RSL CG5 luidspreker review: High-end geluid met een budget prijskaartje

RSL CG5 Hero

Het in Californië gevestigde RSL levert al 50 jaar monitorluidsprekers die hun formaat en prijs trotseren. Het bedrijf heeft luidsprekers gemaakt die de lievelingen zijn van sommige Hollywood-platenproducenten. Het nieuwste vlaggenschip van RSL, de CG5, is de opvolger van de veelgeprezen CG4 en bestaat uit twee modellen: een tweerichtingsmonitor, de CG5 (hier besproken) en een MTM-monitorontwerp genaamd CG25.

De sonische prestaties, bouwkwaliteit en prijs van de CG5 ($ 800 voor het paar) lieten me vol ontzag achter. Lees verder waarom je misschien wel een paar CG5 onder je kerstboom wilt hebben.

De geschiedenis van RSL

RSL (de afkorting staat voor Rogersound Labs) is een bekend merk in die-hard audiokringen, maar het is verre van een begrip. Oprichter Howard Rogers begon in 1970 met de verkoop van luidsprekers in de fabriek rechtstreeks vanuit zijn winkel in North Hollywood. Door deze aanpak kon Rogers hoogwaardige componenten gebruiken terwijl de prijzen laag werden gehouden door de tussenpersoon uit te schakelen.

RSL kreeg een grote doorbraak toen een producer van Warner Brothers Records een set RSL-luidsprekers kocht en zijn vrienden erover vertelde. Al snel begonnen RSL-luidsprekers op te duiken bij platenmaatschappijen in heel Zuid-Californië.

Rogers ontwikkelde en patenteerde zijn Compression Guide-luidsprekertechnologie in de jaren 80 en blijft het kenmerk van alle moderne RSL-luidsprekers.

Bovenaanzicht van de afgeronde voorkant van de CG5.

Snel vooruit en Howards oudste zoon, Joe, leidt het bedrijf nu samen met zijn vader, met dezelfde focus op waar voor je geld en de nadruk op persoonlijke klantenservice. Je kunt elke RSL-speaker auditie doen met een gratis proefversie van 30 dagen thuis. Het bedrijf biedt gratis verzending in de continentale Verenigde Staten en er zijn geen verzendkosten voor het opnieuw bevoorraden of retourneren in het onwaarschijnlijke geval dat u besluit dat u de luidsprekers niet leuk vindt. Dat is nu een echte risicoloze proef.

Bouwkwaliteit buiten hun prijsklasse

Dit is mijn derde review van RSL-luidsprekers. Mijn eerste was de CG4-serie in 2015, gevolgd door de CG3-serie in 2017. Elke keer schudde ik mijn hoofd met ongeloof over de bouwkwaliteit en het geluid van de RSL-setups. Deze keer? Het is weer déjà vu.

De prachtige glanzende afwerking van de CG5 is bestand tegen vingerafdrukken.

Toen ik de CG5 uitpakte, werd ik meteen getroffen door de solide bouwkwaliteit van de CG5. Het gewicht van 16 pond is je eerste aanwijzing. De CG5 is als een van die elementen in het periodiek systeem waarvan de fysieke massa veel groter is dan de fysieke grootte zou impliceren.

De luidspreker is fysiek dieper dan breed en meet 7,625 x 10,75 x 12,625 inch (BxDxH). Wanneer ze van voren worden bekeken, laten deze afmetingen de CG5-luidspreker er kleiner uitzien dan hij in werkelijkheid is. Echtgenoot-uitgedaagde audiofiele huishoudens verheugen zich. De zijranden van de frontplaat zijn afgerond, waardoor de luidspreker een subtiele, cool ogende esthetiek krijgt die uw oog laat denken dat de luidspreker nog kleiner is.

Gedetailleerd zicht op het gebogen, metalen rooster.  Het rooster heeft fluwelen kussentjes die krassen voorkomen

De meegeleverde metalen roosters zijn magnetisch, met fluweelachtige pads die voorkomen dat de roosters de prachtige afwerking van de CG5 bederven. Plaats de roosters gewoon in de buurt van de frontplaat en ze klikken onmiddellijk en stevig op hun plaats.

De kast van de luidspreker is aan alle kanten gemaakt van 0,75-inch dikke panelen. Ik gaf de kast van de CG5 een paar goede knokkels die alleen maar een solide, stevige behuizing bevestigden. Dit is geen slappe luidspreker.

Als het gaat om het bouwen van een luidspreker, zijn het niet alleen de drivers en de kasten die bijdragen aan het geluid van een luidspreker. Het crossover-netwerk is van vitaal belang. Het zorgt voor die uiterst belangrijke verdeling en overdracht van frequenties tussen de stuurprogramma’s. Het crossover-netwerk is waar sommige luidsprekerfabrikanten ervoor kiezen om kosten te besparen. Niet RSL. Het crossover-netwerk van RSL bestaat uit hoogwaardige onderdelen, waaronder een polypropyleencondensator en een luchtkernspoel voor hoge prestaties en vermogen.

Bovenaanzicht van de CG5 met het magnetische rooster.

