Sonos Beam (2e generatie): Unboxing en hoorbare eerste indrukken

sonos beam 2nd gen

De vernieuwde Sonos Beam komt pas volgende week aan, maar we hebben zojuist een pre-release review-eenheid in handen gekregen. Trakteer uzelf op onze unboxing en bekijk mijn eerste indrukken van de nieuwe Beam-prestaties.

Mijn Beam-recensie-eenheid was oorspronkelijk gepland om vorige week op mijn stoep te landen, maar vanwege vertragingen bij de verzending heb ik de eenheid slechts iets meer dan 24 uur gehad. Omdat ik liever minimaal een week met een soundbar doorbreng voordat ik een oordeel vel, wacht ik met een volledige review tot ik wat meer testtijd heb gehad.

Maar aangezien Sonos zegt dat we vanaf vandaag over de Beam kunnen praten, dacht ik dat ik wat snapshots uit de doos zou gooien en je zou laten weten hoe het installatieproces verliep, evenals mijn eerste indrukken van de audioprestaties.

De nieuwe Sonos Beam uitpakken

Over indrukken gesproken, Sonos weet zeker een goede te maken, zelfs als het om verpakkingen gaat. Met een zip-strip kun je de binnendoos openen zonder hem open te snijden (je hebt een schaar nodig voor de buitendoos), en aan de binnenkant is er geen van de piepschuimverpakkingen waar ik normaal mee te maken heb als ik een soundbar openmaak; in plaats daarvan is de Beam ($ 449, verzending 5 oktober) genesteld in een stijve, tweedelig kartonnen wieg, gewikkeld in zwarte stof en verzegeld met een kleine, ronde sticker. Zeer stijlvol.

sonos beam 2e generatie sticker

Als je de Beam 2 uit de doos haalt, zie je een ‘Laten we beginnen’-hoes met een snelstartgids. Omdat de Sonos-app je door het hele installatieproces leidt, heb ik me nooit beziggehouden met de papieren gids.

sonos beam 2e generatie binnendoos

In de doos met gemarkeerde accessoires zitten drie kabels: een HDMI-kabel (ongeveer anderhalve meter lang), een netsnoer (idem) en een leuke bonus: een optisch-naar-HDMI-adapter, handig voor mensen met oudere tv’s die geen HDMI- ARC-interfaces.

sonos beam 2e generatie kabels

Wat u in de doos krijgt, zijn eventuele montageaccessoires. Sonos biedt wel een aangepaste montagebeugel voor de Beam, maar het kost je $ 50.

Ook ontbreekt in de doos: een afstandsbediening. In plaats van een speciale Beam-afstandsbediening (de grotere broer of zus van de Beam, de Sonos Arc, heeft er ook geen), bedien je de Beam met de Sonos-app, Alexa- of Google Assistant-spraakopdrachten of de afstandsbediening van je tv, hetzij via HDMI-CEC of goede ouderwetse IR.

De Beam 2 zelf voelt aangenaam compact aan. Dit zal geen verrassing zijn voor eigenaren van de eerste generatie Beam, maar het was nieuw voor mij aangezien de laatste Sonos-soundbar die ik heb getest de enorme Arc was.

sonos beam 2e generatie shell

Inderdaad, de Beam 2 is (vergelijkbaar met zijn voorganger) slechts 25,6 inch breed, vergeleken met de maar liefst 45 inch brede Arc.

Zoals beloofd vervangt de Beam 2 de stoffen bekleding op de originele Beam door een geperforeerde plastic schaal, die er solide en stevig uitziet en aanvoelt, hoewel er al een paar stofdeeltjes in de kleine gaatjes zijn geïnfiltreerd.

sonos beam 2e generatie front

De typische Sonos-aanraakbedieningen (afspelen/pauzeren, microfoon dempen, volume omhoog/omlaag en overslaan/terug) bevinden zich aan de bovenkant van de Beam 2, waarbij de laatste vier functies de twee multifunctionele knoppen naast afspelen/pauzeren delen. Je kunt ook de kleine gaatjes voor de verre-veldmicrofoonarray van de Beam zien, evenals de centrale indicator-LED.

sonos beam 2e generatie bovenste knoppen

Aan de achterkant van de Beam bevinden zich een paar interfaces: een HDMI-ARC-connector (die eARC ondersteunt) en snel (10/100) ethernet. Ook aan de achterkant bevindt zich een aansluiting voor het netsnoer, evenals een knop om de Beam te synchroniseren met extra Sonos-luidsprekers, zoals een paar Sonos Ones (voor de surroundkanalen) en een Sonos Sub (voor laagfrequente effecten) .

sonos beam 2e generatie ingangen

Sonos Beam-configuratie

De Sonos-app heeft me uitstekend door het (eenvoudige) installatieproces geleid. Nadat ik de soundbar voor mijn tv had neergezet en het netsnoer had aangesloten, opende ik de Sonos-app en meteen vroeg de app me om de Beam toe te voegen.

sonos beam 2e generatie app

Ik tikte vervolgens met mijn iPhone op de Beam zodat de app een pincode kon ontvangen via NFC (near-field communicatie), en de app verbond de Beam vervolgens naadloos met mijn wifi-netwerk.

