Opgelost: Windows 10 wordt niet afgesloten (vastgelopen) na update 2022

Is het je opgevallen dat de laptop niet afsluit of slaapt na een recente Windows 10-update? Een aantal gebruikers meldt dat ze op de afsluitknop hebben geklikt. Het blijft uren hangen in afsluitvensters met een draaiende cirkel, voor enkele anderen wordt het scherm en alles zwart, maar de computer zelf is nog steeds actief en de enige manier om Windows krachtig af te sluiten door de aan/uit-knop ingedrukt te houden.

Hoewel de mogelijke oorzaken van dit probleem talrijk kunnen zijn, is de belangrijkste reden voor het onvolledig afsluiten van Windows 10 de functie Hybrid Shutdown (ook bekend als Fast Startup). Opnieuw kan een onjuiste stroomconfiguratie of een applicatie die op de achtergrond draait, voorkomen dat Windows 10 correct wordt afgesloten. Wat de reden hier ook is, sommige oplossingen die u kunt toepassen om problemen met opstarten en afsluiten op te lossen, zijn onder meer Windows 10 wordt niet afgesloten of slaapt.

Windows 10 wordt niet afgesloten

Wees allereerst geduldig en wacht nog een paar minuten. Controleer of het afsluiten van Windows correct is. Maar als u geen verbetering zag, bleef Windows nog steeds vastlopen of een zwart scherm dat ervoor zorgde dat u de vensters geforceerd moest afsluiten door de aan / uit-knop 5-10 seconden ingedrukt te houden totdat de stroom volledig uitvalt.

Power reset uw laptopcomputer

Als u een laptopgebruiker bent, sluit u dan volledig af. Koppel nu de voedingsadapter los en verwijder de batterij. Als u een desktopgebruiker bent, zorg er dan voor dat de computer is uitgeschakeld en koppel vervolgens alle apparaten los, inclusief de voedingskabel, VGA-kabel. Houd nu de aan / uit-knop voor 5 tot 10 sec (van toepassing op zowel laptop als desktop) Dat sluit alles zoals voorheen aan, voeg de batterij toe aan de laptop en start Windows, controleer of dit helpt.

Voer de probleemoplosser voor stroom uit

Voer het ingebouwde hulpprogramma voor probleemoplossing voor stroom uit dat problemen met de energie-instellingen van de computer detecteert en oplost om energie te besparen.

    Druk op de sneltoets Windows + X en selecteer Instellingen Klik op Update en beveiliging en klik vervolgens op Problemen oplossen. Klik hier in het middelste deelvenster op Aan/uit en voer de probleemoplosser uit zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. Hiermee wordt gecontroleerd en verholpen als een onjuiste stroomconfiguratie de afsluiting van Windows 10 veroorzaakt/verhindert naar behoren.

Voer vanaf daar ook de probleemoplosser voor Windows-updates uit die detecteert en repareert als een in behandeling zijnde update-bug verhindert dat Windows correct wordt afgesloten. Als u klaar bent, start u uw pc opnieuw op om de wijzigingen door te voeren en te controleren of het probleem is opgelost.

Snel opstarten uitschakelen

Het snelle opstarten werd voor het eerst geïntroduceerd in Windows 8. Dit is een van de kernfuncties van Microsoft Windows, wat handig is om nog sneller op te starten. Maar deze coole functie kan een reden zijn voor het afsluiten van een probleem voor sommige oudere pc’s of laptops. Dus als u een afsluitprobleem in Windows 10 of 8.1 tegenkomt, wordt het aanbevolen om de functie voor snel opstarten tijdelijk uit te schakelen.

Druk eerst op Windows + X op het toetsenbord, kies Energiebeheer en klik op Extra energie-instellingen. Maar als u een dergelijke optie daar niet ziet, kunt u navigeren naar Configuratiescherm\Systeem en beveiliging\Energiebeheer. Klik nu op Kies wat de aan / uit-knoppen doen. Klik vervolgens op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Schakel nu het vinkje uit Schakel snel opstarten in (aanbevolen). Sla de instellingen op en start uw computer opnieuw op. Controleer of Windows het probleem niet goed afsluit.

Configureren op Intel Management Engine Interface

Gebruik Windows-sneltoetsen Win + X om de Jump List te starten en selecteer Apparaatbeheer. Vouw hier het item Systeemapparaten uit, Navigeer en dubbelklik op de Intel Management Engine Interface. Kies het tabblad Energiebeheer (als er zo’n tabblad is). Schakel het vinkje uit de Laat de computer dit apparaat uitschakelen om energie te besparen.

