Opgelost: Windows 10 Hoog CPU-gebruik na update! 2022

Is het je opgevallen dat het systeem traag wordt, vastloopt na de update van Windows 10 versie 21H2? CPU vertoont extreem hoog gebruik (99% of 100%), zelfs als er niets op de achtergrond draait? Dit probleem kan zowel desktop- als laptopgebruikers treffen, zoals weinig anderen ook melden Windows 10 loopt vast, Reageerde niet meer, bestanden, mappen of apps worden niet geopend bij het opstarten. De reden kan verschillende oorzaken hebben: Windows 10 Hoog CPU-gebruikvan een Windows-update met fouten, corruptie van systeembestanden, incompatibele stuurprogramma’s, beschadigde registervermelding, virus-malware-infectie en meer.

Windows 10 100 CPU-gebruik is echt vervelend, vooral als je eigenlijk niets doet. Hier in dit bericht hebben we enkele eenvoudige tips opgesomd die helpen bij het oplossen van hoog CPU-gebruik en 100% schijfgebruik op Windows 10.

Windows 10 Hoog CPU-gebruik

Start allereerst uw pc opnieuw op, wat helpt als een programma of service vastloopt en systeembronnen opslokt, die ook een tijdelijke storing verhelpt die 100 CPU-gebruik veroorzaakt. Koppel alle externe apparaten los, zoals printer, scanner, audio-aansluiting en controleer als het CPU-gebruik normaal wordt. Het kunnen ook enkele kwaadaardige processen zijn die op de achtergrond worden uitgevoerd en waardoor Windows denkt dat het nodig is om de CPU veel te gebruiken. Een snelle viruscontrole met verdediger of Malwarebytes kan nuttig zijn. Open Taakbeheer met behulp van de sneltoets, ctrl + shift + Esc, klik met de rechtermuisknop op programma’s die veel geheugen en CPU-gebruik in beslag nemen en klik vervolgens op “Taak beëindigen” om geselecteerde programma’s te sluiten of toepassingen.

Pro-tip: als door dit probleem het systeem voortdurend vastloopt, mag u geen enkele oplossing uitvoeren die de veilige modus van Windows start en de onderstaande oplossingen toepassen.

Als u merkt dat Google Chrome een hoog CPU-gebruik veroorzaakt, pas dan de hier vermelde oplossingen toe.

Onnodige opstartprogramma’s uitschakelen

Telkens wanneer u uw Windows-pc start, worden sommige programma’s automatisch zonder uw medeweten gestart. Bijvoorbeeld antivirus, Java-updater, downloaders, enz. Opnieuw Te veel opstarttoepassingen kunnen ongetwijfeld leiden tot onnodig gebruik van systeembronnen en trage pc-prestaties. En het uitschakelen van deze onnodige programma’s bij het opstarten zal u zeker helpen om veel RAM / schijf- en CPU-gebruik te besparen.

Opstartprogramma’s uitschakelen

Open Taakbeheer door op te drukken Ctrl + Alt + Del toets op het toetsenbord.Verplaats vervolgens naar het opstarttabblad. Dit toont de lijst met alle programma’s die automatisch worden uitgevoerd bij het opstarten van de pc.Klik met de rechtermuisknop op de toepassingen die niet hoeven te worden uitgevoerd bij het opstarten en selecteer “Uitschakelen”.

Ongewenste programma’s verwijderen

Verwijder zoveel mogelijk ongewenste voorgeïnstalleerde applicaties als je kunt. Het maakt niet uit of je aan bepaalde software werkt of niet. Maar als het op uw pc is geïnstalleerd, zal het zeker ruimte innemen en systeembronnen verbruiken.

Om ongewenste programma’s op Windows 10 te verwijderen

Druk op de Windows + R-toets en typ vervolgens appwiz.cpl en druk op Enter. Hierdoor wordt het venster Programma’s en onderdelen geopend. Hier ziet u alle programma’s die op uw systeem zijn geïnstalleerd. Klik met de rechtermuisknop op het programma dat u wilt verwijderen en klik vervolgens op Verwijderen.

Achtergrond-apps uitschakelen

Open de app Instellingen en klik vervolgens op Privacy, Scroll naar beneden om Achtergrond-apps te kiezenHier Schakel alle achtergrond-apps uit.

Schakel ook Krijg tips, trucs en suggesties van instellingen -> systeem -> tik in het linkerdeelvenster op Meldingen en acties en scrol vervolgens omlaag om “Ontvang tips, trucs en suggesties terwijl u Windows gebruikt” uit te schakelen.

Voer Systeembestandscontrole uit

Zoals eerder besproken, vertragen ontbrekende systeembestanden ook de systeemprestaties. Voer het ingebouwde DISM- en systeembestandscontroleprogramma uit dat helpt bij het herstellen van het ontbrekende systeembestand met de juiste.