De bouwkwaliteit van de CG5 wordt geëvenaard door zijn esthetiek. Mijn GC5-reviewpaar kwam in een prachtige witte glanzende afwerking (ze zijn ook verkrijgbaar in een hoogglans pianozwart). Ondanks de glans zijn alle afwerkingen van RSL vingerafdrukbestendig en ik heb geen vegen ontdekt, hoe vaak ik deze luidsprekers ook aanraakte.

Ontwerp, aanpassingen en compressiegids

De CG5 is een tweerichtingsontwerp dat bestaat uit een 1-inch, doorschijnende, zijden dome-tweeter en een 5,25-inch conuswoofer van aramidevezel. De tweeter wordt gekruist met de woofer op 2500 Hz.

De frequentierespons van de CG5 wordt geschat op een respectabele 54Hz-35kHz ± 3dB. In termen van leken lijkt de frequentierespons van de CG5 op een echte monitorluidspreker. Ik vermeld dat omdat de CG3 en CG4 daarentegen slechts tot 100 Hz gingen en echt de hulp van een subwoofer nodig hadden, zelfs voor muziek.

Tweeteraanpassing

De CG5 wordt geleverd met een Tweeter Adjust-draaiknop op het achterpaneel van de luidspreker, net boven de bindingsposten waarmee u de tweeter kunt dempen. De standaardpositie van de Tweeter-instelknop is ingesteld op “Laag” wanneer u de CG5 voor het eerst uitpakt. Ik merkte meteen een warmer en enigszins ongebalanceerd geluid op dat bastonen iets naar voren bracht met de Tweeter Adjust in de “Low” -positie.

TGhe Tweeter Adjust-draaiknop staat in de standaard lage stand.  Ik vond het geluid warmer maar een beetje on

Door de knop naar de “Referentie” -positie te draaien, werd de toonbalans gelijk en kreeg de luidspreker een enigszins analytische kwaliteit ten koste van wat nadruk en warmte van de bas. De soepele, niet-vermoeiende kwaliteit van de CG5 heeft er nooit onder geleden. U kunt de wijzerplaat naar uw voorkeur aanpassen.

Zoals ik hieronder meer zal beschrijven, doet de CG5 prima werk door de nominale audioband netjes en gezaghebbend weer te geven. Inderdaad, de RSL CG5 doet uitstekend werk met basfrequenties in zijn bereik. Als je van plan bent de CG5 te gebruiken met films of content met diepe bas, dan wil je een subwoofer aan de mix toevoegen. Op nummers als ‘Limit to Your Love’ van James Blacke en ‘Northern Skies’ van Dido kwamen de frequentielimieten van de spreker door. Ik raad ten zeerste aan om de CG5 te combineren met de Speedwoofer 10S van RSL, waarvan de uitstekende prestaties drie jaar nadat ik hem voor het eerst heb beoordeeld nog steeds met mij spreken.

Gedetailleerd overzicht van de bestuurder van de CG5.

Compression Guide-technologie

De gepatenteerde compressiegeleider van RSL manifesteert zich aan de buitenkant als een horizontale, rechthoekige opening langs het voorpaneel van de luidspreker. Het is in de luidsprekerkast waar de magie echt gebeurt.

RSL's gepatenteerde compressiegeleidertechnologie.

Het ontwerp van de compressiegids van RSL verdeelt het interieur van de luidsprekerkast in hoge- en lagedrukzones. Resonanties worden verminderd als geluidsgolven door deze drukzones reizen, wat leidt tot strakkere bas. Compression Guide-technologie werkt verbazingwekkend goed en levert een soepel, vervormingsvrij geluid dat u moet horen om te waarderen.

Zijdezacht geluid

Al het bovengenoemde is goed en wel, maar hoe klinken deze luidsprekers van $ 800 per paar? Ik heb de CG5 opgesteld op massief houten 30-inch luidsprekerstandaards in mijn Dolby Atmos/DTS:X/Audo-3D thuisbioscoopopstelling, waar ik meestal RBH Sound SVTR Tower Reference Speakers en SVS Ultra-luidsprekers heb die worden aangestuurd door mijn Denon X8500H-ontvanger, Monoprice Monolith 7-kanaals versterker en Oppo UDP-203 universele diskspeler.

Voor deze recensie heb ik besloten om de uitstekende Naim Uniti Atom te gebruiken die ik in bruikleen heb gehad en die ik heb gebruikt met mijn recente JBL L82 Classic- en Focal Chora 806-luidsprekerrecensies. Het is niet zo dat het vlaggenschip van Denon, de X8500H, de taak niet aankon, integendeel, maar aangezien RSL alleen een stereopaar heeft geleverd, wilde ik bewijzen dat je een overtreffende trap tweekanaals muziekopstelling kunt hebben met een minimale fysieke voetafdruk.

Gedetailleerd overzicht van de gepatenteerde compressiegids van de GC5.

Ik voedde de Roon-ready Naim Uniti Atom van mijn Roon Nucleus met inhoud die bestond uit muziekbestanden met hoge resolutie, geripte cd’s en inhoud die werd gestreamd vanaf Tidal.

