Q Acoustics 3030i review: deze extra grote boekenplank levert de goederen

q acoustics 3030i on stands 3

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Gedurfd, nauwkeurig geluid in een verrassend compact pakket Speciaal gebouwde statieven zijn beschikbaar tegen een redelijke prijs Robuuste en goed verstevigde kasten elimineren resonantieproblemen

nadelen

Meedogenloos voor mindere opnames: afval erin, slachtafval eruit Kabinetdiepte kan het moeilijk maken om deze op een echte boekenplank te plaatsen

Ons oordeel

De Britse speakermaker Q Acoustics wil met deze gespierde, muzikale boekenplankspeakers harten winnen en zijn duurdere concurrentie te schande maken.

Een geluidssysteem bouwen met een krap budget en hoge verwachtingen? Werp je ogen en oren op de nieuwste en grootste passieve boekenplankluidspreker van Q Acoustics, de 3030i. Deze stijlvolle luidsprekers leveren akoestische prestaties die niet in verhouding staan ​​tot hun prijskaartje van $ 399 per paar.

De Q Acoustics 3030i, ontworpen in Groot-Brittannië, levert gedetailleerde en robuuste audioweergave die nauwkeurig genoeg is om als studiomonitors te worden gebruikt. Wees echter gewaarschuwd; zo’n eerlijke articulatie en dynamisch bereik heeft ook een keerzijde: ze zullen eventuele prestatie- of productiezwakheden in een opname blootleggen. En met toegevoegd komt het potentieel voor echte milieuproblemen, omdat deze machtige mijten de eigenaardigheden van kleinere resonanties in de luisterruimte kunnen blootleggen, wat een beetje speurwerk (en tweaken) vereist om op te lossen. Maak je geen zorgen, maatjes. We hebben de zaak gekraakt!

Vogels van een veer

Een stijging van de Q Acoustics 3020i-luidsprekers van $ 299 per paar die me in een eerdere recensie opschuimden, de 3030i delen hetzelfde mooi gevormde uiterlijk en tweerichtingsreflexluidsprekerontwerp – alleen met de stevige MDF-kasten die een centimeter of twee in elke richting: 12,8 x 7,9 x 13 inch (HxBxD). Die diepte kan een uitdaging zijn voor iedereen die ze op een echte boekenplank plaatst, omdat die planken meestal slechts 9 tot 11 inch diep zijn. Het gewicht is ook met een paar pond gestegen, tot 14,1 pond per doos.

qakoestiek 3030i zwart-wit

De 3030i gebruikt dezelfde 0,9-inch ontkoppelde dome-tweeter als in de 3020i, met het crossover-circuit ingesteld op 2,4 kHz, maar er is een 6,5-inch verstevigde, gecoate pulp mid/bas-driver in de grotere luidspreker. Je vindt dezelfde driver in het Q Acoustics vloermodel 3050i. Vergelijk dat eens met de 5-inch driver in de 3020i. De extra diameter van 1,5 inch lijkt misschien niet veel, maar in combinatie met een kast die effectief verdubbeld is in volume – van 6,1 tot 12,5 liter – kun je verwachten dat hij meer lucht verplaatst, waardoor hij veel groter, dieper en breder levert. dispergerende bas.

Een vriend die werd uitgenodigd om te luisteren (op veilige afstand) vroeg zich af: “Waar is de subwoofer verstopt?” Met goede reden. De 3030i schopt op zichzelf bijna net zoveel bas als de 3020i als ik ze laat uitbreiden met een grote MB Quart-subwoofer. Kiezen voor het meer gespierde model is als het krijgen van een serieuze sub voor een Benjamin. Je gaat ook de joint opruimen.

Q Acoustics specificeert de frequentierespons van de 3030i als 46Hz-30kHz (+3db, -6dB), terwijl het in een 3020i onder 64Hz beweegt. En met een gevoeligheid van 88dB zullen deze puppy’s goed klinken met slechts 25 watt versterking (dat is alles wat mijn oude B&O Beocenter 9000 kan opbrengen). De 3030i leverde een dreun met beide streamer/versterkers waarmee ik ze ook heb getest: een Sonos Amp (gefactureerd als 125 watt per kant in 8 ohm) en een Bluesound PowerNode 2i. Hoewel de BlueSound-component een lager vermogen heeft – 60 watt per kanaal bij 8 ohm – vond ik de prestaties met de 3030i zowel luider als zoeter klinken dan de Sonos.

q akoestiek 3030i terug

Klaar om stevig te feesten

Na een aantal weken met de 3030i te hebben geleefd – ze hebben ongeveer 50 uur inbraak nodig – kan ik getuigen van hun veelzijdigheid onder vuur. Wat je ook naar ze gooit, deze dingen kunnen met zelfvertrouwen aan, zolang je ze maar goed hebt ingesteld. (Zie het waarschuwende verhaal hieronder.)

