Onboarding van mobiele apps: 10 tips (en voorbeelden) voor 2022

Everpix en Hailo waren tussen 2012 en 2013 grote namen in de app-wereld, maar nu, zoals zoveel andere apps, zijn ze verloren in de tijd.

En het is niet omdat ze niet langer relevant zijn. Everpix was een cloudgebaseerde app waarmee gebruikers hun foto’s konden sorteren en ordenen, zoals Google Foto’s. En Hailo was een app voor ritjes, zoals Uber.

Het simpele antwoord is dat de app-game brutaal en competitief is. Je zinkt of je zwemt. We hebben allemaal een app gedownload om deze dagen, uren of zelfs seconden later te verwijderen.

Die eerste paar ervaringen met een app – het onboardingproces – zijn cruciaal. Daarom behandelen we in dit artikel onze top 10 tips voor onboarding van mobiele apps in 2022, inclusief voorbeelden van enkele van de meest succesvolle apps in de game.

1. Trek de aandacht met een video

Mobiele apparaten zijn multifunctioneel. Er gebeuren heel veel verschillende dingen tegelijk – de gemiddelde smartphonegebruiker krijgt een duizelingwekkende 46 pushmeldingen per dag!

Het is jouw taak om de aandacht van je gebruiker te trekken en vast te houden, zodat ze niet afgeleid worden door die andere meldingen.

Video is perfect om niet alleen de aandacht van uw gebruikers te trekken, maar ook om ze aan boord te krijgen, zodat ze het meeste uit uw app halen.

Volgens onze recente onboarding-enquête bij klanten, 65% van de klanten zegt dat video hun favoriete manier is om te leren hoe ze een nieuw product of nieuwe dienst kunnen gebruiken. En 97% was het ermee eens dat video een effectief hulpmiddel is om nieuwe klanten te verwelkomen en op te leiden.

Maar geloof ons niet zomaar op ons woord, hier is een voorbeeld van wat nieuwe gebruikers zien wanneer ze de Headspace-app voor het eerst openen:

Zoals je kunt zien, hebben ze een leuke geanimeerde video vooraan en in het midden. Dit laat nieuwe gebruikers niet alleen kennismaken met de app en het concept van meditatie, maar ook met het merk en de tone of voice van Headspace.

2. Houd het snel

Zoals hierboven vermeld, zijn mobiele apparaten erg storend. Combineer dat met het feit dat mobiele gebruikers een korte aandachtsspanne hebben en het is duidelijk dat je onboarding-inhoud kort en pittig moet zijn.

Een lang, langdurig onboarding-proces zal ervoor zorgen dat u gebruikers verliest voordat ze zelfs maar aan hun reis met u beginnen.

Denk aan: om uw onboarding snel te houden drie tot vijf van uw kernfuncties en focus je erop om alleen die te benadrukken.

Hier is een voorbeeld uit Word Serenity:

In slechts 3 eenvoudige stappen krijgen nieuwe gebruikers te zien hoe het spel precies werkt en kunnen ze ermee aan de slag!

3. Wees consistent in je branding

Volgens een studie van Oberlo, consistente presentatie van een merk heeft de omzet met maar liefst 33% verhoogd.

Branding is om vele redenen belangrijk voor gebruikers. Ten eerste maakt het uw app direct herkenbaar voor gebruikers, ongeacht of ze worden blootgesteld aan een advertentie, browsen op uw sociale media of de app zelf gebruiken.

Een manier om deze consistentie te behouden is door middel van kleur. Volgens dezelfde Oberlo-studie, een kenmerkende kleur kan de merkherkenning met 80% verhogen.

Een app die dit heel goed doet, is Calm. Dit is het eerste scherm dat gebruikers zien wanneer ze de app voor het eerst openen:

En ter vergelijking, hier is een bericht van hun Instagram-pagina, met een vergelijkbaar verloop van ontspannende kleuren:

Deze merkervaring gaat door tijdens het onboardingproces, omdat nieuwe gebruikers de kans krijgen om hun ervaring te personaliseren:

Deze consistente branding is vooral belangrijk voor merken als Calm, die een ervaring verkopen – in dit geval ontspanning.

