Plex laat de thuisbioscoop-pc bijna cool lijken

Plex HTPC home screen

Met nieuwe desktopsoftware van Plex lijkt het bijna een geweldig idee om een ​​computer op je televisie aan te sluiten.

Plex HTPC, dat vorige week officieel werd gelanceerd, geeft je toegang tot Plex’s over-the-air DVR-service, je persoonlijke mediabibliotheek en Plex’s eigen free contentcatalogus via een gelikte app voor Windows, Mac of Linux. Het biedt dezelfde schermvullende interface als de bestaande apps van Plex voor smart-tv’s en streaming-spelers, en je kunt navigeren met een toetsenbord of gamecontroller in plaats van een muis.

Voor een bepaald soort techneut zou Plex HTPC – het acroniem staat voor “home theater PC” – de leegte kunnen opvullen die is achtergelaten door Microsoft’s Windows Media Center, dat computers hielp als entertainmentapparaten in de woonkamer voordat Microsoft het stopte in Windows 10.

Maar voor de rest van ons is Plex helaas een eigenschap die HTPC-perfectie schuwt, een die de aantrekkingskracht van het concept enorm zou vergroten.

Wat is Plex ook al weer?

Plex staat van oudsher bekend om zijn mediacentersoftware, waarmee u inhoud op één apparaat kunt opslaan en deze vanaf elders kunt openen. Door Plex Media Server op een desktopcomputer of NAS-apparaat uit te voeren, kunt u video’s of muziek streamen naar uw telefoon, tablet, laptop, streamingspeler, smart-tv of gameconsole.

Muziekbibliotheek op Plex HTPC

Jared Newman / Gieterij

Maar Plex levert zelf niets van die mediaserverinhoud. In plaats daarvan zou je je eigen mediabestanden moeten meenemen, bijvoorbeeld door cd’s en dvd’s te rippen, albums te downloaden van digitale muziekwinkels, video’s op te nemen van PlayOn, de draadloze DVR-service van Plex te gebruiken of misschien te vertrouwen op juridisch twijfelachtigere inhoudsbronnen.

Hoewel mediaserversoftware een sterke niche is, is Plex de afgelopen jaren vertakt. Het biedt nu zijn eigen free bibliotheek met door advertenties ondersteunde films, tv-programma’s en livestreamingkanalen, zonder dat er een mediaserver nodig is. In april lanceerde Plex ook een universele streaming-tv-gids en kijklijst, waarmee gebruikers dingen kunnen vinden om naar te kijken via services zoals Netflix, Amazon Prime en Hulu. Op bepaalde apparaten kun je zelfs video’s van die services rechtstreeks via Plex starten.

Plex laat zien welke streamingdiensten een bepaalde film of show aanbieden

Jared Newman / Gieterij

Het overkoepelende doel is om van Plex een gecentraliseerde tv-hub te maken. In plaats van door een dozijn verschillende streaming-apps te bladeren, kun je Plex gewoon als je hoofdmenu gebruiken, met mediaserverinhoud en over-the-air-tv naast de nieuwste films en shows van grote streamingdiensten.

Zo zou het tenminste in theorie moeten werken.

(Her)voer de HTPC in

De universele gids van Plex heeft momenteel een paar grote beperkingen die het minder aantrekkelijk maken dan het zou kunnen zijn:

Op streaming-apparaten zoals Fire TV en Apple TV kun je Plex niet automatisch starten bij het opstarten of het op een andere manier je standaard tv-menu maken. Als je Plex gebruikt om video te starten vanaf een andere service, zoals Netflix, wordt je uit De app van Plex volledig. Plex markeert streaming tv-programma’s niet automatisch als bekeken, zelfs niet als je ze start via de Plex-app, dus het volgen van je shows kost extra moeite.

De HTPC-app van Plex bevindt zich in een unieke positie om deze problemen aan te pakken. Een onverschrokken Mac- of pc-gebruiker zou Plex kunnen instellen om te starten bij het opstarten, en de app heeft ingebouwde opties om de computer opnieuw op te starten of uit te schakelen. Wat nog belangrijker is, is dat het open karakter van desktopcomputing Plex meer controle kan geven over wat er gebeurt als je een streamingvideo start via de app.

Plex HTPC-stroomopties

Jared Newman / Gieterij

Ik speculeer hier, maar je zou je kunnen voorstellen dat Plex een webweergave insluit die elke streamingvideo zou afspelen die je hebt geselecteerd. Op die manier hoef je nooit de Plex-app te verlaten om een ​​show van Netflix, Hulu, HBO Max en dergelijke te bekijken. Misschien kan Plex zelfs de videovoortgang volgen via zijn app en shows markeren als automatisch bekeken.

Dit soort opstelling zou zelfs aantrekkelijk zijn voor gebruikers die geen mediaserver of draadloze DVR-opstelling hebben. Met een goedkope desktop-pc of Raspberry Pi zou je eindelijk een enkel menu kunnen hebben voor al je streamingbehoeften.

Hoop vervlogen

Helaas, dit is niet hoe Plex HTPC tegenwoordig werkt. Met de desktop-app kun je niet eens rechtstreeks video’s van streamingdiensten starten – laat staan ​​ze bekijken zonder de app te verlaten – omdat deze deep-linking-functie momenteel beperkt is tot Android TV, Fire TV, Apple TV, iOS en Android-apparaten. Bovendien vertelt de Plex-vertegenwoordiger me dat het bedrijf momenteel niet van plan is om deze functie aan de HTPC-app toe te voegen.

Plex voor HTPC linkt niet naar streaming video's

Jared Newman / Gieterij

Dat is jammer. In plaats van een strakkere streamingintegratie, dient Plex HTPC meestal als een opvolger van Windows Media Server, waardoor je toegang hebt tot je eigen bibliotheek met video- en muziekbestanden via een gepolijste app op volledig scherm.

Maar Windows Media Center was een achterhaald concept lang voordat Microsoft het met Windows 10 verliet, omdat de wereld toen al op streamingdiensten overging. Zelfs als u uw eigen mediaserver of over-the-air DVR gebruikt, is de kans groot dat u zich ook abonneert op services zoals Netflix en Hulu.

Plex is in staat om eindelijk al die werelden aan elkaar te binden. Als dat zo is, is het misschien niet zo gek om een ​​computer op je tv aan te sluiten als het ooit leek.

0 Shares:
You May Also Like