Roku Ultra (2020) recensie: | TechHive

rokuultrahero

De Roku Ultra 2020 is een verrassend stevige streamingbox om te beoordelen.

Hoewel de hardware en software van Roku niet veel zijn veranderd ten opzichte van het model van vorig jaar, is de wereld van streaming-tv veel veranderd. Tussen nieuwe diensten zoals Apple TV+, Peacock, HBO Max en de aanstaande Paramount+ zijn er meer streamingopties om te jongleren dan ooit. Als reactie hierop hebben we apparaten zoals de Chromecast met Google TV en de TiVo Stream 4K zien opduiken om die opties te begrijpen, waarbij inhoud van meerdere apps naar één enkel, uniform menu wordt geleid.

Roku is ondertussen vastgehouden aan zijn minder ambitieuze aanpak: maak gratis inhoud gemakkelijk vindbaar, maar laat gebruikers individuele apps doorzoeken voor al het andere.

Als je het nog steeds eens bent met die aanpak, heeft de Roku Ultra van $ 100 veel te waarderen. Het ondersteunt Dolby Vision en HLG video met hoog dynamisch bereik, Bluetooth-audio en Dolby Atmos-audiodecodering. Het is ook een beetje sneller dan andere Roku-spelers, en het heeft nog steeds de meest comfortabele afstandsbediening die je tegenwoordig bij elke streaming-speler zult vinden.

Maar als je op zoek bent naar een nieuw paradigma in streaming, waarbij het niet langer nodig is om door een dozijn verschillende apps te graven, zal de nieuwe Roku Ultra onvermijdelijk teleurstellen. (Roku levert ook een nieuwe mini-soundbar. Je kunt onze Roku Streambar-recensie hier lezen.)

Gelikte doos, betere specificaties

De Roku Ultra 2020 is gemakkelijk te onderscheiden van eerdere versies. De plastic behuizing heeft een matte afwerking in plaats van glanzend te zijn aan de randen, en de zijkanten van de doos zijn bovenaan naar binnen gebogen in plaats van naar buiten. Ik vind het aantrekkelijker.

rokuultra2019v2020

Ook de havenregeling is gewijzigd. Er is geen MicroSD-kaartsleuf meer voor uitbreidbare app-opslag, hoewel de Ultra wel meer ingebouwde opslag heeft. (Roku zal niet precies zeggen hoeveel.) Ondertussen is de USB-sleuf voor het afspelen van lokale media verplaatst van de zijkant van de doos naar de achterkant, waar hij wordt vergezeld door de ethernetpoort en HDMI-uitgang.

rokuultraar

Dit is ook de eerste Roku-speler met Bluetooth, dus je kunt een telefoon, tablet of computer koppelen en muziek afspelen via de tv. Het is een prima toevoeging, hoewel het geen ondersteuning biedt voor het koppelen van draadloze hoofdtelefoons om audio van de Roku af te spelen. (Daarvoor kun je de mobiele app van Roku gebruiken, waarmee je privé kunt luisteren via een koptelefoon of oordopjes die op de telefoon zijn aangesloten.)

Net als voorheen ondersteunt de Roku Ultra 4K HDR-video, wat zowel een hogere resolutie als meer kleurdetail in hoge lichten en schaduwen mogelijk maakt, maar de nieuwe komst van Dolby Vision betekent dat die kleuroptimalisaties per scène kunnen plaatsvinden. Natuurlijk heb je een tv met Dolby Vision HDR-ondersteuning nodig om te profiteren, samen met ondersteunde inhoud in apps zoals Netflix of Amazon Prime. Ondersteuning voor Dolby Atmos-decodering betekent dat sommige inhoud objectgebaseerde audio-effecten kan produceren als je een Atmos-enabled luidsprekersysteem hebt.

Ik zou echter één vreemd probleem met het afspelen van video’s moeten noemen: diep in de instellingen van Roku is er een optie om de vernieuwingsfrequentie van de tv automatisch aan te passen aan de inhoud die wordt afgespeeld. Het is standaard uitgeschakeld, maar als ik het inschakelde, kon ik geen video afspelen van Apple TV+ vanwege HDCP-fouten. Roku zegt dat ik een bekende bug ben tegengekomen die hij probeert te pletten. Als u een Roku Ultra koopt, moet het controleren op een firmware-update uw eerste taak zijn nadat u deze op uw netwerk hebt aangesloten.

