Prachtig, warm geluid wacht op kopers van deze ruisonderdrukkende blikjes

dali io opener

DALI (Danish Audiophile Loudspeaker Industries) werd in 1983 opgericht om “luidsprekers met uitstekende prestaties en natuurlijk geluid tegen concurrerende prijzen” te creëren. Sindsdien heeft het bedrijf dat mandaat hoog gehouden met veel prachtig klinkende sprekers, waaronder de onlangs geteste Rubicon 6.

Nu heeft DALI de hoofdtelefoonarena betreden met zijn IO-4- en IO-6-modellen. Toen ik de IO-6 op CES 2020 probeerde, was ik onder de indruk van wat ik hoorde, dus ik vroeg om een ​​testexemplaar. Na langer luisteren, ben ik nog meer onder de indruk dan in Vegas. ()

dali io 6 handen

Functies

De IO-4 en IO-6 zijn beide draadloze Bluetooth-hoofdtelefoons die verkrijgbaar zijn in twee kleuren: Iron Black en Caramel White. Hun ontwerp met gesloten achterkant maakt gebruik van vervangbare oorkussens van traagschuim bedekt met synthetisch leer, die redelijk comfortabel zijn en een effectieve afdichting rond de oren vormen. Dit zorgt voor passieve geluidsisolatie bij midden- en hoge frequenties, maar het kan niet veel doen om laagfrequent omgevingsgeluid te blokkeren.

Dat is waar actieve ruisonderdrukking (ANC) op de IO-6 van pas komt. (De IO-4 bevat geen ANC.) Zoals vrijwel alle andere hoofdtelefoons met deze functie, vermindert ANC het niveau van laagfrequent omgevingsgeluid met behulp van fase-onderdrukking, waardoor je bij lagere volumes meer details in de muziek hoort. Dat extra beetje elektronica voegt ook vijf gram toe aan het gewicht (325 versus 320 gram of 11,5 versus 11,3 gram), wat nog steeds aan de lichte kant is.

De IO-6 biedt ook een transparantiemodus die extern omgevingsgeluid mengt met de audio van de hoofdtelefoon, zodat u geen naderende sirene of instructies van een stewardess mist. In deze modus worden lage frequenties niet in fase opgeheven.

dali io 6 ontploft

Beide modellen maken gebruik van een op maat ontworpen, 50 mm, free-edge papiervezelconusdriver met een neodymiummagneet in een holte die is ontworpen als een kleine luidsprekerkast. De frequentierespons strekt zich uit van 10 Hz tot 20 kHz met een maximaal geluidsdrukniveau van 100 dBA. Voor draadloze communicatie implementeren ze Bluetooth 5.0 en ondersteunen ze de AAC-, aptX- en aptX HD-codecs.

Zoals de meeste draadloze koptelefoons tegenwoordig, kunnen de IO-modellen ook dienen als input en output voor telefoongesprekken dankzij de ingebouwde microfoons. Een functie genaamd CVC (Clear Voice Capture) filtert achtergrondgeluiden weg om ervoor te zorgen dat de stem van de gebruiker luid en duidelijk wordt gehoord aan de andere kant van de lijn.

De elektronica wordt aangedreven door een lithium-ionbatterij met een hoge capaciteit van 1100 mAh. Het biedt tot 30 uur gebruik in de IO-6 en een verbazingwekkende 60 uur in de IO-4. Aansluitingen omvatten een USB-C-poort aan de onderkant van de rechter oorschelp voor het opladen van de batterij en het luisteren naar muziek via USB, evenals een 3,5 mm analoge audio-ingang aan de onderkant van de linker oorschelp.

dali io 6-besturing

Afgezien van ANC is het enige andere verschil tussen de twee modellen de meegeleverde opslag. De IO-6 wordt geleverd met een stevige reiskoffer, terwijl de IO-4 wordt geleverd met een tas met trekkoord. Die twee verschillen voegen $ 100 toe aan de kosten van de IO-6 ($ 499) in vergelijking met de IO-4 ($ 399).

