Niet helemaal de beste slimme luidspreker, maar een fantastische waarde

amazon echo studio front

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Geweldige audioprestaties voor het geld Ondersteunt 3D-audio (Dolby Atmos en Sony 360 Reality Audio)Kan worden gecombineerd met de goedkope subwoofer van Amazon en/of een tweede Studio voor stereo

nadelen

Gebrek aan Z-Wave-ondersteuning verzwakt zijn mogelijkheden als slimme thuishub. Je moet je abonneren op Amazon Music om 3D-audio te krijgen De luidsprekerbehuizing is onvoldoende geïsoleerd van het oppervlak waarop het is geplaatst

Ons oordeel

De Amazon Echo Studio is de beste slimme luidspreker die je kunt kopen voor $ 200, maar koop er geen met de verwachting dat het ook een geweldige slimme thuishub zal zijn.

Als je een huis vol Amazon Echo’s hebt en je bent op zoek naar een slimme luidspreker die een hogere getrouwheid levert, dan is de $ 200 Amazon Echo Studio een goed idee. Het zou een fantastische luidspreker zijn voor het geld, zelfs als hij geen digitale assistent (Alexa) en een slimme thuishub (Zigbee) aan boord had.

Maar wat als je een huis vol Amazon Echo’s hebt? Als je op zoek bent naar een high-fidelity slimme luidspreker en je hebt al genoegen genomen met het Google Home-ecosysteem, blijf erbij en koop de Google Home Max. Ja, het is duurder, maar de iets superieure audioprestaties rechtvaardigen de prijsstijging.

Maar deze recensie gaat over de Echo Studio, dus laten we de kenmerken ervan bespreken. De functie die de Echo Studio onderscheidt van niet alleen de meeste slimme luidsprekers, maar de meeste actieve luidsprekers in het algemeen (uitgezonderd soundbars) is de ondersteuning voor 3D-audio. Amazon bereikt dit op twee manieren: ten eerste door het hardware-ontwerp van de luidspreker (daarover later meer); en ten tweede door de ondersteuning van de objectgebaseerde audioformaten Dolby Atmos en Sony 360 Reality Audio.

Amazon echo studio unboxing

Maar voordat u op de 3D-trein springt, moet u er rekening mee houden dat de enige manier om 3D-audio met de Echo Studio vandaag te horen, is met een abonnement op Amazon Music HD, dat $ 14,99 per maand kost ($ 12,99 per maand voor Amazon Prime-leden). U zult ook willen weten dat het aantal tracks dat in beide 3D-indelingen is gecodeerd, beperkt is. Amazon zegt dat het “meer dan 50 miljoen nummers in High Definition (HD) heeft”, maar het maakt niet bekend hoeveel nummers er in 3D zijn gecodeerd.

Ik zeg je dat je maar weinig volledige albums zult vinden die op deze manier zijn gecodeerd – afgezien van enkele recente releases van grote artiesten. De platenlabels hebben hitsingles uitgekozen om te remasteren, maar minder bekende nummers hebben ze onaangeroerd gelaten. Dat is prima voor de meeste mensen – die een andere hit van Red Rider dan bijvoorbeeld ‘Lunatic Fringe’ kunnen noemen – maar de hardcore fans van geen enkele band zullen tevreden zijn met wat er beschikbaar is. De meeste albums die ik samplede hadden een mix van 3D- en stereotracks. Als je geen fan bent van Amazon Music, is de Echo Studio ook compatibel met Apple Music, Spotify, Tidal, Deezer, Pandora, SiriusXM, iHeartRadio en TuneIn. Maar het is goed om te herhalen dat 3D-muziek op dit moment op geen van deze services beschikbaar is.

