Samsung S95B 4K OLED TV review: een levendige, baanbrekende OLED

Samsung S95B

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Fantastisch beeld van de beste in zijn klasseAantrekkelijke vormfactorStijlvolle afstandsbediening en interface

nadelen

Prijzige verwerking komt niet helemaal overeen met die van LG

Ons oordeel

Combineer het weelderige zwart van OLED met de rijke, verzadigde kleur van kwantumdots, en je krijgt de Samsung S95B, misschien wel de beste 4K-tv ooit gemaakt.

Prijs bij beoordeling

$ 2.799,99 (65-inch-model)

Beste prijzen vandaag: Samsung S95B TV

Amazone

$2.682,00

Game changers in de tv-ruimte komen niet vaak voor, maar als ze dat doen, veroorzaken ze altijd opschudding: lcd’s, led-achtergrondverlichting, OLED en kwantumdots hebben allemaal de tv-technologie vooruit geholpen. Nu, dankzij Samsung Display (niet te verwarren met Samsung’s tv-divisie) die de laatste twee technologieën combineert, hebben we een nieuwe game-changer in handen.

Ons eerste voorbeeld van genoemde unie is Samsung’s S95B, een QD-OLED-paneel dat de topklasse van tv’s opnieuw definieert door OLED-zwarttinten te leveren met levendige, verzadigde quantum dot-kleuren. We zijn op zijn zachtst gezegd onder de indruk van het resultaat.

Samsung S95B ontwerp en specificaties

De 65-inch klasse (64,5 inch diagonaal) S95B waar ik naar keek, zal je een koele $ 3.000 opleveren (hoewel Samsung op het moment van schrijven de prijs had verlaagd tot ongeveer $ 2.800). Dat is veel geld, maar als je het kunt betalen, beloof ik je dat je niet teleurgesteld zult zijn. Er is ook een 55-incher voor $ 2.200. Ik was op zoek naar een nog kleiner en betaalbaarder model, maar .

De 65-inch versie weegt iets minder dan 50 pond (of 47,8 pond, om precies te zijn) en heeft een iMac-achtige voetstuk, die nog eens tien pond toevoegt. De standaard ziet er niet alleen mooi uit, je kunt het apparaat ook op een relatief smal oppervlak plaatsen, iets wat je niet kunt doen met de ver uit elkaar geplaatste voeten die veel tv’s gebruiken.

Een VESA 300 mm x 200 mm bevestigingspunt is bij de hand voor wandmontage. Je kunt zien hoe dun het eigenlijke paneel is in de onderstaande afbeelding, hoewel de elektronica-hoes de dikte van de tv tot 1,6 inch vergroot. (Klik met de rechtermuisknop en selecteer “Afbeelding openen in nieuw tabblad” om een ​​grotere versie te zien.)

De S95B is een 120Hz RGB OLED-paneel. RGB verwijst naar elke pixel die bestaat uit een rode, groene en blauwe subpixel. Ter vergelijking: LG’s OLED TV-technologie is WRGB, waarbij een vierde witte subpixel wordt toegevoegd om de helderheid te vergroten. Bovendien gebruikt de RGB OLED van de S95B kwantumdots voor kleur in plaats van LG’s filters, de reden voor de uitstekende kleurscherpte.

De poortselectie op de S95B is de standaard moderne array: vier 120Hz HDMI 2.1-poorten (één met eARC), coax voor antennes en kabel, twee Type-A USB, evenals optische S/PDIF, en Ex-Link (RS- 232C). De Bluetooth is de nieuwste 5.2-versie, hoewel de wifi een stap achterloopt bij WiFi 5 (802.11ac), een kleine klacht.

Net als bij andere Samsung-tv’s, mist de S95B ondersteuning voor Dolby Vision HDR; in plaats daarvan krijg je Samsung’s eigen HDR10+-technologie, samen met gewone HDR10 en HLG. Hoewel er geen Dolby Vision is, biedt de set Dolby Atmos, samen met Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus en de oudere smaken van Dolby-audio.

Andere voordelen zijn FreeSync Premium, variabele verversingssnelheid (onderdeel van de HDMI-standaard), automatische lage latentie, gamemodus, filmmakermodus en een zeer capabele kanaal-/inhoudgids. Het app-ecosysteem omvat alle biggies zoals Netflix, YouTube en Apple TV, evenals Microsoft 365. Ik moet er rekening mee houden dat je de USB-poorten kunt gebruiken om een ​​toetsenbord aan te sluiten, terwijl je met de Bluetooth-radio draadloze hoofdtelefoons kunt aansluiten.

Er zijn (natuurlijk) Samsung’s eigen “waardetoevoegende” functies, zoals Ambient-modus, achtergrond die past bij de omgeving van de tv, automatische geluidsaanpassing en ondersteuning voor de 360-gradencamera’s van de fabrikant. Google Assistant en Alexa worden ondergebracht via de spraakafstandsbediening, net als Samsung’s eigen Bixby-spraakassistent. Er is ook een kanaal-/inhoudsgids.

