Samsung QN90A 55-inch 4K UHD TV review: Mini-LED ontmoet quantum dots

qn65qn90a angled

De Neo QLED QN90A van Samsung neemt de toch al uitstekende QLED-kleur en -helderheid van het bedrijf over en verbetert deze dankzij de veel gedetailleerdere mini-LED-achtergrondverlichting met veel betere zwarttinten. Het algehele resultaat is echt indrukwekkend, hoewel Samsung nog wat werk te doen heeft aan zijn zone-dimtechnieken.

Ontwerp en functies

De 54,6-inch (55-inch klasse) versie van de QN90A die ik heb getest, kost momenteel ongeveer $ 1.700 en heeft een 4K UHD (3840 x 2160), 120 Hz, 10-bits scherm. Dit display implementeert kwantumdots voor nauwkeurige, verzadigde kleuren en mini-LED’s voor verfijnde achtergrondverlichting.

Mini-LED’s zijn, zoals u wellicht vermoedt, veel kleiner dan traditionele LED’s met achtergrondverlichting. Ze zijn dichter bij de filter-/LCD-lagen geplaatst om de helderheid te verhogen en doorbloeding te verminderen. En omdat ze in veel grotere aantallen worden gebruikt, maken ze ook nauwkeuriger zonedimmen mogelijk. Hoe precies hangt af van het aantal zones waarin de verkoper besluit ze te verdelen. In het geval van de 55-inch QN90A lijkt dat rond de 600 te zijn. QN90A-modellen met grotere schermformaten gebruiken waarschijnlijk meer.

De QN90A wordt geleverd met hetzelfde iMac-achtige voetstuk dat we ongeveer een jaar geleden voor het eerst van Samsung zagen. Het voegt nogal wat gewicht toe (9,3 pond), maar dat is nodig voor stabiliteit. Het stijlvolle uiterlijk en de mogelijkheid om op kleinere oppervlakken te zitten, zijn de moeite waard.

Inclusief standaard weegt het apparaat 48,3 pond; zonder dat, 39 pond. De QN90A is ook opmerkelijk dun met slechts één inch, waardoor hij er mooi uitziet aan de muur. Daartoe is een 200 mm VESA-montagepunt geïntegreerd. Hoe dun de tv is, zie je in de onderstaande afbeelding. Het deel dat aan de achterkant uitsteekt, maakt deel uit van de standaard, niet de tv zelf.

qn90a kant

De poortselectie op de QN90A is modern, hoewel extreem verlegen voor legacy-ondersteuning. Er is geen composiet, geen component, geen analoge audio in of uit – zelfs geen koptelefoonaansluiting. Hoewel dit laatste misschien vreemd lijkt in het tijdperk van Bluetooth, kan het erg handig zijn als de batterijen van je koptelefoon midden in een film leeg raken. Als je analoge aansluitingen nodig hebt, moet je een HDMI-converter aanschaffen.

Het nieuwe spul omvat vier HDMI-poorten op de tv zelf. Drie zijn voornamelijk HDMI 2.0, waarvan een 2.1 is om 120Hz-bronnen te ondersteunen. Een ander ondersteunt eARC. Voor het geval u het niet wist, kunnen leveranciers afzonderlijke elementen van de 2.1-specificatie naar wens implementeren.

Er zijn ook twee USB 2.0-poorten (voor massaopslag, een toetsenbord of andere apparaten), coax voor kabel-/satelliet-tv-aansluitingen of een over-the-air antenne, ethernet, digitale optische (Toslink) uitgang en een RS-232C (EX-Link, in Samsung-terminologie) poort voor aangepaste afstandsbediening). Draadloze connectiviteit is via 802.1ac (Wi-Fi 5) en Bluetooth 4.2. Bluetooth-audioapparaten worden ondersteund.

Samsung ondersteunt Amazon Alexa en Google Assistant, evenals zijn eigen Bixby-stemassistent. Andere technologieën aan boord zijn Apple AirPlay 2; HDR10, HDR10+ en HLG (geen Dolby Vision); plus Dolby Atmos en DTS:X.

Er is ook een zendergids, een universele gids voor alle inhoud (smart TV-streaming), evenals unieke Samsung-functies zoals Gezondheid en gratis, samengestelde inhoud in TV Plus. Als over-the-air-ook wel broadcast-content het die dag niet haalt, kan TV Plus je misschien overhalen.

Variabele verversingssnelheid, automatische lage latentie en Freesync Premium Pro zijn aanwezig voor gaming. Consoles worden aangesloten op HDMI-ingang nummer vier. De QN90A heeft ook zowel Filmmaker- als IMAX Enhanced-videomodi.

qn90a-aansluitingen

Met dat alles zou je niet verwachten dat de QN90A goedkoop zou zijn, en als Samsung’s huidige topklasse 4K UHD-tv, is het dat ook niet. Afgezien van de $ 1.700, 55-inch die ik heb beoordeeld, zijn er 50-, 65-, 75- en 85-inch-smaken die respectievelijk voor $ 1.500, $ 2.600, $ 3.500 en $ 5.000 worden verkocht.

Afstandsbediening en interface

De QN90A maakt gebruik van de onlangs vernieuwde universele afstandsbediening TM2180E, die aan de achterkant is voorzien van een zonnepaneel om op te laden. Er is ook een USB-C-oplaadpoort voor het geval er onvoldoende licht beschikbaar is. Het heeft dezelfde minimalistische lay-out als de andere afstandsbedieningen van Samsung en heeft dezelfde slimme, dual-action (vooruit, achteruit of omlaag drukken) kanaalveranderings- en volumeknoppen.

zonne-afstandsbediening qn90a

De Smart Hub-interface van Samsung, met zijn startrij met pictogrammen die vertakken naar gerelateerde functies, is ook aantrekkelijk. Hoe mooi het ook is om naar te kijken, en zo naadloos als het trouwt met de afstandsbediening, het resultaat is eigenlijk niet erg efficiënt.

