Sennheiser CX Plus True Wireless review: ANC en aptX voor minder dan $200

sennheiser cx plus in charging case

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekende basprestaties Veilige en comfortabele pasvorm Uitzonderlijk en betrouwbaar draadloos bereik AptX Adaptive codec-ondersteuning

nadelen

Ondermaatse audioprestaties bij telefoongesprekken Gesluierde midrangeKleine oplaadcassette

Ons oordeel

Met Bluetooth 5.2, aptX Adaptive en goede actieve ruisonderdrukking, alles in een pakket van minder dan $ 200, levert Sennheiser’s CX Plus True Wireless-hoofdtelefoon veel waarde.

Prijs bij beoordeling

$ 179,95

Beste prijzen vandaag

Amazone

$ 126,00

Vrij

Beste koop

$ 129,99

Vrij

Zittend tussen het instapmodel CX ($ 129) en de top van de lijn Momentum True Wireless 2 ($ 299), is de CX Plus True Wireless van $ 179 van Sennheiser het spreekwoordelijke “middelste kind” van de reeks draadloze oordopjes van de fabrikant. Maar hoewel Sennheiser duidelijk een aantal punten heeft bespaard op het gebied van geluid en ontwerp, biedt de CX Plus nog steeds veel waarde dankzij een groot aantal hightech-functies, solide actieve ruisonderdrukking en competente algehele audioprestaties.

Pasvorm en afwerking

Een van de eerste dingen die je opvalt wanneer je de Sennheiser CX Plus uitpakt, is het formaat. Het meegeleverde USB-C-oplaadetui doet de behuizingen van Apple’s AirPods Pro en B&O’s Beoplay EQ in de schaduw. En hoewel de oplaadcassette misschien korter is dan de PI7 van Bowers en Wilkins, is hij steviger, waardoor hij onhandiger in mijn voorzak past. Een dealbreaker? Nee, maar het omvangrijke ontwerp is een beetje vervelend.

Het gladde plastic van de behuizing van de CX Plus vestigt de aandacht op zichzelf op een manier die ik niet vleiend zou noemen, terwijl de ronde en hoogglans lip me de indruk gaf (in eerste instantie tenminste) dat de bovenkant van de behuizing niet goed gesloten. Aan de positieve kant, het ontwerp stelt je in staat om het deksel elke keer gemakkelijk en zelfverzekerd te openen. Maar over het algemeen lijkt Sennheiser een aantal punten te hebben bespaard op het gebied van uiterlijk, gevoel en gewicht van de behuizing.

Gedetailleerd overzicht van de Sennheiser CX Plus oplaadcassette

Theo Nicolakis / IDG

De CX Plus past geweldig in mijn oren dankzij Sennheiser’s solide en veilige “twist and lock”-ontwerp. Soms moest ik tijdens activiteiten en tijdens lange luistersessies de pasvorm van een of beide oordopjes bijstellen. Dat gezegd hebbende, volgt de CX Plus een recent patroon van echte draadloze hoofdtelefoonontwerpen die dragers het vertrouwen geven dat hun oordopjes op hun plaats blijven, zelfs tijdens perioden van intensieve activiteit.

De CX Plus heeft zijn status goed gecommuniceerd. Ik juich Sennheiser toe voor het opnemen van zo’n goed geïmplementeerde functie, omdat het je helpt om je te oriënteren op de functies van de hoofdtelefoon. Toen ik de oordopjes uit hun hoesje haalde, werd ik begroet met de melding “Power on, connected” om me te laten weten dat alles klaar was om te streamen. Als je eenmaal onder de knie hebt hoe de oordopjes zich gedragen, kun je de prompts in tonen veranderen of de waarschuwingen volledig uitschakelen via de bijbehorende mobiele app van Sennheiser.

Codecs en IPX-classificatie

De Bluetooth 5.2-compatibele Sennheiser CX Plus gaf me bijna 30 voet solide connectiviteit met zichtlijn, en verbindingen door muren of vloeren waren ook niet slecht. Ik kon zonder onderbreking een trap beklimmen en kreeg ongeveer 60-70 voet solide prestaties door gesloten deuren en muren voordat het signaal begon te breken.

De CX Plus ondersteunt Bluetooth-codecs zoals SBC, AAC, aptX en aptX Adaptive, waarbij de laatste de nieuwste generatie aptX-codecs is die adaptieve bitrate-streaming, lage latentie en HD-audio levert. Let op: als je de CX Plus koppelt met een hi-res muziekspeler die de oudere aptX HD-codec ondersteunt, zul je teleurgesteld zijn om te horen dat aptX Adaptive aptX HD niet ondersteunt op echte draadloze oordopjes zoals de CX Plus. Het beste dat je krijgt is gewoon-oude aptX.

