PlayStation 5 en Xbox Series X bijna hier. Is je tv voldoende?

xbox ps5

Sony’s PlayStation 5 en Microsoft Xbox Series X-gameconsoles zullen prestaties en mogelijkheden leveren die voorheen alleen werden gezien in high-end pc-gaminginstallaties: we hebben het over framesnelheden tot 120 frames per seconde (fps), resolutie tot 8K (dat is 7.840 x 4.320 pixels), HDMI 2.1 en meer.

Hoewel vrijwel elke tv die is uitgerust met HDMI compatibel is met deze nieuwe consoles, betekent dit alleen dat je een beeld krijgt en games kunt spelen. Drie factoren zijn essentieel om alle visuele opwinding te realiseren die deze nieuwe hardware kan leveren: uw tv moet een hoge hardwareverversingssnelheid hebben, moet een lage invoervertraging hebben en hij moet zijn framesnelheden kunnen synchroniseren met de grafische processor (GPU) in welke next-gen console je ook besluit te kopen.

Je kunt 8K-ondersteuning vrijwel negeren voor deze nieuwe consoles; eerlijk gezegd zullen we misschien nooit een echte game zien die die resolutie ondersteunt. Maar laten we die drie andere factoren nu eens onderzoeken.

Vernieuwingsfrequentie

De echte, ook wel hardwareverversingsfrequentie van een tv, is het aantal keren dat het volledige scherm volledig opnieuw kan worden getekend. Met andere woorden, de verversingsfrequentie geeft het aantal keren per seconde aan dat de tv al zijn pixels kan in- en uitschakelen. En op een 8K-tv heb je het over 33 miljoen pixels. Helaas plaatsen maar weinig leveranciers deze specificatie waar het gemakkelijk te vinden is.

Wat u in plaats daarvan krijgt, zijn eigen statistieken zoals Motion Rate (Samsung), TruMotion (LG), MotionFlow (Sony), enzovoort. Deze specificaties weerspiegelen de vernieuwingsfrequentie van de hardware, getallen die de trucs vertegenwoordigen die worden gebruikt om trillingen te verwijderen, bewegingsonscherpte te verminderen en andere visuele afwijkingen te compenseren. Dergelijke cijfers zijn indicatief voor de relatieve bewegingsvaardigheid van de eigen tv-modellen van een bepaald bedrijf, maar ze zijn nutteloos voor het evalueren van de potentiële prestaties van een tv met een next-gen gameconsole.

Wat je wilt, is een tv met een hardwareverversingssnelheid van 120 Hz. Zoek in de gebruikershandleiding, de website van de fabrikant of een andere bron totdat u die specificatie vindt. Waarom 120Hz? Hertz (Hz) is een frequentie-eenheid die gelijk is aan één cyclus per seconde, dus 120 Hz is gelijk aan 120 cycli per seconde. De nieuwe consoles kunnen games weergeven met een snelheid tot 120 per seconde – één frame per cyclus – en als je tv het niet bij kan houden, zullen sommige van die frames worden verspild. Erger nog, de tv heeft te maken met het eigen risico, bijvoorbeeld door te beslissen – en indien mogelijk – welke frames worden weergegeven en welke worden weergegeven. Het is een verwerkingsnachtmerrie voor de tv die over het algemeen leidt tot verontrustende visuele artefacten die de gameplay kunnen ondermijnen, vooral in games voor meerdere spelers waarbij andere spelers apparatuur gebruiken die niet aan dezelfde beperkingen is gebonden. Dat gezegd hebbende, geen game zal renderen met 120 frames per seconde.

Invoervertraging

De andere reden waarom u een verversingssnelheid van 120 Hz wilt, is om de latentie, ook wel input lag genoemd, te verminderen. Dit is de hoeveelheid tijd die verstrijkt tussen het moment dat de GPU van je console een frame genereert en het moment dat dat frame op je tv verschijnt. Over het algemeen zal een tv met een verversingssnelheid van 60 Hz minimaal 9 tot 10 milliseconden achterblijven in de gamemodus, wat merkbaar, zo niet voor de hand liggend kan zijn.