De afstandsbediening is ondertussen ongewijzigd ten opzichte van de Ultra van vorig jaar, wat prima is. Het is een beetje zwaarder dan de meeste streaming-afstandsbedieningen, waardoor het gemakkelijker vast te houden is, en de verschillende vormen en maten van de knoppen helpen je te navigeren zonder ernaar te kijken. Een koptelefoonaansluiting aan de linkerkant zorgt voor privé luisteren – een set oordopjes is inbegrepen – en knoppen voor volume en dempen bevinden zich aan de rechterkant, samen met een aan / uit-knop bovenaan. De afstandsbediening heeft een infraroodzender, dus je kunt die knoppen programmeren om rechtstreeks met je tv te werken.

rokuultraremote

Je kunt de ingebouwde app-startknoppen van de Roku-afstandsbediening nog steeds niet herprogrammeren, maar de twee numerieke knoppen erboven kunnen worden toegewezen aan elke spraakopdracht, zodat je ze kunt gebruiken om je favoriete apps te openen of ondertiteling in te schakelen. En net als bij eerdere Ultras, is er een knop op de doos zelf die een geluid op de afstandsbediening afspeelt om je te helpen het te vinden – een leuke touch die de meeste andere streamers nog steeds niet hebben gerepliceerd.

Lichte verkeersdrempels

Naast de meer tastbare hardwareverbeteringen in de Roku Ultra 2020, beweert Roku dat de nieuwe box populaire apps sneller start en een betere draadloze ontvangst heeft dan eerdere versies. In de praktijk zijn die verbeteringen merkbaar, maar niet dramatisch.

Vergeleken met de Ultra van vorig jaar lanceerde het nieuwe model Amazon Prime ongeveer 1,5 seconde sneller en The Roku Channel ongeveer een seconde sneller, maar de lanceringstijden voor Disney+ en YouTube waren voor beide vergelijkbaar. De Ultra heeft een meer uitgesproken voordeel ten opzichte van de Roku Streaming Stick + van $ 50, waarbij Prime ongeveer 4,5 seconden sneller wordt gestart en The Roku Channel, YouTube en Disney + ongeveer 1,5 seconden sneller worden geladen, maar geen van die verschillen is voldoende om alleen voor snelheid te upgraden .

Connectiviteitssnelheid is waar dingen interessanter worden. Roku heeft de interne Wi-Fi-componenten niet geüpgraded – de Ultra ondersteunt nog steeds Wi-Fi 5 met dual-band MIMO – maar het bedrijf zegt dat het zijn antennes heeft geoptimaliseerd om het ontvangstbereik te verbeteren.

Om te evalueren, heb ik talloze snelheidstests uitgevoerd – zowel vanuit het instellingenmenu van Roku als vanuit de helpsectie van Netflix – op twee lastige plekken: een reeks tests in mijn entertainmentcentrum in de kelder en de andere in de tegenovergestelde hoek van het huis van mijn router. Hier zijn de resultaten:

2020 Ultra (5 GHz): 58 Mbps in de kelderconsole, 36 Mbps in de verre hoek
2019 Ultra (5GHz): 59 Mbps in kelderconsole, 18 Mbps in verre hoek
2020 Ultra (2,4 GHz): 73 Mbps in kelderconsole, 29 Mbps in verre hoek
2019 Ultra (2,4 GHz): 56 Mbps in kelderconsole, 20 Mbps in verre hoek

Roku’s beweringen over een verbeterd bereik lijken te kloppen, hoewel ik ook vergelijkbare of betere verbindingssnelheden heb waargenomen in andere hoogwaardige streamingboxen, waaronder Amazon’s Fire TV Cube en de Apple TV 4K. Dat komt in ieder geval gedeeltelijk omdat Roku opzettelijk de datasnelheden op 100 Mbps op zijn apparaten begrenst, zogenaamd om zich te concentreren op bereik in plaats van snelheid. (Ik zal hier later deze week meer over zeggen in mijn column over het doorknippen van snoeren.)