Als je de voorkeur geeft aan het streamen van muziek (die je bijvoorbeeld hebt gekocht en gedownload, of geript van cd en opgeslagen op een lokale server), kan de Echo Studio ook alle conventionelere audiocodecs aan die je zou verwachten, inclusief AAC, FLAC, MP3, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, evenals de minder gebruikelijke Opus en Vorbis. Amazon heeft de Echo Studio uitgerust met een ingebouwde DAC (digitaal-naar-analoog-converter) die tracks kan decoderen met een resolutie tot 24-bit met bemonsteringsfrequenties tot 48 kHz. De luidspreker heeft een dual-band wifi-adapter aan boord (2,4- en 5 GHz) en ondersteunt ook Bluetooth, maar niet de aptX- of aptX HD-codecs die via die draadloze verbinding een hogere betrouwbaarheid leveren.

amazon echo studio-bedieningselementen

Echo Studio-specificaties

De Echo Studio is uitgerust met drie 2,0-inch mid-range drivers (één die naar links schiet, één naar rechts en één die recht omhoog schiet) en een 1,0-inch tweeter die recht op de luisteraar afvuurt. Een 5,25-inch naar beneden gerichte woofer verwerkt de lagere frequenties en is direct boven een basopening met sleuven gemonteerd (de kast is verder afgesloten – de opening is geen basreflexpoort). Deze luidsprekers worden aangedreven door klasse D-versterkers die een gecombineerd piekvermogen van 330 watt leveren. Amazon zegt dat de Echo Studio een indrukwekkend frequentiebereik van 30Hz tot 24kHz levert (geen tolerantie gegeven).

De ongebruikelijke driverconfiguratie is ontworpen om het geluid van de muren en het plafond van je kamer te weerkaatsen, zodat je omgeven wordt door geluid, in plaats van dat de muziek in golven over je heen spoelt. Maar de configuratie van uw kamer zal natuurlijk een belangrijke rol spelen in het vermogen van de spreker om deze truc uit te voeren. Als je een muur aan de ene kant van de luidspreker hebt, maar niet aan de andere, of als je een kathedraalplafond hebt, zal het effect niet zo overtuigend zijn. Ik evalueerde de luidspreker in mijn 250 vierkante meter grote thuisbioscoop, die een uitstekende akoestiek heeft, en ik vond het effect aangenaam. Toen ik de luidspreker naar mijn grotere keuken verplaatste, waar de rechter- en linkermuur 20 voet uit elkaar liggen (tegenover 12 voet uit elkaar in mijn thuisbioscoop), was het 3D-effect veel minder indrukwekkend.

Amazon echo studio blootgesteld stuurprogramma's crop

Ik merkte ook op dat het oppervlak waarop je de Echo Studio plaatst een aanzienlijke invloed heeft op de basweergave. Nadat ik mijn luistertest begon op een draagbare houten tafel, heb ik de luidspreker verplaatst naar een veel omvangrijker ingebouwd entertainmentcentrum van vloer tot plafond, en de basrespons nam aanzienlijk toe naarmate woofer-geïnduceerde trillingen werden overgebracht van de onderkant van de kast van de luidspreker naar de meubels eronder. Audiopuristen zullen bij deze observatie neerkijken – je wilt de luidspreker horen, niet de behuizing of het oppervlak waarop hij rust – maar ik vond het niet overdreven verwerpelijk. Ik hou van bas.

Echo Studio luistertests

Dat gezegd hebbende, luisterend naar de openingsmaten van Adele’s “Send My Love (To Your New Lover)”, van haar album , had de kickdrum meer de teneur van een tom-tom die met een hamer wordt geslagen dan een echte basdrum. Dit gold zowel voor het streamen van het nummer van de Amazon-service als voor het luisteren naar de versie die ik van een cd had geript en in FLAC had gecodeerd. Maar dat was de uitzondering op de regel; en eerlijk gezegd had ik ongeveer dezelfde ervaring met de Google Home Max op dit nummer. Ik had een heel andere ervaring met ‘Tomorrow’s Girls’ van Donald Fagen, van het album van de Steely Dan-frontman. De overdreven bas van de Echo Studio vertrapte de mix, vooral ten koste van de zang van Fagen.