Open de opdrachtprompt als beheerder, voer eerst de opdracht DISM restore health uit: DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealthWacht op 100% voltooi het scanprocesEenmaal uitgevoerd sfc /scannow commando dat het systeem scant op ontbrekende beschadigde systeembestanden. Indien gevonden, herstelt het sfc-hulpprogramma ze automatisch met de juiste uit een gecomprimeerde map op %WinDir%\System32\dllcache.

Zodra het scanproces 100% is voltooid, start u uw pc opnieuw op en controleert u of het CPU-gebruik normaal wordt.

SysMain en BITs-service uitschakelen

Controleer of er Windows-services zijn die het hoge CPU-gebruik veroorzaken.

Druk op Windows + R, typ services.msc en klik op ok, scroll naar beneden en zoek de service met de naam, Background Intelligent Transfer Service Klik met de rechtermuisknop op BITs-service en selecteer eigenschappen. Wijzig hier het opstarttype uitschakelen Stop de service als deze actief is. Klik op toepassen en ok om wijzigingen op te slaan.

Voer dezelfde stappen uit met andere services zoals zoekindex en Windows-updates. En controleer of het CPU-gebruik is gedaald.

Pas Windows 10 aan voor de beste prestaties

Zoek naar prestaties en selecteer Het uiterlijk en de prestaties van vensters aanpassen. Hier onder het tabblad Visuele effecten Selecteer het keuzerondje Aanpassen voor de beste prestaties. Klik op Toepassen en ok om de wijzigingen te sluiten en door te voeren.

Updates van meer dan één plek uitschakelen

Klik op de Windows 10 Start-knop en klik vervolgens op het pictogram Instellingen. Klik op Update en beveiliging en klik vervolgens op Geavanceerde opties. Kies hoe updates worden geleverd link. En schakel in het volgende scherm de optie uit om updates te ontvangen van meer dan één plaats.

Zorg ervoor dat de geïnstalleerde stuurprogramma’s zijn bijgewerkt

Zoals we al hebben besproken dat incompatibele stuurprogramma’s kunnen leiden tot een geheugenlek en verschillende systeemproblemen, maakt u het systeem langzamer. Het is dus belangrijk om de laatste bijgewerkte apparaatstuurprogramma’s op uw systeem te controleren en te installeren om alle problemen met het stuurprogramma op te lossen

Om de drivers te controleren en bij te werken, opent u Apparaatbeheer door met de rechtermuisknop op het Windows Start-menu te klikken en Apparaatbeheer te selecteren. Hier kunt u alle stuurprogramma’s bijwerken, maar de belangrijkste stuurprogramma’s die moeten worden bijgewerkt, zijn:

Grafische kaartstuurprogrammaChipset-stuurprogrammaNetwerk-/LAN-stuurprogramma’sUSB-stuurprogramma’saudiostuurprogramma’s

Vouw nu uit en klik met de rechtermuisknop op het stuurprogramma dat u wilt bijwerken (Ex-grafisch stuurprogramma) en selecteer stuurprogramma bijwerken. Of u kunt de website van de fabrikant van het apparaat bezoeken en daar de up-to-date stuurprogramma’s ophalen. Controleer hoe u het apparaatstuurprogramma kunt bijwerken/opnieuw installeren op Windows 10.

Reset uw energieplan

Energiebeheer heeft een aanzienlijke invloed op de prestaties van uw pc. Als uw computer op Energiebesparing staat, vooral als u de planinstellingen hebt gewijzigd, zal uw CPU hoger worden.

Open het configuratiescherm, zoek naar en selecteer energie-opties, als je op “Hoge prestaties” of “Energiebesparing” werkt, schakel dan over naar “Gebalanceerd”. Klik vervolgens op Plan-instellingen wijzigen naast de Balanced. om op Standaardinstellingen voor dit plan herstellen te klikken en op OK te klikken om de wijzigingen aan te brengen.

Runtime-makelaar uitschakelen

Opmerking: Het uitschakelen van Runtimeborker had geen invloed op uw Windows 10-computer. De Runtime Broker is geen noodzakelijk proces.

Druk op Windows-toets + R, typ regedit en klik op ok om de Windows-registereditor te openen. Maak nu eerst een back-up van de registerdatabase en vervolgens navigeer naar het volgende pad:HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\TimeBrokerHier Dubbelklik aan de rechterkant van het paneel op Start en verander de Waardegegevens van 3 naar 4.

Systeem en gecomprimeerd geheugen uitschakelen

In het begin, menu zoektype Taakplanner en druk op enter-toets. Dubbelklik nu op Taakplanner-bibliotheek in het linkerdeelvenster om de inhoud uit te vouwen. Vouw opnieuw vensters uit en klik op MemoryDiagnostic in het linkerdeelvenster om de inhoud ervan rechts weer te geven pane.In het rechterdeelvenster, zoek en klik met de rechtermuisknop op een taak met de naam RunFullMemoryDiagnosticEntry. Klik op Uitschakelen in het contextuele menu en sluit de Taakplanner.

Dat is alles, start Windows nu opnieuw en controleer of er geen hoog schijfgebruik of 100% CPU-gebruiksprobleem meer is met Windows 10.

Lees ook

0 Shares:
You May Also Like