Narwal T10 review: een geweldige hybride robot gehinderd door een vreselijke app

narwal t10 primary

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Schrobt actief uw vloeren na het stofzuigen met krachtige zuigkrachtMaakt automatisch zelf de dweilpads schoonGrote 5 liter tanks voor schoon en afvalwaterLange levensduur van de batterij

nadelen

Gerelateerde bedienings-app is een beetje een puinhoop Geen ondersteuning voor Amazon Alexa of Google Assistant Zeer hoog basisstation Leegt zijn eigen vuilnisbak niet

Ons oordeel

Deze hybride robotstofzuiger/mop is geweldig, maar hij is ook erg duur en wordt gehinderd door een puinhoop van een app die een steile leercurve vertoont. Het is de moeite waard om te kopen als je het geduld hebt om het te leren gebruiken.

Narwal Robotics is een relatieve nieuwkomer op de markt voor huishoudelijke robots en is opgericht in 2016. Maar je zou nooit weten dat dit een rookie-inspanning was op basis van de hardware van het bedrijf. Het eerste product, de Narwal T10, is een fenomenale hybride robotstofzuiger/mop die verschillende functies biedt die u nergens anders zult vinden.

Maar je moet de app van Narwal gebruiken om het apparaat te bedienen, en die ervaring kan frustrerend zijn. Hoe goed de hardware ook is, geen enkele fabrikant mag verwachten dat zijn klant $ 1.199 voor zijn product betaalt en vervolgens moet worstelen met een halfbakken app om het te gebruiken.

narwall t10 profiel met dweilpad

De T10 is het resultaat van een crowdfundingcampagne die Narwal in april 2019 startte. Het bedrijf voorzag ons rond die tijd van een testbaar prototype, met de belofte dat de winkel in september van dat jaar verkrijgbaar zal zijn. Les geleerd. De bot die nu verkrijgbaar is bij Amazon, ziet er niet veel anders uit dan dat prototype, dus we weten niet helemaal zeker waarom het zo lang duurde om in de detailhandel aan te komen.

De app is ook zeker niet veel verbeterd; het blijft erg ruw aan de randen. Deze recensie gaat ervan uit dat de Narwal T10 een geheel nieuw product is – en dit is de eerste ervaring ermee – maar we hebben onze oorspronkelijke recensie voor de goede orde bewaard.

Wat maakt de Narwal T10 speciaal?

De meest aantrekkelijke eigenschap van de Narwal T10 is de mogelijkheid om te dweilen. De meeste concurrerende robotstofzuigers/mop-hybriden dragen een kleine tank met water rond en bevochtigen een vod die over de vloer wordt gesleept terwijl ze door de kamer navigeren. Op de Narwal T10 verwijder je de borstelmodule die vuil in het pad van zijn zuigmond veegt en monteer je een paar zes-inch driehoekige dweilpads op de gemotoriseerde spindels. Elk van deze kussentjes heeft honderden gedraaide vezels, die elk ongeveer 3/8 inch lang zijn.

narwal dweilpads

De stofzuiger herkent het verschil tussen de vacuümmodule en de moppads en schakelt automatisch van modus, afhankelijk van welke is geïnstalleerd. Het maakt gebruik van een kopie van de kaart die je hebt gemaakt tijdens de eerste stofzuigbeurt, zodat je een duidelijke set no-go-zones kunt markeren voor karpetten of kamers met vloerbedekking die je niet nat wilt maken. Als je kamers hebt die zijn gescheiden door gebieden met vloerbedekking, bijvoorbeeld een betegelde hoofdbadkamer naast een hoofdslaapkamer met vloerbedekking, moet je de spotreinigingsmodus van de bot gebruiken om die kamer te dweilen.