De meeste in 3D gecodeerde nummers waarnaar ik luisterde, klonken geweldig in mijn thuisbioscoop, maar veel gewoner in de minder optimale omstandigheden van mijn keuken. ‘Riders on the Storm’ van The Doors, met zijn griezelige onweersbuien en het met jazz doordrenkte keyboardwerk van Ray Manzarek, klonk magisch met de 3D-behandeling, en de geremasterde 3D-versie van ‘When I’m Sixty-Four’ van de Beatles maakte me glimlach. Maar nogmaals, hoe zou het niet kunnen?

Amazon echo-poorten

Amazon’s aanhaling van een piekvermogen van 330 watt terzijde, ik ontdekte dat de Echo Studio net luid genoeg werd om mijn thuisbioscoop met geluid te vullen. Er was nooit een kans dat het me de kamer uit zou drijven, maar het zou bestand zijn tegen een kamer vol feestgangers. Je kunt ook twee Echo Studios koppelen voor stereo-audioweergave, en als je nog meer bas wilt, kun je Amazon’s Echo Sub aan de vergelijking toevoegen.

Echo Studio als slimme thuishub

De Echo Studio heeft een ingebouwde Zigbee smart home-hub, zodat hij direct smart home-apparaten kan bedienen die zijn uitgerust met Zigbee-radio’s, inclusief Philips Hue slimme lampen (zonder de Philips Hue Bridge van $ 50 nodig te hebben).

Zigbee is een prima smart home-protocol en er zijn ook steeds meer smart home-producten, met name slimme gloeilampen, die via wifi kunnen worden bediend, waardoor een goede hub helemaal niet meer nodig is. Maar onze topkeuzes in smart home-hubs, waaronder Samsung SmartThings en Amazon’s Ring Alarm, ondersteunen alle drie de meest populaire manieren om smart home-apparaten te bedienen: Zigbee, Wi-Fi en Z-Wave. Er zijn gewoon te veel geweldige smart home-producten uitgerust met Z-Wave-radio’s om dat platform te negeren.

Dat gezegd hebbende, kan elke Echo slimme luidspreker een essentieel accessoire zijn in een slim huis, zelfs als deze niet functioneert als de centrale controller. In mijn eigen huis regelt een Vivint Smart Home-systeem mijn lichtschakelaars, plafondventilatorcontrollers, thermostaat, slimme sloten, beveiligingscamera’s, garagedeuropeners en zelfs gemotoriseerde zonwering. Ik kan al die apparaten bedienen met spraakopdrachten dankzij de Echo slimme luidsprekers die ik in mijn huis heb gestrooid. Bovendien kan ik hetzelfde doen met een aantal smart home-producten die Vivint rechtstreeks ondersteunt, bijvoorbeeld Lutron Caséta-verlichting en plafondventilatorcontrollers, Lutron Serena-zonwering en meerkleurige Philips Hue slimme lampen. In dit opzicht dient de Echo als een soort lingua franca – een brug die de meerdere slimme thuissystemen verbindt waarop ik vertrouw, bijna ongeacht het platform.

Waar het op neerkomt:

De Echo Studio is geen audiofiele luidspreker, maar het is een geweldige luidspreker voor de prijs. Op het gebied van slimme netwerkluidsprekers is de $ 200 Sonos One de grootste concurrent van de Studio. Het is lang niet zo krachtig, maar Sonos heeft het beste audio-ecosysteem voor meerdere kamers op de markt, en Sonos biedt een draagbare luidspreker – de Move – waar Amazon geen echt antwoord op heeft. Op het gebied van slimme luidsprekers kan de Sonos One worden geconfigureerd met Amazon Alexa Google Assistant.

De Google Home Max biedt ondertussen een hogere betrouwbaarheid dan de Echo Studio, maar het kost $ 100 meer en is niet geschikt voor huizen die Alexa als hun favoriete digitale assistent hebben gekozen.

Koop de Echo Studio gewoon niet als u echt op zoek bent naar een slimme thuishub. U wordt beter bediend door een op zichzelf staand systeem dat u niet afsnijdt van een van de meest populaire smart home-ecosystemen op de markt.

0 Shares:
You May Also Like