Q Acoustics M20 HD Wireless review: Hi-Fi minus de hoge prijs

q acoustics m20

Natuurlijk ondersteunt het Q Acoustics M20 HD Wireless Music System Bluetooth: Bluetooth 5.0 met ondersteuning voor aptX HD trouwens. Maar als u de beste audioprestaties wilt horen die dit high-end tweekanaals systeem kan leveren, sluit het dan aan op uw computer en gebruik het als een USB-audioapparaat om naar muziek te luisteren, films te kijken of games te spelen.

Het systeem kan muziek streamen met een resolutie tot 24-bit en bemonsteringsfrequenties tot 48 kHz via Bluetooth, met ondersteuning voor de AAC-, AAC+- en aptX HD-codecs. Maar de maximale bemonsteringsfrequenties springen naar 192 kHz wanneer u een USB-kabel of een digitale optische (Toslink) kabel gebruikt. Analoge audiobronnen worden ondersteund via stereo RCA en 3,5 mm analoge audio-ingangen. Wat ontbreekt er? HDMI- en Wi-Fi-connectiviteit, waarvan de afwezigheid mogelijk verantwoordelijk is voor het redelijke prijskaartje van $ 599 van het systeem. Daarover straks meer.

Koppel de M20 aan een Mac of pc met Windows 10 of 11 met een USB-B-kabel en je krijgt toegang tot het verliesvrije, jittervrije, ruisarme gegevensleveringsplatform dat USB 2.0 High Speed ​​True HD Audio is. Als je aan een dinosaurus-rig hangt, biedt Q Acoustics downloadbare stuurprogramma’s voor besturingssystemen zo oud als Windows 7 en zelfs Windows XP. Als je betaalt voor een van de streamingdiensten met hoge resolutie – Tidal HiFi, Qobuz, Amazon Music HD, Apple Music, enz. – krijg je de geluidskwaliteit waarvoor je betaalt.

q akoestiek m20 usb-kabel

Vreemd genoeg levert Q Acoustics niet de USB-kabel die je hiervoor nodig hebt. Gelukkig zijn deze kabels erg goedkoop – misschien heb je er al een, want het is eigenlijk een printerkabel. Ik kocht een 15-voet JSAUX-merkkabel op Amazon voor 11 dollarVerwijder niet-productlink. Overigens is 5 meter (16 voet, 5 inch) de maximale lengte die je kunt gebruiken zonder een “actieve” USB-kabel te gebruiken, zoals dit Monoprice-model van $ 14. Verwijder de niet-productlink (die ik niet heb getest).

Vers uit de doos hadden deze luidsprekers last van een harde, irritante sonische rand waardoor ik bang was dat Q Acoustics zijn mojo had verloren. Met geduld – en ongeveer 20 uur inbranden – ging die schroom weg. Helemaal.

Ik kreeg ook plezierige resultaten van het M20-systeem toen ik het verbond met high-definition streaming-muziekboxen, zoals de Andover Audio Songbird en de Russound MBX-PRE, waarvan de laatste, in tegenstelling tot de M20 zelf, MQA-tracks kan ontvouwen die worden gestreamd vanaf getij. Ik heb er ook auditie voor gedaan met een DirecTV-tuner, een PlayStation 4-gameconsole en een Pioneer Universal Disc Player. Als nearfield-luidsprekers zingt het M20-systeem zo lief en helder dat de follikels op mijn armen dansten.

q akoestiek m20 flankerend imac

Q Acoustics M20 specificaties

De M20 is een opgeruimd systeem dat bestaat uit twee kasten van 10,98 x 6,7 x 11,65 inch (HxBxD) die op een bureau kunnen worden geplaatst of aan optionele stands of muurbeugels kunnen worden gemonteerd. In tegenstelling tot sommige draadloze luidsprekersystemen, moeten de twee luidsprekers van de M20 met een conventionele luidsprekerkabel worden verbonden (er wordt een 13-voeter meegeleverd); Aan de positieve kant kun je een schakelaar omdraaien om aan te geven welke luidspreker als het linker- en rechterkanaal werkt. Deze opstelling maakt het gemakkelijker om de luidsprekers te plaatsen, omdat u zich minder zorgen hoeft te maken over waar u een beschikbaar stopcontact voor de aangedreven unit kunt vinden.

