Puro Sound Labs PuroPro ANC draadloze hoofdtelefoon review

psl puropro lifestyle1

Ik pleit er al lang voor om je gehoor te beschermen door de niveaus waarnaar je luistert te beperken. Langdurige blootstelling aan hoge geluidsdrukniveaus leidt tot lawaai-geïnduceerd gehoorverlies (NIHL), wat uw gevoeligheid voor hoge frequenties en middentonen die essentieel zijn voor het verstaan ​​van spraak aanzienlijk kan verminderen. Een ander potentieel symptoom is de constante ergernis van tinnitus (ook wel oorsuizen genoemd), die permanent kan worden – en er is geen remedie.

Puro Sound Labs heeft dit probleem aangepakt met zijn PuroQuiet-hoofdtelefoon, die hier wordt besproken, die is ontworpen voor kinderen en het uitgangsniveau beperkt om hen te beschermen tegen NIHL. Nu heeft het bedrijf een volwassen versie van hetzelfde idee geïntroduceerd. De PuroPro beweert het geluidsdrukniveau dat uw oren bereikt te beperken en biedt tegelijkertijd hybride actieve ruisonderdrukking, Bluetooth-verbinding met uw bronapparaat en uitstekende geluidskwaliteit. Het is opmerkelijk succesvol in het bereiken van deze doelen, met een klein voorbehoud.

Functies

De PuroPro is een lichtgewicht over-ear hoofdtelefoon die grotendeels van plastic is gemaakt met met eiwitleer beklede oorkussens en verstelbare hoofdband. De oorschelpen vouwen tot een compacte vorm die in de meegeleverde reisetui past.

psl puropro voor het geval dat

Interessant is dat de PuroPro wordt verzonden in een houten kist. Het hout is erg licht; het doet me denken aan het balsahout dat werd gebruikt in de modelvliegtuigen die ik als kind bouwde. Het bedrijf prijst zijn “milieuvriendelijke verpakking”, maar ik weet niet zeker hoe milieuvriendelijk dit hout is in vergelijking met karton.

Elke oorschelp bevat een 40 mm full-range, op maat ontworpen dynamische driver met een gespecificeerde frequentierespons van 20 Hz tot 20 kHz met minder dan 1% THD. Het nominale vermogen dat aan de drivers wordt geleverd is 10 mW en de bekabelde verbinding heeft een ingangsimpedantie van 32 ohm. Het bedrijf prijst zijn Puro Balanced Response Curve (zie Fig. 1), waarvan wordt gezegd dat het heldere, heldere zang en een volle, dynamische bas levert binnen de volumelimiet die door de hoofdtelefoon wordt opgelegd.

puropro hoofdtelefoon fig 1

Daarover gesproken, de PuroPro beperkt het geluidsdrukniveau van zijn output om door lawaai veroorzaakt gehoorverlies te helpen voorkomen of op zijn minst te verminderen. In tegenstelling tot de PuroQuiet kunt u een van de twee limieten selecteren: 85 of 95 dB SPL. De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) specificeert dat werknemers gedurende een achturige werkdag kunnen worden blootgesteld aan gemiddeld 85 dB SPL, terwijl 95 dB SPL slechts 50 minuten veilig is. Ik denk dat Puro Sound Labs dacht dat volwassenen verantwoordelijk kunnen zijn voor het in de tijd beperken van hun blootstelling aan 95 dB SPL, maar ik vermoed dat veel jonge volwassenen zich niet aan die limiet zullen houden.