Glad is het woord dat me opviel toen ik de CG5 startte – en die indruk is nooit veranderd. De CG5 levert een extreem soepel, niet-vermoeiend geluid waardoor je urenlang kunt opgaan in muziek of films. De CG5 genoot van Lisa Gerrard’s beklijvende zang in “Elegy” van Synthesizer-tonen waren soepel en vrij van compressie of vervorming. Inderdaad, het maakte niet uit of ik het volume harder zette, de CG5 spinde gewoon mee.

Zoals typisch is voor monitoren van hoge kwaliteit, was de beeldvorming solide, met zang in het midden en instrumenten stevig in ruimte en tijd geplaatst. Het herinneren van klassiekers van Patricia Barber was een goed voorbeeld. In tegenstelling tot geavanceerde luidsprekers, kon de CG5 de griezelige dimensionaliteit rond een geluidsbeeld niet helemaal oproepen.

Het achterpaneel van de CG5 heeft een opening met schroefdraad voor optionele wandmontage.

De CG5-luidsprekers van RSL blinken uit in het onthullen van muzikale lagen. Op Sarah McLachlans ‘Elsewhere’ zul je bijvoorbeeld merken dat sommige sprekers de harmonieën in het refrein uitsmeren. Je kunt zien dat er meerdere vocalen zijn, maar je kunt je niet helemaal concentreren op de individuele stem. Niet hier. Via de CG5 kon ik elk vocaal nummer in verschillende ruimte en tijd onderscheiden.

In mijn opstelling creëerde de CG5 een heerlijk groot, diep en breed geluidsbeeld. De CG5 vertoonde ook een merkbaar ontspannen presentatie, waarbij het beeld ver achter het scherm van de luidsprekers werd verzonken. Afhankelijk van het feit of u al dan niet de voorkeur geeft aan een voorwaartse of ontspannen presentatie, zal de sleutel zijn om te bepalen of u deze sprekers al dan niet leuk vindt.

Baslijnen waren respectabel, hoewel ik wil benadrukken dat de baslijnen binnen dat frequentiebereik uitstekend waren. De CG5 gutste op de borst bonzende bas op Natasha Bedingfield’s ‘King of the World’. Op Sade’s “Soldier of Love” leverde de CG5 baslijnen met een goede, strakke, zuivere, gedetailleerde aanval. Hetzelfde gold voor Katie Melua’s “Love is a Silent Thief” en Dido’s “Northern Skies:” Clean en gecontroleerd.

Ik was niet helemaal zeker hoe de CG5’s zouden omgaan met de intense, pulserende baspunch op James Blake’s “Limit to Your Love”. Onnodig te zeggen dat de CG5 een ongelooflijk coole klant was, die me sloeg met een bas die op de borst sloeg terwijl hij nauwkeurige, gedetailleerde controle behield. Natuurlijk konden de CG5’s niet de funderingsrammelende, ondergrondse bas waar Blake’s klassieker toe in staat is. Over het algemeen was de CG5 erg goed, hoewel niet uitstekend met dynamiek.

Het achterpaneel van de CG5 heeft een Tweeter Adjust en een vijfvoudige bindingspost.

Maar waag het niet de CG5 te interpreteren als een beleefde spreker. Een paar Van Halen tevoorschijn halen – als eerbetoon aan Eddie Van Halen – bewees dat deze baby’s hard kunnen rocken. De CG5 bracht al de beste kwaliteiten van Eddie’s onsterfelijke “Eruption” naar voren en onthulde nuances van de grootmeester in zijn vak. De CG5 pompte meedogenloos het ruwe rotsgruis en de rand van “Tattoo” eruit. En de CG5 genoot van de aanhoudende kracht toen ik het volume hoger zette om mezelf onder te dompelen in Van Halen’s rockanthem-klassieker, “Dreams”.

Trakteer jezelf op een paar voor Kerstmis

Elke RSL-luidspreker die ik heb beluisterd, heeft me onder de indruk gemaakt, en de CG5 is daarop geen uitzondering: onberispelijke bouwkwaliteit; een bedwelmend verleidelijk, glad geluid; en uitstekende prestaties van top tot teen zijn slechts de openingsact. Hoe meer tijd ik besteedde aan het luisteren naar de CG5, hoe meer ik van ze ging houden.

Voor $ 800 per paar geeft de CG5 je pure sonische gelukzaligheid die hun prijs ver overtreft. Combineer ze met RSL’s Speedwoofer 10S subwoofer en je hebt een sonische opstelling met een hoog octaangehalte die zal uitblinken in zowel een tweekanaals als een volledige thuisbioscoopaanval. De buurt zal jaloers op je zijn.

Hoewel er veel luidsprekeropties zijn die minder dan $ 1.000 kosten, behoort de CG5 tot mijn favoriet. Of het nu gaat om een ​​upgrade van uw huidige setup of een duik in sonische gelukzaligheid, neem RSL op tijd voor Kerstmis mee met hun gratis proefversie voor thuis. U zult niet teleurgesteld worden. Enthousiast aanbevolen.

0 Shares:
You May Also Like