Problemen met blauw scherm oplossen in Windows 10 (bijgewerkt in 2022)

Windows 10 Blauw scherm van de dood (BSOD), ook wel stopfout of systeemcrash genoemd, kan optreden wanneer u bijvoorbeeld een film aan het kijken bent of met een toepassing werkt terwijl u Windows 10 naar de nieuwste versie upgradet wanneer u Windows opstart of gewoon op uw pc werkt. En meestal treedt het blauwe scherm van Windows 10 op wanneer Windows een ernstige fout detecteert (tijdens het opstarten of midden in het werk) waarvan het niet kan herstellen, en het wordt afgesloten of opnieuw opgestart om schade te voorkomen en u een bericht te geven, zoals “Uw pc liep tegen een probleem en moet opnieuw worden opgestart. We verzamelen alleen wat foutinformatie, en dan zullen we voor u opnieuw beginnen.’

Een probleem met een kwaliteits- of functie-update, buggy-stuurprogramma, incompatibele software of hardwareproblemen zijn de meest voorkomende problemen die een blauwe schermfout van Windows 10 veroorzaken. Als u een blauw scherm op uw pc krijgt, helpen we u in deze handleiding om het probleem op Windows 10 op te lossen en snel op te lossen.

Hoe het blauwe scherm van de dood Windows 10 te repareren

Wanneer uw systeem crasht en een blauwe schermfout vertoont, raden we u aan om eerst alle externe apparaten te verwijderen en uw pc opnieuw op te starten, waardoor het probleem waarschijnlijk wordt opgelost als de compatibiliteit van het stuurprogramma tussen het externe apparaat het probleem veroorzaakt.

Windows 10 bijwerken

Er zijn kansen dat BSOD-fouten kunnen worden veroorzaakt door problemen met software op laag niveau die in de Windows-kernel wordt uitgevoerd. En het kan worden opgelost door de nieuwste Windows-updates te installeren die Microsoft regelmatig uitbrengt met verschillende bugfixes en beveiligingsverbeteringen.

Klik met de rechtermuisknop op het startmenu van Windows 10 en selecteer instellingen. Ga naar Update en beveiliging dan Windows update. Klik nu op de knop Controleren op updates om de nieuwste Windows-updates van de Microsoft-server te downloaden en te installeren. Als u klaar bent, start u uw pc opnieuw op om deze update toe te passen ,En meestal lost het installeren van de nieuwste Windows-updates ook blauwe schermfouten op.

Controleer verouderde stuurprogramma’s

Zoals eerder besproken kunnen onjuist geïnstalleerde of buggy-stuurprogramma’s leiden tot systeemcrashes. Als je willekeurig een Blue Screen of Death-bericht krijgt en je hebt nog steeds toegang tot het bureaublad, dan kan het probleem worden veroorzaakt door een oud stuurprogramma. En als het probleem is begonnen na de recente upgrade van Windows 10 1909, bestaat de kans dat apparaatstuurprogramma’s niet compatibel zijn met de huidige Windows 10-versie en moeten worden bijgewerkt.

Apparaatstuurprogramma’s bijwerken

Druk op Windows + R, typ devmgmt.msc en klik op ok om apparaatbeheer te openen. U ziet nu de lijst met al uw hardware in Apparaatbeheer. Controleer hier of er een apparaatstuurprogramma is met een geel uitroepteken (dat betekent dat het momenteel geïnstalleerde stuurprogramma voor dit apparaat verouderd is, niet compatibel en u moet het stuurprogramma bijwerken of opnieuw installeren.)

Laten we het voorbeeld van het beeldschermstuurprogramma nemen:

Om het stuurprogramma van het beeldscherm bij te werken, opent u apparaatbeheer, Geef het scherm uit en klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde grafische stuurprogramma en selecteer het stuurprogramma bijwerken. Selecteer nu de optie automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware en volg de instructies op het scherm. installeer het automatisch, zo niet, dan is uw stuurprogramma al up-to-date.

Driver-compatibele modus opnieuw installeren

U kunt ook proberen de stuurprogramma-compatibele modus opnieuw te installeren door de stappen goed te volgen.

Open apparaatbeheer, geef beeldschermstuurprogramma uit, klik met de rechtermuisknop op het huidige grafische stuurprogramma, selecteer verwijderen, klik op ja om het stuurprogramma te verwijderen en start uw pc opnieuw op Ga nu naar de website van de fabrikant van het apparaat en download het nieuwste stuurprogramma voor uw pc.

Hier zijn de officiële downloadlinks voor stuurprogramma’s voor de meest voorkomende stuurprogramma’s die op Windows-pc’s worden gebruikt:

Klik met de rechtermuisknop op driver setup.exe selecteer eigenschappen, ga naar het tabblad Compatibiliteit, vink vervolgens aan bij dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor en selecteer Windows 7 of 8 in het vervolgkeuzemenu. Klik op toepassen en ok installeer vervolgens de driver.