Zoals bij veel draadloze hoofdtelefoons, biedt de PuroPro hybride actieve ruisonderdrukking (ANC) met vier microfoons (twee per oorschelp) die omgevingsgeluiden opvangen. De DSP van de hoofdtelefoon keert de fase van die geluiden om en voegt dat signaal toe aan de originele geluiden, waardoor het algehele niveau wordt verlaagd dankzij fase-onderdrukking. Interessant is dat de PuroPro twee niveaus van ANC biedt: 32 en 15 dB. Het woord ‘hybride’ verwijst naar de passieve demping die wordt geboden door de oorschelpen.

psl puropro-functies

Bluetooth 5.0 zorgt voor een draadloze verbinding en de PuroPro ondersteunt de hoogwaardige aptX-codec. De rechter oorschelp biedt een 3,5 mm analoge audio-aansluiting voor oudere apparaten, en de hoofdtelefoon wordt geleverd met een kabel om ze aan te sluiten. Gelukkig heeft de hoofdtelefoon voor dit type verbinding geen stroom nodig.

Als de batterij volledig is opgeladen, kan de 750 mAh lithium-ionbatterij de PuroPro tot 32 uur van stroom voorzien met Bluetooth aan of 28 uur met Bluetooth en ANC aan. Het duurt ongeveer twee uur om de batterij vanuit een lege toestand op te laden door deze aan te sluiten op een 5V/1A-stroombron met behulp van de micro-USB-poort aan de onderkant van de linkeroorschelp.

Als u de PuroPro aan een smartphone koppelt, kan deze worden gebruikt om oproepen te beantwoorden en spraakopdrachten te geven. Een enkele, aparte microfoon pikt je stem op voor deze functies.

psl puropro explodeerde

Gebruikersomgeving

De gebruikersinterface is heel eenvoudig. Het bestaat uit vier knoppen aan de onderkant van de rechter oorschelp. Direct achter de 3,5 mm audioconnector bevindt zich een aan/uit-knop, die tevens dienst doet als muziekafspeel-/pauzeknop en stemassistent-activator. De ANC-knop bevindt zich net voor die connector. Als u op die knop drukt, schakelt u tussen ANC uit en 35 dB of 15 dB demping, genaamd “ANC 1” en “ANC 2”.

Een langwerpige rocker achter de aan / uit-knop past het volume omhoog en omlaag, en door beide uiteinden samen te drukken, wordt tussen de 85 dB en 95 dB volumelimiet geschakeld. Door het “+” of “-” uiteinde van de rocker ingedrukt te houden, springt u naar het volgende of vorige nummer.

Een kleine LED naast de micro-USB-poort geeft de oplaadstatus aan, terwijl een andere kleine LED naast de 3,5 mm-audioconnector de stroom- en Bluetooth-status aangeeft. De ANC-knop heeft een ingebouwde LED die aangeeft of ANC aan of uit staat.

Wanneer u deze functies bedient, krijgt u een hoorbare vocale bevestiging, zoals “Power on”, “Power off”, “ANC 1”, “ANC 2”, “ANC off”, “85 decibel max”, “95 decibel max .” Wanneer u de hoofdtelefoon inschakelt, vertelt deze u ook de batterij- en Bluetooth-verbindingsstatus. Ik vind dit veel beter dan reeksen muzieknoten, die sommige producten gebruiken.

psl puropro-besturingselementen

Prestatie

Toen ik de PuroPro voor het eerst op mijn hoofd zette, voelde hij buitengewoon comfortabel aan: oorkussens groot genoeg voor mijn grote oren, lichtgewicht en lage klemdruk van de hoofdband. Zoals gewoonlijk speelde ik nummers via Bluetooth uit de Tidal Master-bibliotheek met audiobestanden met hoge resolutie met mijn iPhone XS.

Als eerste was er “In My Bones” van Jacob Collier’s vierde album. Dit is een super-funky, met pop doordrenkte track die echt naar beneden komt. Op de PuroPro was het geluid enigszins versluierd, vooral in de bas. Ik luisterde met de limiter ingesteld op 85 en 95 dB, en ontdekte dat de instelling van 95 dB een stuk luider en iets minder versluierd was, hoewel nog steeds niet kristalhelder.