Voordat u begint met dweilen, laat u een wasmiddel/antibacterieel laken in de schoonwatertank van 5 liter (1,3 gallon) van het Narwal T10-basisstation vallen (er is een afvalwatertank van gelijke grootte). Het wasmiddelblad lost onmiddellijk op en verspreidt zich door het schone water. Toverstokken in het basisstation spuiten dit water op de pads van de Narwal, en dan reist de robot naar het verste punt op de kaart en begint de vloer te schrobben. “Schrobben” is niet overdreven. De Narwal oefent 10N (Newton) druk uit op deze pads terwijl ze draaien.

narwal watertanks

Waarom beginnen met dweilen op het verste punt op de kaart en dan terug werken naar het dok? Narwal zegt dat dit is om kruisbesmetting te voorkomen wanneer de robot terugkeert naar zijn dok om zijn pads te spoelen. Als dat het geval is, wordt er vers zeepsop op de pads gesproeid terwijl ze tegen een knobbelige plastic bak in de basis draaien. De knoppen en de spray stoten eventueel los vuil weg, terwijl een mondstuk aan de onderkant van het dok het vuile water in de vuilwatertank zuigt. Zodra de pads schoon zijn, herhaalt de cyclus zich, waarbij de robot terugkeert naar de plek waar hij was gebleven totdat de hele kaart is gedweild.

Wanneer een dweilklus is voltooid en de robot voor de laatste keer is teruggekeerd naar zijn basis, föhnen ventilatoren in het dok de pads nadat ze zijn afgespoeld, zodat ze geen schimmel of bacteriën bevatten.

narwal mop schoonmaakbak

De stofzuigprestaties van de Narwal T10

De Narwal T10 is alleen iets minder spannend als stofzuiger. Met draaiende borstels aan zowel de linker- als de rechterkant van de stofzuiger, betekent dit dat hij de randen beter kan reinigen dan stofzuigers met slechts één borstel. Aan de andere kant claimt Narwal een maximale zuigkracht van 1.800 Pa; vergelijk dat met de $ 700 Roborock S6 MaxV vac / mop hybride, die 2500 Pa zuigkracht claimt.

Narwal heeft wel een grote batterij in dit apparaat: 5.800mAh. Tijdens mijn wekenlange testen hoefde de robot nooit terug te keren naar zijn basis om de batterij op te laden terwijl hij mijn huis van 2800 vierkante meter stofzuigde, dat een mix heeft van bamboevloeren, porseleinen tegels, kamerbrede vloerbedekking en verschillende vloerkleden. Het vacuüm heeft slechts twee energie-instellingen – Normaal en Kracht – maar beide zijn opmerkelijk stil.

narwal mop reinigingsstaafjes

De T10 maakt gebruik van een op LIDAR gebaseerd SLAM-navigatiesysteem. Het voormalige acroniem staat voor “Light Detection and Ranging”, wat betekent dat de robot een gepulseerde laser gebruikt om de afstand tussen de robot en nabijgelegen obstakels te meten. Het laatste acroniem staat voor “Simultaneous Localization and Mapping”, wat betekent dat de robot een kaart van zijn omgeving maakt en bijwerkt, terwijl hij bijhoudt waar hij zich op die kaart bevindt.

De robot heeft mijn huis uitstekend in kaart gebracht. Hij leerde snel welke obstakels hij moest vermijden, en hij was fysiek laag genoeg om onder alle meubels behalve de laagste meubels in mijn huis te passen (hij kwam vast te zitten onder een porseleinen hok aan de uiterste rand van een dik vloerkleed, maar dat heb ik opgelost probleem door op die locatie een no-go-lijn te tekenen).

narwal borstel module

Grootsheid bijna ongedaan gemaakt door een puinhoop van een app

De Narwal T10 is een geweldige dweil en een zeer goede stofzuiger; helaas wordt het bijna ongedaan gemaakt door een app die een beetje een puinhoop is. Je kunt de robot niet gebruiken zonder de app, dus koop deze robotstofzuiger/mop-hybride niet tenzij je bereid bent een steile leercurve te tolereren – en een paar bugs. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de arbeidsbesparende voordelen hier de pijn waard zijn, maar door mijn werk moet ik bijna elke dag nieuwe dingen leren en beheersen. Als je meer van de “ik wil gewoon dat het werkt”-mentaliteit bent, blijf dan uit de buurt van dit product.

