Questyle M15 DAC review: essentieel voor hi-res muziekstreaming

Questyle M15 connected to Focal Celestee headphone

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Verbluffend transparant geluid Evenwichtige en ongebalanceerde hoofdtelefoonaansluitingen Schakelaar voor het aansturen van hoofdtelefoons met lage of hoge impedantieGlazen venster biedt zicht op de interne elektronica van de M15

nadelen

Trekt veel stroom uit de batterij van je telefoon Biedt minder details van streamkwaliteit dan de concurrentie

Ons oordeel

Een krachtige DAC is essentieel voor hi-res muziekstreaming, en de Questyle M15 levert uitzonderlijke kwaliteit tegen een lagere prijs dan de concurrentie.

Prijs bij beoordeling

$249,00

Beste prijzen vandaag: Questyle M15 mobiele DAC en hoofdtelefoonversterker

Amazone

$249,00

Een DAC is een apparaat dat de digitaal-naar-analoog audioconversie van uw telefoon, tablet of computer overneemt. Een geweldige, zoals de Questyle M15 die hier wordt besproken, zal een geluid produceren dat vele malen beter is dan wat je iPhone of Android-apparaat alleen kan leveren.

Maar er is een afweging: een draagbare DAC/versterker-combinatie zal onvermijdelijk een gestroomlijnde dagelijkse uitvoering bemoeilijken, omdat je een apparaat, een of andere soort adapterkabels en een bedrade hoofdtelefoon toevoegt. Waarom zou je je daar druk over maken? Bluetooth heeft niet de bandbreedte om een ​​echte lossless hi-res stream te leveren, en alles wat minder is, is een compromis.

Questyle M15 toont gebalanceerde en ongebalanceerde hoofdtelefoonaansluitingen

James Barber/Gieterij

Dat maakt draadloze hoofdtelefoons een afweging. Als je naar een lossy stream van Spotify luistert en het leuk vindt wat je hoort, is er geen reden om de investering en het gedoe van een speciale DAC te onderzoeken. Dat betekent niet dat een goede DAC de kwaliteit van een lossy stream niet zal verbeteren, maar je zult te veel vuurkracht besteden aan de beperkte verbeteringen die mogelijk zijn.

De wiskunde verandert een beetje als je eenmaal bij de lossless (ook bekend als “CD-kwaliteit”) streaming bent die de minimale kwaliteit is geworden die beschikbaar is van streamers zoals Apple Music, Tidal en Qobuz. De meeste gebruikers van draadloze Bluetooth-koptelefoons zullen gemakkelijk het verschil kunnen horen tussen een lossless stream en de lossy streams van Spotify of YouTube Music Premium. En de kloof tussen luisteren via Bluetooth en DAC wordt op dit niveau nog groter.

Waar je echt het verschil begint te horen, is bij de hi-res audiotracks die zijn inbegrepen bij een Apple- of Amazon-muziekabonnement of bij de hogere niveaus die worden aangeboden door Qobuz of Tidal. Dat is waar een toegewijde DAC begint te schitteren. Je zult nooit de details van deze meesters horen, tenzij je een speciale DAC gebruikt.

Welke componenten zitten in de Questyle M15?

De Questyle M15 is doodeenvoudig in gebruik. Zodra u uw bronapparaat aansluit en uw hoofdtelefoon naar keuze aansluit, is er alleen een versterkingsschakelaar om de M15 in te stellen om te werken met hoofdtelefoons met een lage of hoge impedantie. Er zijn twee aansluitingen, één voor 3,5 mm ongebalanceerde en één voor 4,4 mm gebalanceerde hoofdtelefoons.

Questyle M15-venster met interne onderdelen

James Barber/Gieterij

De Questyle M15 meet 2,43 x 1,07 x 0,5 inch D (LxBxH) en weegt ongeveer een ounce, ongeveer even groot als een pakje kauwgom. De behuizing van machinaal bewerkt aluminium geeft iets zo klein en licht een gevoel van gewicht.

Questyle koos ervoor om de M15 te bouwen met de ESS ES9281AC DAC, die een breed scala aan formaten kan decoderen, waaronder 16-, 24- of 32-bits bestanden op 44,1-, 48-, 88.2-, 96-, 176.4-, 192- , 352,8- of 384kHz. De M15 kan ook overweg met DSD 256 en ondersteunt ALAC, FLAC en andere verliesvrije formaten volledig. Het kan ook MQA-streams weergeven.

Op het bord van het apparaat zijn twee lampjes zichtbaar. De linkerzijde brandt groen als de versterkingsschakelaar van de Questyle M15 op laag staat en rood als hij op hoog staat. Het andere lampje brandt groen wanneer de samplefrequentie 48 kHz of minder is, rood wanneer het een verliesvrij bestand met hoge resolutie is en magenta wanneer de M15 de laatste ontvouwing van een MQA-stream uitvoert.

