Smart TV versus streaming-speler: wat is het beste voor het doorknippen van kabels?

samsungtv

Bij het kopen van een nieuwe tv – misschien rond Black Friday – is er één dilemma waar je mee te maken krijgt zodra je hem uit de doos haalt: blijf je bij de ingebouwde smart TV-software of sluit je in plaats daarvan een aparte streaming-speler aan?

Beide benaderingen hebben hun verdiensten. Je krijgt misschien betere prestaties en bredere app-ondersteuning van een externe streaming-speler, maar de software van je smart-tv biedt mogelijk functies die je niet kunt krijgen door een Fire TV-stick of Roku aan te sluiten.

Als je niet zeker weet of je een streamingspeler nodig hebt voor je smart-tv, kun je als volgt beslissen:

Probeer eerst uw smart TV-software

Probeer voordat je een losse streamingspeler koopt je smart tv-software eens uit. Je hebt waarschijnlijk geen extra streamingapparaat nodig als je tv aan alle volgende criteria voldoet:

Het heeft alle streaming video- en muziek-apps die je van plan bent te gebruiken Het voelt niet ondraaglijk traag om te bedienenJe bent tevreden genoeg met de afstandsbediening en het menusysteem

Smart TV’s krijgen om verschillende redenen een slechte reputatie. Grote tv-merken, zoals Samsung, LG en Vizio hebben de neiging om minder apps aan te bieden in vergelijking met andere platforms zoals Roku en Fire TV, en hun staat van dienst op het gebied van software-updates op de lange termijn is slechter. Smart TV’s kunnen ook meer privacy-invasief zijn dan sommige streaming-apparaten, vooral als u hun inhoudherkenningssystemen die bijhouden wat u kijkt niet uitschakelt, en ze kunnen langzamere processors gebruiken die het reactievermogen en de laadtijden verminderen.

Maar niet elke smart tv heeft last van die problemen. Als je een tv koopt met ingebouwde Roku-, Fire TV- of Android TV-software, krijg je dezelfde apps en functies als hun tegenhangers voor stand-alone streaming-spelers. En hoe meer u uitgeeft aan een smart-tv, hoe groter de kans dat de processor voldoende snel is.

Waar slimme tv’s uitblinken

Smart TV’s hebben ook verschillende voordelen ten opzichte van zelfstandige streaming-apparaten. Te weten:

Eenvoudigere HDR-configuratie: Als je tv Dolby Vision of HDR10+ ondersteunt, ondersteunen je smart tv-apps die formaten automatisch. U hoeft zich geen zorgen te maken over het kopen van een compatibele streamingspeler of uitzoeken welke HDMI-ingang de beste videokwaliteit biedt. Door de Smart TV-software te gebruiken, maak je ook je HDMI-ingangen vrij voor gameconsoles, Blu-ray-spelers of HDMI-ARC-soundbars.

Over-the-air integratie: Veel Samsung- en LG-tv’s worden geleverd met gedetailleerde kanaalgidsen voor draadloze antennes, net als tv’s met Roku-, Fire TV- en Android TV-software. Dat betekent dat u niet van afstandsbediening hoeft te wisselen of een netwerktuner hoeft in te stellen om alleen naar uw lokale zenders te kijken. (Bij Roku- en Fire TV Edition-televisies kun je zelfs een USB-stick aansluiten om live tv te pauzeren en terug te spoelen.)

rokutvota

Betere spraakbediening: Sommige Android TV- en Fire TV Edition-televisies, waaronder de nieuwe Omni TV’s van Amazon, hebben ingebouwde far-field-microfoons, zodat je video’s kunt starten, het afspelen kunt regelen, het volume kunt aanpassen of van ingang kunt wisselen zonder de afstandsbediening aan te raken. De microfoon rechtstreeks in je tv laten inbouwen is eenvoudiger dan het opzetten van een Fire TV Cube of proberen een externe slimme luidspreker te koppelen aan je streaming-speler.

Roku-luidsprekerondersteuning: Als je een Roku-tv gebruikt met de soundbars of draadloze luidsprekers van het bedrijf, of de voor Roku geschikte draadloze soundbar van TCL, krijg je een probleemloze installatie en de mogelijkheid om de audio-instellingen te regelen via de afstandsbediening van je tv. Dat betekent dat je geen aparte afstandsbediening nodig hebt om alleen de bas aan te passen of Roku’s dialoogversterkingsfunctie in te schakelen.

tcl 2021-soundbars

Wanneer een streaming-speler zinvol is

Zoals ik eerder al zei, is de belangrijkste reden om over te stappen naar een aparte streaming-speler omdat de software van je smart-tv traag of verouderd is of app-ondersteuning ontbreekt. Maar er zijn ook een paar andere redenen waarom u de Smart TV-functionaliteit uit de doos wilt verwijderen:

Meer hardware-opties: Aangezien Apple geen smart-tv’s maakt, is een aparte Apple TV-box de enige manier om het krachtigste streamingapparaat op de markt te krijgen, een waarvan de interface ook verfrissend reclamevrij is. Evenzo heeft de Nvidia Shield TV geen gelijke als je een Android TV-speler met de best mogelijke prestaties wilt.

appletvappgrid

Extra kenmerken: Tenzij je je tv hebt gekocht op basis van de software, zou je uiteindelijk de functies van externe streaming-spelers kunnen begeren. Roku biedt bijvoorbeeld een uitstekende mobiele app met privé-koptelefoonluisteren en een “Save List” voor het volgen van je shows, terwijl Fire TV een handige live tv-gids biedt die meerdere videobronnen in één menu samenvoegt. Als je in plaats daarvan een Samsung-, LG- of Vizio-tv hebt gekocht, kunnen dat soort functies de moeite waard zijn om over te stappen.

Ecosysteem eenwording: Als al je tv’s op verschillende software draaien, kun je overwegen ze te verenigen via externe streamingspelers. Op die manier krijg je een consistente ervaring op al je televisies. Sommige streamingplatforms, zoals Fire TV en Google TV, bieden zelfs volglijsten die op al je apparaten worden gesynchroniseerd en kunnen audio in meerdere kamers tegelijk op meerdere tv’s afspelen.

gtvshowpage

Hoe dan ook, je hoeft niet overhaast te beslissen, en je hoeft ook niet je hele tv weg te gooien als de software niet voldoet. Maar als je klaar bent om je smart TV-software te vervangen, vind je genoeg externe spelers en streaming-sticks die deze taak aankunnen.

Jared Newman behandelt persoonlijke technologie vanuit zijn afgelegen buitenpost in Cincinnati. Hij publiceert ook twee nieuwsbrieven, Advisorator voor technisch advies en Cord Cutter Weekly voor hulp bij het weggooien van kabel- of satelliet-tv.

0 Shares:
You May Also Like