Roku Streaming Stick 4K review: deze dongle van $ 50 doet het meestal allemaal

rokustreamingstick4khero

Als je een streamingspeler wilt kopen zonder erover na te denken, koop dan gewoon de nieuwe Roku Streaming Stick 4K.

Deze streamingdongle van $ 50 voelt snel en vloeiend aan en ondersteunt 4K HDR-video met zowel Dolby Vision als HDR10+. Wat nog belangrijker is, het is een eenvoudig streamingapparaat vol handige functies, en de verbeterde Wi-Fi-ontvanger zorgt voor een betere ontvangst dan eerdere goedkope Roku-spelers.

Ik zal doorgaan met het muggenziften van de Roku-interface, die handiger manieren zou kunnen gebruiken om dingen te volgen en te ontdekken om naar te kijken. Toch is het een veel rustigere ervaring dan Amazon’s Fire TV-apparaten, een veiligere (zij het minder visionaire) keuze dan de Chromecast met Google TV, en een veel goedkopere optie dan welke Apple TV-box dan ook.

De nieuwe stick op maat maken

De Roku Streaming Stick 4K vervangt Roku’s Streaming Stick+ uit 2019. Het is een iets sneller apparaat met betere wifi-prestaties en voegt Dolby Vision HDR toe, dat Roku eerder alleen op zijn $ 100 Roku Ultra had aangeboden. Op tv’s met Dolby Vision-ondersteuning zorgt dit voor kleuroptimalisaties per scène tijdens het kijken naar compatibele HDR-inhoud. Het enige ontbrekende stuk hier is ondersteuning voor objectgebaseerd surroundgeluid van Dolby Atmos, dat exclusief blijft voor de Ultra in Roku’s opstelling.

rokustreamingstick4kpluggedin

Grootte en vorm zijn grotendeels ongewijzigd. De Streaming Stick 4K is nog steeds een smalle dongle die rechtstreeks op de HDMI-poort van je tv wordt aangesloten – Roku stuurt je een gratis HDMI-extender als je die nodig hebt – en de USB-voedingskabel heeft een ingebouwde module voor de Wi-Fi 5-radio’s van het apparaat. U kunt de 1,5 meter lange voedingskabel aansluiten op de USB-poort van nieuwere tv’s of op een stopcontact met een meegeleverde adapter.

De afstandsbediening van de Streaming Stick 4K maakt gebruik van een RF-verbinding, zodat je hem overal kunt richten, zonder zichtlijn naar de stick, maar hij heeft ook een infraroodzender voor het regelen van het tv-volume, de stroomvoorziening en dempen. Helaas kunnen Roku-afstandsbedieningen nog steeds niet zelfstandig soundbars of A/V-ontvangers via infrarood bedienen, dus als je geluidssysteem geen HDMI-CEC ondersteunt, heb je een aparte afstandsbediening nodig om het volume aan te passen.

rokustreamingstick4kremote

Voor een extra $ 20 kun je ook upgraden naar de Voice Remote Pro, die een koptelefoonaansluiting toevoegt voor privé luisteren, twee programmeerbare knoppen, handsfree spraakbesturing, een oplaadbare batterij en een afstandsbedieningsfunctie die je kunt activeren via Roku’s mobiele app . (Lees hier onze recensie van de Voice Remote Pro, die anders alleen $ 30 kost.)

Snelheden en voedingen

Roku heeft de kunst geperfectioneerd om prestaties uit goedkope hardware te persen. Menu’s laden snel en scrollen soepel op de Streaming Stick 4K, en je hoeft nooit lang te wachten tot apps zijn geladen. De Roku Ultra van $ 100 start gemiddeld nog steeds een paar seconden sneller apps, maar de Streaming Stick 4K voelt niet als een groot compromis voor de helft van de prijs. (Vergeleken met de Roku Express 4K+ van $ 40, merkte ik dat de prestaties ongeveer hetzelfde waren.)

Roku heeft ook de wifi-radio’s in de Streaming Stick 4K aangepast, zodat hij niet langer gebonden is aan het 20 MHz-kanaal van draadloze routers. Terwijl de verbindingssnelheden van andere Roku-spelers rond de 100 Mbps liggen, haalt de Streaming Stick 4K regelmatig 160 Mbps in snelheidstests op mijn 200 Mbps internetverbinding.

rokuwifidetect

Dit maakt in de praktijk niet veel uit, want zelfs 4K-video vereist geen snelheden van meer dan 25 Mbps, maar het kan helpen bij het downloaden van apps of het iets sneller binnenhalen van miniatuurafbeeldingen. Het ontvangstbereik van de Streaming Stick 4K was ook vergelijkbaar met dat van de Roku Ultra en beter dan de Express 4K+ in mijn tests, en als je een mesh wifi-systeem hebt, kan de Streaming Stick 4K automatisch het beste actiepunt kiezen.

Toch is er een afweging: in tegenstelling tot de Express 4K+ ondersteunt de Streaming Stick 4K geen externe ethernetadapters en heeft hij ook geen ingebouwde ethernetpoort zoals de Ultra. Dat maakt het een niet-starter voor gebruikers die de voorkeur geven aan een bekabelde verbinding.