Questyle M15 aangesloten op Focal Celestee-hoofdtelefoon

James Barber/Gieterij

Dat zijn minder specifieke details dan je krijgt van de duurdere AudioQuest Dragonfly Cobalt- of iFi GO Bar-dongles. Als je obsessief bent om precies te weten welk signaal van je bronapparaat komt, zijn er andere opties om te overwegen.

De Questyle M15 wordt geleverd met een USB C-naar-USB C-connectorkabel voor huidige Android-, laptop- en iPad Pro-apparaten. Er wordt een USB C-naar-USB A-kabel meegeleverd voor gebruik met oudere computers.

Apple-gebruikers die bij Questyle kopen, willen de extra iOS-adapter meenemen voor een extra $ 20. Een van de grote geneugten van het gebruik van de M15 met een iPhone is het slankere profiel dat voortkomt uit het niet hoeven gebruiken van de Apple Lightning naar USB 3 camera-adapter die nodig is voor de uitstekende Dragonfly DAC- en hoofdtelefoonversterkercombo’s van AudioQuest.

Het apparaat wordt geleverd met een tas met trekkoord, maar iedereen die de afwerking van de M15 wil beschermen, zal een leren tas in zwart, bruin of rood willen toevoegen. Het is beschikbaar als een add-on van $ 25 wanneer u rechtstreeks bij Questyle koopt.

Questyle M15 met optionele koffer

James Barber/Gieterij

Luisteren naar de Questyle M15

Ik heb de Questyle M15 getest met een iPhone met behulp van de USB C-naar-Lightning-adapter die door Questyle wordt verkocht. Ik luisterde via Focal Celestee-koptelefoons, Periodic Audio Carbon in-ear monitors en Sony MDR-7506-koptelefoons van minder dan $ 100.

, een nieuwe compilatie van The Everly Brothers, werd uitgebracht op babyblauw vinyl voor Record Store Day, maar ook uitgebracht als een 192 kHz hi-res stream op Qobuz en een hi-res lossless Apple Digital Master op Apple Music. Hoe goed je draaitafelconfiguratie ook is, hij zal niet de nuance en details leveren die je hoort bij het luisteren naar “Cathy’s Clown” via de M15 en de Carbon IEM’s. Het geluid is werkelijk spectaculair en een bewijs van wat er kan worden bereikt bij het remasteren van klassieke opnamen van de originele banden.

Questyle M15 doos en accessoires

James Barber/Gieterij

Een eigentijdse opname zoals het nieuwe Perfume Genius-album, dat bij Qobuz op 96 kHz wordt gestreamd, is misschien nog indrukwekkender. Componist Mike Hadreas verkent frequenties van hoog naar laag op manieren die nooit zouden zijn gereproduceerd in het vinyl- of zelfs cd-tijdperk. De verfijnde details in deze nummers komen pas aan het licht wanneer ze worden verwerkt door zoiets als de Questyle M15. Een volgende luisterbeurt via Apple’s Lightning-naar-hoofdtelefoonadapter is een enorme comedown.

Als je een Tidal-fan bent, doet de Questyle M15 geweldig werk met de MQA-codering van de service. De nieuwe Beyoncé-single “Break My Soul” wordt gestreamd als een MQA-master bij Tidal, maar als slechts een verliesvrij nummer op Qobuz en Apple Music. De Tidal-stroom klinkt met een aanzienlijke marge beter dan de andere.

Questyle M15 versterkingsschakelaar

James Barber/Gieterij

De Questyle M15 is fantastisch voor kritisch luisteren

Niet iedereen hoort een groot verschil tussen lossless en hi-res streaming, maar een hoogwaardige DAC is een essentiële aankoop voor iedereen die dat kan. Als je dat verschil niet zo belangrijk vindt, heb je alleen een Bluetooth-ontvanger voor je thuissysteem en een uitstekende draadloze hoofdtelefoon nodig.

Als je hebt geïnvesteerd in bedrade hoofdtelefoons van hoge kwaliteit, biedt de Questyle M15 verbluffend gedetailleerd en neutraal geluid met bijna geen achtergrondgeluid. Het geluid steekt gunstig af bij AudioQuest’s vlaggenschip Dragonfly Cobalt en kost ongeveer $ 80 minder voordat je rekening houdt met eventuele adapters die iPhone-gebruikers nodig hebben. Als je de toewijding aan hi-res audio wilt aangaan, zal de Questyle M15 een uitstekende schakel zijn in je bekabelde audioketen.

0 Shares:
You May Also Like