Eenmaal verbonden met wifi, downloadde de Beam automatisch een firmware-update en vervolgens liet de app me zien hoe ik de soundbar op de HDMI-ARC-interface van mijn tv kon aansluiten. Nogmaals, easypeasy.

Ten slotte heb ik de Trueplay-kamercorrectiefunctie van Sonos uitgevoerd, waarbij de Beam een ​​reeks tonen, piepjes en blips speelt terwijl je door de kamer loopt en langzaam met je iPhone of iPad zwaait (Trueplay ondersteunt Android niet). Trueplay luistert naar de geluiden via de microfoon van je iOS-apparaat, meet de akoestiek van de kamer en past vervolgens de EQ-instellingen van de Beam aan om te compenseren. Dit hele proces duurde ongeveer vijf minuten.

Sonos Beam-prestaties (tot nu toe)

Zoals ik al eerder zei, heb ik pas ongeveer een uur naar de Beam geluisterd sinds ik hem heb ontvangen. Ik begon met wat go-tos, waaronder de Battle of Hoth uit de iTunes-versie van , evenals de openingstitels van 1978 , beide films met Dolby Atmos-soundtracks.

Tot nu toe ben ik aangenaam verrast. Voor zo’n kleine soundbar weet de Beam een ​​indrukwekkende klap uit te delen. Ik dacht dat het kwartet van elliptische midwoofers van de Beam (twee naar voren gericht, terwijl de andere twee naar de zijkant gericht zijn) vol en natuurlijk klonk en zowel warmte als detail leverde, maar zonder te fel te zijn, wat een kritiek was die ik had op de Sonos Boog. De smallere straal mist het bredere geluidsbeeld van de Arc, maar ik vond ook niet dat de straal overdreven ingekaderd klonk.

De Beam heeft geen eigen draadloze subwoofer; in plaats daarvan komen de laagfrequente effecten van drie passieve radiatoren. Ik verwachtte een behoorlijke bas van de alles-in-één Beam, maar wat ik hoorde was iets beter dan alleen maar fatsoenlijk; we hebben het over een solide, diepe bas (of toch diep voor een alles-in-één soundbar), die wedijvert met wat ik hoorde van de subloze Arc. Voor alle duidelijkheid: de laagfrequente prestaties van de Beam zouden veel beter zijn in combinatie met de Sonos Sub (nu een oogstrelende $ 749 na een recente prijsstijging), maar ik had niet verwacht dat de basrespons van de Beam zo goed zou klinken als hij doet.

Tot slot, hoe zit het met Dolby Atmos hoogte-effecten? In tegenstelling tot de Arc heeft de Beam geen opwaartse drivers die hoogte-signalen van het plafond laten stuiteren; in plaats daarvan vertrouwt het op Dolby Atmos-virtualisatie op hoogte om je oren te laten denken dat ze geluid van bovenaf horen.

Gezien de beperkte hoeveelheid luisterplezier die ik tot nu toe heb gehoord, zou ik zeggen dat de gevirtualiseerde hoogte-effecten van de Beam ongeveer zijn wat ik had verwacht: redelijk maar niet geweldig. Toen er ijsdeeltjes begonnen te vallen van de verpletterde rebellenbasis op Hoth in , dacht ik dat het vaag klonk alsof het van boven kwam; bij de Arc en andere soundbars met opzwepende drivers zijn de hoogte-effecten veel duidelijker. Dit is niet per se een klop op de Beam; andere soundbars met gevirtualiseerd Atmos-geluid leveren vergelijkbare vage hoogte-aanwijzingen. Maar nogmaals, ik moet nog veel meer luisteren voordat ik een definitief oordeel geef.

Laatste gedachten (voorlopig)

Ik heb nog niet veel van de beste functies van de Beam genoemd, waaronder de ingebouwde Alexa of Google Assistant (je kunt de een of de ander kiezen, maar niet beide), AirPlay 2, Sonos’ eigen multi-room audioplatform, en aanstaande ondersteuning voor tracks met hoge resolutie en Dolby Atmos-functionaliteit op Amazon Music. Over muziek gesproken, ik moet de Beam ook nog testen als het op deuntjes aankomt (hoewel een snel voorbeeld van Billie Eilish’ Oxytocin-streaming van Spotify indrukwekkend klonk).

Maar tot nu toe vind ik het leuk wat ik zie en hoor – veel. Blijf op de hoogte voor mijn volledige Sonos Beam tweede generatie review, binnenkort beschikbaar.

0 Shares:
You May Also Like