SmartThings beëindigt deze zomer de ondersteuning voor zijn eerste generatie hub en enkele andere oudere apparaten

smartthingslink

SmartThings, eigendom van Samsung, zegt al maanden dat er grote veranderingen komen op het slimme platform, en dat betekent meestal dat oudere apparaten achterblijven. Welnu, de andere schoen viel deze week, met het bericht dat de originele SmartThings-hub en twee andere “legacy” SmartThings-apparaten later dit jaar op zwart zullen gaan.

SmartThings-gebruikers hebben eerder deze week e-mails ontvangen met de mededeling dat het platform vanaf 30 juni 2021 stopt met de ondersteuning van de eerste generatie, zeven jaar oude SmartThings Hub, het vier jaar oude ADT SmartThings Home Security & Safety System, en de drie jaar oude SmartThings Link-dongle voor Nvidia Shield. Zodra de ondersteuning voor die apparaten stopt, worden ze onbruikbaar, zelfs voor lokale bediening van verbonden slimme apparaten.

In zijn e-mails aan gebruikers zei SmartThings dat het kortingen zou aanbieden op nieuwere versies van zijn hub, evenals volledige of gedeeltelijke terugbetalingen aan mensen met “in aanmerking komende” apparaten.

Het nieuws dat oudere SmartThings-apparaten misschien op het hakblok staan, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Afgelopen zomer kondigde SmartThings “belangrijke verschuivingen in onze strategie” aan, waaronder de “ontwikkeling van een flexibel, API-gebaseerd ecosysteem”, een overgang naar een nieuwe SmartThings-app en een “afbouw van geselecteerde legacy-systemen”. Het doel van alle veranderingen: “ons platform het beste positioneren voor de toekomst.”

Op dat moment waarschuwde SmartThings ook dat het “select legacy hubs zou stopzetten”, terwijl het beloofde dat “de getroffen gebruikers voldoende tijd zullen hebben om over te stappen naar een nieuwere versie van de Hub.”

Helaas is verhuizen naar een nieuwe hub niet zo eenvoudig als het klinkt. Zoals verschillende SmartThings-gebruikers hebben opgemerkt, is er geen gemakkelijke overgangstool voor het migreren van apparaatverbindingen en routines naar een nieuwe hub, wat betekent dat mensen met complexe SmartThings-configuraties ze helemaal opnieuw moeten maken. Afhankelijk van welk(e) protocol(len) de verschillende apparaten die op een SmartThings-hub zijn aangesloten, gebruiken om te communiceren – Z-Wave, Zigbee of Wi-Fi – kunnen gebruikers die apparaten opnieuw gebruiken met elke hub die hetzelfde ondersteunt.

Het is vervelend wanneer oudere smart-home-technologie verouderd raakt, maar het komt ook vaak voor. Zo kondigde Philips Hue, eigendom van Signify, vorig jaar aan dat het de ondersteuning voor zijn oorspronkelijke vijf jaar oude Zigbee-hub zou beëindigen.

Maar hoewel het (misschien) begrijpelijk is dat de originele, zeven jaar oude SmartThings Hub de weg van de dodo gaat, zeg je dat het ADT SmartThings Home Security-systeem van 2017 (een starterkit verkocht voor $ 550) en 2018’s SmartThings Link voor het Nvidia Shield (die later een slimme thuishub aan de settopbox heeft toegevoegd) is moeilijker te slikken.

Samsung kondigde in december aan dat Aeotec, al lang fabrikant van smart-home-apparaten, binnenkort een Works as a SmartThings Hub-apparaat (WASH) zou aanbieden, en dat de twee bedrijven zouden samenwerken om upgrades te stimuleren.

Laten we hopen dat Samsung, de eigenaar van het SmartThings-platform, ook genereus is als het om terugbetalingen gaat.

0 Shares:
You May Also Like