Om op de hoogte te blijven, heb ik deze dingen op de proef gesteld met een verscheidenheid aan recente releases die worden gestreamd op de high-res streamingdiensten Qobuz en Tidal. Neem nuevo-punkrocker Machine Gun Kelly () en wervelende psychedelica van mijn Philly-vrienden The War on Drugs (), beide goed voor bedwelmende, uittredingservaringen.

Terwijl ik superverse akoestische bluegrass-plukjes van Sturgill Simpson () en de klassieke/folk-mashing-set (ter viering van Pete Seeger) van het Kronos Quartet en vocaliserende vrienden neermaaide, krabbelde ik het woord “stevig” in het notitieboekje van mijn recensent. Toen werd ik jazzed met basmeester Ron Carter en vrienden in concert op . De 3030i gaf de audiofiele Kronos- en Carter-opnames zo levendig weer dat ik mijn ogen kon sluiten en bij de sessies kon zitten.

Meer een hiphop-homie? Een Tidal Masters-afspeellijst met Trey Songz (), Lil Wayne () en de doordringende Fredo Bang () bewees dat de 3030i even bedreven was in het verspreiden van berichten en het starten van feesten, met goed gearticuleerde zang/raps, samples en diepe knallende bas.

q acoustics 3030i op statieven 2

Ik heb ook veel tijd besteed aan het opnieuw bekijken van goed ontworpen opnames die ik ken als mijn broekzak, waaronder de jazzrockcatalogus van Steely Dan, de recente collectie van James Taylor en de klassieke en georkestreerde sets van Joni Mitchell.

En dan was er nog de veelbelovende klassieke knaller uit mijn kindertijd, zoals gedaan door Van Cliburn met de Chicago Symphony. Dat is een vroege RCA Victor-stereo-opname die mijn vader onophoudelijk speelde en die me soms zo aandreef vanwege vervormende pianobits die ik in het eerste en derde deel bespeurde. Ja, ik was een vroegrijpe tiener audiofiele wannabe. Ik dacht altijd dat mijn vader een slechte persing had gekocht. Maar zoals de wratten-blootstellende Q Acoustics 3030i onthulde, die hetzelfde opgenomen optreden van de klassieke radiogigant WFMT uit Chicago streamde, was de oorspronkelijke techniek mislukt! (Het stuk en de uitvoering zijn echter nog steeds behoorlijk geweldig.)

Hoe doen deze eerlijke sprekers het met tv-content? DirecTV en streaming-shows speelden ook redelijk goed, met een overtuigende stereodimensionaliteit met een spookgecentreerde dialoog, ook al had ik de luidsprekers anderhalve meter uit elkaar aan weerszijden van het scherm. Maar ook hier werd de zwakte niet verdoezeld. Zonder de toonvereffening van DSP die wordt toegepast in actieve luidsprekers, had de dramatische dialoog in (Netflix) een ander, dunner aura dan de in de studio opgenomen muziekstukken. En het deed me pijn om te horen hoe vocaal gedragen Bruce Springsteen en zijn E Street Band-maatjes klonken in een recent optreden.

Een waarschuwend verhaal

Trouw aan de code van kleine monitoren, zijn de 3030i het best te horen met hun tweeters op oorhoogte. Dus de vertegenwoordiger van Q Acoustics die deze recensie had gecoördineerd, raadde me aan om ook hun zorgvuldig op elkaar afgestemde, 25-inch hoge, 3030FSi-luidsprekerstandaards ($ 209 per paar) aan te nemen, die beloofden de luidsprekers naar precies dat niveau te brengen voor een bank- zittende luisteraar. De bijbehorende stands zijn ook om esthetische redenen een leuke toevoeging, wat zorgt voor een “moderne industriële” bundel die bijzonder pittig is in wit.

q acoustics 3030i isoleer stand van vloer

Terwijl het zich afspeelde, kwamen de luidsprekers (en een set QED-interconnects) als eerste aan; de stands waren verloren gegaan tijdens het transport. Dus heb ik ze in eerste instantie in mijn familiekamer aangesloten op de Sonos Amp (en later de Bluesound Powernode 2i-versterker) en de luidsprekers op een reservepaar kortere, 19-inch hoge stands geplaatst. En eerlijk gezegd bleek die combinatie best aangenaam, vooral nadat ik de magnetische luidsprekerroosters van de 3030i had verwijderd, wat hun presentatie echt opende.

