Qobuz-recensie: een streamingervaring van hoge kwaliteit, van mensen die toegewijd zijn aan muziek

Qobuz logo

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Best-in-class audiokwaliteit Uitstekende redactionele beheer Sterk verbeterde software

nadelen

Minder nadruk op huidige hits (dit zal voor sommigen geen nadeel zijn) Geen ondersteuning voor Dolby Atmos of Sony 360 Reality Audio (idem)

Ons oordeel

Als je geeft om hoe je muziek klinkt, kan Qobuz niet verslaan. Als u op zoek bent naar een bedrijf dat zich uitsluitend bezighoudt met artiesten en muziek, is Qobuz een van uw weinige opties.

Prijs bij beoordeling

Qobuz Studio Premier: $ 12,99 / maand of $ 129,99 / jaar; Qobuz Studio Subliem: $179,99/jaar

Beste prijzen vandaag

Qobuz was de eerste streamingdienst die high-res audio benadrukte, en het bedrijf heeft een gepassioneerde aanhang onder creatieve professionals in de muziekbusiness. In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten, is Qobuz een bedrijf dat zich uitsluitend toelegt op de digitale muziekbusiness, en die focus is terug te vinden in zijn product.

Het bedrijf, opgericht in 2007 in Frankrijk, heeft altijd een digitale muziekwinkel gehad die bij zijn streamingdienst past. Het werd in 2019 gelanceerd in de Verenigde Staten en kreeg snel voet aan de grond op de audiofiele markt.

Naast streaming met hoge resolutie, maakt Qobuz meer gebruik van beschikbare metadata om meer volledige credits voor muzikanten, producers en songwriting te leveren dan bijna elke andere streamingdienst.

Qobuz-winkel

James Barber/Gieterij

Prijzen

Het standaard Qobuz Studio Premier Solo-abonnement kost $ 12,99 per maand of $ 129,99 per jaar. Met het Studio Premier Duo-abonnement, voor $ 17,99 / maand of $ 179,88 / jaar, kan een tweede persoon die op hetzelfde adres woont een onafhankelijk account hebben. Een Studio Premier Family-abonnement ondersteunt maximaal zes gebruikers – nogmaals, iedereen moet op hetzelfde adres wonen – voor $ 21,90 per maand of $ 215,88 per jaar.

Qobuz biedt ook een Studio Sublime Solo-abonnement voor $ 1799,99 per jaar (er is geen maandelijkse betalingsoptie). Die extra $ 50 geeft je alles van het Premier-abonnement plus aanzienlijke kortingen bij het kopen van digitale muziek in de Qobuz Store. Als u op zoek bent naar een persoonlijke verzameling van gekochte Hi-Res-bestanden, kunnen de kortingen de moeite waard zijn.

Een Studio Sublime Duo-abonnement geeft je twee onafhankelijke accounts voor twee personen die op hetzelfde adres wonen voor $ 269,89 per jaar, en een Studio Sublime Family-abonnement doet hetzelfde voor zes personen; het kost $ 349,99 per jaar. Qobuz biedt geen studentenkorting of a free luisteroptie, maar er is een 30-dagen free proef beschikbaar.

Streamingkwaliteit

Qobuz is al lange tijd marktleider op het gebied van streamingkwaliteit. Alles is nu beschikbaar in minimaal cd-kwaliteit: 16 bit resolutie en een sampling rate van 44,1 kHz (een bitrate van 1.411 Kbps). Een enorm percentage is beschikbaar in streams met een hogere resolutie, gelabeld met het Hi-Res Audio-logo van de Japan Audio Society. Die tracks zijn gecodeerd in 24-bits resolutie met bemonsteringsfrequenties van 96- of 192 kHz.

Als uw internetprovider een datalimiet oplegt, of als u routinematig muziek streamt met uw mobiele apparaat op een mobiel netwerk, houd dan rekening met de bandbreedte die streaming met die resoluties zal verbruiken: we hebben het over bitsnelheden van 1.411 Kbps voor cd-kwaliteit, en tot 9.216 Kbps voor hoge resolutie.

