Review Focal Celestee hoofdtelefoon: indrukwekkend gedetailleerd geluid

focal celestee earcup detail

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Ongelooflijk gedetailleerd geluidRotsvaste constructiePrachtig ontwerp

nadelen

Kan de gebreken in lo-fi-opnames blootleggen Duur

Ons oordeel

De Focal Celestee biedt een superieure luisterervaring met adembenemende geluidsdetails, museumwaardig visueel ontwerp en hoogwaardige constructie.

Focal’s Celestee-hoofdtelefoon met gesloten achterkant is een van die prachtige objecten die je misschien doen geloven in de mogelijkheid van een leven zonder compromissen. Een opmerkelijke luisterervaring wordt gecombineerd met een gedurfd ontwerp en een prachtige bouwkwaliteit om een ​​werkelijk spectaculaire hoofdtelefoon te creëren.

De Celestee van $ 990 vervangt het Elegia-model van $ 899 in Focal’s line-up en is nu het instapmodel in de lijn van het bedrijf dat piekt met de $ 4.400 Utopia-blikjes met open achterkant.

Gebouwd om te blijven bestaan

Het ontwerp van de Celestee is opvallend, met een marine- en koperkleurenschema dat doet denken aan het interieur van een ultra-high-end luxe auto. De oorkussens, bekleed met semi-aniline leer dat langer mee moet gaan dan andere leersoorten, bieden zowel comfort als uitstekende geluidsisolatie.

focal celestee detail

De oorschelpen gebruiken hetzelfde geverfde leer bedekt met een blauwe roestvrijstalen grille. De koperen badge is voorzien van een ets van het Focal-logo en de boodschap dat dit “Fabriqué en France” was.

De leren hoofdband is voorzien van een voering van microvezel, waardoor hij aanzienlijk comfortabeler is bij langdurig dragen. Het stijve aluminium juk zorgt voor een goede pasvorm, ongeacht de grootte of vorm van je hoofd.

Er is een mini-jack-kabel van 1,2 meter die kan worden gesplitst om in elke oorschelp aan te sluiten. Zowel de kabelaansluitingen als de oorschelpen zijn gelabeld met L en R voor links/rechts-matching. Er is ook een 1/4-inch jack-adapter.

De draagtas pakt de koperen en blauwe kleuren van de koptelefoon op en is voorzien van een kwaliteitsrits die past bij de constructie van de blikjes zelf.

focal celestee geval

Het algehele effect is van een futuristisch ontwerp uit het atoomtijdperk dat op een wereldtentoonstelling in het midden van de 20e eeuw had kunnen staan. Zoek naar deze hoofdtelefoons die ergens in de komende 50 jaar in een kunstmuseum worden tentoongesteld.

De technische details

Voor degenen die specifieke specificaties willen: de Celestee-luidsprekerdriver is een 40 mm aluminium/magnesium M-vormige koepel. Ze hebben een frequentierespons van 5 Hz tot 23 kHz, een gevoeligheid van 105 dB SPL bij 1 mW/1 kHz en een totale harmonische vervorming van 0,1% bij een geluidsdrukniveau van 1 kHz/100 dB.

De impedantie van 35 Ohm zorgt ervoor dat ze werken met elke draagbare audiospeler of smartphone die je misschien wilt gebruiken.

focal celestee explodeerde

Een meeslepende luisterervaring

Na het bewonderen van het unieke ontwerp en de stevige constructie, komt de echte test met het luisteren. Deze blikjes bieden een verrassend gedetailleerde luisterervaring, met een opmerkelijke helderheid, ongeacht de bron die u gebruikt voor het afspelen.

Ik heb deze een paar weken gebruikt voor dagelijks luisteren, en verwissel ze met een Sony MDR-7506-koptelefoon voor contrast. In bijna elke denkbare luistercase schitterde de Celestee.

Met Apple Music op een iPhone gebruikte ik een DragonFly Red USB DAC en Apple’s Lightning-naar USB 3 camera-adapter. Luisterend naar Taylor Swift’s Hi-Res lossless (48 kHz) versie van haar 10 minuten durende opname van “All Too Well” uit 2021, biedt de Celestee een gevoel van ruimte dat maar weinig andere hoofdtelefoons kunnen evenaren. Er zit een neutraliteit in de reproductie die echt lijkt te passen bij de mixen zoals die in de studio zijn bedacht.