Sennheiser hoesje vergeleken met hoesjes van Apple en B&W

Theo Nicolakis / IDG

De CX Plus wordt geleverd met een IPX4-classificatie, wat betekent dat ze bestand moeten zijn tegen water dat in elke richting wordt gespoten (klik hier voor onze gids voor IP-classificaties). Praktisch gezien moeten de oordopjes prima te dragen zijn tijdens een zweterige work-out of als je verstrikt raakt in een regenbui. Als je de knoppen echter in een zwembad laat vallen, zijn alle weddenschappen uitgeschakeld.

Batterijduur

Elke oordop heeft een oplaadbare li-ionbatterij van ongeveer 55 mAh, terwijl de batterij van de oplaadcassette in het bereik van 400-420 mAh valt. Sennheiser belooft tot 24 uur speeltijd van de CX Plus met de oplaadcassette, en dat het ongeveer 1,5 uur duurt voordat de oordopjes volledig zijn opgeladen.

Bij mijn informele tests ging een enkele oordop van 9 procent opladen tot 30 procent na vijf minuten in de oplaadcassette. Na nog eens tien minuten was de lading van de oordopjes 50 procent en na 20 minuten was deze voor 70 procent opgeladen. Met andere woorden, ik ging van nul naar 70 procent in ongeveer 35 minuten.

Ruisonderdrukking en transparantieprestaties

Sennheiser’s CX Plus beschikt over ingebouwde actieve ruisonderdrukking en een transparantiemodus genaamd ‘Transparant horen’.

De actieve ruisonderdrukking van de CX Plus is voldoende voor een echte draadloze hoofdtelefoon, maar niet geweldig. Ik heb mijn tests uitgevoerd in een verscheidenheid aan lawaaierige omgevingen, waaronder een reproductie van het geluid in de cabine van een vliegtuig dat opvijzelde tot 95 dB, gemeten op een SPL. Ter vergelijking: de ANC-prestaties van de CX Plus leken erg op de B&W PI7, waarvan ik dacht dat het slechts gemiddeld was. Tegenover de AirPods Pro hebben de Apple-oordopjes het geluid van de middenbandmotor beter weggefilterd dan de CX Plus.

sennheiser cx plus in oplaadetui

Theo Nicolakis / IDG

“Transparant horen” is een mooie marketingterm, maar nogmaals, het is alleen functioneel, niet marktleidend, en het komt niet in de buurt van de transparantiemagie van Apple’s AirPods Pro. In rustigere omgevingen merkte ik duidelijk dat de Sennheiser-oordopjes sissende artefacten hadden, terwijl de zang een beetje gedempt was. Praktisch gesproken werkt de functie prima voor het afstemmen op aankondigingen of gesprekken, en dat is hoe de meeste consumenten de functie zullen gebruiken. Daartoe biedt de mobiele app je de mogelijkheid om muziek te pauzeren of door te laten spelen wanneer je de transparantiemodus inschakelt.

Een praktische mobiele app met nutteloze EQ

Hoewel mobiele apps niet meer weg te denken zijn uit echte draadloze hoofdtelefoons, is de mobiele app van Sennheiser een van de weinige die zich onderscheidt van de rest. De app gaf me gedetailleerde controle over verschillende hoofdtelefoonfuncties, zoals slimme pauze, automatisch accepteren van oproepen en uitschakeltijden. De app gaf me zelfs de mogelijkheid om potentieel vervelende functies, zoals gesproken aanwijzingen, uit te schakelen.

Er zijn drie app-instellingen die ik bijzonder handig vond. Ten eerste was ik in staat om de aanraakbedieningen van de oordopjes op maat te programmeren. Wilt u Siri met één aanraking inschakelen in plaats van drie? Dat kan via de app. Ten tweede vond ik het geweldig om in één oogopslag de apparaten te zien die ik met de CX Plus heb gekoppeld, en de mogelijkheid om die verbindingen te wisselen. Ten slotte vond ik het ook geweldig dat de Sennheiser Mobile-app me de huidige codec liet zien die in gebruik was.

Helaas vond ik de equalizerfunctie van de mobiele app de achilleshiel. De grafische EQ-curves als een dubbele DNA-helix die mooi is om naar te kijken, maar volkomen nutteloos in de praktijk. De meer gedetailleerde (en praktische) optie biedt een magere driebands EQ voor bas, midden en hoge tonen. Bespaar uzelf de moeite en gebruik in plaats daarvan de EQ van uw smart device of hi-res speler.

