Onderdelen van het computermoederbord en hun functie verklaard (bijgewerkt in 2022)

De computer moederbord ook bekend als de printplaat is de basis van een computer die stroom toewijst en communicatie mogelijk maakt met en tussen de CPU, RAM en alle andere computerhardwarecomponenten. Er zijn meerdere soorten moederborden, ontworpen om te werken met specifieke soorten processors en geheugen. En bijna elk belangrijk onderdeel (zoals CPU, geheugen, uitbreidingsslots en meer) dat cruciaal is voor het functioneren van de computer, is op het moederbord aangesloten. In dit bericht leer je verschillende één voor één uitgelegd.

Onderdelen van computermoederbord (uitleg)

Wanneer u uw desktopcomputer opent en het moederbord eruit haalt, zou u waarschijnlijk behoorlijk in de war raken over alle verschillende onderdelen. Afhankelijk van het merk en model van uw computer, kan het er ongeveer zo uitzien.

CPU-socket op moederbord

De CPU Central Processing Unit is het belangrijkste onderdeel van uw computer. Het noemt ook het brein van de computer dat verantwoordelijk is voor het ophalen, decoderen en uitvoeren van programma-instructies en het uitvoeren van wiskundige en logische berekeningen. En de CPU-socket is waar uw CPU (processor) is geïnstalleerd.

Geheugenslot op moederbord

RAM (Random Access Memory), ook wel computergeheugen genoemd, is een ander cruciaal onderdeel van de computer. Het is vluchtig dat dynamische gegevens tijdelijk worden opgeslagen om de computerprestaties te verbeteren terwijl u aan het werk bent, en het verliest zijn inhoud zodra de stroom wordt uitgeschakeld. Welnu, de geheugenslots zijn waar we het RAM plaatsen. De meeste computermoederborden hebben twee tot vier geheugenslots, die bepalen welk type RAM met de computer wordt gebruikt. En de meest voorkomende typen RAM zijn SDRAM en DDR voor desktopcomputers en SODIMM voor laptops, elk met verschillende typen en snelheden.

Basis invoer-/uitvoersysteem (BIOS)

BIOS staat voor Basic Input/Output System is waar alle informatie en instellingen voor het moederbord worden opgeslagen. En het kan worden geopend, bijgewerkt en gewijzigd via de BIOS-modus. BIOS is in wezen de link tussen de computerhardware en -software in een systeem. Het BIOS is opgeslagen op een ROM-chip omdat het ROM informatie vasthoudt, zelfs als er geen stroom wordt geleverd aan de computer en wordt gebruikt tijdens de opstartroutine (opstartproces) om het systeem uit te checken en de hardware voor te bereiden.

De CMOS-batterij

Complementaire Metal Oxide Semiconductor, ook wel bekend als CMOS-batterij, is verantwoordelijk voor het intact houden van alle informatie wanneer het hele systeem wordt uitgeschakeld. En alle moederborden bevatten een klein apart blok voor CMOS dat in leven wordt gehouden door een batterij (ook wel een CMOS-batterij genoemd), zelfs als de pc is uitgeschakeld. Dit voorkomt herconfiguratie wanneer de pc wordt ingeschakeld. Nogmaals, de CMOS-batterij is verwijderbaar en kan worden verwijderd om het BIOS te resetten na een mislukte update of als u uw RAM overklokt tot buiten zijn mogelijkheden.

Het computercachegeheugen

Cachegeheugen is een klein blokje high-speed geheugen (RAM) dat fungeert als buffer tussen RAM en de CPU. Het bevat veelgevraagde gegevens en instructies zodat deze op afroep direct beschikbaar zijn voor de verwerker.

Welnu, de meeste CPU’s hebben een intern cachegeheugen ingebouwd in de processor dat Level 1 of primair cachegeheugen wordt genoemd. En dit kan worden aangevuld met extern cachegeheugen dat op het moederbord is aangebracht, de Level 2 of secundaire cache.

