Opnieuw ontworpen Sonos Beam ondersteunt Dolby Atmos, eARC

sonos beam second generation lifestyle

Sonos heeft zijn soundbars langzaam geüpgraded en de verouderde Playbar vervangen door de high-end, Dolby Atmos-compatibele Sonos Arc van afgelopen zomer. Nu komt een nieuwe versie van de vier jaar oude Beam, een kleinere, meer betaalbare soundbar die nu meeslepende audio kan leveren, vergelijkbaar met zijn grotere broer, en hij voegt HDMI eARC-connectiviteit toe om op te starten.

Gepland om op 5 oktober te worden verzonden voor $ 449 (je kunt hem nu vooraf bestellen op Sonos.com), komt de tweede generatie Beam uit op een premie van $ 50 in vergelijking met zijn voorganger.

Met afmetingen van 25,63 x 3,94 x 2,72 inch (BxDxH) en een gewicht van 6,2 pond, is de tweede generatie Beam bijna precies hetzelfde formaat en gewicht als het origineel (de nieuwe Beam is een haar langer dan de eerste generatie), maar de omhullende mesh-stof op de eerste Beam is vervangen door een geperforeerd, gemakkelijk schoon te maken polycarbonaatrooster, vergelijkbaar met de Arc.

Binnen in de Beam is de driverconfiguratie min of meer hetzelfde als voorheen. Je krijgt vier elliptische midwoofers (twee front-firing en twee hoekig), een tweeter voor het middenkanaal en drie passieve radiatoren voor laagfrequente effecten. Elke driver wordt aangedreven door zijn eigen discrete klasse-D-versterker.

De grote interne verandering in de tweede generatie Beam is een nieuwe processor, die volgens Sonos 40 procent sneller is dan de CPU in het origineel. Dankzij de extra verwerkingskracht kan de nieuwe Beam gevirtualiseerde Dolby Atmos-hoogtesignalen persen (met behulp van Dolby’s hoogte-virtualisatietechnologie, die je oren laat denken dat ze geluiden van boven horen) met dezelfde configuratie met vijf drivers als de originele Beam.

De Beam zal niet alleen Dolby Atmos-audio voor video’s kunnen leveren, maar zal binnenkort ook de mogelijkheid toevoegen om Dolby Atmos Music-nummers van Amazon Music af te spelen, inclusief tot 24-bit/48kHz lossless audio-ondersteuning. (Andere Sonos S2-speakers, waaronder de Arc, krijgen binnenkort ook ondersteuning voor lossless en Dolby Atmos-melodieën van Amazon Music.)

sonos beam tweede generatie close-up

Natuurlijk is de tweede generatie Beam niet de eerste Dolby Atmos-soundbar die hoogte-effecten levert zonder opzwepende drivers die geluid van je plafond weerkaatsen (zoals de Arc doet); we hebben onlangs soundbars van Vizio en Sony beoordeeld die dezelfde truc uitvoeren. De sleutel is natuurlijk de uitvoering; sommige soundbars met gevirtualiseerde Dolby Atmos-audio klinken verrassend natuurlijk, terwijl andere storend sissend zijn. We verwachten binnenkort een review-eenheid te ontvangen, dus we zullen je de primeur geven over de real-world prestaties van de Beam.

Als je wilt, kun je van de Beam een ​​echte 5.1.2-kanaals soundbar maken door de Sonos Sub en een paar Sonos Ones (die als surround-luidsprekers zouden fungeren) toe te voegen. Maar aangezien de Sub $ 750 kost en elke Sonos One $ 220 kost (na een reeks recente prijsverhogingen), zou je in totaal $ 1.640 voor het hele pakket moeten hebben – auw.

Aan de achterkant van de vernieuwde straal bevindt zich een snelle (10/100) ethernetpoort, samen met een enkele HDMI-ARC-connector die eARC ondersteunt (u kunt hier meer lezen over ARC en eARC). Dankzij eARC kan de Beam verliesvrije DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD-audioformaten aan, die vaak worden aangetroffen op Blu-ray-schijven. Net als bij de Arc zijn er echter geen extra HDMI-ingangen om videobronnen rechtstreeks op de soundbar aan te sluiten; in plaats daarvan moet je bronnen aansluiten op de HDMI-ingangen van je tv en vervolgens de audio via ARC/eARC naar de Beam leiden.

Een twistpunt over de Sonos Arc was dat hij bij de eerste levering geen meerkanaals LPCM-audio ondersteunde, wat een groot probleem was voor Apple TV 4K-gebruikers, aangezien de streamingbox van Apple Dolby Atmos levert via LPCM. Een firmware-update loste dat probleem uiteindelijk op, en gelukkig is mij verteld dat de 2e generatie Beam wordt geleverd met LPCM-ondersteuning.

Er was ook wat gemopper over het ontbreken van een ingebouwde DTS-audiodecoder in de Arc, en hoewel de Beam er in eerste instantie ook niet mee wordt geleverd, zullen zowel hij als de Arc later dit jaar DTS-decodering krijgen via een firmware-update.

Net als bij zijn voorganger heeft de nieuwe Beam een ​​far-field microfoonarray voor spraakbesturing, en net als bij de andere S2-klasse luidsprekers van Sonos, kun je Alexa of Google Assistant aan boord installeren (maar niet beide tegelijk).

Een andere standaard Sonos-functie die de nieuwe Beam ondersteunt, is Trueplay, de kamercorrectietechnologie van Sonos die de microfoon van een iPhone gebruikt om de akoestiek van een kamer te detecteren en de prestaties van de luidspreker dienovereenkomstig vorm te geven.

Je kunt de audio van de Beam aanpassen met behulp van EQ-instellingen, terwijl je met extra functies het geluid van dialogen kunt versterken en het dynamische bereik kunt comprimeren voor luistersessies ‘s avonds laat.

Ten slotte ondersteunt de nieuwste Beam Apple’s AirPlay 2-streamingprotocol, goed voor het streamen van audio van Apple-apparaten en het maken van audio-opstellingen voor meerdere kamers.

Natuurlijk kun je de Beam ook verbinden met andere Sonos-speakers in huis via het eigen draadloze audioplatform van Sonos.

Houd ons de komende weken in de gaten voor onze volledige recensie van de Sonos Beam.

0 Shares:
You May Also Like