Software: eenvoudig, maar steeds slimmer

rokuhome

Roku OS 10.5 wordt naast de nieuwe Streaming Stick 4K uitgerold en verandert de Roku-formule niet drastisch. De belangrijkste manier om toegang te krijgen tot inhoud is nog steeds via een raster van apps, hoewel Roku nieuwe vormen van inhoudsdetectie begint toe te voegen rond de marges van zijn interface.

Roku’s spraakgestuurde zoekfuncties zijn bijvoorbeeld steeds capabeler geworden. Met de meeste grote services kun je video’s met je stem starten, zodat je dingen als “Watch Squid Game” kunt zeggen en direct naar de video op Netflix kunt springen. Dit werkt ook met een handvol muziekservices, waaronder Spotify, Pandora, TuneIn en IHeartRadio. Het enige dat ontbreekt, is een manier om live-kanalen te starten met spraak van diensten zoals Hulu + Live TV en Sling TV.

rokugenresubs

Genre zoeken wordt ook steeds beter. Gebruik de spraakafstandsbediening om bijvoorbeeld om comedy of sciencefiction te vragen, en je komt op een pagina vol films en shows om uit te checken. Roku herkent ook welke abonnements-apps je hebt geïnstalleerd, en zal aanbevelingen van sommige van die diensten uitlichten op zijn genrepagina’s.

Het is gewoon jammer dat Roku die suggesties niet dichter bij de oppervlakte brengt, zoals bij het gedeelte ‘Aanbevolen gratis’ van het startscherm. Terwijl het bedrijf prime menu-vastgoed geeft aan door advertenties ondersteunde films en shows, blijven aanbevelingen van abonnementsdiensten zoals Netflix begraven achter de zoekknop. (Dat is niet verwonderlijk gezien het belang van adverteren voor Roku’s bedrijf.)

rokufeaturedfree2

Roku’s mobiele app gaat verder, met een doorzoekbare lijst met genres en een “Opslaan Lijst” waarmee je films en programma’s kunt markeren om ze later te bekijken. Maar die functies hebben de sprong naar Roku’s tv-interface nog niet gemaakt, dus de ervaring voelt onsamenhangend aan. (Op de Steaming Stick 4K zelf kun je met een aparte “My Feed” -functie films en shows volgen, maar Roku lijkt deze functie te hebben verwaarloosd en is in verval geraakt.)

Overal kleine lekkernijen

Als je verder kijkt dan die nitpicks, is de Roku-kijkervaring nog steeds geweldig, grotendeels dankzij alle slimme bloei die Roku in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Zo heeft de afstandsbediening een replay-knop die 10 seconden terugspringt en tijdelijk ondertiteling aanzet. En als je tijdens het afspelen op de sterknop van de afstandsbediening drukt, zie je opties om het volumeniveau of de nachtmodus in te schakelen, waarbij de laatste het geluid comprimeert zodat het gemakkelijker te horen is bij lage volumes. Voor privé luisteren kun je met de mobiele app van Roku naar de tv luisteren via een koptelefoon, en een nieuwe optie voor audiosynchronisatie helpt audiovertraging te elimineren als die koptelefoon Bluetooth gebruikt.

rokuadjustaudio

Roku erkent ook dat niet iedereen een wifi-wizard is. Op netwerken met afzonderlijke 2,4 GHz- en 5 GHz-banden detecteert Roku de beste verbinding en stelt voor dat u ernaar overschakelt. En als je toevallig een Airbnb-host bent, kunnen bezoekers met “Gastmodus” inloggen op hun accounts en automatisch uitloggen aan het einde van hun verblijf.

Roku-streamingspelers ondersteunen ook AirPlay en HomeKit, waardoor hun hulpprogramma voor iPhone- en iPad-bezitters aanzienlijk wordt uitgebreid. U kunt AirPlay gebruiken om video, muziek en foto’s naar de televisie te sturen, de weergave van een iOS- of Mac-apparaat te spiegelen en muziek synchroon af te spelen met andere AirPlay-apparaten in meerdere kamers. Roku-spelers ondersteunen ook handsfree spraakbesturing via Alexa en Google Assistant-apparaten, hoewel ik de vereiste spraakopdrachten – “Alexa, pauze op Roku” – te onhandig vond.

Welke Roku moet je kopen?

Als je van de Roku-ervaring houdt, zal de Streaming Stick 4K’s Dolby Vision-ondersteuning, sterkere wifi en draagbaar ontwerp het de beste speler maken om te kopen. Het is de extra $ 10 waard ten opzichte van de Roku Express 4K +, tenzij je ethernet-connectiviteit nodig hebt, en de bundel van $ 70 met Roku’s Voice Remote Pro verslaat de Roku Ultra, tenzij je zowel ethernet, USB-media-ondersteuning als Dolby Atmos nodig hebt.

Als je verder kijkt dan de Roku-reeks, zijn de $ 50 Chromecast met Google TV en $ 20 Walmart Onn UHD-streamingapparaat betere keuzes als je een meer content-forward-interface wilt, en de Apple TV 4K schittert nog steeds als geld geen rol speelt.

Maar als al die opties je een besluiteloos gevoel hebben gegeven, is de Roku Streaming Stick 4K misschien precies wat je nodig hebt.

0 Shares:
You May Also Like