Prachtig geluid, matige ruisonderdrukking

00 shure aonic hero

Shure is al 95 jaar een steunpilaar in opnamestudio’s en op concertpodia. De nieuwste bijdrage van het bedrijf aan zijn rijke erfenis is de Aonic 50 actieve ruisonderdrukkende (ANC) hoofdtelefoon. Deze hoofdtelefoon van $ 399 belooft audiofiele kwaliteit, uitzonderlijk comfort, superieure ANC-prestaties en enkele van de diepste Bluetooth-codec-ondersteuning die je overal zult vinden.

Bouwkwaliteit

De Aonic 50 is een prachtige koptelefoon. Imitatieleer domineert de hoofdband en oorschelpen, terwijl armen van zacht geborsteld aluminium de twee verbinden. De klik-verstelbare armen openen en sluiten gemakkelijk; maar als ze eenmaal op hun plaats zijn vergrendeld, blijven ze precies waar je ze hebt geplaatst. Je zult vaak een afweging moeten maken met gemakkelijk aan te passen hoofdbanden; niet hier, ik vond de druk op mijn hoofd bijna goudlokje perfect.

Het imitatieleer dat om de Aonic 50 is gewikkeld is zacht en luxueus. De hoofdband is ruim opgevuld en veroorzaakte geen overmatige druk op de bovenkant van mijn hoofd, zelfs niet na langdurig dragen. De oorschelpen zijn eveneens zacht en comfortabel.

Het enige nadeel dat ik vond was het ademend vermogen. Deze koptelefoon maakte me warm en zweterig na langdurige luistersessies. Het effect wordt verergerd als u de Aonic 50 in warme of vochtige omgevingen gebruikt, hoewel uw lichaam anders kan reageren.

shure aonic 50 opvouwbare arm

De oorschelpen vouwen plat voor reizen en opslag, maar ze klappen niet verder in zoals sommige van de concurrentie. De meegeleverde draagtas is ruim, maar volledig onpraktisch voor op reis – hij is ronduit enorm.

De levensduur van de batterij wordt geschat op een respectabele 20 uur. Met sommige van de draadloze hoofdtelefoons van tegenwoordig die 24 tot 30 uur meer nodig hebben, bevindt dit zich aan de onderkant van het spectrum. Dat gezegd hebbende, kun je in de echte wereld gemakkelijk twee tot drie dagen lang luisteren of Zoom-conferentiegesprekken voeren zonder ooit de koptelefoon op te laden. Bovendien gaat het opladen van de koptelefoon snel. Met slechts vijf minuten stekkertijd komt u gemakkelijk uit het waarschuwingsbereik voor een bijna lege batterij.

Shure aonic 50 oorschelp detail

Ergonomie

De ergonomie van de Aonic 50 is eenvoudig. Tactiele navigatieknoppen en een USB-C-oplaadpoort bevinden zich aan de achterkant van de rechter oorschelp. Met een schuifregelaar met drie richtingen kunt u schakelen tussen Omgevingsmodus (meer daarover hieronder), ANC uit en ANC aan. De tuimelschakelaar op mijn recensiepaar kostte bewust gehannes om het precies in de middelste positie te krijgen (ANC uit). Elke keer dat ik de schakelaar verplaatste, gleed hij veel te gemakkelijk naar een ongewenste instelling, en hij heeft echt een kleine ontwerpaanpassing nodig om hem zorgeloos te maken.

shure aonic 50 bedieningselementen

Ik juich Shure toe voor het geven van een voelbare stoot op de afspeel-/pauzeknop. Ik kon onmiddellijk mijn vingers oriënteren en weten of ik volume omhoog, afspelen/pauzeren of volume omlaag drukte. Als u twee keer op de afspeel-/pauzeknop drukt, gaat u naar het volgende nummer, terwijl u drie keer snel naar het vorige nummer gaat.

Diepe Bluetooth-codec-ondersteuning

De Aonic 50 zijn flexibel om te passen bij uw veranderende levensstijl. Deze blikjes werken in drie verschillende modi: analoog bedraad (met behulp van de meegeleverde 3,5 mm analoge kabel), draadloos en bedraad digitaal via USB-C.

Bluetooth 5.0 is standaard en je krijgt ongeveer 10 meter draadloze prestaties (zonder obstakels). De draadloze prestaties van de Aonic 50 zijn een wonder, ondersteund door de indrukwekkende codec-ondersteuning, inclusief de volledige Qualcomm aptX codec-suite: aptX, aptX HD en aptX Low Latency. AptX HD streamt audio met hoge resolutie tot een resolutie van 24 bits en een bemonsteringsfrequentie van 48 kHz. AptX Low Latency is perfect voor gamers met veeleisende synchronisatie tussen audio en video.