Controleer virus Malware-infectie

Nogmaals, er is een kans dat virus Malware kwaadaardige code die diep in Windows graaft en op een laag niveau in de Windows-kernel komt te zitten, systeeminstabiliteit kan veroorzaken waardoor Windows 10 crasht met blauwe schermfouten.

In dergelijke gevallen raden we aan een volledige systeemscan uit te voeren met de laatste bijgewerkte antivirus- of antimalwaretoepassing. Dat scant Windows diep en verwijdert de kwaadaardige code die systeeminstabiliteit kan veroorzaken.

Gelukkig zijn er tal van antivirusprogramma’s die erg goed zijn in het wegwerken van deze bedreigingen. Een perfect voorbeeld van deze verklaring is Bitdefender, beoordeeld als ‘s werelds Nr. 1 antivirusprogramma.

Voer systeembestandscontrole uit

Als Windows-systeembestanden beschadigd zijn en ontbreken, merkt u mogelijk dat het systeem vastloopt, niet reageert bij het opstarten of plotseling wordt Windows opnieuw opgestart met een blauw schermfout. Voer de opdracht DISM restore health uit met het hulpprogramma voor systeembestandscontrole dat de Windows-image repareert en automatisch beschadigde systeembestanden herstelt met de juiste.

Open de opdrachtprompt als beheerder, voer eerst de opdracht DISM restore health uit: .exe /Online /Opschonen-image /Zodra het scanproces is voltooid, voert u het hulpprogramma voor systeembestandscontrole uit sfc /scannow Zodra het scanproces 100% is voltooid, sluit u alles en start u uw pc opnieuw op. Dat helpt bij het oplossen van de blauwe schermfout van Windows 10 als de corruptie van het systeembestand het probleem veroorzaakt.

Slechte harde schijf

Een andere oorzaak van BSOD-fouten is dat een slechte harde schijf betekent dat uw bestanden slecht op de harde schijf zijn geschreven. Als u veel lees- en schrijffouten tegenkomt bij het kopiëren of installeren van nieuwe programma’s, of als u regelmatig fouten ziet die zijn gemarkeerd als cyclische redundantiecontroles, dan moet u weten dat er een BSOD-fout dreigt. En u moet het hulpprogramma Schijfcontrole uitvoeren dat helpt bij het oplossen van schijfstationfouten.

Open de opdrachtprompt als administratorType opdracht chkdsk c: /f /r /x en druk op de enter-toetsVolgende type ja op het toetsenbord om te plannen, controleer schijfhulpprogramma bij de volgende start. Sluit nu alles en start uw pc opnieuw op

Er is ook een kans dat de geheugenfout het probleem veroorzaakt. Voer de geheugendiagnosetool uit die detecteert of een geheugenfout een blauwe schermfout veroorzaakt.

Windows 10 Blauw scherm bij opstarten

Nu, wat als computers vaak opnieuw opstarten met een blauwe schermfout tijdens het opstarten van Windows? In dergelijke situaties moet u opstarten vanaf installatiemedia om geavanceerde probleemoplossing uit te voeren.

Plaats Windows 10-installatiemedia en start uw computer opnieuw op Druk regelmatig op de Del-toets om toegang te krijgen tot biOs-instellingen Hier wijzigt u de opstartopties eerst vanaf cd, dvd (of verwijderbaar apparaat als u een opstartbare USB-drive gebruikt) Druk op F10 op het toetsenbord om op te slaan de wijzigingen en start de pc opnieuw op. Als het installatiescherm van Windows 10 wordt geopend, slaat u de eerste over en klikt u op volgende Klik vervolgens op uw computer repareren (zie afbeelding hieronder)

Volgende Klik in het scherm ‘Kies een optie’ op Problemen oplossen Klik op ‘Geavanceerde opties’

Vanaf hier kunt u klikken op opstartreparatie die automatisch de problemen detecteert en oplost die voorkomen dat Windows normaal opstart. Als opstartherstel mislukt, klik dan op opstartinstellingen, herstart en druk op F4 om de veilige modus van Windows te starten en de bovenstaande oplossingen uit te voeren.

Snel opstarten uitschakelen

Windows 10 Snelle opstartfunctie die is ontworpen om de tijd te verminderen die nodig is om de computer op te starten vanaf volledig afsluiten. Maar weinig Windows-gebruikers melden dat het uitschakelen van snel opstarten hen helpt de blauwe schermfout van Windows 10 op hun computer op te lossen. Laten we proberen de functie voor snel opstarten uit te schakelen door de volgende stappen te volgen en kijken of het voor u werkt.

Druk op Windows-toets + R, typ powercfg.cpl en klik op ok, het venster met energieopties verschijnt, klik hier op “Kies wat de aan / uit-knoppen doen” in de kolom aan de linkerkant. Klik vervolgens op “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn”. Scroll naar beneden naar “Instellingen afsluiten” en verwijder het vinkje het vakje voor “Snel opstarten inschakelen”. Klik op de knop “Wijzigingen opslaan” om de wijzigingen toe te passen.

Hebben deze oplossingen de Blue Screen-fout of Blue Screen Of Death op Windows 10 opgelost? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like