Shelly Motion review: eindeloos configureerbaar voor de hardcore doe-het-zelver

shelly motion sensor full res 11

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Eindeloos aanpasbaarZeer gevoeligMeer dan een jaar batterijduur beloofd

nadelen

De Shelly-app is frustrerend traagAlle programmering wordt overgelaten aan de gebruikerBetrekkelijk duur

Ons oordeel

Shelly Motion is een veelzijdige sensor met veel configuratie-opties en een lange batterijduur, het vereist veel doe-het-zelf-werk om zijn volledige waarde te leveren.

Bewegingssensoren zijn niet de meest sexy smart home-categorie, maar Shelly – een Bulgaars bedrijf wiens slimme stekker we onlangs hebben beoordeeld – werkt er hard aan om zijn sensor aantrekkelijk te maken voor de massa. De grote verkoopargumenten: meer dan een jaar batterijduur, ondanks verbinding met wifi, en een responstijd van 200 milliseconden – sneller dan een oogwenk.

Laten we beginnen met de hardware. Vergeleken met andere bewegingssensoren op de markt biedt de Shelly Motion weinig verrassingen, met een langwerpig, bijna eivormig ontwerp met een sensorlamp die aan de voorkant uitsteekt. De lamp licht op in (roze) rood wanneer beweging wordt gedetecteerd, en een sabotagebeveiligingssysteem zorgt ervoor dat de sensor door verschillende kleuren bladert als deze wordt bewogen.

shelly bewegingssensor volledige resolutie 05

De sensor wordt aan de muur bevestigd via een montageplaat die via een kogelscharnier met de sensor is verbonden, waardoor eenvoudig en flexibel richten mogelijk is. Je hoeft het echter niet al te nauwkeurig te plaatsen; bij mijn tests had de sensor een enorm, kamervullend bereik en was ongelooflijk gevoelig, en waarschuwde zelfs regelmatig voor de voorbijlopende kat met hogere gevoeligheidsniveaus. (De gevoeligheid van de bewegingsdetectie is instelbaar, evenals de gevoeligheid van de sabotagedetectie.)

Shelly-app

De Shelly Motion-sensor wordt ingesteld via de gelijknamige app en maakt rechtstreeks verbinding met wifi (alleen 2,4 GHz), zonder dat er een hub nodig is. Shelly’s app was de achilleshiel van het merk toen ik de slimme stekker van het bedrijf bekeek, en het blijft een zere plek met de sensor. Vrijwel alles doen met de app is ploeteren, waanzinnig traag, of je nu schema’s instelt, firmware bijwerkt of instellingen wijzigt. Het hele systeem heeft een duidelijke neiging om op willekeurige momenten te falen.

En hoewel de sensor een breed scala aan instellingen beschikbaar heeft, is het een uitdaging om te begrijpen wat ze zijn. Wat is Motion Pulse Count? Hoe worden verlichtingsdefinities gebruikt? De Shelly Motion biedt talloze opties, maar experimenteren met bijvoorbeeld de 256 niveaus van bewegingsgevoeligheid zal waarschijnlijk enkele weken van uw tijd in beslag nemen. Shelly’s bewering dat de sensor ongelooflijk snel is, is een merkwaardige strijd om te vechten: de reactietijd van de sensor is niet het knelpunt, het is de app die ondraaglijk traag is.

Een andere uitdaging is dat, hoewel Shelly een breed scala aan producten maakt, ze geen deel uitmaken van een samenhangend systeem waar de meeste huiseigenaren waarschijnlijk naar op zoek zijn als het gaat om het opzetten van een beveiligingsoplossing. Een sensor alleen doet niet veel. Het moet communiceren met andere apparaten om erg nuttig te zijn. En helaas, al dat configuratiewerk is voor jou. Als je een pushmelding of je Shelly Plug-aangesloten lampen wilt laten knipperen wanneer de Shelly beweging detecteert, moet je een regel programmeren om dit te doen. En aangezien het ecosysteem van Shelly-producten relatief klein is, zul je waarschijnlijk Alexa of Google Assistant en sommige producten van derden moeten gebruiken als je iets echt de moeite waard wilt maken.

De Shelly Motion-sensor is behoorlijk gevoelig en biedt veel opties – en het beloofde jaar batterijduur is overtuigend. Maar voor $ 40 vind je tal van goedkopere alternatieven, en ze zullen waarschijnlijk een stuk gemakkelijker te gebruiken zijn.

0 Shares:
You May Also Like