Ironisch genoeg nam het geluid van de 3030i een grote wending toen de officiële tribunes opdoken en ik ze omschakelde. “Goh, ze klinken blikkerig” merkte een andere gemaskerde bezoeker op, en helaas was ik het daarmee eens. Joni Mitchell’s gewoonlijk klinkende hakkebord klonk hard, meer als een door een resonator gesteunde banjo. De zang was korrelig en de gitaarsolo’s van Steely Dan van Jeff “Skunk” Baxter, Hugh McCracken en Larry Carlton waren nu pijnlijk doordringend, krijsend en kronkelig.

Pas nadat ik een radicale treble-downshift (-4 tikken) van de in de fabriek afgestelde heldere Sonos Amp’s EQ-instellingen, een 1- of 2dB treble-reductie op de Bluesound Powernode 2i had uitgevoerd en bescheiden basversterkingen op beide apparaten had uitgevoerd, werd het geluid smakelijk in mijn luisterkamer, een 13 x 20-voet sonische broeikas met 1850-vintage Southern Pine-vloeren, veel ramen en muren van latwerk en gips. De luidsprekerstandaards wegtrekken van de achterwand hielp niet. Schakelen tussen streamingdiensten met een hoge en een lagere resolutie maakte weinig verschil. Ook het plaatsen van de meegeleverde schuimrubberen pluggen in de achterste poorten van de luidsprekers hielp niet.

q acoustics 3030i standisolatoren

Eindelijk had ik een “a-ha”-moment: ik legde de handen op de buisvormige metalen standaards en de vloer eronder terwijl muziek speelde en voelde hoe sonische trillingen uit de luidsprekers werden gezogen – en terugkwamen in – de luidsprekers.

Er was duidelijk iets mis, agent. Tijdens de montage van de standaard hield ik de kleine rubberen laarzen op hun plaats die al over de opschroefbare spikes waren gemonteerd, die bedoeld waren om de stands te isoleren van mijn weergalmende hardhouten vloer. Maar nauwkeurig onderzoek wees uit dat ze dat niet waren. Nadat ik de standaards rechtop had gezet en ze naar beneden had geploft, waren die spikes stilletjes door deze rubberen dempers geboord om metaal-op-hout contact te maken, wat helemaal verkeerd was voor deze super levendige kamer. Die onsympathieke kamervibratie (letterlijk ook voelbaar in de vloermuren) verwoestte nu de muzikaliteit van de luidsprekers, en introduceerde een high-end hardheid die helemaal niet aanwezig was toen ik het paar auditie deed in een veel grotere, open- woon-/eetkamer op de begane grond.

q acoustics 3030i standisolatoren geïnstalleerd 2

Niet getreurd, ik vond gelukkige oplossingen voor de sonische nood – eerst informeel in mijn eentje, en toen officieel van Q Acoustics met een bericht over een productupgrade. Oplossing één was isolatiekussens voor luidsprekers van koolstofvezel. Het plaatsen van deze 40 x 10 mm, trillingsdempende schijven (ongeveer $ 23 voor een set van vier, ik kocht twee sets) onder de spikes hielp me ook om de stands waterpas te zetten.

Eenmaal op zijn plaats was er rust in de vallei. De Q Acoustics/Bluesound-combinatie maakte nu heerlijk zoete, luchtige muziek met de toonregeling van de versterker plat, terwijl de Q Acoustics/Sonos Amp-koppeling mijn gevoelige aard grotendeels bevredigde met de treble-regeling van de versterker die slechts 1 of 2 inkepingen onder 0 was ingesteld. dit probleem was zo bevredigend dat ik laat op moest blijven en feest moest vieren – natuurlijk naar meer muziek luisteren!

Waar het op neerkomt:

Het betere nieuws is dat nieuwe 3030i-kopers die kiezen voor de bijpassende stands niets extra’s hoeven uit te geven om mogelijke isolatieproblemen op te lossen. Q Acoustics heeft sindsdien erkend dat het een probleem had met de leverancier die die te zachte laarzen leverde en is sindsdien teruggegaan naar een eerdere leverancier met een product dat beter werkt met zijn stands.

Hoe je deze fijne luidsprekers ook inzet, je krijgt geweldige prestaties voor veel minder dan je waarschijnlijk had verwacht te betalen. Zorg er wel voor dat u ze koppelt aan een kwaliteitsversterker.

0 Shares:
You May Also Like