U kunt ook profiteren van Sony’s uitstekende LDAC-codec, die audio met hoge resolutie ondersteunt tot 24-bits resolutie en een bemonsteringsfrequentie van 96 kHz, met gegevenssnelheden tot 990 Kbps. Last but not least is er ondersteuning voor Apple’s AAC en standaard Bluetooth SBC.

shure aonic 50 kann

Als je draadloze streaming een gruwel vindt voor je audiofiele esthetiek, sluit dan een USB-C-kabel aan op de Aonic 50 en vervoer je favoriete nummers in het digitale domein. Ik gebruikte zowel de meegeleverde kabel als een 1,8 meter lange Monoprice Monolith USB-C-kabel zonder problemen. Beste van alles? Je kunt naar de koptelefoon luisteren terwijl je de batterij oplaadt.

Shure specificeert niet de DAC die aan boord is of de audioresoluties en bemonsteringsfrequenties die worden ondersteund, maar toen ik deze blikjes op mijn Mac verbond, meldde de Audio MIDI-configuratie van de computer dat ze audio ondersteunen tot 32-bits resolutie met bemonsteringsfrequenties hoger tot 384 kHz.

Daarover gesproken, Mac-gebruikers moeten er rekening mee houden: als je muziek met een hoge resolutie wilt afspelen via de Aonic 50, weet dan dat je Mac altijd een vaste bitdiepte en bemonsteringssnelheid zal gebruiken in de Audio MIDI Setup-app (in de map Hulpprogramma’s) . Die vaste snelheid is doorgaans 16-bits 44,1 kHz van cd-kwaliteit.

Toen ik bijvoorbeeld de macOS Qobuz-app gebruikte, was elk bestand met een hoge resolutie dat ik speelde standaard ingesteld op 16-bit/44kHz en moest ik de uitvoer elke keer handmatig wijzigen in de Audio MIDI Setup-app. Ik raad daarom aan om een ​​muziek-app te gebruiken die de uitvoer automatisch aanpast aan de muziekbron, iets wat iTunes niet zal doen. iTunes-gebruikers zouden dus moeten overwegen een programma als Bitperfect aan te schaffen dat automatisch de bitdiepte en bemonsteringsfrequentie van uw Mac verandert.

shure aonic 50 imitatieleer detail

ShurePlus Play mobiele app

Shure biedt iOS- en Android-gebruikers de ShurePlus Play-app, die eenvoudig maar praktisch is. De gratis app toont je het huidige batterijniveau en laat je zowel de ANC-intensiteit (normaal of max) als de intensiteit van de omgevingsmodus (op een 10-puntsschaal) instellen. U moet in elke respectieve modus zijn om hun instellingen te wijzigen.

De app heeft ook toegang tot je muziekbibliotheek, in mijn geval de Muziek-app van de iPhone. Ik kon geen verbinding maken met andere muziekservice-apps, zoals Tidal of Qobuz. Met de muziek-app verbonden, had ik de mogelijkheid om vijf vooraf gedefinieerde EQ-instellingen toe te passen of mijn eigen instellingen te maken. Als u besluit uw eigen EQ-preset te maken, kunt u de versterking en bandbreedte instellen voor vier frequentiepunten: Low Shelf, High Shelf en twee parametrische EQ-punten. De app biedt u niet de mogelijkheid om het ANC-algoritme aan te passen voor vliegtuig, trein, metro of hoogte.

shure aonic 50 gevouwen

Omgevingsmodus is een winnaar

De Aonic 50 wordt geleverd met een reeks tools en technologie voor de road warrior. De belangrijkste hiervan is een functie genaamd “Environment Mode” waarmee je de buitenwereld kunt horen zonder je koptelefoon af te zetten. De omgevingsmodus van Shure is gewoonweg fantastisch en behoort tot de beste die ik heb meegemaakt. Het is volkomen natuurlijk in de standaardinstelling.

Ik ontdekte geen van de blikkerige artefacten of andere verontrustende vervormingen die concurrerende producten plaagden die eerder kwamen; in feite is de enige anomalie die de Omgevingsmodus weggeeft, een verhoogde helderheid voor uw omgeving. Ik zou zelfs op de afspeel-/pauzeknop kunnen drukken om Siri op te roepen voor handsfree-opdrachten. Het beste van alles is dat je muziek kunt afspelen met de Omgevingsmodus ingeschakeld. De muziek waar ik naar luisterde, behield zijn getrouwheid en klonk ronduit fantastisch – tenminste totdat ik de ShurePlus Play-app gebruikte om de Omgevingsmodus naar de maximale instelling te verhogen. Door dat te doen, werd een aanzienlijke hoeveelheid gesis geïntroduceerd. Bottom line: Shure’s Environment Mode is spectaculair.

Matige ruisonderdrukkingsprestaties

Als het gaat om de beste actieve hoofdtelefoon met ruisonderdrukking die momenteel op de markt is, zijn er Sony, Bose en alle anderen. De Shure Aonic 50 doet niets om dat beeld te veranderen. Ik vergeleek ze met Bose’s QC35 en Bowers & Wilkins’ PX ruisonderdrukkende hoofdtelefoon door opgenomen cabinegeluid af te spelen op 91dB (zoals gemeten door een geluidsdrukniveaumeter C-gewogen en ingesteld op langzaam). Typisch vliegtuiggeluid varieert van 90- tot 96dB.