Samsung S95B-interface en afstandsbediening

Samsung heeft zijn scherminterface voor 2022 aangepast en de oude verticale contextuele menu’s vervangen door secundaire pictogrampanelen die aan de zijkant en onderkant openen wanneer u een optie in het hoofdmenu kiest. De nieuwe interface is iets intuïtiever en zeker gemakkelijker te lezen. Helaas vereist de gebruikersinterface van Samsung nog steeds veel meer klikken dan zijn concurrenten om de meeste acties uit te voeren.

De minimalistische, spraakgestuurde TM2180E-afstandsbediening is hetzelfde op zonne-energie opgeladen (met een Type-C-poort als reserve) model dat Samsung vorig jaar introduceerde. Maar hoewel hij gestroomlijnd, knap en comfortabel is, biedt de afstandsbediening alleen de meest elementaire knoppen en functies. (Update: Samsung zegt dat kopers in de detailhandel een afstandsbediening zullen krijgen die nieuw is voor 2022 en die enigszins verschilt van de hierboven afgebeelde. Het nieuwe model heeft de handige truc om energie uit radiogolven te halen om de batterij op te laden, naast het gebruik van energie van de zon.)

Samsung S95B beeldkwaliteit en prestaties

Ik heb de S95B naast elkaar getest met een LG G2 evo Gallery-editie OLED en het verschil was duidelijk te zien. Hoewel de S95B het niet zo goed deed met puur wit (de G2 heeft tenslotte die witte subpixel), leverde hij een aanzienlijke toename in kleurscherpte en verzadiging op bij normaal materiaal. Een van de nadelen van OLED is het algemene tekort aan bruikbare helderheid. Samsung is erin geslaagd om dat probleem aan te pakken zonder het hele beeld uit te blazen, zoals gebeurt wanneer je de algehele helderheid verhoogt met WRGB.

Waar het verschil echt merkbaar wordt, is bij het renderen van materiaal met een hoog dynamisch bereik. Met meer dan 1.000 nits piekhelderheid domineert de S95B absoluut de G2 met HDR. Bovendien zijn de heldere highlights van de S95B veel meer verzadigd van kleur dan die van de G2, die sterk afhankelijk is van die witte subpixel. De S95B zou het wat beter kunnen doen met details in donkere gebieden, maar over het algemeen is het gemakkelijk de rijkste, meest dynamische HDR (en SDR) tv die ik heb meegemaakt in de consumentenruimte.

Merk op dat we de kleurruimte moesten instellen op “native;” dat wil zeggen, de ruimte die door de inhoud wordt gebruikt. In sommige van de eerste tests met de kleurruimte ingesteld op “auto”, waren de kleuren ver uit de buurt vanwege de pogingen van de tv om ze opnieuw toe te wijzen aan de verkeerde ruimte. Sony’s nachtelijke contrastdemo in Las Vegas bloeide enorm op na deze aanpassing.

Waar Samsung een beetje achterloopt op LG is met de verwerking. We hebben gemerkt dat de S95B meer moiré en glinstering heeft tijdens pannen met gedetailleerde scènes dan de LG, hoewel dat zeker zal gebeuren gezien de grotere piekhelderheid van de S95B en Samsung’s voorliefde voor het verscherpen van afbeeldingen. Hetzelfde geldt voor de bewegingscompensatie van de S95B, die niet helemaal op één lijn lag met de LG. We hebben tijdens de zware Spears & Munsil-tests andere kleine verwerkingsproblemen op de S95B gezien, maar we hebben veel erger gezien.

Zoals bij elke OLED-tv is de schermuniformiteit van de S95B uitstekend en is de kijkhoek superbreed. Je ziet geen vervorming of kleurverschuiving, zelfs niet als je bijna direct vanaf de zijkant kijkt.

De 2.2.2-kanaals luidsprekerarray van de S95B klinkt best goed voor ingebouwde tv-luidsprekers. Sterker nog, je kunt de set koppelen aan een van Samsung’s high-end Q-Symphony soundbars, die synchroon kan werken met de geïntegreerde stuurprogramma’s van de tv.

Samsung S95B: het komt erop neer

Ik heb Sony’s nieuwe A95K OLED niet gezien, die is gebaseerd op hetzelfde Samsung Display-paneel, maar tot op heden biedt de Samsung S95B gemakkelijk het beste 4K UHD OLED-beeld dat ik heb gezien. De opleving in kleurscherpte, verzadiging en helderheid van vorige generaties is verbluffend.

Aangezien ik OLED de beste kijkervaring voor consumenten vind, komt dat erop neer dat ik de S95B het beste 4K UHD-tv-beeld op de markt mag noemen.

0 Shares:
You May Also Like