Ik probeerde ook de ANC-instellingen (32 dB, 15 dB, Uit) en luisterde naar eventuele verschillen in geluidskwaliteit. (Ik zal in het volgende gedeelte bespreken hoe effectief ANC ruis onderdrukt.) Gelukkig veranderden de toonbalans en het volume niet veel van de ene instelling naar de andere, maar het inschakelen van ANC verhoogde de gesluierde kwaliteit. Ik gaf uiteindelijk de voorkeur aan de 95 dB-limietinstelling met ANC uit.

“Judas” van Esperanza Spaulding heeft veel diepe bas – ze is tenslotte een bassist – en ik hoorde hetzelfde enigszins versluierde geluid, vooral in de bas. Maar haar stem klonk heel natuurlijk en zacht.

Over zang gesproken, Sam Smith klinkt fantastisch op “Young” van zijn album. Dit is een prachtig a capella nummer waarin de lead volledig natuurlijk is, terwijl het achtergrondkoor sterk is verwerkt, wat een zeer interessant effect creëert. Op de PuroPro was het geluid nog steeds een beetje versluierd maar erg soepel, wat goed werkt op deze track.

psl puropro product3

Ik was een grote fan van Yes in mijn studententijd; Ik heb ze meer dan eens live gehoord. Dus toen ik een nieuw Yes-album vond, luisterde ik naar de klassieker “Roundabout”. Helaas is het spel niet zo precies als vroeger, en de mix is ​​een beetje vreemd met meer ritmegitaar dan ik zou hebben gebruikt. Op de PuroPro was het geluid zijdezacht maar toch een beetje versluierd.

Voor wat solo piano speelde ik “Part XI” van Keith Jarrett’s . Deze prachtige compositie klonk soepel op de PuroPro, hoewel niet zo transparant als ik zou willen.

Hetzelfde gold voor volledige orkestmuziek. Ik luisterde naar het eerste deel van Franz Schmidt’s Symfonie nr. 2, zoals opgenomen door de Frankfurt Radio Symphony onder leiding van Paavo Järvi op het album. Schmidt is een jammerlijk ondergewaardeerde laatromantische/vroegmoderne componist, en zijn tweede symfonie is een genot om naar te luisteren. Zoals ik had verwacht, klonk de PuroPro soepel maar enigszins gesluierd, en de lage tonen waren een beetje overbelast. De orkestrale secties waren niet bijzonder goed gedefinieerd en klonken een beetje samengesmolten.

ANC en volumebeperking

Om de ruisonderdrukking van de PuroPro te testen, nam ik hem mee naar mijn garage en liet ik de wasdroger draaien, wat een mooi breedbandig, stabiel geluid maakt. Met ANC uit, was ik verbaasd over hoe goed de passieve isolatie van de oorkussens het geluid blokkeerde, vooral de hoge frequenties. Door ANC op zijn hoge instelling (ANC 1, 32 dB verzwakking) in te schakelen, werden de lage en middenfrequenties drastisch verminderd. De lage instelling (ANC 2, 15 dB) was ook erg effectief, hoewel ik meer middenfrequenties kon horen. Toch was het veel beter dan met ANC uit.

Zoals ik eerder al zei, resulteerde het instellen van de volumebegrenzer op 95 dB in een aanzienlijk hoger niveau dan de 85 dB-instelling. Dus haalde ik mijn gekalibreerde meetmicrofoon tevoorschijn (een iTestMic), die is ontworpen om te werken met de AudioTools iOS-app van Studio Six Digital.

psl puropro product1

Ik gebruikte de SPL Graph-module binnen AudioTools op mijn iPhone XS. De module meet SPL in de tijd en levert verschillende meetwaarden, waaronder Leq (gemiddeld RMS-niveau over de gehele lengte van de meting) en Lmax (maximaal 1-seconde RMS-niveau tijdens de meting).

Voor deze meting speelde ik ‘White Room’ van Cream vanaf een iPad. Ik zette het volume op het maximum en speelde het deuntje twee keer – een keer met de limiter ingesteld op 85 dB en nogmaals met de limiter ingesteld op 95 dB – terwijl ik de microfoon rechtstreeks naar het midden van de rechter oorschelp richtte. De microfoon heeft een windscherm, dus ik laat hem op het binnenoppervlak van de oorschelp rusten.

