PlayOn geeft snoersnijders een offline DVR, maar het is prijzig

playonandroidtv

Hoewel het streamen van video veel voordelen biedt, is offline tv kijken daar niet een van.

Streamingservices zoals Netflix en Hulu werken niet zonder internettoegang, en live tv-services zoals Sling TV en YouTube TV worden geleverd met cloudgebaseerde DVR’s die alleen online werken. Die vereisten kunnen een probleem zijn voor sommige potentiële snoersnijders, vooral degenen die thuis geen snelle, betrouwbare internetservice hebben.

Dat is wat de nieuwe Android TV-app van PlayOn zo intrigerend maakt. Met bepaalde streamingapparaten, zoals Nvidia’s Shield TV of de nieuwe TiVo Stream 4K, kun je programma’s opnemen van Netflix, Hulu, Amazon Prime en andere streamingdiensten en deze vervolgens downloaden voor offline weergave. Het is een slimme manier om met internetsnelheidslimieten om te gaan en toch genoeg te hebben om naar te kijken.

Het enige probleem is de ingewikkelde prijsstructuur van PlayOn, die snel duur kan worden.

Hoe PlayOn streaming video downloadt

PlayOn bestaat al meer dan een decennium en ik heb het een paar keer behandeld in deze column. Tot nu toe heb ik me vooral gericht op de Windows-software. Voor een eenmalige aankoop van $ 70 (en vaak te koop voor veel minder), kun je met die software shows van je streamingdiensten opnemen op een pc.

Niet iedereen heeft echter een speciale Windows-computer, dus eind 2016 lanceerde PlayOn een cloudversie van zijn service. In plaats van dat je programma’s op je eigen hardware opneemt, neemt PlayOn Cloud programma’s op afstand op en laat je ze vervolgens downloaden via de iOS- of Android-apps. U kunt de video’s vervolgens casten naar Roku, Apple TV, Chromecast of Fire TV via een lokale Wi-Fi-verbinding.

playonmobiel

Die aanpak had ook een probleem: de meeste telefoons hebben niet voldoende opslagruimte voor tientallen films of tv-afleveringen, dus je moest de meeste opnamen online houden totdat je ze nodig had. Met de nieuwe Android TV-app kun je een externe harde schijf aansluiten op je streaming-speler, deze laden met downloads en ze vervolgens direct offline bekijken via je tv. PlayOn kan video’s opnemen van meer dan 20 streamingbronnen, waaronder Netflix, Amazon Prime, Hulu, Disney+, HBO, Showtime, Tubi en CBS All Access. (Je moet nog steeds de iOS- of Android-apps van PlayOn gebruiken om je aan te melden bij deze services en opnamen in te stellen.)

Ik heb dit getest op een Nvidia Shield-tv uit 2017 met een 128 GB-stick, en hoewel de interface wel wat glans kon gebruiken, was ik onder de indruk van hoe de software werkte. PlayOn presenteert een eenvoudig, tweedelig menu, dat aangeeft welke opnames online worden opgeslagen met PlayOn, en welke op het apparaat zelf staan.

playoncloudandroidtv

U kunt opnamen handmatig downloaden, instellen dat ze automatisch worden gedownload of dat ze tijdens de daluren worden gedownload. De app gebruikt automatisch externe opslag indien beschikbaar, dus opnames nemen geen ruimte in beslag op het streamingapparaat zelf, en het heeft zelfs een optie om automatisch advertenties over te slaan.

speelopties

Nadat je een aantal video’s hebt gedownload, zie je ook een “Home”-tabblad in de iOS- en Android-apps van PlayOn, met alles wat is opgeslagen op je Android TV-speler. Klik op het cast-pictogram in de rechterbovenhoek van de app en je kunt video’s streamen van Android TV naar andere apparaten zoals Roku of Chromecast via wifi, zonder dat een internetverbinding vereist is.