Dat gezegd hebbende, dat is de beste op de markt voor streamingkwaliteit en het is een groot deel van de reden dat audiofiele merken zoals Astell&Kern, Sonos, Bowers & Wilkins en Cambridge Audio hun streamingapparaten en software compatibel hebben gemaakt met de service.

Muziek ontdekken

Qobuz-ontdekking

James Barber/Gieterij

Zoeken was tot voor kort een uitgesproken zwakte voor Qobuz. Zoek een artiest als Led Zeppelin en je komt op een warrige pagina met alle albums van de artiest in willekeurige volgorde, en een heleboel muziek die slechts zijdelings gerelateerd was aan de band, zoals eerbetoon en covers.

Qobuz hoorde zijn gebruikers, en de nieuwste versie van de desktop-app brengt de presentatie in lijn met de allerbeste streamers op de markt. Meestal krijg je een solide bio die oorspronkelijk voor AllMusic.com is geschreven, en nu zijn de verschillende titels gegroepeerd in Albums, EP’s & Singles, Live en Overige. Bijna alle titels hebben nu een correcte originele releasedatum.

De service maakt ook gebruik van de extra metadata die sommige labels voor individuele titels leveren. Klik op de Credits-knop op de pagina van een individueel nummer en je krijgt een tekstpagina die waardevolle informatie kan bevatten, zoals componisten, producers, technici en het originele platenlabel. Qobuz wordt natuurlijk beperkt door de informatie die de auteursrechthouders willen verstrekken, maar ze doen een aanzienlijke inspanning om de beschikbare informatie van hun service uit te breiden.

Roon-integratie

Qobuz is een van de slechts twee muziekstreamingdiensten die integreert met Roon, de abonnementssoftware die het soort metadata-rijk luister- en aanbevelingssysteem wil bieden dat geen van de huidige streamingbedrijven kan gaan aanbieden. Tidal is de andere dienst. Roon is ontworpen voor de meest serieuze muziekfans en vereist zowel een serieuze financiële als tijdsinvestering om zichzelf de moeite waard te maken voor een gebruiker. Het spreekt over de kwaliteit van de streaming van Qobuz die Roon heeft gekozen om de dienst in zijn app te ondersteunen.

Qobuz herontwerp

James Barber/Gieterij

Een andere exclusieve Qobuz is de sectie Panorama’s, die diepgaande en informatieve artikelen bevat over een specifieke muziekhoek met links naar de besproken muziek in de app. De selectie voor mij deze week bevatte berichten over vrouwelijke componisten, grunge-albums, het MPS-jazzlabel en bossa nova. Als je meer wilt weten over nieuwe muziek, kunnen deze gedetailleerde handleidingen van onschatbare waarde zijn. Als je al een expert bent, zijn de stukken goed geschreven. Het is leuk om het eens te zijn met of ruzie te maken met de conclusies.

Hoewel er een standaardreeks kernalbums beschikbaar is bij de verschillende muziekdiensten, had Qobuz een anekdotische reputatie voor het missen van enkele titels in de catalogus, vooral van onafhankelijke artiesten.

Daar is een reden voor. Het bedrijf stond voor een uitdaging toen het de Amerikaanse markt betrad. Een aanzienlijk aantal onafhankelijke artiesten heeft hun muziek gedistribueerd via een bedrijf genaamd TuneCore. Wanneer een maker of label muziek uploadt naar de site, is er een mogelijkheid om vakjes voor individuele services aan te vinken. Als je je muziek op Tidal en Apple Music wilt, maar niet op Spotify (om een ​​volledig voorbeeld te kiezen), heb je die optie. Helaas is er een hoop muziek geüpload voor distributie vóór 2019, en een rechthebbende moet teruggaan en toestemming geven voor TuneCore om zijn muziek te distribueren.

Qobuz heeft veel vooruitgang geboekt met het opvullen van de leemten. Als je iets mist van een onafhankelijke artiest, wil je misschien contact met hen opnemen via sociale media of hun website en vragen of ze Qobuz (of een andere streamer) aan hun distributielijst kunnen toevoegen.