Gebruikersomgeving

De belangrijkste bedieningselementen zijn aanraakgevoelige gebieden aan de buitenkant van de rechter oorschelp, hoewel deze niet capacitief zijn; ze bewegen eigenlijk een beetje, wat een beetje tactiele feedback geeft. Tik eenmaal op het centrale DALI-logo om een ​​telefoongesprek af te spelen, te pauzeren en te beantwoorden of op te hangen; twee keer om naar het volgende nummer te gaan; en drie keer om naar het vorige nummer te gaan. Als u op het bovenste gedeelte van de buitenste ring tikt, neemt het volume toe, terwijl u op het onderste gedeelte tikt om het volume te verlagen.

Daarnaast zijn er twee fysieke bedieningselementen aan de onderkant van de rechter oorschelp, en ze zijn goed gescheiden, waardoor ze gemakkelijk op het gevoel te vinden zijn. Een schuifregelaar zet de stroom aan en uit en start Bluetooth-koppeling, terwijl een drukknop door de ANC-modi (Aan, Transparant, Uit) bladert. Twee LED’s bij de aan/uit-/koppelingsschuifregelaar geven de Bluetooth- en oplaadstatus aan.

Sterker nog, de IO-6 geeft hoorbare bevestiging van vele handelingen. Wanneer je de stroom inschakelt, informeert een aangename mannenstem je over het batterijniveau – een nieuw tintje dat ik erg op prijs stel. Evenzo, wanneer u de hoofdtelefoon uitschakelt, de hoofdtelefoon in de koppelingsmodus zet of de ANC- of Transparantiemodus activeert, bevestigt dezelfde stem de actie.

dali io 6 hoesje

Prestatie

De DALI IO-6 voelt zeer solide en goed gebouwd aan. Ook zijn de oorkussens redelijk comfortabel, hoewel ze vrij strak op mijn hoofd klemmen; Ik neem aan dat dat is om een ​​goede afdichting te maken. In eerste instantie dacht ik dat de ronde oorkussens misschien niet groot genoeg zijn om mijn oren te omsluiten, maar ze passen prima.

Ik luisterde naar verschillende nummers uit de Tidal Masters-bibliotheek op de IO-6, te beginnen met “You’ve Got to be Carefully Taught” van het album van James Taylor. Het was prachtig! De gitaren, altviool en James’ stem klonken allemaal rijk, warm, helder en natuurlijk. Het was zo goed dat ik bleef luisteren naar het volgende nummer, “God Bless the Child”, dat ook fantastisch klonk.

De volgende was Pat Metheny’s “America Undefined” van zijn album. Alle instrumenten in het grote ensemble waren duidelijk afgebakend met een rijk, natuurlijk geluid en de gitaar van Metheny was een lust voor het oog. Tijdens dit nummer luisterde ik naar de IO-6 met ANC aan en uit. De toonbalans was in beide gevallen vrijwel hetzelfde, hoewel het niveau iets hoger was met ANC uitgeschakeld.

dali io 6-stuurprogramma

Ik ben een grote fan van klassieke muziek, dus ik luisterde naar de opening van Mahlers symfonie nr. 8, ‘Symphony of a Thousand’, zoals opgenomen tijdens een live optreden van de Münchener Philharmoniker onder leiding van Valery Gergiev. Zoals de titel al doet vermoeden, vraagt ​​dit stuk om een ​​zeer groot orkest en koor. Het bevat ook een orgelpartij, die in de opening voorkomt, samen met wat grote koperblazers, die allemaal spectaculair klonken – soepel, rijk en zeer helder, met een superdiepe bas uit het orgel.

Diepe bas was ook van de tap in de Olympische Fanfare en Theme zoals uitgevoerd door de Los Angeles Philharmonic onder leiding van Gustavo Dudamel in een live optreden opgenomen in Walt Disney Hall voor het album. Ik heb veel concerten in die zaal gehoord en deze opname is een uitstekende weergave van die ervaring. Op de IO-6 klonk het rijk, soepel en sonore met uitzonderlijke bas uit de tuba en het orgel.

Voor een beetje country heb ik “Crazy Love” uit Lady Antebellum’s . De zang was prachtig weergegeven met sprankelende gitaren, schone drums en rijke viool. Luisteren met ANC aan en uit, de toonbalans was hoe dan ook vrijwel hetzelfde, maar het niveau was iets lager met ANC aan.

