Slingbox heeft op briljante wijze een probleem opgelost dat niet meer bestaat

slingbox 500

Het nieuws dat Sling Media binnenkort de servers zal sluiten die zijn Slingbox-apparaten van stroom voorzien, heeft een complexe cocktail van emoties opgeroepen, waaronder een schot van verontwaardiging, een vleugje berusting en een flinke dosis nostalgie.

Natuurlijk zijn degenen die momenteel een Slingbox bezitten – een apparaat dat video van uw DVR vastlegt en deze naar een ander apparaat “slingert”, zoals een telefoon, een tablet of een desktop-pc – terecht woedend, aangezien ze nu geconfronteerd worden met het vooruitzicht dat over twee jaar hun dure spelers (het meest recente model, de Slingbox M2 uit 2015, $ 200 kosten bij de lancering) binnenkort niet veel meer zullen zijn dan hippe presse-papiers.

Het ontslaggedeelte volgt op het gestage stroom slecht nieuws van Sling Media over de spelers, eerst en vooral de aankondiging in 2017 dat de dochteronderneming Dish Network zou stoppen met het maken van de apparaten. Eind 2019 schrapte Sling Media versies van de Slingplayer-app voor Android en Roku, een ander onheilspellend teken. Kortom, het schrift hangt al een tijdje aan de muur.

De nostalgie komt voor degenen onder ons die de Slingbox-saga al sinds de begindagen volgen. Voor het eerst uitgebracht in 2005 – toen de Palm Treo 700w de populairste mobiele telefoon was die er was, Netflix nog een dvd-per-mailservice was en YouTube niet eens bestond (in ieder geval nog niet helemaal) – de grillige candybar- gevormde Slingbox was ronduit magisch.

Het enige wat je hoefde te doen was de Slingbox op je DVR aansluiten via een S-Video-ingang (weet je nog?), Sluit de speler aan op een ethernetkabel en sluit een IR-blaster aan voor DVR-bediening. Vervolgens installeerde u een softwareclient op uw pc (Mac-ondersteuning kwam later, evenals apps voor de Symbian-aangedreven smartphones van die tijd), en … presto! Live TV op je computer, gestreamd vanaf je DVR, en het werkte overal waar je een internetverbinding had, van aan de andere kant van de kamer tot in het hele land. Oh, en ook geen maandelijkse abonnementskosten.

Het is moeilijk te onthouden wat een openbaring de Slingbox was, deels omdat het moeilijk is om je een wereld voor te stellen zonder Netflix (die pas in 2007 begon met het streamen van video), Hulu, YouTube (die pas eind 2005 zou worden gelanceerd), Amazon Prime Video en alle andere manieren waarop we video streamen, zowel live als on demand, naar elk scherm dat tot onze beschikking staat. Als ik 15 jaar later terugkijk, moet ik mezelf eraan blijven herinneren dat – oh ja! – je niet zomaar een tv-programma kunt huren en het op je iPhone kunt bekijken (er zijn nog geen iPhones), en je kunt CNN ook niet streamen in een browser, mobiel of anders.

Latere versies van de Slingbox zouden de (vaak pijnlijke) beperkingen van het origineel corrigeren. De Slingbox Pro-HD uit 2010 was bijvoorbeeld de eerste Slingbox die HD-videostreaming ondersteunde, terwijl de Slingbox 500 uit 2012 eindelijk wifi-ondersteuning toevoegde. In 2014 bood de Slingbox M1 de meeste functies van de 500 in een kleiner, goedkoper pakket. (De laatste Slingbox die ooit werd uitgebracht, de M2 ​​in 2015, was in wezen gewoon een M1-vernieuwing die een kille ontvangst kreeg.) En natuurlijk maakten Slingbox-clients voor pc’s en Symbian-smartphones plaats voor SlingPlayer-apps voor iOS en Android.

Maar zelfs toen de Slingbox meer functies kreeg, groeide het streaming-videolandschap exponentieel sneller, met YouTube dat kort na de oorspronkelijke lancering van Slingbox een ding werd, streamingpionier Hulu die zijn debuut maakte in 2007 en Netflix rond dezelfde tijd op de kar sprong. . On-demand streamingdiensten werden al snel gevolgd door over-the-top live tv-streaming, en nu is de mogelijkheid om te surfen op onze telefoons gemeengoed.

Ondanks alles had Slingbox altijd een geweldige functie: geen abonnementskosten, nooit! (Hoewel de dozen zelf niet bepaald goedkoop waren, met de Slingbox 500 voor een stevige $ 300.) Maar het aansluiten van een Slingbox op je DVR was altijd een onhandig proces, met een wirwar van kabels en afhankelijk van de uplinksnelheid van je breedband verbinding. Aan de andere kant is aanmelden voor een streaming-tv-service, hoewel prijzig, een makkie.

Het moederbedrijf van Dish Network, EchoStar, nam Sling Media in 2007 over. De laatste Slingbox – het model M2 – landde in 2015 in de winkels, hetzelfde jaar dat -. Twee jaar later stopte Sling Media voorgoed met het maken van Slingboxes, en in 2020, nou, hier zijn we dan.

Het is altijd jammer om te horen dat een pionier als Slingbox de weg van de dodo bewandelt, en voor die gebruikers die binnenkort met nutteloze Slingboxes zullen zitten, ik voel je pijn. We hebben de laatste tijd te veel verhalen geschreven over gadgets die donker worden nadat hun fabrikanten de wil hebben verloren om de lichten aan te houden.

Maar de Slingbox is gemaakt om een ​​leegte te vullen die nu wemelt van de opties, van Netflix en Hulu tot Plex en Tablo. Streaming TV ging van start en ging verder, en helaas ging Slingbox niet mee.

0 Shares:
You May Also Like