Samsung TV benchmark brouhaha: schandalig bedrog of storm in een theepot?

Twee tv-recensiesites, flatpanelshd ​​en HDTVTest, hebben Samsung beschuldigd van het manipuleren van de prestaties van zijn tv’s om betere benchmarkresultaten te leveren dan ze anders het recht zouden hebben. Niemand houdt van vals spelen, maar de vraag blijft: hoeveel doet het er in dit geval toe?

Samsung wordt met name beschuldigd van het verhogen van de helderheid en kleur om HDR-inhoud (high dynamic range) te laten knallen het grootste deel van de tijd dat de tv in de Filmmaker-modus staat, en vervolgens die waarden terug te brengen naar normaal voor bepaalde tests die recensenten doorgaans gebruiken om kleur te meten en helderheid. Het hele doel van de Filmmaker-modus is natuurlijk om visueel materiaal zo nauwkeurig en zo dicht mogelijk bij de bedoeling van de artiest te presenteren als de tv in staat is, dus dit soort aanpassingen is inderdaad niet koosjer.

Dat gezegd hebbende, vertrouwen recensenten niet alleen op benchmarknummers of testapparatuur om de beeldkwaliteit van een tv te evalueren. We vertrouwen vooral op onze oogbollen en gebruiken benchmarknummers en apparatuurmetingen om te bevestigen wat we zien. We willen dat onze ervaringen, de informatie die we verzamelen en de conclusies die we trekken aansluiten bij de ervaringen die onze lezers krijgen als ze op onze mening vertrouwen om aankoopbeslissingen te nemen.

In dit geval merkten we het verschil in kleurverzadiging en highlights tussen twee van de nieuwste OLED TV’s in onze Samsung S95B review en onze LG G2 Evo Gallery Edition review. We gaven de voorkeur aan de S95B in het algemeen, hoewel de LG uiteindelijk de nauwkeuriger van de twee was. Dus Samsung wordt in feite beschuldigd van het leveren van fantastisch beeld door middel van verbetering, maar onder omstandigheden die daar niet om vragen. Misschien hadden ze deze instellingen gewoon de Vivid Filmmaker-modus moeten noemen en ermee ophouden.

LG G2 Evo Gallery-editie

LG Electronics

Een woord van de beklaagde

In ieder geval hebben we contact opgenomen met Samsung voor commentaar op dit probleem, en dit was hun antwoord:

“Samsung Electronics gebruikt geen algoritme om tot specifieke testresultaten te komen. Wanneer getest volgens industriestandaarden, tonen bevindingen van onze eigen tests, evenals door een onafhankelijke externe organisatie, aan dat HDR-inhoud nauwkeurig wordt weergegeven op verschillende vensterformaten, en niet alleen bij 10%.

“Met Samsung’s toonaangevende Quantum HDR-technologie blijft de piekhelderheid ook op vergelijkbare niveaus bij raamformaten van 10% of kleiner, zonder de panelen te beschadigen. Samsung blijft zich inzetten om onze consumenten de beste beeldkwaliteit te bieden en staat achter onze tv-producten, waaronder Neo QLED TV, om de beste kijkervaringen te bieden.”

Samsung S95B

Samsung

Omdat ik een professionele cynicus ben, moet ik opmerken dat Samsung de tegenwoordige – niet de verleden – tijd in die verklaring gebruikt, en dat de fabrikant een firmware-update uitbracht die beloofde “het probleem op te lossen”. Omdat ik genereus ben, weet ik dat Samsung geobsedeerd is door helderheid en detail, dus ik kan me scenario’s voorstellen waarin zoiets per ongeluk of uit puur enthousiasme zou kunnen gebeuren, in plaats van de bedoeling om recensenten te misleiden.

Dat gezegd hebbende, trek ik de motieven van HDTVTest of flatpanelshd ​​ook niet in twijfel. Ze zagen wat ze zagen, en ik vind het moeilijk om niet tot vergelijkbare, zo niet dezelfde conclusies te komen.

Bottom line: moet het je iets schelen?

Als je het type koper bent dat graag diep in tv-technologie duikt: kalibratie, extreme nauwkeurigheid, artistieke intentie en filmmaker-modus, en dergelijke, zou je misschien iets moeten schelen. Kijk in dat geval of flatpanelshd ​​en HDTVTest hun beoordelingen herzien nadat ze de tv hebben getest na het toepassen van de firmware-update van Samsung.

Als je een meer typische consument bent die gewoon op zoek is naar een geweldige tv-kijkervaring, is het waarschijnlijk dat dit er uiteindelijk niet toe doet. Tenzij je denkt dat het kopen van de S95B het mogelijk slechte gedrag van Samsung zou belonen. En dat gezegd hebbende, we vinden de Samsung S95B nog steeds een geweldige tv.

0 Shares:
You May Also Like