4. Markeer uw waarde vooraf

We weten al dat er veel concurrentie is in de app-wereld, dus waarom zou je er omheen draaien?

Zodra een nieuwe gebruiker uw app downloadt, moet uw waardevoorstel centraal staan ​​- hen eraan herinneren waarom ze in de eerste plaats hebben gedownload en hen geruststellen over wat u te bieden heeft.

Hier is een voorbeeld van Boosted:

Dit eerste scherm van het onboardingproces laat gebruikers meteen weten dat ze hun productiviteit kunnen verhogen met deze app.

Het lijkt misschien alsof het vooraf delen van uw waardepropositie op deze manier een beetje “op de neus” is, maar met alle concurrentie die er is, helpt het om uw gebruikers eraan te herinneren waar uw app goed voor is.

Volgens sociale media vandaag, de gemiddelde smartphonegebruiker heeft meer dan 80 apps geïnstalleerd, maar gebruikt er slechts 9 per dag. Daarnaast bleek uit onderzoek van CleverTap dat: de belangrijkste reden waarom gebruikers apps verwijderen, is omdat ze ze niet gebruiken.

Duidelijk zijn over uw waardepropositie is nog een manier waarop nieuwe gebruikers het meeste uit uw app kunnen halen en deze kunnen blijven gebruiken.

5. Maak het leuk

Focussen op uw aantal downloads als een indicator van succes kan een echte vergissing zijn. Vooral omdat gebruikers slechts een paar klikken nodig hebben om uw app voor altijd van hun apparaat te verwijderen.

Onboarding is een belangrijke eerste stap om de gebruikers te behouden waar je zo hard voor hebt gewerkt. En een ding om in gedachten te houden is dat het leuk moet zijn!

U moet net zoveel aandacht besteden aan het creëren van uw onboarding-ervaring als aan de algehele gebruikerservaring.

In plaats van nieuwe gebruikers een muur van tekst te geven om te lezen, moet u de introductie aantrekkelijk maken – geef ze iets om zich op te concentreren.

Hier is een voorbeeld van het waanzinnig populaire mobiele spel Among Us:

Het onboardingproces is ingedeeld als een stripboek, waardoor het leuk en boeiend is. De gebruikte kopie en illustraties geven gebruikers ook een idee van de humor die ze van het spel kunnen verwachten.

Wanneer je op deze manier een beetje plezier in je onboarding-ervaring injecteert, leg je niet alleen aan gebruikers uit hoe de app werkt en hoe ze er het meeste uit kunnen halen, je roept opwinding in hen op en laat ze staan ​​te popelen om aan de slag te gaan!

6. Laat personalisatie toe

Als uw app personalisatie mogelijk maakt, is het onboardingproces het perfecte moment om gebruikers aan te moedigen dit te voltooien.

Hoe persoonlijker hun ervaring kan zijn, hoe groter de kans dat ze langdurig gebruik en waarde uit de app halen – en u haalt ook een langere levensduur uit uw gebruikers!

Hier is een voorbeeld van de app voor hersentraining, Lumosity:

Wanneer nieuwe gebruikers aan boord komen, krijgen ze de kans om de app aan te passen aan hun specifieke doelen.

Naast personalisatie, vinkt deze onboarding-reis ook veel van de andere vakjes aan die we hebben behandeld: hun onboarding-proces is goed gebrandmerkt, snel en gemakkelijk, en het omvat zelfs hun waardepropositie vooraf.

7. Maak het optioneel

Hoewel het creëren van het perfecte onboardingproces essentieel is om nieuwe gebruikers tevreden te stellen, is het ook belangrijk om te bedenken dat sommige gebruikers helemaal niet het gevoel hebben dat ze onboarding nodig hebben.

Per slot van rekening zul je waarschijnlijk veel verschillende soorten mensen hebben die je app downloaden – en sommigen zullen meer technisch onderlegd zijn dan anderen. Bovendien kunt u bestaande gebruikers verwelkomen die uw app misschien op een nieuw apparaat downloaden.

