Samsung QN900B TV review: 8K resolutie, geweldige beeldkwaliteit, fantastische upscaling

Samsung QN900B

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitstekende LCD-beeldkwaliteit met led-achtergrondverlichting Geweldige opschaling van 4K en materiaal met een lagere resolutie Speelt 8K-videobestanden en YouTube-inhoud af Superdun voor wandmontage One Connect breakout-box vereenvoudigt kabelbeheer

nadelen

Kleine problemen met de achtergrondverlichting Zeer hoog prijskaartje

Ons oordeel

De QN900B is een van onze favoriete 8K UHD-tv’s. Uitstekende opschaling, nauwkeurige kleuren en veel piekhelderheid zorgen voor een indrukwekkend beeld, vooral met HDR-materiaal.

Prijs bij beoordeling

$ 7999,99 (85-inch model QN85QN900B)

Beste prijzen vandaag: Samsung QN900B-serie

Amazone

$ 7.997,99

Free

Beste koop

$ 7999,99

Free

De Samsung QN900B quantum-dot smart-tv levert een resolutie van 8K, een verversingssnelheid van 120 Hz die wordt verhoogd tot 144 Hz voor gaming en een beeldkwaliteit van topkwaliteit. Het hier besproken 85-inch model kost ook veel geld: een gave acht mille.

Voor dat knappe bedrag krijg je de mogelijkheid om 8K-content van opslagapparaten en van YouTube af te spelen (niet lachen, tijdens onze Sony Bravia Master Series Z9J 8K review ontdekten we dat tv dat niet kan) en opschalende magie die de 4K maakt resolutie die je veel vaker tegenkomt, absoluut fantastisch.

Deze recensie maakt deel uit van TechHive’s berichtgeving over de beste smart-tv’s, waar u beoordelingen van het aanbod van de concurrentie vindt, plus een kopersgids voor de functies waarmee u rekening moet houden bij het winkelen voor dit type product.

Samsung QN900B ontwerp en functieset

Mijn favoriete verbetering voor de 2022 QN900-serie is de I/O-poort breakout-box. Het is anders dan de afgelopen jaren (en het huidige model van Samsung’s Frame TV). Het is breder, dunner en kan meeliften op de buitenkant van het voetstuk van de tv. Met de meegeleverde hoes zou je nooit weten dat hij er was als er geen draden waren. Dat is heel netjes en handig – als je de standaard gebruikt. Monteer de tv aan de muur en je kunt de box overal neerzetten waar je maar wilt, zolang hij maar binnen het bereik is van de enkele dunne, doorzichtige One Connect-kabel waarmee hij op de tv is aangesloten.

Een 85-inch tv zal nogal fors zijn, om het voor de hand liggende te zeggen, en de QN900B waar ik naar keek, weegt 96,6 pond. Dat is zwaar (het VESA-montagepunt is 600 x 400 mm), maar het scherm is niet dik. Omdat de poorten, stroomtransformator en andere elektronica zich in de breakout-box bevinden, heeft het display de caboose waarin ze normaal gesproken zijn ondergebracht niet nodig. Dat laat de tv zelf met een dikte van slechts 0,7 inch. Yowser. Als u op zoek bent naar iets dat de muur nauw sluit, is de QN900B ongeveer net zo goed als mogelijk.

Samsung’s ambient-modus en “wallpapers” zorgen er ook voor dat de QN900B eruitziet als iets anders dan een enorm zwart gat aan de muur wanneer hij niet in gebruik is. Dat is een van de redenen waarom ik de voorkeur geef aan een kleinere tv – ik heb niet het gevoel dat hij de kamer opslokt als hij is uitgeschakeld.

De eerder genoemde breakout-box heeft vier HDMI-poorten, die alle vier 120Hz/144Hz zijn, wat gamers blij zou moeten houden. Er zijn ook drie USB 2.0-poorten, ethernet, coax voor antennes en oudere kabelboxen, EX-LINK (RS-232c), optische digitale audio-uitgang en natuurlijk de One Connect-poort. De ingebouwde tuner is de nieuwere ATSC 3.0, de wifi is wifi 5 (802.11ac) en er is een Bluetooth 5.2-radio aan boord. Het zou leuk geweest zijn om een ​​snellere wifi 6-adapter aan boord te hebben, maar wifi 5 is snel genoeg voor streaming met een hoge resolutie.

De QN900B ondersteunt de HDR10-, HLG- en HDR10+-standaarden voor hoog dynamisch bereik, waarbij die laatste het antwoord van Samsung op Dolby Vision is, dat het niet ondersteunt); Dolby MS12 (alle Dolby-typen); Alexa, Google Assistant en Bixby stemassistenten; FreeSync Premium, automatische lage latentie en variabele verversingssnelheid voor gaming; en Bluetooth-randapparatuur, inclusief headsets.