PCI-slots – De uitbreidingsbussen

PCI staat voor Peripheral Component Interconnect en uitbreidingsbus is een input/output-pad van de CPU naar randapparatuur. Dit zijn de sleuven waarin uitbreidingskaarten kunnen worden geplaatst, zoals een grafische kaart, geluidskaart, LAN-kaart of verschillende andere functionele computeronderdelen. PCI is de meest voorkomende uitbreidingsbus in een pc en andere hardwareplatforms. Bussen dragen signalen zoals data, geheugenadressen, voeding en besturingssignalen van component naar component. Andere soorten bussen zijn ISA en EISA.

IDE of SATA

Op oudere computermoederborden vond je IDE-sots (Integrated Drive Electronics). Dit is de standaard interface voor het aansluiten van een moederbord op opslagapparaten zoals harde schijven en cd-rom/dvd-stations. Maar nu maken de nieuwste moederborden gebruik van SATA-technologie. Een seriële geavanceerde technologie-bijlage (seriële ATA, SATA of S-ATA) is een computerbusinterface die wordt gebruikt om hostbusadapters (schijfstationcontrollers) te verbinden met massaopslagapparaten zoals optische schijven en harde schijven.

De computerchipsets

Een chipset is een groep kleine circuits die de gegevensstroom van en naar de belangrijkste componenten van een pc coördineren. Deze belangrijke componenten omvatten de CPU zelf, het hoofdgeheugen, de secundaire cache en alle apparaten op de bussen. Een chipset regelt ook de gegevensstroom van en naar harde schijven en andere apparaten die op de IDE-kanalen zijn aangesloten.

Een computer heeft twee hoofdchipsets:

    De NorthBridge (ook wel de geheugencontroller genoemd) is verantwoordelijk voor het regelen van de overdracht tussen de processor en het RAM-geheugen en bevindt zich daarom fysiek in de buurt van de processor. Het wordt soms de GMCH genoemd, voor Graphic and Memory Controller Hub. De SouthBridge (ook wel de input/output-controller of uitbreidingscontroller genoemd) verwerkt de communicatie tussen langzamere randapparatuur zoals USB, audio, serieel, het systeem-BIOS, de ISA-bus, de interruptcontroller en de IDE-kanalen. Het wordt ook wel de ICH (I/O Controller Hub) genoemd. De term “brug” wordt over het algemeen gebruikt om een ​​component aan te duiden die twee bussen verbindt.

Input/Output Poorten op moederbord

Deze poorten bevinden zich aan de achterkant van de computer en hebben vaak een kleurcode.

Microfoon – Roze 3,5 mm jack-poort Luidsprekers en koptelefoon / headsets / oordopjes – Vet groene 3,5 mm jack-poort Monitor – Oudere moederborden zijn uitgerust met een effen blauwe VGA-poort aan de achterkant, maar nieuwere moederborden gebruiken de HDMI en zwart of witte DVI-poort als standaard Ethernet-netwerk kabel- Kleurloze poort Toetsenbord en muis- PS/2-poort (toetsenbord- paars; muis- groen) USB-apparaten- USB 2.0 kleurloze poort; USB 3.0/3.1 effen blauwe poort (Ja, VGA-poorten hebben dezelfde kleur, maar dit laat alleen maar zien hoe verouderd VGA is) Sommige moderne moederborden hebben USB C-type aansluitingen

CPU-ventilator – een ventilator die zich bovenop een computerprocessor bevindt. Het helpt om hete lucht van de processor te trekken en te blazen, waardoor deze koeler blijft. Voedingsventilator – een ventilator die zich in een voeding bevindt.

Pro-tips: wanneer u uw computer opstart, hoort u mogelijk een piepcode. Dit zijn de audiosignalen die door een computer worden afgegeven om het resultaat aan te kondigen van een korte diagnostische testreeks die de computer uitvoert wanneer deze voor het eerst wordt opgestart (de zogenaamde Power-On-Self- Test of POST). Wanneer u uw computer aanzet, moet deze belangrijke apparaten testen, zoals RAM, processor, toetsenbord en schijven. Als een van de apparaten defect is, hoort u een pieptoon om aan te geven welk apparaat een probleem heeft.

Hier legt een video uit, wat zijn de onderdelen van het moederbord en hun functie

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like