Slimme woning voor beginners: hoe leg je een fundament waarop je kunt bouwen?

smarthome mobile phone

Een manier om een ​​slim huis te bouwen, is door veel componenten te kopen – sensoren, slimme lampen, beveiligingscamera’s, luidsprekers en zo meer – en ze allemaal aan te sluiten op een hub die hen helpt met elkaar en met u te communiceren via uw smartphone. Maar laten we eerlijk zijn: dat kan betekenen dat u veel geld moet uitgeven en veel tijd moet investeren. En voor sommige mensen is het gewoon overdreven. Als uw wensen en behoeften eenvoudiger zijn, zullen slechts een paar relatief goedkope producten de meeste gemakken bieden die een high-end smart home kan bieden, en met een veel bescheidener budget.

En als je ervoor zorgt dat die smart home-producten compatibel met elkaar zijn, bouw je een solide basis die je in de loop van de tijd kunt uitbreiden. De sleutel is om te weten welke smart home-producten niet afhankelijk zijn van een smart home-hub om te werken. Hoewel hubs voordelen bieden, waarvan de belangrijkste is dat ze één enkele gebruikersinterface hebben om alles te besturen, zijn ze niet altijd essentieel. Een ding dat je echter hebt, is een goede draadloze router, idealiter een die alle hoeken van je huis kan bereiken.

Hier volgen enkele veelvoorkomende manieren waarop u een hubvrij smart home-systeem kunt bouwen.

Slimme verlichting

Voor de meeste mensen die geïnteresseerd zijn in het leven in een slim huis, is verlichting het beginpunt. Veel slimme verlichtingssystemen werken prima zonder een centrale hub en zijn nog steeds in staat om te communiceren met andere slimme huiselementen, waaronder slimme luidsprekers en schermen, zoals de Amazon Echo en Google Nest. Slimme lampen van Cree, LIFX en TP-Link communiceren bijvoorbeeld via Wi-Fi, terwijl sommige andere, waaronder de nieuwste Philips Hue-lampen, communiceren via de Bluetooth-radio in je smartphone.

philips hue bluetooth

Sommige andere slimme lampen vertrouwen op Zigbee- of Z-Wave-radio’s en zijn daarom afhankelijk van een bridge om verbinding te maken met uw thuisnetwerk. Je kunt al deze slimme lampen bedienen met een app op je smartphone of tablet, waarmee je ook lichtscènes en schema’s kunt programmeren, maar dan via de hub in plaats van een directe verbinding met de lampen.

Als de meeste verlichting van je huis in het plafond zit en wordt geregeld door een schakelaar aan de muur, kun je in plaats daarvan beter die domme schakelaars vervangen door slimme schakelaars en dimmers. Dat komt omdat een slimme lamp dom wordt zodra je de schakelaar uitzet die hem bestuurt. Leviton, Lutron, TP-Link, Ecobee en andere fabrikanten maken slimme lichtschakelaars die op je wifi-netwerk werken en geen centrale hub nodig hebben.

Als u lampen gebruikt voor het grootste deel van uw verlichting, kunt u met een slimme stekker zoals de Lutron Caséta of Wemo Mini de lamp in- en uitschakelen – en de stomme gloeilamp dimmen – met een smartphone-app en volgens een schema.

Slimme luidsprekers en schermen

Wat is er handiger dan je smartphone tevoorschijn te halen om de lichten op filmavond te dimmen? Zeggen “dim de lichten” en een slimme luidspreker gekoppeld aan je slimme verlichting doen het voor je. De Amazon Echo-serie en Google Home-serie zijn de marktleiders op dit gebied. En hoewel Amazon de afgelopen jaren de leiding heeft gehad – het heeft een veel grotere geïnstalleerde basis, heeft veel bredere ondersteuning genoten en had een tijdje de enige slimme luidsprekers met schermen – Google komt erg sterk op.

netflix op echo show 10

Je zult de digitale assistenten van de twee bedrijven, Amazon Alexa en Google Assistant, steeds vaker aantreffen in unieke producten van derden. Ecobee stopt het lef van een Echo in zijn uitstekende Ecobee SmartThermostat met spraakbesturing, terwijl Lenovo als eerste op de markt kwam met Google Home-apparaten uitgerust met beeldschermen (de Lenovo Smart Display-serie).

En omdat deze slimme luidsprekers zo wijdverbreid zijn omarmd door andere fabrikanten van slimme apparaten voor thuisgebruik, zijn ze de facto hubs op zich geworden, die dienen als een centraal interactiepunt voor alles, van slimme lampen tot beveiligingscamera’s voor thuis, en videofeeds van de laatste weergeven op aangesloten tv’s of hun eigen beeldschermen, indien aanwezig.

