week zei Sonos-woordvoerder Jenisse Curry dat het “audio met hogere resolutie en connectiviteit met hogere bandbreedte zal ondersteunen”. Vermoedelijk betekent dit dat nieuwe hardware verder gaat dan de 16-bits/48kHz-audio waarvan Sonos al jaren beweert dat deze “goed genoeg” is. Het kan ook betekenen dat het bedrijf objectgebaseerde codecs zoals Dolby Atmos en/of DTS:X wil ondersteunen.

sonos verplaatsen primair 2

Curry zei ook dat het nieuwe besturingssysteem en de nieuwe app een nieuwe functie zullen hebben, ‘kamergroepen’ genaamd, waarmee je een kamer met meerdere Sonos-speakers kunt definiëren en ze allemaal tegelijkertijd kunt bedienen. Dit kan erg handig zijn voor een thuisbioscoop met een soundbar, subwoofer en satellietluidsprekers. In plaats van die luidsprekers afzonderlijk te groeperen, zou je ze samenbundelen en de groep ‘thuisbioscoop’ noemen. Ze zei dat het nieuwe besturingssysteem ook “veel gegroepeerde sprekers zal onthouden, zoals ‘Upstairs’, ‘Downstairs’, ‘Front of House’ en ‘Back of House'”, zodat je die scenario’s niet herhaaldelijk hoeft te creëren.

Elk nieuw Sonos-product dat na mei wordt verzonden, zal exclusief Sonos S2 gebruiken, en eigenaren van nieuwere Sonos-hardware krijgen automatisch een melding dat er een update beschikbaar is wanneer het nieuwe besturingssysteem en de nieuwe app in juni worden gelanceerd. Je kunt Sonos-hardware bedienen met de S2-app, die eenvoudigweg de Sonos-app wordt genoemd. (De huidige Sonos-app wordt omgedoopt tot Sonos S1.) Zoals Sonos eerder heeft aangekondigd, is de oudere hardware die hieronder wordt vermeld compatibel met het Sonos S2-besturingssysteem en kun je ze bedienen met de S2-app:

Sonos Bridge Sonos Connect en Sonos Connect:Amp Sonos CR200-afstandsbediening (de nog oudere CR100-afstandsbediening was enige tijd geleden verouderd) Sonos Play:5 (eerste generatie) Sonos Zone Player ZP80, ZP90, ZP100 en ZP120

Sonos zegt dat zijn oudere hardware (nu geïdentificeerd als S1-producten) niet over de processorkracht of het geheugen beschikt die nodig zijn om het nieuwe besturingssysteem uit te voeren. Als je S1-componenten hebt, hoef je niets te doen. Maar Curry zei: “we erkennen dat sommige klanten een mix van producten zullen hebben, dus ze zullen vier opties hebben:”

Optie 1: verwijder S1-producten van uw systeem en installeer het nieuwe besturingssysteem op uw compatibele apparaten wanneer het in juni beschikbaar komt.

Optie 2: Ruil uw S1-producten in voor S2-compatibele equivalenten. Hierover straks meer.

Optie 3: voer uw bestaande systeem uit met de S1-app. U krijgt nog steeds bugfixes en beveiligingspatches, maar zelfs compatibele componenten worden niet bijgewerkt naar het S2 OS. Deze optie zal niet voor altijd beschikbaar zijn, maar Sonos zegt dat het deze “zo lang als we kunnen” zal ondersteunen, zodat klanten hun “muziek- en spraakservices werkend” kunnen houden.

Optie 4: Segmenteer uw systeem in tweeën. U kunt S1-componenten niet groeperen met S2-componenten, en u moet de S1-app gebruiken om S1-componenten te bedienen en de nieuwe Sonos-app om S2-componenten te bedienen, maar dit is een beter alternatief dan dat uw S1-componenten worden verouderd. Sonos zegt dat het gedetailleerde instructies voor deze optie zal geven dichter bij de lancering van het nieuwe besturingssysteem.

sonos s2 app kamerkiezer

Sonos kondigde in oktober 2019 een inruilprogramma aan dat eigenaren van zijn oudere hardware (apparaten nu Sonos S genoemd) recht gaf op 30 procent korting op nieuwere hardware. Zodra u zich voor die deal had aangemeld, zou uw oude hardware na 21 dagen worden gemetseld.

Als eigenaar van meerdere Sonos S1-componenten had ik daar geen probleem mee; maar ik voelde ook niet de behoefte om in te ruilen. Veel mensen dachten daar anders over: ze vonden dat ze de oude spullen in een andere kamer mochten gebruiken, aan iemand anders cadeau moesten doen, verkopen of doneren.

Maar op 21 januari 2020 kondigde Sonos aan dat deze oudere componenten na mei 2020 geen firmware-updates zouden ontvangen. Erger nog, als je die componenten samen met Sonos-apparaten zou blijven gebruiken, zou die anders perfect goede nieuwe hardware geen firmware krijgen updates ofwel. Het duurde minder dan twee dagen voordat het bedrijf zijn misstap realiseerde, en Sonos-CEO Patrick Spence bood een formele verontschuldiging aan en verzekerde eigenaren van oudere Sonos-producten dat oudere producten firmware-updates zouden blijven krijgen.

Sonos Playbase voorkant

Eerder deze maand keerde Sonos verder terug en kondigde het einde aan van zijn beleid om hardware te blokkeren die wordt gebruikt om inruilkortingen te scoren. Dus als je zin hebt in een Sonos-upgrade, is dit een goed moment om het te doen. Wat betreft klanten die hun S1-componenten al hebben gemetseld, die actie kan niet worden teruggedraaid (zelfs als je binnen het aftellen van 21 dagen bent), maar Sonos’ Jenisse Curry liet doorschemeren dat Sonos zal proberen het goed te maken met klanten die het hebben gedaan , en zeiden dat ze “contact moesten opnemen met onze klantenservice”.

Achteraf gezien in 20/20, natuurlijk, maar Sonos had zichzelf veel verdriet kunnen besparen door deze plannen in oktober in detail uiteen te zetten, met de aankondiging van zijn inruilprogramma. Maar waar het op neerkomt, is dat Sonos-klanten en iedereen die overweegt er nu een te worden, een veel beter idee hebben van wat de toekomst in petto heeft en welke impact ze kunnen hebben.

Ik kan bijvoorbeeld niet wachten om erachter te komen wat het nieuwe besturingssysteem mogelijk zal maken.

0 Shares:
You May Also Like