Problemen met telefoongesprekken

De mogelijkheid voor bellers om mij duidelijk te horen is een consistente zwakke plek voor de CX Plus. Ik vind het daarom moeilijk om de CX Plus aan te bevelen als een kogelvrij paar echte draadloze oordopjes voor een zakelijke professional of road warrior. Laat me toelichten.

Toen ik gesprekken met verschillende familie en vrienden testte, beschreef elk van hen mijn stem als “enigszins gedempt” tot “gedempt” via de CX Plus. In feite was het de persoon aan de andere kant die me op de hoogte bracht van het probleem. Ik hoorde het prima.

Gedetailleerd overzicht van de Sennheiser CX Plus echte draadloze hoofdtelefoon

Theo Nicolakis

Het draaien van de oordopjes om ervoor te zorgen dat de microfoons recht naar voren wijzen, leverde betere resultaten op, maar loste het gedempte geluid nooit helemaal op. “Ah, dat is beter” was de reactie toen ik zou overstappen op de Apple AirPods Pro.

Luistertests: het draait allemaal om de bas

Ik heb de Sennheiser CX Plus gekoppeld aan mijn iPhone 12 Pro, Astell & Kern Kann en Fiio X7 huurt DAP’s in. De iPhone gebruikt natuurlijk AAC terwijl de Astell&Kern en Fiio via aptX verbonden zijn. Nogmaals, als je een hi-res DAP met aptX HD hebt, ondersteunt de aptX Adaptive codec aptX HD niet op echte draadloze oordopjes. U houdt alleen gewone aptX-verbindingen over.

De Sennheiser CX Plus leverde een algeheel bevredigende sonische handtekening, vooral voor de prijs. Er waren een aantal ongelooflijke sterke punten en ik had wat nitpick-teleurstellingen. Laten we beginnen met het geweldige: bas.

sennheiser cx plus koffer achteraanzicht

Theo Nicolakis / IDG

Ik voelde dat bas verreweg de sterkste sonische eigenschap van de CX Plus was. Het is schoon, gecontroleerd en vertoonde geen enkele zweem van weerbarstige vervorming. Ik heb Holly Cole’s “I Can See Clear Now” gebruikt om baslijnen te testen in luidsprekers die vijf cijfers per paar kosten, en de reproductie van baslijnen van de Sennheiser CX Plus was perfect. De CX Plus heeft uitstekend werk geleverd door de diepe, pulserende baslijnen op Bonnie McKee’s “Trouble” weer te geven en het had totale controle over de baslijnen op Lorde’s “Royals”, Sade’s “Soldier of Love”, Adele’s “Send My Love (To Your New Lover)’ en ‘Train Song’ van Holly Cole. Bas was diep, gezaghebbend en het beste van alles, constant strak. Ongeacht het nummer, er was nergens een zweem van bas.

Nu de nitpick: het standaard “neutrale” geluid van de Sennheiser heeft de neiging om het middenbereik in dat belangrijke gebied van 1 kHz tot 2 kHz te verminderen. De zang miste soms aanwezigheid en had de neiging om gesluierd en enigszins vlak te klinken. Zo werden de zang van Alicia Keys op “Fallin'” en “Maggie Said” van Natalie Merchant beroofd van hun luchtigheid en dimensie. De bovenkant miste ook de moeiteloze lucht, dimensionaliteit en scherpte waar de audiofiel in mij naar verlangde. Het verhogen van de middentonen en hoge tonen via de Sennheiser’s Smart Control mobiele app kon de algehele sonische signatuur niet naar mijn tevredenheid oplossen.

Waar het op neerkomt:

Sennheiser’s CX Plus True Wireless gaat meer over functie dan over vorm, en het is in functie dat deze echte draadloze hoofdtelefoon opvalt als een solide waardevoorstel.

De CX Plus combineert een uitstekende bas, betrouwbare draadloze prestaties, goede actieve ruisonderdrukking en transparantie, een solide batterijduur, snel opladen, AAC aptX adaptief en een functionele bijbehorende app – alles in een redelijk geprijsd pakket. De minpunten voor mij waren de lastige behuizing, de matige belprestaties, een enigszins versluierde midrange en een ondermaats presterende top, hoewel de laatste twee nitpicks niet per se uit de toon vallen voor echte draadloze hoofdtelefoons voor deze prijs.

Als je verlangt naar betere audioprestaties, wil je misschien eens kijken naar Sennheiser’s topklasse – en veel duurdere – $ 299 Momentum True Wireless 2. Maar de Sennheiser CX Plus is een sterke kanshebber in de sub- $ 200 categorie echte draadloze oordopjes en verdient serieuze aandacht.

Theo Nicolakis is een C-Level technoloog en digitale communicatieprofessional. Hij is ook een gepassioneerd audiofiel en home theater liefhebber.

0 Shares:
You May Also Like