Sennheiser IE 300 in-ear hoofdtelefoon review: geweldige prestaties

sennheiser ie300 staged1

Ik heb grote bewondering voor Sennheiser-koptelefoons – ik heb al 40 jaar een klassieke on-ear HD 414 SL in mijn opnamestudio. Tegenwoordig maakt het bedrijf ook in-ear koptelefoons (IEH’s), waaronder de IE 300, die op CES 2021 werd geïntroduceerd.

Toen ik afgelopen januari over de IE 300 hoorde, was ik enthousiast om het te proberen. Nu ik die heb, kan ik zeggen dat dit de beste in-ear hoofdtelefoon is die ik ooit heb gehoord.

Functies

De IE 300 is zeker gericht op audiofielen – er is geen Bluetooth, ruisonderdrukking of microfoons voor telefoongesprekken; slechts een ongebalanceerde kabel van 1,2 meter die eindigt in een 3,5 mm stereostekker. Die kabel is afneembaar van elk oortje dankzij een vergulde Fidelity+ MMCX-connector, die in een verzonken socket zit voor extra trekontlasting. Een afneembare kabel betekent dat je hem desgewenst kunt verwisselen voor een gebalanceerde kabel, en het bedrijf zal binnenkort dergelijke kabels met 2,5- of 4,4 mm-connectoren als optionele accessoires aanbieden voor $ 149,95.

sennheiser ie300 ontploft

Deze IEH is voorzien van een verfijnde versie van Sennheiser’s 7 mm Extra Wide Band (XWB) dynamische transducer, met een geoptimaliseerde membraanfolie die natuurlijke resonanties en totale harmonische vervorming minimaliseert, die is gespecificeerd op minder dan 0,08% bij 1 kHz/94 dB. Bovendien is de ruimte achter de transducer ontworpen om reflecties in de behuizing tot een minimum te beperken, en een resonatorkamer voor de transducer vermindert maskerende resonanties in de gehoorgang.

Het eindresultaat is een frequentierespons van 6 Hz tot 20 kHz (geen tolerantie opgegeven). Andere specificaties zijn onder meer een nominale impedantie van 16 ohm, wat laag genoeg is voor draagbare apparaten om het gemakkelijk aan te sturen. Het maximale geluidsdrukniveau is gespecificeerd op 124dB SPL (1kHz/1Vrms), maar ik raad ten zeerste af om zo luide muziek te spelen; het zal uw gehoor binnen enkele minuten beschadigen.

Zoals vrijwel alle IEH’s, wordt de IE 300 geleverd met oordopjes van verschillende maten siliconen en traagschuim, wat belangrijk is omdat het gebruik van de juiste maat voor je oren cruciaal is om het beste geluid uit elke IEH te krijgen en om de geluidsisolatie te maximaliseren. Bovendien heeft elk oorstuk een individueel verstelbare oorhaak voor stabiliteit, en de meegeleverde kabel is versterkt met para-aramide dat duizenden buigcycli kan weerstaan.

sennheiser ie300 product1

Sennheiser IE 300-prestaties

Ik begon met het proberen van de grootste meegeleverde oordopjes, zowel siliconen als traagschuim. Ik heb relatief grote gehoorgangen, dus ik heb grote oordopjes nodig om een ​​goede afdichting te krijgen. De grootste oordopjes die bij de IE 300 worden geleverd, hebben een diameter van ongeveer 13 mm, en beide typen werkten redelijk goed bij het afdichten van mijn gehoorgangen – ze passen zelfs beter bij mij dan de oordopjes die bij de meeste IEH’s zijn geleverd die ik heb geprobeerd.

De geheugenschuimtips zijn wat steviger dan andere die ik heb geprobeerd, wat een goede zaak is. Maar het kostte wat gedoe om ze goed in mijn oren te plaatsen. Uiteindelijk heb ik oordopjes van 14,5 mm van 1More gebruikt, die altijd goed werken voor mij.

Ik heb alle evaluatietracks voor deze recensie uit de hoge resolutie-bibliotheek van Qobuz afgespeeld met mijn iPhone XS en een iFi hip-dac. Ik vind het echt leuk dat Qobuz de resolutie van elk nummer onthult, in tegenstelling tot Tidal.

sennheiser ie300 product2

Een van de eerste dingen die ik tegenkwam was het album van Frank Zappa uit 1969 in 24/192 resolutie. Het heeft geen zin om een ​​analoge opname van meer dan 50 jaar geleden met zo’n hoge resolutie te digitaliseren, maar het is zo. Bovendien bevat het album een ​​van mijn favoriete Zappa-nummers aller tijden, “Peaches en Regalia”, die een vriend op de middelbare school van de plaat heeft getranscribeerd en gearrangeerd voor onze big band. Het was moeilijk om te spelen, maar echt leuk!

Op de IE 300 was het geluid superzuiver en ik kon elk instrument vrij duidelijk onderscheiden dankzij de uitstekende beeldvorming. De bas is wat laag gemixt, maar dat zit in de opname, niet in de weergave door de IEH.

Het volgende was “A Higher Place” van Tom Petty op zijn postuum uitgebrachte album, met een resolutie van 24/96. Het geluid op de IE 300 was schoon, soepel, vol en goed uitgebalanceerd met geweldige beeldvorming. Vooral Petty’s zang was uitstekend en volkomen natuurlijk.