Bij de instelling van 85 dB was Leq 73,3 dBA (A-gewogen) en Lmax was 85,6 dBZ (vlak). Dat is nauwelijks boven de 85 dB-limiet, en slechts tijdelijk. Bij de instelling van 95 dB was Leq 82,5 dBA en Lmax was 91,4 dBZ – een significante stijging ten opzichte van de instelling van 85 dB, maar het bereikte of overschreed de limiet van 95 dB niet.

Vergelijking met de Cleer Flow II

Tegenwoordig is mijn referentie voor Bluetooth ANC-hoofdtelefoons de Cleer Flow II, die hier wordt besproken. En voor $ 179,99 is het in dezelfde prijsklasse als de PuroPro, dus ik heb naar elk van de eerder genoemde nummers op beide koptelefoons geluisterd.

Van de eerste tot de laatste noot klonk de Flow II schoon, helder en open zonder enige hint van de enigszins versluierde kwaliteit die ik consequent van de PuroPro hoorde. Op het orkestrale spoor waren de secties duidelijker en de luide kopersectie was sprankelender. Het enige negatieve dat ik hoorde was een ietwat harde, schelle kwaliteit op de Keith Jarrett solo piano track.

Qua comfort is de PuroPro de duidelijke winnaar. De Flow II is zwaarder, de oorschelpen zijn kleiner en de klemdruk is groter. Aan de andere kant lijkt de Flow II een stuk substantiëler, wat leidt tot zijn extra gewicht.

Ik heb ook de ruisonderdrukking van de twee koptelefoons vergeleken. De Flow II heeft geen passieve isolatie; in feite, wanneer de ANC is uitgeschakeld, stuurt het omgevingsgeluid naar de hoofdtelefoon om ervoor te zorgen dat je de omgeving hoort – een geweldige veiligheidsfunctie als je ze draagt ​​terwijl je rondloopt. Met ANC aan is de Flow II ongeveer net zo effectief als de ANC 2-instelling van de PuroPro, wat wil zeggen dat hij niet zo goed is als de ANC 1-instelling van de PuroPro, maar nog steeds erg goed.

Waar het op neerkomt:

De Puro Sound Labs PuroPro heeft veel te bieden. Het is uiterst comfortabel en de hybride ruisonderdrukking is van topklasse. Ik juich het bedrijf toe omdat het zich zorgen maakt over gehoorverlies door lawaai en er iets aan doet door het uitgangsniveau van de hoofdtelefoon te beperken. Het verhogen van het niveau bij de hogere limietinstelling is echter een vreemde keuze IMO.

De geluidskwaliteit is absoluut niet slecht – hij is zijdezacht en de zang klinkt volkomen natuurlijk. Maar het is ook consequent een beetje versluierd, vooral in het lage gedeelte, wat leidt tot een enigszins overvolle presentatie.

Ter vergelijking: de vergelijkbaar geprijsde Cleer Flow II doet de slim gespelde naam van het bedrijf eer aan: duidelijk, schoon en open. En het voelt meer substantieel aan, hoewel dat zich vertaalt in zwaarder zijn. Aan de andere kant is hij minder comfortabel dan de PuroPro, met kleinere oorkussens en een grotere klemdruk. Dat wil niet zeggen dat het vreselijk oncomfortabel is, alleen minder comfortabel, vooral bij lange duur.

Met $ 149,99 is de PuroPro redelijk betaalbaar. Als u veel waarde hecht aan comfort, ruisonderdrukking en gehoorbescherming, en u kunt een iets minder dan kristalheldere geluidskwaliteit verdragen, dan is de PuroPro een uitstekende keuze. Aan de andere kant, als geluidskwaliteit voorop staat, is de Cleer Flow II het betere alternatief.

0 Shares:
You May Also Like