Software: Gratis staat centraal

rokultrahome

Software is echter net zo belangrijk als hardware, en Roku’s software is grotendeels hetzelfde als een jaar geleden. Het hoofdgedeelte van het startscherm presenteert een raster met apps voor services zoals Netflix en Hulu, terwijl u in andere secties kunt bladeren naar gratis films en shows, naar gratis inhoud kunt zoeken, nieuwe apps kunt installeren of à-la-cartevideo’s van Fandango kunt kopen.

Zoals altijd doet Roku het beter dan elk ander streamingplatform bij het opduiken van gratis films en shows. Het gedeelte ‘Aanbevolen gratis’ van het startscherm haalt inhoud – meestal advertentie-ondersteund – uit verschillende apps, en als u zoekt naar genres zoals komedie of actie, zal Roku een gedeelte met gratis opties in de resultaten markeren.

rokuultrafeaturedgratis

De Roku Channel-app biedt ondertussen tal van eigen films, shows en lineaire kanalen om gratis te bekijken. Hoewel Roku die app ook naar Samsung-tv’s en Fire TV-apparaten heeft gebracht, is deze dieper geïntegreerd met zoek- en spraakbesturing op zijn eigen streamers.

rokuultragenonderzoek

Het is gewoon jammer dat Roku niet dezelfde moeite doet om video’s van premiumbronnen zoals Netflix, Disney+ of CBS All Access naar boven te halen. Natuurlijk kun je spraakgestuurd zoeken op Roku’s afstandsbediening gebruiken om specifieke films of programma’s van die services te vinden, en je kunt door apps bladeren met behulp van een aantal brede genre-zoekopdrachten. Maar als je wilt zien wat er gebeurt in al je streamingdiensten of verder wilt gaan waar je was gebleven in een specifieke show, moet je naar afzonderlijke apps springen. Apparaten zoals de Apple TV 4K en de nieuwe Chromecast hebben laten zien dat universele streaminggidsen en volglijsten mogelijk zijn, maar Roku heeft om wat voor reden dan ook niet geprobeerd er zelf een te bouwen.

rokuultrashow zoeken

Dat is niet de enige manier waarop Roku achterblijft bij andere platforms. Je mogelijkheid om muziek met je stem te starten blijft beperkt tot alleen Pandora, TuneIn of iHeartRadio, en je kunt je stem niet gebruiken om live kanalen te starten in apps zoals YouTube TV of Sling TV. Apple TV, Fire TV en Chromecast met Google TV blinken op al die fronten uit. En omdat Roku niet is verbonden met slimme thuisplatforms, kun je het niet gebruiken om beveiligingscamera’s te controleren, de lichten te bedienen of de thermostaat aan te passen.

Er is ook de slepende kwestie van HBO Max, die nog steeds niet beschikbaar is op Roku vanwege meningsverschillen met AT&T’s WarnerMedia over vervoersvoorwaarden. Je hebt nog steeds op andere manieren toegang tot HBO op Roku – via de zelfstandige HBO, als een Roku Channel-abonnement of als een add-on voor bepaalde livestreamingservices – maar je krijgt niet de volledige Max-catalogus. En voor kabelabonnees kun je helemaal niet meer inloggen op HBO op Roku. Hoewel elk streamingplatform enkele app-lacunes heeft, zijn Roku’s HBO-problemen een smet op zijn eens zo geweldige reputatie voor app-ondersteuning.

Afgezien daarvan heeft Roku’s rechtlijnige benadering zijn verdiensten. Er is nooit enige twijfel over hoe u toegang krijgt tot uw apps, en het systeem als geheel voelt snel en stabiel aan. Om die redenen blijft de Roku Ultra een veilige, gemakkelijke aanbeveling voor een duurdere streamer.

Of het de beste is, dat hangt allemaal af van je filosofie ten aanzien van streaming.

0 Shares:
You May Also Like
c by ge smart switch without neutral wiring
Read More

Hoe hebben ze het gedaan?

In het verleden moesten gebruikers van slimme schakelaars in oudere huizen zonder neutrale bedrading het geld ophoesten voor…