De bandleider van Stephen Colbert, Jon Batiste, bracht het prachtige album vorig jaar uit op 24/44.1. Ik luisterde naar “Adulthood”, waarin de akoestische bas behoorlijk prominent aanwezig is. De IE 300 klonk schoon en helder met een rijke, authentieke bas en natuurlijke zang. De scherpe backbeat (het kunnen rimshots zijn, maar ik weet het niet zeker) was superhelder en de fanfare aan het einde was prachtig.

Voor wat Afrikaanse jazz heb ik op 24/96 “Eretseretse” van Omar Sosa uit zijn album gehaald. Dit nummer begint met langzame piano en een snel getokkeld Afrikaans snaarinstrument (ik wou dat de liner notes het identificeerden) met een aantal zeer interessante panning-effecten waarin noten heen en weer springen over het geluidsbeeld. Later wordt de beat opgepikt met drums, bas en percussie.

Nogmaals, de IE 300 presenteerde een schoon, helder, open, goed uitgebalanceerd geluid met uitstekende beeldvorming. De piano en het getokkelde snaarinstrument klonken volkomen natuurlijk en samenhangend, net als de andere instrumenten toen ze meededen.

sennheiser ie300-connector

Ik hou van goede funk, die Dumpstaphunk in schoppen levert. Onder leiding van Ivan en Ian Neville, zonen van respectievelijk de legendarische broers Aaron en Art Neville, bevat het derde studioalbum van de groep, op 24/44.1, het superfunky, met hoorns doorspekte “Itchy Boo”. Zoals ik had verwacht, klonk de IE 300 schoon, vol en goed uitgebalanceerd met strakke bas, natuurlijke hoorns en geweldige beeldvorming. Ik begrijp echter niet waarom de opname 24 bits nodig had, aangezien het dynamisch bereik van de muziek vrij smal is.

Ik wendde me tot bluegrass en haalde “Suzanne” van Mo Pitney uit het compilatiealbum op 24/96. Nogmaals, de IE 300 klonk schoon, helder, open en goed uitgebalanceerd van bas tot banjo met geweldige beeldvorming en volledig natuurlijk klinkende strakke vocale harmonieën.

Toen ik verder ging met kamermuziek, luisterde ik naar “Gagliarda del Principe de Venosa” van Carlo Gesualdo, een van mijn favoriete renaissancecomponisten, zoals uitgevoerd door Les Récréations op het album op 24/96. Het ensemble bestaat uit twee violen, een altviool en een cello die voor deze selectie worden vergezeld door een luit. Ik kon elk instrument gemakkelijk duidelijk onderscheiden op de IE 300, die een delicaat, goed uitgebalanceerd, open geluid produceerde.

Voor iets groters heb ik het vierde deel van Bruckners Symfonie nr. 3 in D mineur, WAB103, klaargezet, zoals opgenomen door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thielemann op 24/96. Zoals verwacht klonk de IE 300 prachtig – een schoon, helder, goed uitgebalanceerd, vol geluid met een uitstekende beeldvorming en dynamisch bereik. Ik kon elke sectie en elk solo-instrument gemakkelijk horen binnen een volledig samenhangend geheel.

sennheiser ie300 geënsceneerd2

Vergelijking met 1More Quad Driver

De beste IEH die ik tijdens deze review bij de hand had, is de 1More Quad Driver ($ 169,99), die ik heb beoordeeld voor TechHive samen met de Dual en Triple Driver-modellen. Ik luisterde naar elke evaluatietrack op beide om te zien hoe ze vergeleken.

De Quad Driver klonk erg vergelijkbaar met de IE 300 – mijn aantekeningen zeggen soms ‘vrijwel identiek’. Maar er waren enkele subtiele verschillen. In de meeste gevallen klonk de Quad Driver net iets dunner met een skosh meer bas. De enige uitzondering was tijdens Jon Batiste’s “Adulthood”, waarin de bas veel prominenter en zelfs een beetje aanmatigend was. Op een paar nummers, zoals ‘Itchy Boo’ van Dumpstaphunk, was de bas wat meer diffuus en minder goed gedefinieerd, terwijl de kamermuziek van Gesualdo net iets warmer klonk.

Met uitzondering van de bas op “Adulthood”, waren al deze verschillen extreem klein, maar de IE 300 gaf me nooit iets anders dan een geweldig geluid.

Waar het op neerkomt:

Ik heb niets dan veel lof voor de Sennheiser IE 300. Zolang hij wordt gebruikt met de juiste oordopjes voor je oren, levert hij een schoon, helder, open, vol geluid met uitstekende beeldvorming en de balans tussen bas, middentonen , en de hoge tonen zijn bijna perfect. Nog beter, de verstelbare oorhaken houden ze stevig op hun plaats, en met de afneembare kabel kun je upgraden naar een gebalanceerde verbinding als je dat wilt.

Met iets minder dan $ 300 is de IE 300 niet goedkoop; het is bijna twee keer zoveel als de 1More Quad Driver, die over het algemeen bijna net zo goed presteert. Maar zoals bij de meeste high-end audio, moet u vaak aanzienlijk meer uitgeven om iets betere prestaties te krijgen. Is het in dit geval het extra deeg waard? Als je het kunt betalen, zeg ik absoluut!

0 Shares:
You May Also Like