Voor deze gebruikers kan het frustrerend zijn om een ​​onboardingproces te doorlopen dat volgens hen niet nodig is – en dat willen we niet!

Een simpele remedie is om je onboarding overgeslagen te maken. Veel van de voorbeelden die in dit artikel worden gebruikt, hebben hun gebruikers de mogelijkheid gegeven om het onboardingproces helemaal over te slaan:

Dit is een geweldige manier om al uw gebruikers tevreden te stellen en uw relatie zo goed mogelijk te laten beginnen.

8. Vraag alleen wat je nodig hebt

Wanneer een nieuwe gebruiker uw app downloadt, hebben jullie allebei het voordeel dat je hetzelfde wilt. De gebruiker wil uw app direct gaan gebruiken en u wilt dat hij deze ook zo snel mogelijk gebruikt.

Met dit in gedachten moet uw onboardingproces meteen ter zake komen en gebruikers mogen alleen worden gevraagd om absoluut te geven informatie.

Als u te veel informatie vraagt, kan dit worden gezien als een wegversperring en ertoe leiden dat gebruikers wegklikken, waardoor ze mogelijk voorgoed uit uw app worden weggestuurd.

Vraag dus gewoon om de informatie die je nodig hebt om er een geweldige ervaring voor hen van te maken. Hier is een voorbeeld van JustEat:

De enige gegevens die gebruikers hoeven in te voeren om aan de slag te gaan, is hun postcode – en dit is essentieel zodat de app gebruikers kan voorzien van eetgelegenheden in de buurt.

Als klanten later een bestelling willen plaatsen, heeft de app mogelijk hun adres- en betalingsgegevens nodig. Maar deze informatie is niet nodig in de onboarding-fase – er wordt dus niet om gevraagd!

9. Gebruik annotaties

Zoals we hebben gezien, zijn er veel verschillende manieren waarop u het onboardingproces kunt benaderen. U kunt beginnen met een boeiende video, u kunt gebruikers stap voor stap vertellen wat ze moeten doen en u kunt zelfs uw eigen stripboek met instructies maken.

Een andere manier om het onboardingproces interessant en eenvoudig te houden, is door annotaties te gebruiken.

Met annotaties kunt u de belangrijke functies voor uw gebruikers benadrukken, terwijl u ze ook de vrijheid geeft om de app zelf te verkennen.

Hier is een voorbeeld van Natural Cycles:

Zoals u kunt zien, krijgen gebruikers een gevuld demo-account te zien en krijgen ze fragmenten met nuttige informatie tegelijk te zien.

10. Maak het progressief

Als u verdergaat met het bovenstaande punt, wilt u uw gebruikers nooit overladen met informatie tijdens uw onboarding.

Door het onboardingproces in stappen op te splitsen, geeft u gebruikers de tijd om elk onderdeel te verwerken en hen in hun eigen tempo te laten bewegen.

U geeft gebruikers ook iets te doen, zodat ze door de onboarding moeten doorklikken naar de volgende stap.

Maar het op deze manier opsplitsen van informatie kan ook overweldigend zijn, als gebruikers niet weten wanneer het zal eindigen.

Om dit tegen te gaan, voegt u een voortgangsbalk toe die gebruikers informeert over hoe ver ze in het proces zijn. Onder Ons doet dit met een rij stippen onderaan het scherm:

En de Kindle-app doet dit ook door gebruikers te vertellen hoeveel berichten ze nog moeten lezen:

Laatste gedachten

Ze zeggen dat je nooit een tweede kans krijgt om een ​​eerste indruk te maken – en wanneer een eerste indruk het verschil is tussen het winnen of verliezen van een gebruiker met je app, is dat best belangrijk!

We hebben duizenden video’s gemaakt, waaronder app-demo’s en introductievideo’s, voor klanten over de hele wereld, dus als je meer informatie wilt, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

0 Shares:
You May Also Like