Roku en Google sluiten een last-minute deal op YouTube en YouTube TV

youtube tv

Na maanden van gekibbel hebben Roku en Google hun meningsverschillen over de YouTube- en YouTube TV-apps bijgelegd, waardoor er nog maar een dag over is voor een cruciale deadline.

Roku kondigde woensdagochtend aan dat het een “meerjarige verlenging” had bereikt voor de YouTube- en YouTube TV-apps op zijn streamingplatform, waarmee – voorlopig in ieder geval – een einde kwam aan de dreiging dat Roku-gebruikers de toegang tot de apps zouden verliezen.

“Deze overeenkomst vertegenwoordigt een positieve ontwikkeling voor onze gedeelde klanten, waardoor zowel YouTube als YouTube TV beschikbaar zijn voor alle streamers op het Roku-platform”, aldus een Roku-woordvoerder.

De deal komt slechts een dag voordat Roku’s bestaande deal met Google voor de YouTube-app zou aflopen. Als die deadline was verstreken zonder een overeenkomst, zou Roku vermoedelijk de YouTube-app uit zijn kanaalwinkel hebben gehaald, net zoals hij deed met de YouTube TV-app in april.

Roku en Google hebben het grootste deel van het jaar ruzie gemaakt over de YouTube- en YouTube TV-apps, waarbij Roku Google ervan beschuldigde zijn zoekresultaten te manipuleren. Google heeft de beschuldigingen met klem ontkend.

Hoewel Roku de YouTube TV-app in april uit de kanaalwinkel haalde, mochten Roku-gebruikers die de app al hadden deze blijven gebruiken.

Google bouwde vervolgens een achterdeur naar YouTube TV in de belangrijkste YouTube-app, maar met de deadline van 9 december die opdoemde, bestond de kans dat Roku de YouTube-app ook uit zijn kanaalwinkel zou halen.

In een blogpost in oktober beweerde Roku dat de ruzie met Google “niet over geld” ging, maar dat Google probeerde te “inmengen” in zijn video-zoekresultaten door “te eisen dat we YouTube de voorkeur geven boven andere contentproviders”. Roku beschuldigde Google ook van “veeleisende zoek-, spraak- en datafuncties waar ze niet op aandringen van andere streamingplatforms.”

Google verzette zich tegen die beschuldigingen en wierp tegen dat Roku “opnieuw heeft gekozen om onproductieve en ongegronde beweringen te doen in plaats van constructief met ons samen te werken.”

Geen van beide partijen onthulde wat uiteindelijk de blokkade oploste, wat typisch is gezien de aard van dergelijke onderhandelingen achter gesloten deuren.

Roku heeft een geschiedenis van openbare geschillen met aanbieders van streaming video. Zowel de HBO Max- als Peacock-apps arriveren bijvoorbeeld alleen op Roku-apparaten na langdurige (en soms bittere) onderhandelingen.

0 Shares:
You May Also Like