PlayOn – de beste streaming-DVR – is nu een stuk duurder geworden

playonhero

Voor een bepaald soort snoersnijder is PlayOn altijd een hulpmiddel van onschatbare waarde geweest.

Met de desktopsoftware van PlayOn kun je tv-programma’s opnemen van streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime, Disney+ en HBO Max, zodat je ze zelfs kunt bekijken nadat je abonnement is verlopen of wanneer ze naar een andere dienst zijn verhuisd. In wezen is het een DVR voor streamingdiensten die geen eigen ingebouwde opnamefuncties hebben.

Maar eerder deze maand bracht PlayOn-ontwikkelaar MediaMall stilletjes een grote verandering aan: het bedrijf stopt met zijn huidige desktopsoftware en vervangt deze door een op abonnementen gebaseerde service genaamd PlayOn Home. Hoewel PlayOn Desktop op het moment van schrijven nog steeds werkt, zullen de opnamemogelijkheden na verloop van tijd kapot gaan en zal het programma helemaal niet werken in Windows 11.

Hoewel de wijziging misschien nodig is voor de activiteiten van MediaMall, worden gebruikers die voor levenslange PlayOn-licenties hebben betaald, gestrand, en wordt de vraag hoe je shows kunt opnemen om op je eigen voorwaarden te bekijken, verder bemoeilijkt.

PlayOn DVR uitgelegd

Tot eerder deze maand bood PlayOn twee versies van zijn DVR-service aan:

PlayOn Desktop is een Windows-toepassing die video’s laadt in een verborgen webbrowser en ze stil opneemt op de harde schijf van uw computer. Het was verkrijgbaar met een eenmalige aankoop – officieel $ 70, maar vaak met korting – en maakte onbeperkte opnames mogelijk.

PlayOn Cloud is een online versie van de service waarvoor geen Windows-pc vereist is. Gebruikers zetten opnamen van hun telefoon of computer in de wachtrij en PlayOn neemt ze op via zijn eigen servers voordat ze beschikbaar worden gesteld om te downloaden. Elke opname kost één “tegoed” voor een resolutie tot 720p – of drie tegoeden voor 1080p – tegen een prijs van ongeveer $ 0,15 per tegoed.

In beide gevallen krijg je .MP4-videobestanden die je kunt behandelen zoals je wilt. Dit komt van pas in verschillende scenario’s:

Voortdurende toegang tot een film of show nadat deze een streamingdienst verlaat. Films of shows inslaan en ze vervolgens bekijken nadat uw abonnement is verlopen. Video’s opslaan voor offline weergave zonder tijdslimiet. Video’s van tevoren downloaden om buffering te voorkomen. Een Plex- of Channels DVR-server gebruiken om tv-kijken te centraliseren in één app.

playonrecording

Houd er rekening mee dat live tv-streamingservices zoals YouTube TV en Hulu + Live TV hun eigen DVR-services hebben ingebouwd. En omdat andere services zoals Netflix van nature on-demand zijn, hebt u mogelijk geen DVR-functies nodig .

Toch doet PlayOn een beroep op ervaren gebruikers die meer controle willen over hun tv-ervaring, en PlayOn Desktop was vooral handig omdat het geen lopende kosten met zich meebracht boven de oorspronkelijke prijs.

De dood van PlayOn Desktop

Hoewel PlayOn Cloud niet verdwijnt, heeft PlayOn Desktop op 7 oktober zijn laatste software-update ontvangen en is het niet langer beschikbaar voor aankoop. In plaats daarvan is een nieuw Windows-programma genaamd PlayOn Home, dat een abonnement van $ 5 per maand of $ 40 per jaar vereist, maar functioneel vergelijkbaar is met de oude desktopsoftware.

De reden voor de wijziging is deels technisch. Tracy Burman, de COO van MediaMall, zei via e-mail dat Windows 11 een grote verandering introduceert in de manier waarop het de Microsoft Edge-browser integreert. Dat dwong het bedrijf op zijn beurt zijn hele opnameproces te vernieuwen.