Samsung QN900B gebruikersinterface en afstandsbediening

Samsung heeft de gebruikersinterface op het scherm vernieuwd. Hoewel het gemakkelijker te lezen is en op sommige plaatsen wat intuïtiever, is het niet efficiënter. Ik zou zelfs kunnen beweren dat het eigenlijk efficiënt is. De belangrijkste verandering is een zwart pictogramlint aan de linkerkant dat altijd aanwezig is. Het steelt ruimte van de hoofdpanelen, maar biedt niet veel directe toegang tot functies. In plaats daarvan opent het onderaan andere pictogramlinten waar u de instellingen, aangesloten apparaten, enzovoort vindt.

Samsung zonne-afstandsbediening

Ik wil niet gemeen zijn, maar Samsung zou zowel de gebruikersinterface als het minimalisme van de afstandsbediening echt moeten heroverwegen. De laatste, die knap is en slimme knoppen/joysticks heeft voor volume- en kanaalselectie, mist ook cijfertoetsen, invoerselectie, een snelkoppeling naar instellingen en speciale transportknoppen. Alles moet moeizaam worden ingevoerd met behulp van de cursor en de toetsenborden en toetsenborden op het scherm. Om eerlijk te zijn, de tuimelknop helpt wel bij transportfuncties.

In totaal is het gebruik van een Samsung TV aanzienlijk moeilijker dan het gebruik van een Roku, Google TV of WebOS TV. Het is al zo irritant dat ik mijn vrienden er zelfs voor waarschuw als ze om advies vragen. Ik ben niet de enige recensent die op de hoogte is van dit gebrek in de gebruikerservaring. Hoor onze stemmen, Samsung.

Samsung QN900B-prestaties

Ondanks de overstap naar een mini-LED-achtergrondverlichting, zijn de prestaties van de 900-serie sinds mijn Samsung Q900-test eind 2019 niet drastisch verbeterd. De beeldkwaliteit is indrukwekkend, met name de opschaling van 4K UHD en materiaal met een lagere resolutie. Dat is een goede zaak, gezien het gebrek aan 8K-inhoud, zo niet noodzakelijk een overdreven dwingende reden om zoveel geld aan een tv uit te geven.

Wat betreft de basis: de kleur van de QN900B is geweldig, dankzij de kwantumdots; er is een hoop piekhelderheid (meer dan 2.000 nits) om indrukwekkende HDR te produceren; en het paneel heeft een uitstekende schermuniformiteit. De kijkhoeken zijn goed, hoewel verblinding een factor wordt rond de 7- en 4 uur- en 4 uur-posities, afhankelijk van het omgevingslicht. Dat komt omdat de QN900B de glanzende coating van Samsung gebruikt, niet de nieuwe matte coating die we zagen in onze Frame TV-recensie (idem voor de andere lifestyle-tv van Samsung, de Serif TV).

De beeldverwerking, inclusief de eerder genoemde uitstekende opschaling, is over het algemeen redelijk goed. Ik zag aanzienlijk minder glinstering en moiré dan bij Samsung’s 4K UHD QLED’s, ook al blijven details scherp en helder. Het lijkt erop dat de extra pixels echt helpen bij die factoren.

De mini-LED-achtergrondverlichting heeft nogal wat zones (naar mijn mening meer dan 400), wat goed werkt met veel materiaal, maar het maakt lokaal dimmen ook een ontmoedigende taak. Ik weet niet zeker waarom Samsung het voorbeeld van TCL niet heeft gevolgd en een gedetailleerder zoneschema voor de mini-LED’s heeft gebruikt. Ik denk dat dit een aantal van de problemen die ik bij de QN900B zag, zou voorkomen. Je kunt mijn observaties lezen in TechHive’s TCL 8-serie recensie Samsung’s tv deed de top van Sony’s Las Vegas-nachthemelvideo zonder aura’s of bloei waar neon de lucht ontmoet, maar het veroorzaakte ook wat leek op gaswolken in de ruimte tijdens het Spears & Munsil-sterrenveld -een nogal ongebruikelijk artefact dat ik maar een paar keer heb gezien.

Over het algemeen was het kijken naar de Samsung QN900B echter een zeer plezierige ervaring waar alleen een afgematte recensent over zou klagen.

De Samsung QN900B is een geweldige 8K TV

De Samsung QN900B is een geweldige tv die 4K UHD-materiaal prachtig opschaalt. Maar het is ook prijzig en 8K-content heeft zich niet zo snel verspreid als werd verwacht. Aangezien de meeste entertainmentcontent nog steeds in 1080p-resolutie wordt gepresenteerd, ben je misschien beter gediend door de fantastische kleuren, het contrast en de hoge piekhelderheid van Samsung’s nieuwe OLED-tv (lees mijn Samsung S95B-recensie voor alle details). Je zou wat resolutie en schermgrootte opofferen, aangezien dat een 4K-model is dat maximaal 65 inch is, maar je zou $ 5.000 op zak hebben voor een eersteklas thuisbioscoop-audiosysteem, een high-end Blu-ray-speler , een betere bank, of wat u maar wilt.

0 Shares:
You May Also Like