Qobuz redactie

James Barber/Gieterij

De keerzijde daarvan is dat Qobuz titels lijkt te hebben in Hi-Res Audio die Apple Music of Tidal niet hebben. Het nieuwe album van de veelgeprezen Nieuw-Zeelandse singer/songwriter Aldous Harding is van cd-kwaliteit op Apple Music en Tidal, terwijl Apple’s versies van de nieuwste versies van Michael Bublé en Denzel Curry geen Qobuz’s Hi-Res-versies bevatten, zelfs als hun cd-kwaliteit streamt. zijn beschikbaar in Dolby Atmos.

Qobuz heeft nog geen surround sound-mixen van Dolby Atmos of Sony 360 omarmd. Gezien de nadruk van de site op geluidskwaliteit, is dat misschien geen verrassing, aangezien veel audiofielen twijfels hebben over deze formaten. Dat zou – en de afwezigheid van MQA-ondersteuning – voor sommige luisteraars een negatief punt kunnen zijn.

Dat komt op iets specifieks dat van belang kan zijn voor je keuze in streamers. Muziekstreaming is een bedrijf met krappe marges en als u een bedrijf wilt dat zal leven of sterven op basis van hoe goed hun muziekervaring is voor zijn klanten, kunt u een streamingdienst kiezen die geen verliesleider is voor een advertentieverkoop bedrijf, een online warenhuis of een enorme hardwarefabrikant.

Als u een klassieke muziekluisteraar bent die uw luisterervaring met andere genres wil integreren, maakt Qobuz het veel gemakkelijker om te vinden wat u zoekt, met de mogelijkheid om te zoeken op componist, orkest, dirigent of zelfs platenlabel. Het is beter op veel kleine manieren die samen een veel betere ervaring opleveren.

Muziek te koop

Qobuz is nog steeds actief in de verkoop en biedt cd-kwaliteit of downloads in hoge resolutie van veel van zijn titels tegen concurrerende prijzen. Een exemplaar van cd-kwaliteit van het album van Maren Morris uit 2022 wordt verkocht voor $ 15,69, terwijl de Hi-Res Audio 24-bit/96 kHz-versie in WAV, FLAC, ALAC, AIFF of WMA $ 18,09 kost.

Als je de extra $ 50/jaar voor het Sublime-abonnement hebt uitgegeven, daalt die prijs naar $ 12,09 voor de Hi-Res-versie. Veel andere titels zijn 50 procent korting. Als je specifieke muziek in digitaal formaat wilt hebben voor tijden dat je niet langer wilt huren, is Qobuz Sublime een grote waarde.

Qobuz Klassiek

James Barber/Gieterij

Desktop-app

De nieuwe Qobuz-desktopapp heeft een strak en overzichtelijk ontwerp dat past bij de enorm verbeterde zoek- en artiestenpagina-indeling. Hoewel de Mac-desktop-app nog steeds is gebouwd voor Intel-chips, is er geen vertraging of hapering op een Apple Silicon Mac wanneer vertaald door Rosetta 2.

Waar het op neerkomt:

Qobuz is de beste muziek-app voor audiofielen die ook digitale bestanden willen bezitten. Hun Sublime-abonnement betaalt zichzelf terug met slechts een handvol aankopen per jaar, en kopers die zelfs maar één aankoop per maand doen, krijgen een geweldige deal.

Voor de rest van ons biedt Qobuz muziekstreams die net zo goed zijn als alle momenteel beschikbare. Als je bereid bent te investeren in de externe DAC en bedrade hoofdtelefoons die nodig zijn om te genieten van Hi-Res-audio vanaf je mobiele apparaat of laptop, is het onwaarschijnlijk dat je ooit weer naar muziek met verlies kunt luisteren zonder te huiveren.

Zelfs als je gewoon een goede Bluetooth-koptelefoon gebruikt, blaast de cd-kwaliteit en vooral muziek van Qobuz Spotify uit het water. Lossless muziek is de nieuwe standaard en Qobuz verdient de eer om de markt in die richting te duwen in een tijd waarin iedereen volhield dat niemand er echt om gaf.

0 Shares:
You May Also Like