Het is ook vermeldenswaard dat de opnamen van PlayOn worden opgeslagen als MP4-bestanden, die u vrij kunt openen via het Android TV-bestandssysteem. (Ze zijn opgeslagen onder android/media/com.playonrecorder.cloudapp op welke opslagschijf je ook gebruikt.) Ik probeerde de Plex-server van mijn Shield TV naar die map te verwijzen en was verheugd om alle opnamen van PlayOn in mijn mediabibliotheek te zien verschijnen. Het combineren van PlayOn-opnames met de over-the-air DVR van Plex zou tot zeer interessante mogelijkheden kunnen leiden.

playonfilecommander

Er is één waarschuwing: alle opnamen van PlayOn zijn maximaal 720p. Dat is niet echt een probleem voor uitzendingen en kabelprogramma’s, maar als je hoopt Netflix- of Disney+-shows op te nemen in 4K HDR, zul je teleurgesteld zijn.

De prijs is een probleem

Dus wat is de vangst? Zoals ik eerder al zei, al dat cloudcomputing is niet goedkoop, dus je zou uiteindelijk veel kunnen betalen om een ​​grote bibliotheek met films en shows op te nemen.

PlayOn brengt op twee manieren kosten in rekening voor zijn cloudservices: de ene is gebaseerd op het totale aantal opnamen dat u maakt en de andere is gebaseerd op hoeveel gegevens u op elk moment op de servers van PlayOn bewaart.

Het abonnement van $ 5 per maand van PlayOn geeft je bijvoorbeeld 20 opnamecredits per maand – waarbij één tegoed gelijk is aan een enkele tv-aflevering of een hele film – en je kunt tot 100 GB aan video tegelijk opslaan. Je kunt voorkomen dat je de opslaglimiet bereikt door video’s te downloaden en ze uit de cloud te verwijderen, maar het aantal credits per maand is absoluut.

PlayOn verkoopt ook bundels met extra opnamecredits. Een bundel van 100 credits kost bijvoorbeeld $ 25, terwijl 200 credits $ 40 kosten. U kunt deze tegoeden gebruiken in combinatie met een opslagabonnement of op zichzelf. In het laatste geval krijg je slechts zeven dagen om elke opname te downloaden voordat PlayOn ze voorgoed verwijdert.

Dit is het soort dingen dat logischer is als je het eenmaal begint te gebruiken, maar de cloudplannen van PlayOn zijn op het eerste gezicht veel om in je op te nemen, en ze zijn in de loop van de tijd veel duurder dan de flat-rate pc-software van PlayOn. Daarom heb ik de cloudcomponent tot nu toe grotendeels genegeerd.

Toch kan ik enkele scenario’s zien waarin PlayOn Cloud zou kunnen werken. Het opnemen van alle 201 afleveringen van Netflix zou bijvoorbeeld iets meer dan $ 40 aan PlayOn-tegoeden kosten. Dat is minder dan de helft van de prijs van de complete serie op dvd, en het zou op de lange termijn goedkoper zijn dan te betalen voor de Peacock-service van NBC, waar het in 2021 naartoe gaat. Je kunt de opnamen van PlayOn ook voor onbepaalde tijd blijven bekijken, zelfs als je stopt met abonneren naar de streamingdienst of PlayOn zelf.

playondloptions

Trouwens, er zijn mensen voor wie downloads de enige praktische optie zijn. Als uw internetsnelheden te laag zijn voor het streamen van HD-video, is PlayOn de enige optie zonder regelrechte piraterij waarmee u eerst kunt downloaden en later offline kunt kijken. Zelfs streamingdiensten die offline kijken ondersteunen, zoals Netflix en Amazon Prime, degraderen de functie naar mobiele apparaten, zodat je niet op een groter scherm kunt kijken.

Mogelijk moet u een rekenmachine en een spreadsheet gebruiken om erachter te komen of PlayOn-cloud financieel zinvol is; maar als dat zo is, is het een krachtige manier om streaming video’s op te nemen voor later.

0 Shares:
You May Also Like