De 1956 RCA Victor Living Stereo-opname van Fritz Reiner en de uitvoering van Rimsky-Korsakoff’s “Scheherazade” door het Chicago Symphony Orchestra is een van de beste stereo-opnames van zijn tijd, en de Apple Music 48kHz Hi-Res lossless versie klonk absoluut fantastisch door de Celestee . De opnametechnici in dit tijdperk wilden graag hun beheersing van stereotechnologie demonstreren, en de soms overdreven scheiding schittert echt bij deze hoofdtelefoon.

focale celestee-kabel

Sault’s opname van “Wildfires”, van hun album uit 2020, streamt op 48 kHz op Apple Music, is een protestnummer dat voorop loopt met zijn basgitaarlijn. Spaarzaam in zijn instrumentatie, luisteren via de Celestee geeft elk instrument en stem een ​​discrete ruimte in de mix. Het detailniveau is hypnotiserend.

Er is een verbluffende helderheid in het middenbereik, een altijd zo lichte basversterking aan de lage kant en niet te veel glans aan de bovenkant van het bereik. Er is een verbeterd effect, maar de Celestee heeft geen agressief individuele geluidssignatuur. Het resultaat is een uitgebalanceerde presentatie die indruk zal maken op zowel serieuze luisteraars als muziekprofessionals.

Luisterend naar een 24-bits FLAC-bestand op een Astell&Kern SP200T digitale muziekspeler, kon ik een detailniveau horen dat verduisterd werd door generaties van ondermaatse vinylpersingen en dubieuze cd-mastering. De Celestee geven John Bonham’s drumstel alle punch die het verdient, met behoud van alle dynamiek en details die zo vaak verloren gaan in andere presentaties van de muziek van de band.

Er is een klein voorbehoud dat een bijproduct is van het feit dat deze blikjes zo’n prachtig gedetailleerd geluid creëren. Het uitzonderlijke detail dat de Celestee biedt, zal een vreselijke opname blootleggen op manieren waardoor je ze zou kunnen verwisselen voor meer vergevingsgezinde koptelefoons.

Hüsker Dü’s “Books About UFO’s” is een van de beste nummers op het klassieke SST-album van de band uit 1985. Helaas is de plaat vervloekt met slecht opgenomen drums en een dubieuze mix. David Bowie’s originele mix van Iggy & the Stooges 1975 klassieke LP “Raw Power” heeft al even alarmerende mixproblemen, en de Celestee brengen die problemen op de voorgrond. Downgraden naar de Sony MDR-7506 verdoezelt de problemen en zorgt voor een betere luisterervaring.

Dat probleem is nauwelijks de schuld van Focal of zijn Celestee-hoofdtelefoons. Deze blikjes zijn altijd de moeite waard bij het luisteren naar muziek die met zorg en vaardigheid is opgenomen. Als je een fan bent van een bepaald soort lo-fi-opname, kun je het beste een meer vergevingsgezind back-uppaar aanhouden.

Focus je geest

De Focal Celestee zijn ontworpen om uw volledige aandacht te vestigen op de muziek die u speelt. Ze onthulden consequent details die ik nog nooit eerder had opgemerkt op albums die ik honderden keren heb gehoord. Op tracks waar ik aan werkte als producer of A&R-vertegenwoordiger, riepen deze koptelefoons zelfs herinneringen op aan gesprekken over specifieke mixbeslissingen die we in de studio hadden genomen.

Als je iemand bent die een koptelefoon opzet voor achtergrondmuziek terwijl je werkt, leest of door je telefoon bladert, zal de Focal Celestee je waarschijnlijk weghalen van die taken en je aandacht op de muziek richten. Deze hoofdtelefoon is ontworpen om serieus te luisteren en levert in elk opzicht een superieure ervaring.

Voor $ 990 zijn deze koptelefoons duur. En toch is het gemakkelijk voor te stellen dat u de Focal Celestee decennia lang gebruikt. Er gaat geen batterij dood, geen draadloze technologie die verouderd raakt. Als je eenmaal die initiële investering hebt gedaan en de kosten over een paar jaar hebt gespreid, kun je deze hoofdtelefoon als een koopje beschouwen.

0 Shares:
You May Also Like