Roku onthult een Roku Ultra met Dolby Vision en de kleine Streambar

roku ultra

Roku heeft vandaag een vernieuwde Roku Ultra-mediastreamer uitgepakt, compleet met een functie waar Roku-gebruikers lang op hebben gewacht: ondersteuning voor Dolby Vision HDR.

Roku heeft ook een compacte nieuwe soundbar om mee te pronken, samen met enkele OS-updates en het bericht dat zijn 4K-apparaten binnenkort Apple’s AirPlay 2- en HomeKit-technologieën zullen ondersteunen.

Roku Ultra (2020)

Gepland om medio oktober aan te komen voor $ 100 (dezelfde prijs als de originele 4K-compatibele Ultra), zal de vernieuwde Ultra de eerste Roku-speler zijn die Dolby Vision ondersteunt (hij ondersteunt ook Dolby Atmos, net als de eerste Ultra). De nieuwe Ultra is uitgerust met een nieuwe processor plus meer en sneller RAM, wat de starttijden voor videostreams zou moeten verhogen en tegelijkertijd de buffering zou verminderen.

roku ultra main 2

De Ultra is ook een van de eerste streaming-settopboxen die AV1 ondersteunt, een open-source, royaltyvrije codec die 50 procent betere videocompressie biedt dan de alomtegenwoordige H.264-codec. YouTube, Vimeo, Netflix en Facebook zijn allemaal begonnen te ploeteren in het AV1-formaat.

De nieuwe en verbeterde Ultra zal bogen op USB 3.0- en ethernetpoorten, terwijl het vernieuwde antennesysteem 50 procent meer wifi-bereik belooft dan de vorige Ultra. Last but not least, de bijgewerkte Ultra zal de eerste Roku-speler zijn die Bluetooth ondersteunt (versie 5.0, om precies te zijn, met ondersteuning voor de SBC- en AAC-audiocodecs, maar geen van Qualcomm’s aptX-codecs met een hogere resolutie).

Roku Streambar

Vervolgens komt de Streambar, een 2.0-kanaals soundbar die, met een lengte van slechts 14 inch (of ongeveer de grootte van een eierdoos, zoals Roku opmerkt), een van de kleinste soundbars is die we hebben gezien.

roku streambar in de hand voor schaal

Aangedreven door een quad-core CPU, wordt de Streambar geleverd met de Roku-interface ingebouwd, hetzelfde als de Roku Smart Soundbar van vorig jaar.

De Streambar wordt medio oktober uitgebracht voor $ 130 en is uitgerust met vier vier full-range drivers, waaronder twee naar voren gerichte drivers voor de linker- en rechterkanalen, plus een paar schuine zijdrivers die (in combinatie met een vleugje DSP ) helpen om het stereogeluid “verder naar links en rechts” te “sturen” om “de kamer met geluid te vullen”, zei een Roku-vertegenwoordiger. Je kunt de Streambar ook koppelen aan Roku’s draadloze subwoofer. Verwijder niet-productlink ($ 180) en de Roku Wireless Speakers ($ 200), waarvan er een paar als surround-luidsprekers kunnen worden gebruikt.

Hoewel de Streambar Dolby Audio ondersteunt, kan hij geen 3D-audioformaten als Dolby Atmos of DTS:X decoderen, en mist hij een gevirtualiseerde DTS Virtual:X-modus (teleurstellend, maar nogmaals, we hebben het over een soundbar van $ 130) . De nieuwe luidspreker heeft echter een nachtmodus, samen met een dialoogverbeterende modus en de mogelijkheid om automatisch het geluid van luide commercials te verlagen.

De Streambar ondersteunt Bluetooth 5.0 (hetzelfde als de nieuwe Ultra-speler) en Spotify Connect, en wordt geleverd met HDMI en optische (Toslink) uitgangen. Optische en high-speed HDMI-kabels zijn inbegrepen in de doos, plus een Roku spraakgestuurde afstandsbediening.

Apple AirPlay 2 en HomeKit-ondersteuning

Roku kondigt ook aan dat het tegen het einde van het jaar Apple AirPlay 2 en HomeKit-ondersteuning zal uitrollen voor 4K-compatibele Roku-apparaten, waaronder Roku 4K-tv’s. (Een Roku-vertegenwoordiger weigerde commentaar te geven toen hem werd gevraagd naar AirPlay- en HomeKit-ondersteuning voor niet-4K Roku-apparaten.)

Dankzij AirPlay 2-ondersteuning kunnen Apple-gebruikers audio en video streamen naar hun Roku 4K-apparaten en hun compatibele Roku-boxen en tv’s gebruiken in audio-opstellingen met meerdere kamers.

Ondertussen kunnen Roku-gebruikers met HomeKit hun 4K-apparaten bedienen met Siri-spraakopdrachten en via de Home-app voor iOS en iPadOS. Houd er rekening mee dat Roku-spelers en/of tv-toestellen met HomeKit niet zullen werken als ‘thuishubs’, waarmee gebruikers hun HomeKit-apparaten kunnen bedienen terwijl ze niet thuis zijn. Voorbeelden van thuishub-apparaten zijn iPads, HomePods en Apple TV’s.

De Roku Channel mobiele app

Roku wil zijn groeiende Roku-kanaal voor meer oogbollen krijgen door een mobiele versie voor iOS- en Android-apparaten uit te brengen.

de mobiele app van het roku-kanaal

De nieuwe app wordt in de komende weken uitgerold en biedt toegang tot de meer dan 115 live en “lineaire” kanalen die beschikbaar zijn op The Roku Channel, inclusief gratis en premiumkanalen zoals HBO, Showtime en Starz, terwijl interfacetabbladen laat je bladeren door gratis, premium en live kanalen. Gebruikers hebben geen Roku-apparaat nodig om de app te gebruiken.

Roku OS 9.4-functies

Over The Roku Channel gesproken, de nieuwste versie van het Roku-besturingssysteem zal de mogelijkheid toevoegen om live tv-lijsten van The Roku Channel te combineren met uitzendingen via de ether op Roku-tv’s.

Als die functie je bekend in de oren klinkt, komt dat omdat Roku begin dit jaar al probeerde OTA te mixen en tv-kanaallijsten te streamen voordat hij de update terugdraaide na klachten van gebruikers. Nu lijkt het erop dat het plan is om Roku TV-gebruikers eenvoudig de mogelijkheid te geven om uitzendingen en streaming tv-kanalen te mixen, wat een betere oplossing lijkt.

Roku OS 9.4 laat Roku-luidsprekergebruikers met surround-sound-opstellingen het volume van hun surround-luidsprekers discreet aanpassen, terwijl bijgewerkte themapakketten voor de Roku UI aanvullende geluidseffecten zullen bieden.

In OS 9.4 komen ook verschillende prestatieverbeteringen die de responsiviteit van kanalen en videolaadtijden zouden moeten verbeteren.

Roku OS 9.4 staat gepland voor de komende weken voor ondersteunde Roku-spelers en in de komende maanden voor Roku-tv’s.

0 Shares:
You May Also Like