Netflix verliest abonnees na prijsstijgingen

Netflix on various devices

Vorig kwartaal verloor Netflix voor het eerst in meer dan tien jaar abonnees, maar de meest voor de hand liggende verklaring wil het bedrijf liever niet kwijt.

Het maakt niet uit dat Netflix het afgelopen kwartaal de prijzen voor alle Amerikaanse abonnees verhoogde, waardoor de kosten opliepen tot $ 10 per maand voor het goedkoopste abonnement, $ 15,50 per maand voor HD-streaming en $ 20 per maand voor 4K-video. Netflix wil je doen geloven dat dit niet de reden is waarom de videostreamer in het eerste kwartaal van 2022 wereldwijd 200.000 abonnees verloor, en waarom hij verwacht nog 2 miljoen meer te verliezen in het tweede kwartaal. De grotere problemen, vertelde Netflix deze week aan aandeelhouders, zijn toegenomen concurrentie en het delen van wachtwoorden.

Je kunt begrijpen waarom Netflix de veel eenvoudigere verklaring ontkent: het bedrijf wil zijn aandeelhouders verzekeren dat het op weg is naar een sterke omzetgroei, en betere inhoud uitbrengen en het delen van wachtwoorden aanpakken, lijken relatief eenvoudige oplossingen. (Netflix is ​​ook van plan om binnen een tot twee jaar een advertentie-ondersteunde laag te introduceren.)

Toegeven dat prijsstijgingen gevolgen hebben, is moeilijker, omdat het een grens aangeeft aan wat ooit een beproefde manier was om de inkomsten te verhogen. In een streamingmarkt die rijk is aan opties, kan Netflix zijn klanten niet blijven persen voor meer geld zoals vroeger.

Het competitieve landschap in videostreaming

Om eerlijk te zijn, zou Netflix die “concurrentie” de schuld geeft van verloren abonnees een eufemisme kunnen zijn voor de diepere uitdagingen met prijsstijgingen. Als Netflix een monopolie zou hebben op tv-consumptie – zoals kabel-tv dat ooit had – zou het veel gemakkelijker zijn om de prijzen te verhogen.

Maar hoewel klagen over te veel streamingdiensten een populair tijdverdrijf is onder sommige tegenstanders van het snoer, heeft deze concurrentie zijn voordelen: Netflix laten vallen is de afgelopen jaren alleen maar gemakkelijker geworden omdat er nieuwe streamingdiensten zijn ontstaan ​​met hun eigen boeiende catalogi. En als je diep genoeg in de aandeelhoudersbrief van Netflix duikt, erkent het bedrijf dat prijsstijgingen grotendeels verantwoordelijk waren voor de 600.000 abonnees die het afgelopen kwartaal in de Verenigde Staten en Canada verloor.

De beste manier om de prijsstijgingen van Netflix te compenseren, is door een paar maanden zonder Netflix door te brengen en te proeven van Disney+, HBO Max, Hulu, Apple TV+ of Peacock. Niemand dwingt je om je in één keer op elke service te abonneren, dus je kunt geld besparen en je streamingpalet uitbreiden door in plaats daarvan een van deze alternatieve services op te halen. (Misschien merk je zelfs dat ze betere inhoud en interessantere interfaces hebben.)

Telkens als Netflix de prijzen verhoogt, moet het met deze realiteit rekening houden. Met $ 20 per maand is het 4K-abonnement van Netflix al duurder dan welke andere service dan ook – het dichtstbijzijnde alternatief is HBO Max, voor $ 15 per maand – en zelfs het HD-abonnement is aan de prijzige kant met $ 15,50 per maand. Stemmen met uw portemonnee is eenvoudig wanneer de concurrentie slechts een paar klikken verwijderd is.

Zal Netflix het delen van wachtwoorden bestraffen?

Het nieuwe competitieve landschap helpt ook te verklaren waarom Netflix nu op zoek is naar wachtwoorddelers voor een reddingsoperatie. In zijn brief aan aandeelhouders schat het bedrijf dat meer dan 100 miljoen huishoudens wereldwijd toegang hebben tot de rekening van iemand anders, waarvan 30 miljoen in de Verenigde Staten en Canada.

De afgelopen maanden is Netflix begonnen met het formuleren van een reactie. Vorig jaar testte het kort een systeem dat gebruikers vroeg om te bewijzen dat ze geen wachtwoorden delen, en vorige maand lanceerde het een test in Chili, Costa Rica en Peru waarmee wachtwoorddelers maximaal twee extra accounts kunnen betalen, elk met hun eigen profielen.

Merk op dat Netlfix niet te maken heeft met een plotselinge piek in het delen van wachtwoorden. Het bedrijf zegt dat het percentage mensen dat hun accounts deelt in de loop der jaren niet noemenswaardig is veranderd. Het besteedt nu gewoon meer aandacht omdat de groei van het aantal abonnees is vertraagd, en die 100 miljoen delers lijken een sappig doelwit voor nieuwe inkomsten.

Maar dit hardhandig optreden zal ook zijn uitdagingen hebben. Sommige delers van een account beschouwen een abonnement misschien niet als de moeite waard om voor te betalen, en mechanismen om dit te voorkomen kunnen ook nieuwe ongemakken veroorzaken voor betalende klanten.

Het delen van wachtwoorden kan ook een waardevol wapen zijn tegen klantverloop, aangezien Netflix-klanten de minste kans hebben om hun abonnement op seizoensgebonden basis op te zeggen. Een abonnee die zijn wachtwoord deelt met verre familieleden, zal mogelijk minder snel opzeggen, zelfs niet bij herhaalde prijsstijgingen.

Ik vermoed dat dit de reden is waarom Netflix ondanks zijn veel gepubliceerde experimenten niet al te snel op het gebied van het delen van wachtwoorden omgaat, zonder plannen om het harde optreden in de Verenigde Staten nog een jaar uit te breiden. Net zoals prijsstijgingen van verschillende soorten tuinen ertoe kunnen leiden dat klanten vluchten, kunnen draconische maatregelen voor accountbeheer betalende abonnees ook uitschakelen. Als je een wachtwoord deelt met een vriend of familielid, zou ik er nu niet veel wakker van liggen.

Met elkaar verweven problemen

Uiteindelijk komt dit allemaal terug op prijsstijgingen. Mensen hebben een beperkte hoeveelheid geld die ze bereid zijn te besteden aan streamingdiensten, en elke keer dat de kosten van Netflix stijgen, beginnen concurrerende diensten en het delen van wachtwoorden op aantrekkelijkere alternatieven te lijken.

De harde waarheid voor Netflix is ​​dat het de prijzen niet kan blijven verhogen zonder die andere problemen te verergeren. Dat zou kunnen verklaren waarom het bedrijf niet te veel wil stilstaan ​​bij die prijsstijgingen.

0 Shares:
You May Also Like