Oog in oog met Samsungs innovatieve QD-OLED TV

Samsung S95B main

Zien is geloven, en we hebben eindelijk de kans gehad om Samsung’s nieuwe QD-OLED TV te zien, een set die belooft helderdere, nauwkeurigere kleuren te leveren dan bestaande OLED-panelen door gebruik te maken van quantum-dot-technologie. We hebben ook wat tijd doorgebracht met Samsungs nieuwe en verbeterde The Frame, een ‘lifestyle’-tv die is ontworpen om als een kunstwerk aan je muur te hangen.

De Samsung S95B 4K TV, die volgende maand wordt verzonden in de maten 65 en 55 inch, wil de helderheid van zijn OLED-paneel verhogen met rood- en groen-emitterende kwantumstippen, wat (theoretisch) resulteert in zuiverdere en nauwkeurigere kleuren. Bestaande RGB+W OLED-panelen gebruiken daarentegen witte subpixels om de helderheid te verhogen, waardoor de kleuren minder verzadigen.

Samsung S95B-details

Ben Patterson / Gieterij

Het nieuws over de QD-OLED-panelen van Samsung markeert een opwindende ontwikkeling voor de tv-industrie, en we willen de S95B graag in ons laboratorium krijgen om erachter te komen hoe nauwkeurig de kleuren zijn. Ondertussen had ik vorige week de kans om de S95B persoonlijk te zien tijdens een hands-on evenement van Samsung in het Meatpacking District van Manhattan.

Natuurlijk was ik niet in staat om de beeldkwaliteit van de set goed te beoordelen in de helder verlichte, showroom-achtige setting van Samsung, en in slechts een handvol minuten. Maar als ik de 4K-beelden van zwemmende schildpadden en zacht wuivende boomtakken bestudeer (zoals je meestal ziet tijdens deze demo’s), kan ik zeggen dat het scherm van de S95B er ongeveer zo helder en levendig uitzag als je zou verwachten van een OLED, met veel details en kleuren die pop. Of de kleuren van de S95B nauwkeuriger zijn dan die van conventionele OLED-tv’s, valt nog te bezien totdat we er een kunnen evalueren met behulp van onze gebruikelijke criteria en in onze eigen testomgeving.

Van opzij bekeken heeft de S95B een indrukwekkend flinterdun profiel met een dunne maar toch opvallende rand. Een uitstekende module aan de achterkant van de set herbergt het 60 watt, 2.2.2-kanaals luidsprekersysteem van de tv, dat Dolby Atmos ondersteunt. De standaard van de S95B lijkt smal (handig in termen van zowel plaatsing als soundbar-kabelbeheer) maar solide.

Samsung S95B kant

Ben Patterson / Gieterij

Zoals eerder opgemerkt, wordt de S95B geleverd met Samsung’s upscaling Neural Quantum Processor 4K, evenals [email protected] en VRR (variabele verversingssnelheid) ondersteuning voor zijn vier HDMI 2.1-poorten.

Teleurstellend (en vergelijkbaar met de andere tv’s van Samsung), ondersteunt de S95B geen Dolby Vision, wat betekent dat je genoegen moet nemen met HDR10 van verschillende soorten tuinen als het gaat om streamingdiensten als Netflix en Disney+. De set ondersteunt echter HDR10+, dat wordt gebruikt door bijvoorbeeld Amazon Prime Video.

Ondertussen heb ik ook de vernieuwde versie van Samsung van The Frame bekeken, die wordt geleverd met een nieuwe, antireflectiecoating en een verbetering van 10 procent in het kleurengamma.

Hangend naast het model van vorig jaar, ziet The Frame uit 2022 (verkrijgbaar in 43-, 50-, 55-, 65- en 75-inch formaten) er veel beter en helderder uit wat betreft het weergeven van illustraties (mijn onhandige snapshots niet doe het recht).

Het Kader 2002

Ben Patterson / Gieterij

Terwijl de oudere, glanzendere The Frame Monet eruitzag als een afdruk achter glas, lijkt de nieuwere lijst met zijn antireflecterende oppervlak bijna op het canvas zelf. Je kunt de pixelstructuur natuurlijk zien als je van dichtbij komt, maar vanaf twee meter afstand is de illusie behoorlijk indrukwekkend. Nogmaals, ik moet er echter rekening mee houden dat ik maar een paar minuten heb doorgebracht met het vernieuwde The Frame, dus ons laatste woord zal moeten wachten op onze volledige beoordeling.

Zoek naar Samsung’s QD-OLED-verpakking S95B die deze maand wordt verzonden vanaf $ 2.199,99 (de grotere, 65-inch maat wordt verkocht voor $ 2.999,99). Ondertussen wordt The Frame deze maand ook verzonden vanaf $ 999.

0 Shares:
You May Also Like