Een tv met een verversingssnelheid van 120 Hz, ervan uitgaande dat deze een signaal van 120 Hz krijgt, kan die latentie halveren tot een nauwelijks waarneembare 5 ms. De meeste speciale gaming-monitoren hebben een vertraging van ongeveer 4 ms, dus 5 ms is niet echt een tekort. Helaas kunnen verversingsfrequenties, afhankelijk van het type (hieronder beschreven), de vertraging met wel 10 ms verhogen. Houd er ook rekening mee dat vertraging kan oplopen tot een ondraaglijke 100 ms op tv’s die geen gamemodus hebben die is ontworpen om vertraging te elimineren. 100 ms is als proberen te sprinten in zand. Je hebt een spelmodus nodig.

Het goede nieuws is dat hoewel een 120Hz-tv meer kost dan een 60Hz-set, de hogere specificaties niet langer alleen de provincie zijn van high-end tv’s van meerdere duizenden dollars. Er zijn een aantal zeer goede 120Hz-tv’s die minder dan $ 1.000 kosten, en bijna allemaal hebben ze een soort spelmodus.

microsoft xbox series x-chip

Variabele verversingssnelheid

De afbeeldingen/frames in een film of tv-programma worden met een constante snelheid naar het scherm gevoerd. De afbeeldingen van een game worden daarentegen in een oogwenk geconstrueerd en weergegeven; als zodanig worden ze met een constante snelheid op het display afgeleverd. Scènes met grote hoeveelheden detail of grote aantallen objecten kunnen 60 fps of minder bereiken, terwijl minder complexe scènes op de tv de volle 120 fps kunnen halen. De resolutie en detailinstellingen die je in het spel configureert, hebben grote invloed op de vergelijking.

Zonder variabele verversingssnelheid (VRR) ververst de tv met een constante snelheid van 120 keer per seconde, zelfs als de GPU van de console slechts 92 frames per seconde genereert. Dat kan leiden tot artefacten zoals schermscheuren, waarbij het volgende frame begint te tekenen voordat het oude af is.

Met VRR kan de tv zijn verversingssnelheid synchroniseren met het aantal frames dat op een bepaald moment wordt geleverd. Dus als de GPU 92 fps genereert, ververst de tv het scherm 92 keer per seconde. Als de GPU terugvalt naar het genereren van 43 fps, verlaagt de tv de verversingssnelheid van 43 tot fps, enzovoort. U kunt het verschil zien tussen VRR en geen VRR met behulp van deze handige online demo op testufo.com.

freesync

Het concept van een variabele verversingssnelheid is ontstaan ​​aan de pc-kant van het bedrijf en wordt momenteel geïmplementeerd in een aantal verschillende vormen: Er is FreeSync en FreeSync 2, van AMD; G-Sync, G-Sync Ultimate en G-Sync Compatible, van Nvidia; en er is zelfs een uitbreiding op de oudere HDMI-specificatie. Zowel de Xbox Series X als de PS5 zijn gebouwd rond AMD-processors, dus als je FreeSync op de tv-box ziet, zou je goed moeten zijn. FreeSync wordt vaker aangetroffen in tv’s, hoewel LG op sommige van zijn OLED-tv’s zowel FreeSync als G-Sync heeft toegepast.

Het probleem met VRR, zoals hierboven vermeld, is dat hoewel het artefacten elimineert, het latentie kan toevoegen. Hoeveel hangt af van de implementatie, maar het is ongeveer 10 tot 11 milliseconden voor het veelgebruikte FreeSync. U moet beslissen wat belangrijker is voor uw game-ervaring: een paar visuele artefacten of een betere responstijd.

VRR maakt nu deel uit van de HDMI 2.1-specificatie, en elke tv die HDMI 2.1 ondersteunt, is goud waard – nadruk op . Doe je onderzoek om zeker te zijn.