Tel Apple niet uit de smart home-game. Het bedrijf wordt een mededinger in deze ruimte dankzij zijn HomeKit-ecosysteem, en de HomePod mini slimme luidspreker van het bedrijf – aangedreven door Siri – kan fungeren als een slimme thuishub. Apple prijst zijn toewijding aan privacy in zijn smart home-pitch.

Slimme thermostaten

Er zijn maar weinig slimme apparaten voor thuisgebruik die kunnen tippen aan het vermogen van een slimme thermostaat om zowel comfort als kosten-/energiebesparingen te bieden. Deze apparaten gaan veel verder dan het opstellen van een verwarmings- en koelschema op basis van wanneer u verwacht thuis te zijn om van die voordelen te genieten. Ze kunnen detecteren wanneer u thuis bent en wanneer u weg bent, zodat uw HVAC-systeem alleen werkt wanneer het nodig is.

De nieuwste trend op dit gebied is om thermostaten uit te rusten met sensoren die je kunt plaatsen in de kamers die je het vaakst bewoont, zodat de thermostaat werkt op basis van waar je je in huis bevindt, in plaats van verwarmings- en koelcycli te activeren op basis van de de locatie van de thermostaat, meestal in een gang waar je alleen maar doorheen gaat.

De Ecobee SmartThermostat met stembediening heeft een ingebouwde Amazon Echo speaker en kan reageren op spraakopdrachten. Het heeft ook externe kamersensoren die helpen om warme en koude plekken in uw huis te elimineren. Dit high-end apparaat kan zelfs dienen als hub voor een breder smart-home of home-security systeem.

Nest heeft ook een aantal geweldige thermostaten, waaronder de Nest Thermostat van $ 129, en Wyze Labs is onlangs op de markt gesprongen met een zeer goedkope slimme thermostaat die je aandacht verdient als die andere modellen buiten je budget vallen.

bundel voor totaal wooncomfort en veiligheid

Beveiligingscamera’s en videodeurbellen voor thuis

Met een kwaliteitscamera voor thuisbeveiliging kunt u uw huis in de gaten houden, vooral als u weg bent. Binnenmodellen kunnen u helpen uw kinderen en huisdieren in de gaten te houden, terwijl buitenmodellen sluipers op heterdaad kunnen betrappen – en hopelijk ontmoedigen ze om rond te komen in de eerste plaats.

Sommige modellen, van Ring, Arlo, Netatmo en Maximus, hebben lampen die je weg kunnen verlichten. Camera’s die in deurbellen zijn verwerkt, kunnen uw veranda bewaken en u laten communiceren met bezoekers zonder dat u de deur hoeft te naderen – of zelfs maar op dat moment thuis hoeft te zijn. De beste modellen kunnen onderscheid maken tussen mensen en huisdieren en herkennen de aanwezigheid van een pakket dat voor de deur is achtergelaten.

Audiosystemen voor meerdere kamers

Geavanceerde luidsprekersystemen voor meerdere kamers van bijvoorbeeld Sonos, Yamaha (MusicCast) en Denon (HEOS) zijn grotendeels autonoom, waardoor je luidsprekers in meerdere kamers in je huis kunt neerzetten, zodat je muziek uit je eigen verzameling of van online diensten zoals Spotify om ze allemaal synchroon te laten lopen, of om verschillende nummers naar elke track te sturen. Amazon Echo en Google Nest slimme luidsprekers kunnen dezelfde trucs uithalen.

sonos beam vergeleken met klipsch rc 35

Verschillende bedrijven hebben soundbars in hun collectie, zodat u uw tv- en filmkijkervaringen kunt verbeteren wanneer u niet naar muziek luistert. In elk geval is een smartphone of tablet alles wat je nodig hebt om alles te bedienen. Sommige Sonos-modellen hebben zelfs Amazon Alexa en Google Assistant aan boord, waardoor ze andere smart home-apparaten kunnen bedienen (hoewel slechts de een of de ander kan worden geactiveerd – je kunt niet beide tegelijkertijd gebruiken).

Slimme rook- en koolmonoxidemelders

Conventionele rook- en koolmonoxidemelders zijn van nature domme apparaten. Hun alarm is misschien luid, maar als er niemand thuis is om ze te horen, wat voor nut hebben ze dan? Een slimme rookmelder laat ook een lokaal alarm afgaan, maar hij stuurt ook een waarschuwing naar je smartphone – en naar iedereen die je als contactpersoon autoriseert – als er gevaar wordt gedetecteerd.

nest beschermen

Sommige slimme rookmelders, zoals de Nest Protect, hebben noodverlichting die je kan helpen je weg te vinden uit een met rook gevuld huis; andere, zoals de First Alert Onelink Safe & Sound, bevatten geavanceerde functies zoals een geïntegreerde slimme luidspreker. Als geld een probleem is, overweeg dan een semi-slimme rook- en koolmonoxidemelder zoals de X-Sense XP01-W. Dit apparaat maakt geen verbinding met uw Wi-Fi-netwerk, dus het kan geen waarschuwingen naar uw smartphone sturen, maar elk apparaat dat u implementeert, verbindt met de rest, zodat als er een alarm afgaat in een kamer, alle andere sensoren dat ook doen vuur af om de veiligheid van uw gezin te vergroten.