Er zijn over het algemeen enkele klikken op de knop nodig om te doen wat de meeste externe/interfacesystemen in één of twee seconden doen; grotendeels omdat je constant door dialogen bladert om verschillende instellingen te bereiken.

Als u op Home drukt, gaat u bovendien elke keer terug naar dezelfde plaats in de lijst met pictogrammen. Een efficiëntere aanpak zou u naar uw laatst gebruikte locatie brengen. En hoewel ik aanbiedingen om opnieuw verbinding te maken met het laatst gebruikte Bluetooth-apparaat waardeer, zou het fijn zijn als het dit alleen deed wanneer het detecteert dat het apparaat beschikbaar is. Beter nog, maak gewoon opnieuw verbinding.

Samsung slimme hub

Ik kijk naar films die worden gestreamd vanaf een NAS-box, en Smart Hub zou het pictogram voor die box uit de home-rij verwijderen wanneer het het niet kon detecteren (dit gebeurt met elke bron die op de tv is aangesloten). De DLNA-app speelt automatisch alle ondertitels af die hij vindt, zelfs als ze dezelfde taal zijn, en ik heb geen manier kunnen vinden om dit uit te schakelen; in plaats daarvan moest ik op het instellingenmenu van de tv klikken en ze handmatig uitschakelen.

Ook, in tegenstelling tot Roku’s mediaspeler, die de laatste locatie onthoudt van elke recent bekeken film, gaat Samsung’s speler slechts af en toe verder waar ik was gebleven met kijken. En alles gaat verloren als het de DLNA-server op de NAS-box uit het oog verliest.

Ik ben natuurlijk kieskeurig en niet veel gebruikers streamen van bronnen op hun thuisnetwerk, maar die neten zijn symptomatisch voor de interface in het algemeen. Samsung zou stijl en compartimentering echt achterin moeten zetten ten gunste van efficiëntie en gemak. Met andere woorden, graag minder klikken.

Beeld en geluid

De QN90A biedt misschien wel het meest levendige beeld dat ik heb gezien op een lcd-tv met led-achtergrondverlichting. Levendig, zoals in helder met zeer verzadigde en nauwkeurige kleuren en uitstekend contrast. Het is verwant aan OLED, met niet helemaal dezelfde inktzwarte tinten, maar veel meer helderheid als tegenwicht: bijna 2.000 nits piek in dynamische modus. Yowser.

Er zijn de aspecten die ik al heb geprezen, maar de QN90A levert ook zeer vloeiende bewegingen, een waanzinnige hoeveelheid configureerbaarheid (inclusief kleuraanpassing en bewegingsgerelateerde functies), uitstekende schermuniformiteit (geen bewolkte gebieden) en minimale moiré en verwerkingsartefacten . Kijkhoeken zijn ook uitstekend.

Maar aangezien de QN90A een high-end, prijzige tv is, waren de prestaties van de achtergrondverlichting teleurstellend. Er is vertraging die behoorlijk merkbaar is bij het wisselen van scènes met veel zwarte of donkere gebieden en heldere objecten. In sommige gevallen, meestal in onze Spears & Munsil-tests, dimmen bestaande grote heldere objecten merkbaar wanneer andere verschijnen. In andere gevallen zou de helderheid van heldere objecten weifelen; dat wil zeggen, pulseer langzaam alsof de tv in de war is over het niveau waarop ze moeten worden ingesteld.

qn65qn90a dood aan

Deze problemen manifesteerden zich niet duidelijk met de overgrote meerderheid van het materiaal uit de echte wereld. Er waren zelfs behoorlijk inspannende tests nodig om ze te onthullen. Toen ik er echter naar op zoek was, begon ik kleine eigenaardigheden op te merken in het meer inspannende reguliere materiaal. Ik ben niets tegengekomen dat de kijkervaring verpestte, maar de problemen met de achtergrondverlichting waren onder de loep genomen.

Samsung zou zeker meer tijd of misschien verwerkingskracht moeten investeren in hun dimalgoritmen en -technieken. Hopelijk lost een toekomstige firmware-update het probleem op. Als de vertraging in het paneelcircuit zit, is dat moeilijker op te lossen.

Ongeacht de zone-dimming, ik was onder de indruk van het algehele beeld van de QN90A. Weelderig is geen woord dat ik heb gebruikt bij lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting, maar deze komt in de buurt van het bijvoeglijk naamwoord.

Geluid was redelijk. Het is prima voor casual kijken, maar ik zou buitenboordapparatuur gebruiken voor de beste ervaring. Of gebruik een koptelefoon, mijn voorkeursoplossing.

Een hele goede tv, maar ook een prijzige

Boven mijn favoriete biertje op de veranda met uitzicht op de prairie, zou ik de QN90A een verdomd fijne tv noemen en knikken. Hier in San Francisco, kijkend naar mijn buren die $ 7 lattes drinken, zou ik het hetzelfde noemen en een iets andere reactie krijgen. Ik zou het verdomd goed vinden als de zonedimming beter was en er een koptelefoonaansluiting was.

De problemen met de achtergrondverlichting waren eigenlijk buitengewoon zeldzaam, en niet zo veel gebruikers gebruiken een koptelefoon, dus mijn enige echte waarschuwing is dat er verdomd goede tv’s beschikbaar zijn voor aanzienlijk minder dan wat Samsung en de andere grote twee leveranciers (LG en Sony, dat wil zeggen) in rekening brengen . Ja, die laatste vijf procent van de prestaties kost je echt.

0 Shares:
You May Also Like