Ik stond twee voet onder een paar plafondluidsprekers en fietste verschillende keren door de drie koptelefoons. Helaas vond ik in elke context de actieve ruisonderdrukking van de Aonic 50 goed, maar niet geweldig. Hoewel de Aonic 50 het voordeel kon wegnemen, kwamen de ANC-prestaties consequent achter bij de Bose en B&W.

Dezelfde prestatie gold voor ventilator- en HVAC-geluid. Ik heb de Shure Aonic 50 getest met de centrale lucht bij mij thuis en met luchtreinigers van Hunter en Blueair. Wanneer ingesteld op hoog en gemeten op ongeveer een voet afstand, registreerde de Hunter 84dB en de Blue 77dB op de SPL-meter. De Bose versloeg de Aonic 50 opnieuw handig.

Ik merkte ook een duidelijk gesis toen ik de actieve ruisonderdrukking van de Aonic 50 activeerde zonder muziek af te spelen. Je zult dit niet merken in een omgeving met veel lawaai, maar het gesis vestigde de aandacht op stillere plekken.

Shure aonic 50 klik aanpassen

Luistertesten

Ik heb de Shure Aonic 50 voornamelijk getest met de Kann digitale audiospeler met hoge resolutie van Astell&Kern en met een iPhone XS. Het bronmateriaal omvatte een mix van bestanden van cd-kwaliteit en hoge resolutie, plus streams van Tidal.

Simpel gezegd, sonics is waar de Shure Aonic 50 uitblinkt. Op het eerste gehoor komen de Aonic 50 over als heerlijk uitgebalanceerd, warm en intiem. “Fallen” van Sarah McLachlan klonk o zo goed. Tijdens de Aonic 50 klonk de zang van McLachlan op “Surrender and Certainty” rijk, gedetailleerd en dimensionaal. Het inschakelen van ANC of de omgevingsmodus had echter de neiging om het geluidsbeeld af te vlakken.

Een goed gevormde soundstage is een kracht die ik nummer na nummer opmerkte. Ik was intiem gehuld in instrumenten die overvloedig aanwezig waren op Imagine Dragons’ ‘Bad Liar’. Een goed voorbeeld was het draaien van “Natural”. Het openingskoor was precies verzonken in een diepe, sfeervolle ervaring, met zang stevig naar voren en centraal.

Shure aonic 50 oorschelp

Genre maakte niet uit. Rockend op Joe Satriani’s “Surfing with the Alien” of Eddie Van Halens onsterfelijke “Eruption”, betoverde de Aonic 50 me. Aaron Copeland’s majestueuze “Fanfare for the Common Man”, gespeeld door het Minnesota Orchestra en gedirigeerd door Eiji Oue, kwam in al zijn schoonheid over. Basdrums donderden en trompetten waren glad, met koper en cimbalen die aan de bovenkant een lichte roll-off vertoonden.

Maar het was Elaine Paige’s bepalende vertolking van “Memory” uit , en Yo-Yo Ma’s vertolking van Ennio Morricone’s “Dinner” waardoor de haren op mijn arm overeind gingen staan.

Tijdens mijn beoordelingsperiode kwam ik een paar teleurstellende eigenaardigheden tegen die mijn enthousiasme voor de Aonic 50 aanzienlijk hebben getemperd. De meest verontrustende hiervan deden zich voor toen ik de hoofdtelefoon in de Bluetooth-modus had, maar zonder muziek: de Aonic 50 pompte vervelende digitale ruisartefacten uit . Dit gebeurde ongeacht de bron: een iPhone XS, Astell&Kern KANN high-res digitale audiospeler of mijn Mac. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe vervelend dit was – het was irritant spijkers op een schoolbord. En de artefacten waren aanwezig, of ANC nu ingeschakeld was of niet. Zodra ik inhoud begon af te spelen, verdwenen de artefacten en daalde de ruisvloer. Het technische team van Shure moet deze tekortkoming aanpakken; hopelijk met een firmware-update.

Gevolgtrekking

De Aonic 50-hoofdtelefoon van Shure is gemaakt voor sonische gelukzaligheid met een hoge resolutie, of je nu luistert met een kabel (analoog of digitaal, via een USB-C-kabel) of draadloos (via Bluetooth, met ondersteuning voor elke Bluetooth-codec die ertoe doet).

Het feit dat actieve ruisonderdrukking hier op de achtergrond raakt, is geen probleem – voor mij althans – maar de vervelende audio-artefacten die ik tegenkwam bij het draadloos gebruiken van deze blikjes zonder muziek, zullen voor velen een deal-breaker zijn. Dat probleem kostte de Shure Aonic een halve ster in deze review, dus we hopen dat Shure het probleem kan oplossen met een firmware-update. Ik vond ook ademend vermogen een probleem tijdens lange luistersessies, maar je kilometerstand kan op die score variëren.

0 Shares:
You May Also Like