Slimme irrigatie

Water is onze meest kostbare hulpbron. Een slim irrigatiesysteem kan ervoor zorgen dat uw gazon en tuin voldoende vocht krijgen om gezond en levendig te zijn zonder er iets van te verspillen. En van alle smart home-subsystemen waarin u kunt investeren, is dit misschien degene die het minst profiteert van integratie in een hub. Slimme irrigatiesystemen kunnen ook complex zijn, dus het gebruik van een speciaal gebouwde app is meestal toch beter. Rachio bouwt onze favoriete producten in deze categorie, maar Wyze Labs sprong onlangs in met een scherp geprijsde concurrent. Als je geen irrigatiesysteem in de grond hebt, is de Orbit B-Hyve-slangtaptimer precies wat je nodig hebt voor druppelirrigatiesystemen en andere soorten watergift via een slang.

Een woord over IFTTT

ifttt voorbeeld

Een van de krachtigste manieren om verschillende smart home-apparaten samen te laten werken, is door een IFTTT-account te openen. Het acroniem staat voor “If This Then That”, een service waarbij een actie van één apparaat (of service) een actie op een of meer apparaten of services kan activeren.

IFTTT lijkt erg op het hebben van een smart home-hub in de cloud, en het wordt breed ondersteund – en niet alleen door smart home-producten en -diensten.

IFTTT was ooit een gratis service, maar dat is het niet meer, althans niet precies. Met een gratis IFTTT Standard-account kunt u zoveel reeds bestaande IFTTT-applets gebruiken als u wilt, en er zijn er duizenden om uit te kiezen.

Een daarvan zal bijvoorbeeld uw Philips Hue slimme lampen laten knipperen wanneer een timer die u instelt op een Amazon Echo afloopt. Uitgedrukt als een applet, zou dit zijn “Als de timer op mijn Amazon Echo opraakt” (de helft van de applet), en dan flits ik mijn Philips Hue slimme lampen (de helft van de applet).

Een standaardaccount beperkt u echter tot het maken van slechts drie IFTTT-applets vanaf het begin. Als u geen applet kunt vinden die aan uw behoeften voldoet en u meer dan drie nieuwe wilt maken, moet u zich aanmelden voor een IFTTT Pro-account, dat $ 5 per maand kost. Hiermee kunt u maximaal 20 applets maken, terwijl een Pro+ van $ 10 per maand dat uitbreidt tot een onbeperkt aantal applets.

IFTTT is supereenvoudig te gebruiken: om een ​​applet te maken, ga je gewoon naar de IFTTT-website en klik en klik je op de service of het apparaat dat je als trigger wilt gebruiken (de in Als dit dan dat), koppel ze aan je IFTTT-account , en wijs en klik vervolgens op de service of het apparaat dat u wilt gebruiken wanneer die trigger wordt geactiveerd.

Ben je klaar om te beginnen?

We hebben smart home-componenten ruwweg weergegeven in de volgorde waarvan we denken dat de meeste mensen ze zullen installeren, maar er is geen vaste regel. Als je denkt dat het installeren van een slimme rookmelder een hogere prioriteit heeft dan slimme verlichting, ga ervoor!

Als je denkt dat je misschien wilt investeren in een slimme thuishub die al deze componenten samenbrengt onder één enkele gebruikersinterface, zorg er dan voor dat alle stukjes en beetjes die je koopt, werken met een van de meest voorkomende hubs: Aeotec’s slimme thuishub is gebaseerd op het Samsung SmartThings-platform, een van de meest diverse smart home-ecosystemen die er zijn. Andere krachtige systemen, zoals Ring Alarm en Ring Alarm Pro (die een ingebouwde mesh-router hebben), zijn meer gericht op het beveiligingsaspect van het slimme huis en hebben beperktere ondersteuning door derden. Controleer bij twijfel de websites van de hubfabrikanten om te controleren met welke apparaten ze allemaal werken.

Door dergelijke compatibiliteit vandaag in uw aankoopcriteria op te nemen, maximaliseert u de waarde van uw initiële investeringen in slimme huizen op de weg.

Christopher Null is een ervaren technologie- en bedrijfsjournalist. Hij levert regelmatig bijdragen aan TechHive, PCWorld en Wired, en beheert de websites Drinkhacker en Film Racket.

0 Shares:
You May Also Like