Wat betreft een meer elektronische track, heb ik ‘Chemical’ van Beck’s album uitgecheckt. De uitgebreide sonische washes werden handig weergegeven zonder de gitaar en zang te overweldigen, en de diepe bas was behoorlijk indrukwekkend.

Ten slotte luisterde ik naar “When the party’s over” van het album van Billie Eilish. Ik ben geen grote fan van Eilish’ stem; met name haar ademondersteuning is zwak, maar haar toonhoogte en bereik zijn erg goed, en ik vind haar muzikale ideeën best interessant. Toen ze naar dit nummer op de IO-6 luisterde, was haar stem uitstekend verstaanbaar (in tegenstelling tot haar live-optredens die ik op tv heb gezien), en de diepe synthbas, piano en achtergrondzang klonken allemaal geweldig.

Zoals gewoonlijk met ANC-koptelefoons, nam ik de IO-6 mee voor een ritje in mijn auto in de buurt om de ruisonderdrukking te testen. ANC werkte buitengewoon goed en verminderde het lawaai van de weg en het geluid van regen op het dak aanzienlijk, terwijl de muziek net zo goed klonk als bij mij thuis.

dali io 6-model

Vergelijking met de PSB M4U 8

Van de ANC-koptelefoons die ik heb getest voor TechHive, is de PSB M4U 8 het meest geschikt om te vergelijken met de DALI IO-6. Ze hebben een vergelijkbare catalogusprijs en functionaliteit, inclusief de mogelijkheid om als bedrade hoofdtelefoon te worden gebruikt als de stroom is uitgeschakeld.

Elk nummer klonk fantastisch op beide koptelefoons. Over het algemeen klonk de DALI iets relaxter en warmer, terwijl de PSB een wat helderdere en scherpere tonaliteit had met een tikkeltje meer directheid. Zoals ik in mijn recensie van de M4U 8 opmerkte, klonk het een beetje opgeblazen in de bas met ANC aan, terwijl de IO-6 een vrijwel identieke toonbalans had met ANC aan of uit, hoewel het niveau iets lager was met ANC aan.

Nog een verschilpuntje: de M4U 8 was wat lastiger om goed op mijn hoofd te zitten. De eivormige vorm van de oorschelpen is minder vergevingsgezind dan de ronde oorschelpen van de IO-6. Toegegeven, de PSB heeft voldoende ruimte in de oorschelpen als ze eenmaal correct zijn geplaatst, maar het kostte wat gehannes om ze in de juiste positie te krijgen.

Welke je voorkeur heeft, hangt af van persoonlijke smaak. Als je de voorkeur geeft aan een warmer, ronder geluid, raad ik de IO-6 aan. Maar als je neigt naar een helderdere, meer voorwaartse tonaliteit, vult de M4U 8 die rekening. Houd er ook rekening mee dat de M4U 8 $ 100 minder is dan de IO-6, terwijl hij nog steeds ANC biedt (zij het een beetje opgeblazen wanneer geactiveerd).

Waar het op neerkomt:

De DALI IO-6 is een uitzonderlijke draadloze ANC-hoofdtelefoon. Het is goed gemaakt, comfortabel om te dragen en eenvoudig te bedienen. Het belangrijkste is dat het fantastisch klinkt op een breed scala aan muziek. De toonbalans is aan de warme, rijke, weelderige kant – waar ik van hou – en het activeren van ANC verandert de tonaliteit helemaal niet.

Over ANC gesproken, het is zeer effectief in de IO-6. Mijn enige wens hier zou de mogelijkheid zijn om ANC in te schakelen zonder Bluetooth in te schakelen, wat de levensduur van de batterij zou verlengen. Maar in dit geval is dat niet erg, aangezien de batterij tot 30 uur meegaat, wat langer is dan de meeste.

Met $ 499 is de DALI IO-6 behoorlijk duur, maar hij is elke cent waard. Als je de premium prijs aankan, kun je niet fout gaan met deze premium hoofdtelefoon.

0 Shares:
You May Also Like