Opgelost: kan geen documenten afdrukken, printerstuurprogramma is niet beschikbaar in Windows 10

Soms krijgt u tijdens het afdrukken van documenten vanaf uw Windows 10-computer een foutmelding met de melding: Printerstuurprogramma is niet beschikbaar. Of het kan zijn dat de printer niet werkt en controleert op apparaten en het printerscherm wordt weergegeven stuurprogramma is niet beschikbaar. De fout “Driver is niet beschikbaar op Printer” betekent dat het stuurprogramma dat op uw printer in het systeem is geïnstalleerd, niet compatibel is of verouderd is. Het kan ook betekenen dat het corrupte printerstuurprogramma op uw pc is geïnstalleerd en dat de computer het niet herkent. En het opnieuw installeren van het printerstuurprogramma met de nieuwste versie is waarschijnlijk de werkende oplossing om het probleem op te lossen.

Printerstuurprogramma is niet beschikbaar windows 10

Als u ook met dit probleem vastzit, raden we u aan de onderstaande oplossingen te bekijken. Probeer voordat u doorgaat deze tijdelijke oplossingen, namelijk het testen van een paar dingen op uw apparaat.

Start uw printer en computer opnieuw op die het probleem waarschijnlijk oplossen als een tijdelijke storing het probleem veroorzaakt. Controleer de printer op eventuele problemen (zoals hardwarefouten, verbindingsproblemen, cartridgedislocatie enz.). Koppel uw printer los en sluit deze opnieuw aan op de computer en probeer druk opnieuw iets af. Als u de lokale printer op het netwerk hebt gedeeld, raden we u aan de LAN-kabel goed te controleren.

Update uw printerstuurprogramma

Zoals eerder besproken, is de belangrijkste oorzaak van dit probleem de printerdriver, deze is verouderd of niet compatibel met de huidige Windows 10-versie. Laten we eerst proberen het printerstuurprogramma bij te werken door de onderstaande stappen te volgen.

Druk op Windows-toets + R om Run.Now te openen, typ “devmgmt.msc” en klik op ok om het hulpprogramma Apparaatbeheer te openen. Zoek in het venster Apparaatbeheer naar “Afdrukwachtrijen” in de lijst met apparaten, vouw het uit. Selecteer nu in de vervolgkeuzelijst het printerapparaat dat u gebruikt. Klik er met de rechtermuisknop op en klik op “Stuurprogramma bijwerken”. U wordt gevraagd: “Hoe wilt u naar de stuurprogramma’s zoeken?”. Kies de optie “Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware“. Wacht tot Windows zoekt naar het compatibele stuurprogramma voor uw printerstuurprogramma, het downloadt en installeert. Start vervolgens uw computer opnieuw op. Controleer of uw probleem is opgelost. Als het probleem zich blijft voordoen, ga dan voor de volgende oplossing.

Printerstuurprogramma opnieuw installeren

Als de bovenstaande stappen het probleem niet hebben opgelost, installeer dan het printerstuurprogramma opnieuw met de nieuwste versie volgens de onderstaande stappen.

Schakel eerst de printer uit, koppel hem los en verwijder het printerstuurprogramma volledig van uw computer door de onderstaande stappen te volgen.

Verwijder de printer op apparaten en printers

Druk op Windows-toets + R om Uitvoeren te starten en typ “controle printers” en druk op Enter. Hiermee wordt alle lijst met geïnstalleerde apparaten en printers weergegeven. Klik met de rechtermuisknop op de problematische printer en selecteer apparaat verwijderen Klik nu op “Ja” om het verwijderen van het apparaat te bevestigen. En volg de instructies op het scherm om het apparaat te verwijderen van jouw computer.

Printer verwijderen uit programma’s en functies

Druk op Windows + R, typ appwiz.cpl en druk op EnterProgram en de functievensters worden geopend.In deze lijst verwijdert u alle toepassingen die verband houden met de printer. (Dubbelklik gewoon op de toepassing die u wilt verwijderen).

Printer verwijderen in apparaatbeheer

Open opnieuw apparaatbeheer met behulp van devmgmt.mscgebruik de printer- of afdrukwachtrijen, klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde printerstuurprogramma en selecteer het apparaat verwijderen. Volg de instructies op het scherm om het printerstuurprogramma van uw computer te verwijderen.

Start nu uw computer opnieuw op. Start de printer en sluit deze aan op de computer. Bezoek de website van de printerfabrikant HP, Epson, Brother, canon, zoek uw printermodel en download de nieuwste beschikbare driver en installeer deze. Probeer nu iets af te drukken en controleer of de fout opnieuw optreedt.

Installeer het printerstuurprogramma in de compatibiliteitsmodus

Heb je nog steeds hulp nodig, dit probleem kan optreden als de stuurprogramma’s incompatibel of onjuist zijn. Het stelt voor dat u de stuurprogramma’s in de compatibiliteitsmodus installeert en controleert of het probleem hiermee is opgelost.

Verwijder het huidige printerstuurprogramma opnieuw volledig

Download de nieuwste driver voor uw printerapparaat van de website van de printerfabrikant.

Ga naar de locatie van het gedownloade stuurprogramma. Klik nu met de rechtermuisknop op het stuurprogrammapakket en klik op Eigenschappen. Ga in het venster Eigenschappen naar het tabblad Compatibiliteit. Vink hier de optie “Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor:” aan en selecteer vervolgens “Windows 8” in het vervolgkeuzemenu. Vink nu “Dit programma uitvoeren als beheerder” aan. Klik op “Toepassen” en “OK” om de wijzigingen op uw computer op te slaan.

Bij de laatste stap, Dubbelklik op het stuurprogrammapakket om het installatieproces te starten. Klik op “Ja” om de .

Nadat het installatieproces is voltooid, opnieuw opstarten jouw computer. Probeer na het opnieuw opstarten iets af te drukken en u zou het moeten kunnen afdrukken.

Installeer de nieuwste Windows Update

Microsoft brengt regelmatig beveiligingsupdates uit om verschillende bug- en compatibiliteitsproblemen op te lossen. En het installeren van de nieuwste Windows-updates lost ook eerdere problemen op.

druk op Windows-toets+I om op uw computer te openen. Klik op “Update & Beveiliging” instellingen. Klik in het rechterdeelvenster op “Controleren op updates“. Windows controleert op updates en downloadt vervolgens de update en laat u een tijd kiezen om uw computer opnieuw op te starten om de updateprocedure te voltooien. Wacht tot het hele updateproces is voltooid.

Controleer of dit helpt bij het oplossen van printerproblemen in Windows 10.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like