Een driewegschakelaar op de actieve luidspreker stelt de systeem-EQ in om de plaatsing van de luidsprekers te compenseren: de positie omhoog levert de meeste basweergave, voor luidsprekers die uit de buurt van muren of hoeken zijn geplaatst. De middenpositie vermindert basgeluid wanneer je geen andere keuze hebt dan de luidsprekers dicht bij de muur te plaatsen. Als de enige plek die je kunt vinden voor de luidsprekers zich in de hoeken van je kamer bevindt, draai je deze schakelaar naar de onderste positie en de EQ zal de basweergave nog meer verminderen. Ten slotte kunt u de meegeleverde schuimrubberen stoppen in de achterste poorten van de luidsprekers steken als er nog steeds te veel dreun in uw kamer is.

q akoestiek m20 achterpaneel

Q Acoustics M20-functieset

De zelfaangedreven luidsprekers in het M20-systeem lijken sterk op de 3020i passieve boekenplankluidsprekers van Q Acoustics. Elk heeft een 0,9-inch dome-tweeter en een 5-inch woofer in een afgeronde, in twee richtingen gepoorte kast met aanzienlijke hoeveelheden resonantie-absorberende verstevigingen aan de binnenkant. De stoffen roosters kunnen niet worden verwijderd, ogenschijnlijk ter bescherming van de kegel op een druk bureau.

De 4-ohm-luidsprekers worden aangedreven door een versterker in een van de units die een continu uitgangsvermogen van 32 watt per kanaal levert met minder dan 1 procent totale harmonische vervorming. Dat lijkt misschien niet veel op papier, maar het systeem schopt in de praktijk een grote klap uit, met een vol, gelijkmatig en goed gedetailleerd geluid bij lage, gemiddelde en kamervullende volumes.

Frequentierespons (met de ingebouwde DSP ingesteld op vlak) van 20Hz tot 20kHz (+/- 0,5dB), en een signaal-ruisverhouding van 81dB (aux, A-Wtd, max vol, ref 1W) leverden basrespons dus voelbaar voelde ik geen behoefte om een ​​subwoofer aan te sluiten. Elke koper die het niet eens is met die beoordeling, kan een actieve sub aansluiten op de sub-out-aansluiting van de M20. Ik merkte nauwelijks de verbetering toen ik dat deed, behalve tijdens grote film-ka-booms.

Wat krijg je met de Q Acoustics M20

De afwezigheid van Wi-Fi- en HDMI-connectiviteit betekent dat de Q Acoustics M20 niet het beste audiosysteem is voor mensen die deze luidsprekers op een tv willen aansluiten of ze willen bedienen met spraakopdrachten, een tv-afstandsbediening of een mobiele app (behalve van de eigen apps van de streamingdiensten welteverstaan). Er is ook geen ondersteuning voor Apple’s AirPlay- of Google’s Chromecast-ecosystemen. Het systeem wordt geleverd met een eigen afstandsbediening en er zijn volumeknoppen op de actieve luidspreker.

Aan de positieve kant heb ik geleerd om van de presentatie op een groter scherm te houden die een laptop of desktopcomputer mogelijk maakt. Menu’s zijn zoveel gedetailleerder, songteksten zijn gemakkelijker te lezen en ik kan verdwalen in de uitstekende redactionele inhoud die beschikbaar is, vooral van de muziekessayisten van Qobuz.

q akoestische afstandsbediening

klachten?

De M20 slaagt er soms niet in om een ​​handdruk te maken met de computer waarop hij is aangesloten. Om het stroomverbruik te verminderen, wordt de M20 na ongeveer 30 minuten stand-by uitgeschakeld. Een tik op de afstandsbediening of het bedieningspaneel op de actieve luidspreker maakt hem wakker – en dat doet hij, drie van de vier keer. Maar bij die vierde gelegenheid vond ik het nodig om mijn slaapcomputer opnieuw op te starten (ik heb het systeem getest met een twee jaar oude ThinkPad, een vier jaar oude MacBook en een tien jaar oude iMac die ik uitbracht van mottenballen alleen voor deze recensie).

q akoestiek m20 front

Ik had vergelijkbare ervaringen met verschillende muziekstreaming-apps op mobiele apparaten. De componenten zouden elkaar uiteindelijk herkennen en opnieuw verbinden. In het slechtste geval was dit een afleiding van 90 seconden, maar het was niettemin een afleiding.

Wees ook gewaarschuwd: als je een MacBook hebt met slechts één USB-poort – voor stroom en al het andere – moet je de stroomadapter van de computer loskoppelen om het M20-systeem aan te sluiten. Door de USB-kabel door een hub te leiden, wordt het werk alleen maar groter. Ik moet mijn MacBook op batterijvoeding laten werken terwijl deze is aangesloten op het M20-systeem.

Waar het op neerkomt:

Ondanks dat klassieke nummer van de Rolling Stones, kun je soms krijgen wat je wilt en wat je nodig hebt. Het Q Acoustics M20 HD Wireless Music System is daar een goed voorbeeld van. Het levert aangenaam geluid met hoge resolutie voor een betaalbare prijs door te vertrouwen op de met internet verbonden apparatuur die u al bezit.

0 Shares:
You May Also Like