Opmerking: als u de desktopcomputer gebruikt, beschikt u mogelijk niet over het tabblad Energiebeheer, sla deze stap over en volg de volgende oplossing “IMEI-stuurprogramma bijwerken”

IMEI-stuurprogramma bijwerken

Open opnieuw Apparaatbeheer. Vouw het item Systeemapparaten uit. Navigeer en dubbelklik op de Intel Management Engine Interface. Ga naar het tabblad Driver van de Intel Management Engine Interface. Klik op de knop Stuurprogramma bijwerken.

Als u het stuurprogrammabestand van de officiële website hebt gedownload, kunt u de optie Bladeren op mijn computer naar stuurprogrammasoftware kiezen.

Volg de instructies die op het scherm worden weergegeven en werk het IMEI-stuurprogramma bij naar de nieuwste versie, compatibel met Windows 10.

Reset uw energiebeheerschema naar standaard

Soms kan de oorzaak van dit probleem de instellingen van uw energiebeheerschema zijn. Laten we de instellingen van het energiebeheerschema terugzetten naar de standaardinstellingen door het volgende te doen om het probleem waarschijnlijk op te lossen.

Open het Configuratiescherm en ga naar Energiebeheer Zoek uw huidige energieplan en klik op Plan-instellingen ernaast wijzigenVolgende Klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Er wordt een nieuw venster geopend met de optie om de standaardinstellingen van het plan te herstellen, klik erop. Klik nu op Toepassen en OK om de wijzigingen op te slaan

Batterijstuurprogramma verwijderen / installeren (alleen voor laptops)

Als u met dit probleem wordt geconfronteerd op een Windows 10-laptop, verwijdert u de batterijdrive en installeert u deze opnieuw om het probleem waarschijnlijk op te lossen.

Sluit eerst uw laptop volledig af en koppel het stroomsnoer los. Verwijder nu de batterij (indien gerepareerd, hoeft niet te worden verwijderd) Sluit het stroomsnoer aan en start uw computer opnieuw op Druk op de Windows-toets + X-sneltoets en selecteer Apparaatbeheer. Vouw Batterijen uit> Klik met de rechtermuisknop op Microsoft ACPI-compatibel Systeem klik vervolgens op UninstallNow Sluit de computer af en verwijder het stroomsnoer Sluit uw batterij aan, bevestig vervolgens uw stroomsnoer en start de computer opnieuw op om het stuurprogramma automatisch te installeren

Beschadigde systeembestanden repareren

Windows-afsluitproblemen kunnen ook het gevolg zijn van beschadigde of ontbrekende systeembestanden. Het uitvoeren van SFC-hulpprogramma’s en DISM-opdrachten kan deze problemen met systeembestanden herstellen. Dit is een andere manier om te repareren dat Windows niet goed wordt afgesloten.

Installeer de nieuwste Windows-updates

Zorg er ook voor dat uw pc up-to-date is met Windows Updates en dat er geen updates in behandeling zijn die kunnen voorkomen dat Windows wordt afgesloten. U kunt wachtende Windows-updates controleren en installeren door de onderstaande stappen te volgen.

Open de app Instellingen met de sneltoets Windows + I, klik op Update en beveiliging en vervolgens op Windows Update om het downloaden en installeren van Windows-updates toe te staan, indien beschikbaar. Als u klaar bent, moet u uw pc opnieuw opstarten om ze toe te passen

Start ook Windows om de opstartstatus op te schonen (waar Windows begint met standaard Windows-services en opstartprogramma’s) Om te controleren en ervoor te zorgen dat een app van derden het afsluiten van Windows 10 niet verhindert.

Als al deze oplossingen het probleem niet hebben opgelost en nog steeds “Windows 10 wordt niet afgesloten of slaapt”, dan is het tijd om de systeemherstelfunctie te gebruiken, die vensters terugzet naar de vorige werkende staat waarin vensters soepel werken. En aangezien het grootste deel van het gebruikersrapport het uitvoeren van systeemherstel helpt bij het oplossen van Problemen met opstarten en afsluiten van Windows 10. controleer Hoe systeemherstel uit te voeren op Windows 10.

Hebben deze oplossingen geholpen bij het oplossen van opstart- en afsluitproblemen van Windows 10, zoals “Windows 10 wordt niet afgesloten of slaapt“? Welke oplossing voor u werkte Of een andere oplossing die uw probleem heeft opgelost, laat het ons weten in de opmerkingen hieronder.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like