HDMI

HDMI 2.1, geïmplementeerd in zowel de PS5 als de Xbox Series X, biedt alle mogelijkheden die een tv nodig heeft voor een next-gen console-ervaring met volledige prestaties, inclusief de bandbreedte voor snelle 8K UHD en ongerepte 7.1-kanaals surround. Er is echter een addertje onder het gras.

hdmi 2.1

Het staat leveranciers vrij om elke gewenste subset van de specificatie te implementeren. Met andere woorden, een tv die op de markt wordt gebracht met ondersteuning voor HDMI 2.1, betekent niet dat deze alles biedt wat de nieuwe Xbox en PS5 nodig hebben. Dat doet het, maar lees de kleine lettertjes voor het geval dat. Merk op dat het voor een fabrikant ook mogelijk is om een ​​firmware-update uit te geven voor een tv met HDMI 2.1 om meer HDMI 2.1-functies toe te voegen, zolang de chip met hoge bandbreedte aanwezig is. Een voetnoot van de LG-webpagina waarnaar eerder is gelinkt, onthult bijvoorbeeld dat “FreeSync mogelijk niet beschikbaar is op het moment van aankoop van dit product.” Samsung heeft zijn tv’s van modeljaar 2019 die HDMI 2.1 ondersteunen minstens één keer bijgewerkt.

lg freesync

Hoewel een geschikte implementatie van HDMI 2.1 ideaal is, hoeft u dit niet per se te doen. HDMI 2.0 ondersteunt al 120Hz 4K UHD, zij het met de helft van de kleurgegevens omdat de bandbreedte beperkt is. Je games zullen minder levendig zijn – hoe kunnen ze niet zijn met de helft van de aanwezige kleurgegevens – maar je weet niet wat je mist totdat je het op een andere tv ziet. Bandbreedte is geen probleem met HDMI 2.1, dus het kan de kleurgegevens leveren. Elk 8K-scherm heeft HDMI 2.1 op zijn plaats.

Hoog dynamisch bereik en breed kleurengamma

Hoog dynamisch bereik (HDR) zorgt voor een meer dramatisch verschil tussen lichte en donkere gebieden, en een breed kleurengamma (WCG, ook wel “diepe kleuren” genoemd) zorgt voor een rijker palet. Deze effecten kunnen visueel dramatisch zijn, waardoor uw reizen naar virtuele werelden intenser worden, bij gebrek aan een beter woord. Als je er eenmaal aan gewend bent geraakt, lijken het standaard dynamisch bereik en de normale kleur in vergelijking daarmee saai en vervaagd.

Maar het is niet genoeg voor een tv om alleen deze functies te hebben, het scherm moet helder genoeg zijn om ze effectief weer te geven. Zoek dus naar een tv die ten minste 700 nits piekhelderheid kan produceren (een lcd-tv, dat wil zeggen OLED-tv’s hebben zelflichtende panelen en hoeven niet zo helder te zijn). Beide typen tv moeten 10-bits kleur bieden met ondersteuning voor HDR10 en/of Dolby Vision. HDR10+, een Dolby Vision-achtige standaard met dynamische metadata, is ook leuk om te hebben. Het is waarschijnlijk dat elke tv met de gewenste vernieuwingsfrequentie van 120 Hz WCG en ten minste HDR10 ondersteunt, maar controleer dit voor de zekerheid.

In een notendop

Samenvatten. Voor de beste game-ervaring met je next-gen console, heb je een tv nodig met een 120Hz hardwareverversingssnelheid, gamemodus en variabele verversingssnelheid (FreeSync). HDR- en WCG-ondersteuning is de kers op de taart, en ook zeker een aanrader voor de leukste game-ervaringen.

Niet dat je niet kunt spelen op een 60 Hz-tv met gamemodus en VRR, maar als je $ 300 tot $ 500 voor een nieuwe console wilt betalen, zal het matchen met de juiste tv (of gamingmonitor) de meest bevredigende ervaring opleveren en laat niets op tafel liggen.

Gaan voor een 8K-tv kost meer, en je zult waarschijnlijk toch gamen met 4K of zelfs een lagere resolutie, alleen maar om snellere framesnelheden te bereiken. Een 8K UHD-tv heeft echter waarschijnlijk alle functies die u nodig hebt. Ook geven de Samsung 8K-tv’s die ik heb beoordeeld 4K UHD-inhoud aanzienlijk beter weer dan native 4K UHD-tv’s, dankzij intelligente opschaling. Dat geldt waarschijnlijk niet voor gamen; maar hey, niemand koopt een tv alleen om te gamen.

0 Shares:
You May Also Like