Maar het bedrijf gebruikt de opknapbeurt ook om rekening te houden met een onhoudbaar bedrijfsmodel. De opnamemogelijkheden van PlayOn kunnen kapot gaan wanneer een streamingdienst wijzigingen aan hun websites aanbrengt, dus de software vereist constant onderhoud om functioneel te blijven. Vorig jaar stopte MediaMall met het toevoegen van nieuwe functies aan de desktopversie en stuurde het gebruikers naar PlayOn Cloud; de problemen met Windows 11 lijken de laatste druppel te zijn geweest om de desktopsoftware operationeel te houden.

playonmobiel

Burman zinspeelde hierop in een e-mail en zei dat “het niet mogelijk was om deze nieuwe en verbeterde versie van PlayOn te ontwikkelen en te onderhouden zonder enige voortdurende investering van onze klanten.”

Het resultaat is dat MediaMall een prikkel heeft om opnieuw in zijn desktopsoftware te investeren. Het heeft zojuist nieuwe inhoudsbronnen toegevoegd, waaronder Discovery+ en Acorn, en de iOS- en Android-apps zullen binnenkort het casten van video van Windows-pc’s naar streaming-spelers ondersteunen. (Verwacht hoe dan ook geen 1080p-ondersteuning op de desktop; Burman zegt dat bijna geen thuis-pc’s de vereiste verwerkingskracht hebben, gegeven hoe het opnamesysteem van PlayOn werkt.)

Beperkte alternatieven

Niets van dit alles is een troost voor PlayOn-klanten die “levenslange” licenties hebben gekocht. Hoewel ze nu een proefperiode van drie maanden voor PlayOn Home kunnen inwisselen – of meer, afhankelijk van wanneer ze de software hebben gekocht – zal de oude PlayOn-desktopsoftware uiteindelijk waardeloos worden naarmate de opnamemogelijkheden afnemen. Het nieuws is niet goed overgekomen op de Reddit-pagina van PlayOn, waar een aankondigingspost nu honderden, voornamelijk boze reacties bevat.

Zonder de fijne kneepjes van PlayOn’s bedrijf te kennen, denk ik dat MediaMall meer had kunnen doen om die gebruikers tevreden te stellen. Het zou hen bijvoorbeeld langdurige kortingen op PlayOn Home kunnen bieden, of een langere ondersteuningsbaan voor PlayOn Desktop.

Maar het bedrijf zou ook kunnen inzien dat de alternatieven beperkt zijn. Programma’s voor het downloaden van video’s zoals AnyStream en StreamFab zijn aanzienlijk duurder, met een levenslange service van respectievelijk 260 euro en $ 240. Ze werken ook op een fundamenteel andere manier, door video’s rechtstreeks van hun bronwebsites te downloaden in plaats van door live videostreams op te nemen. Ik vraag me af of die diensten, die nog geen twee jaar oud zijn, de controle van mediabedrijven kunnen doorstaan ​​zoals PlayOn in de loop van haar 13-jarig bestaan ​​heeft gedaan.

In plaats van PlayOn te verlaten, zullen gebruikers die een doorlopend abonnement willen vermijden, gewoon het beste moeten maken van een slechte situatie. Dat betekent opnemen wat ze kunnen voordat PlayOn Desktop breekt, goedkope PlayOn Cloud-opnamecredits opscheppen wanneer ze in de uitverkoop gaan (wat, op basis van de promotionele e-mails die ik krijg, vrij vaak is), en een maand of twee in PlayOn Home duiken wanneer er is meer om op te nemen dan normaal.

En we zouden allemaal wat meer op onze hoede moeten zijn voor “levenslange” abonnementen van bedrijven waarvan de kosten doorlopen; vroeg of laat komt de rekening altijd binnen.

Snoerknipper Wekelijkse nieuwsbrief

0 Shares:
You May Also Like