Samsung Q60A 4K UHD TV review: geweldige kleur, zo-zo zwart

qn65q60a angled

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Nauwkeurige kleuren en veel piekhelderheid Goede videoverwerking voor een tv van 60 Hz Batterijbesparende op zonne-energie oplaadbare afstandsbediening

nadelen

Randverlichting resulteert in zwakke zwartniveausSmartHub-interface en afstandsbediening missen efficiënte synergie

Ons oordeel

Deze tv verdient eigenlijk nog een kwart ster, omdat hij een beter beeld levert dan de meeste tv’s in het lagere middenbereik. Quantum dots zorgen voor nauwkeurige kleuren en er is voldoende helderheid

Er gaat niets boven het werken aan een paar tv-recensies op instapniveau om mijn bewondering voor de QLED-beeldkwaliteit van Samsung te hernieuwen. Zelfs de eerste sport Q60A QLED die hier wordt besproken, is in vergelijking daarmee een verademing. Omdat de Q60A aan de randen verlicht is, levert hij niet hetzelfde contrast of dezelfde zwartwaarden als de duurdere array-lit en mini-LED QLED’s van het bedrijf, maar het is nog steeds een grote stap voorwaarts in termen van kleur en heldere details.

Ontwerp en functies

De basisweergavetechnologie in de Q60A is slechts marginaal veranderd sinds mijn laatste blik op de serie, de Q60R van 2019. De klasse-eenheid van $ 850, 55-inch die hier wordt beoordeeld, heeft hetzelfde standaard 10-bit, 60Hz, 4K UHD (3840 x 2160) paneel, hoewel dit de dual-LED-technologie van het bedrijf bevat die is geïntroduceerd met de T-serie van vorig jaar, voor een licht warmer kleurenpalet.

Zoals gezegd wordt er gebruik gemaakt van randverlichting, wat betekent dat er geen lokale zonedimming plaatsvindt. Kleur is verbeterd met kwantumdots (het is een QLED) en er is een behoorlijke hoeveelheid bruikbare piekhelderheid rond de 450 nits. De testeenheid woog ongeveer 38 pond, en nieuw voor dit jaar, heeft in hoogte verstelbare poten die geen schroeven nodig hebben – een zegen voor snelle en eenvoudige installatie. Het VESA-montagepunt is 200 x 200 mm.

qn65q60a kant

De Q60A is ook verkrijgbaar in 43-, 50-, 60-, 70-, 75-inch en 85-inch smaken, variërend in prijs van $ 600 tot $ 2.800.

q60a-aansluitingen

De poortarray is voldoende voor de meeste moderne huishoudens, maar je hebt een HDMI-adapter nodig voor oudere composiet-/component-/audioapparatuur. Aan boord zijn drie HDMI-ingangen (waarvan één met eARC), twee USB-poorten die zowel massamedia voor afspelen als randapparatuur ondersteunen, een coax-aansluiting voor kabel- en antennegebruik, optische SP/DIF en ethernet.

Samsung ondersteunt HDR10 en HDR10+, evenals HLG high dynamic range video, maar niet Dolby Vision. Dolby Digital Plus-audio wordt ondersteund, maar niet Atmos. Ondersteuning voor die objectgebaseerde ruimtelijke surround sound-codec begint met de Q70A. Er is een gamemodus met lage latentie en gamen met een brede beeldverhouding is ook mogelijk via Super Ultrawide GameView. Normaal gesproken vermijd ik verkoperstaal, maar die maakte me aan het grinniken.

Alexa, Google Assistant en Samsung’s eigen Bixby digitale assistenten worden ondersteund, en het bedrijf biedt zijn eigen samengestelde inhoud in de vorm van Samsung TV Plus. Ook aan boord zijn unieke Samsung-functies, zoals de ambient-modus, waarbij het scherm je muur nabootst via een foto die je uploadt, en de SmartThings IoT-omgeving.

Afstandsbediening en interface

De SmartHub-interface van Samsung is schoon, aantrekkelijk en over het algemeen gemakkelijk te navigeren; het is echter erg inefficiënt: je hebt veel meer klikken nodig dan de concurrentie (Android TV, Roku, Vizio, WebOS) om te komen waar je heen moet. Het heeft ook de neiging om dingen te vergeten, zoals de snelkoppeling naar de thuisrij voor de NAS-box waarvan ik films stream. Aan de andere kant zijn alle grote streamingdiensten beschikbaar en is er een degelijke kanaalgids voor kabel, over-the-air en door Samsung samengestelde inhoud.

Alle juiste gebruikersinterface-elementen zijn aanwezig, inclusief de meest populaire streamingdiensten, kanaalgids, enzovoort – het is gewoon niet tot een Roku- of Vizio-niveau van verfijning als het gaat om het vinden ervan.

tm2180e 004 afstandsbediening q60a

Vanuit een industrieel ontwerpperspectief zijn de afstandsbedieningen van Samsung gemakkelijk de meest aantrekkelijke op de markt, en ik ben dol op de volume- en kanaalkeuzeknoppen. Deze nieuwste TM2180E-versie ziet af van wegwerpbatterijen voor een interne lithium-ionbatterij die wordt opgeladen via het kleine zonnepaneel op de achterplaat van het apparaat. Vergeet niet om de afstandsbediening zo vaak mogelijk met de voorkant naar beneden te plaatsen, of gebruik de Type-C-oplaadpoort aan de onderkant.

Het enige dat overblijft is voor Samsung om de samensmelting van interface en afstandsbediening minder klikhongerig te maken. Ik zou graag met hen om de tafel gaan zitten om het te bespreken, hoewel het onderzoeken van de concurrentie het bedrijf alles moet vertellen wat ze moeten weten.

Prestatie

De beeldkwaliteit van de Q60A is vintage Samsung; wat betekent dat het zo goed mogelijk is voor de betrokken technologie. Er is voldoende bruikbare helderheid voor HDR, details zijn uitstekend, kleur is perfect (en een beetje warmer dan de vorige generatie, dankzij de eerder besproken Dual-LED-verlichting), en contrast en zwart zijn… zo goed als je kunt verwachten zonder directe achtergrondverlichting of zonedimmen. Betere achtergrondverlichting siert QLED’s, te beginnen met de volgende stap: de Q70A.

qn65q60a hoofd op

Verwerking is erg goed. Er is effectieve bewegingscompensatie (voor 60 Hz), minimale glans en moiré, en over het algemeen is het gewoon een heel goed beeld. Merk op dat ik bij veel materiaal heb ontdekt dat het verminderen van de helderheid op Samsung-tv’s zorgt voor een beter totaalbeeld en dat het “shot-to-video”-effect elimineert dat bij bepaald materiaal optreedt.

Goed voor het geld

De QLED-beeldkwaliteit van Samsung heeft legio fans voortgebracht en de Q60A laat zien waarom. Het is misschien wel de beste in zijn klasse, zelfs met randverlichting. Dat gezegd hebbende, de extra klikken die nodig zijn voor de afstandsbediening en interface van Samsung hebben me zo uitgeput dat ik een foto van mindere kwaliteit accepteer in naam van het gebruiksgemak; namelijk Roku.

Als je een QLED-fan bent, denk ik dat je misschien naar de Q70A wilt stappen, waar je de helderheid en een veel beter contrast krijgt. Vergelijk het voor de prijs van de Q60A met de Hisense U8G, Sony’s X900H en de TCL 6-serie.

0 Shares:
You May Also Like