narwal kaart opslaan fout

Hier heb ik het over. Als de robot eenmaal een plattegrond van je huis heeft getekend, wil je deze in kamers verdelen, zodat je het hele huis kunt spotten in plaats van elke keer het hele huis schoon te maken. Dit doe je door de plattegrond te openen, op de partitieknop te klikken en vervolgens met je vingertop een lijn te trekken om twee aangrenzende kamers te verdelen.

Maar toen ik probeerde mijn partities op te slaan, kreeg ik herhaaldelijk een foutmelding met de tekst “Vriendelijke herinnering: opslaan mislukt. Controleer het netwerk en probeer het opnieuw.” Ik was uiteindelijk in staat om ongeveer een dozijn partities te maken, maar alleen door een diepe bron van geduld te gebruiken.

Hier is een verwante irritatie: je wilt elke kamer een bekende naam geven. Wanneer je dit in de app doet, zul je ontdekken dat er slechts 12 namen zijn om uit te kiezen – je kunt geen aangepaste namen maken of een van de voorinstellingen wijzigen.

En sommige van de beschikbare namen zijn gewoon … vreemd. Je kunt de kamer waar je je maaltijden eet geen ‘eetkamer’ noemen, maar je kunt het wel ‘restaurant’ noemen. Er is gelukkig een “keuken”-label. U kunt uw hoofdslaapkamer als zodanig een naam geven, maar u kunt slechts één andere slaapkamer hebben en deze krijgt het label ‘secundaire slaapkamer’ of ‘kinderkamer’. Je kunt een ‘studie’ hebben, maar geen thuiskantoor; en je kunt een “woonkamer” hebben, maar geen thuisbioscoop, geweldige kamer of rumpuskamer. Je kunt maar één badkamer hebben. Uw resterende keuzes zijn ‘garderobe’, ‘gang’, ‘balkon’ en ‘overig’.

narwal app kamernamen

Zodra uw kamers zijn gedefinieerd, kan de robot ze afzonderlijk stofzuigen of dweilen, maar daarvoor moet u de app gebruiken – er is momenteel geen ondersteuning voor Amazon Alexa of Google Assistant. Aan de andere kant volgt de kaart de voortgang van de robot en zijn huidige locatie in realtime.

Mocht je het nog steeds uit het oog verliezen, dan kun je op een “Lokaliseer”-knop in de app drukken en een opgenomen stem van de robot zal zeggen: “Hallo, ik ben altijd tot je dienst.” Je kunt herhaaldelijk op deze knop tikken totdat je de robot hebt gevonden.

Je kunt de robot natuurlijk programmeren om volgens een schema schoon te maken, met aparte programma’s voor stofzuigen en dweilen. Maar je moet de eigenzinnige menutaal van Narwal begrijpen voordat je dat kunt doen.

Op de kaart van je huis tik je op de knop ‘Apparaten’ en vervolgens op ‘Tijdschema’ in het menu dat verschijnt. Klik op een plusteken om een ​​schema toe te voegen en stel vervolgens uw lokale tijdzone in op stad en land. Het maakt niet uit hoeveel schema’s ik heb gemaakt en mijn tijdzone heb ingesteld op Los Angeles, Verenigde Staten, de app is altijd standaard ingesteld op de tijdzone Hong Kong, China.

narwal schema

Vervolgens draai je aan een draaiknop om de tijd in te stellen (uur en minuten, gebaseerd op een 24-uurs klok), kies je een “Herhaal” -instelling (je keuzes zijn een keuzerondje met het label “Eenmalig” en keuzerondjes voor elke dag van de week – u kunt er meer dan één van de laatste kiezen), selecteer uw schoonmaakplan en klik ten slotte – en vooral – op de Chinese letters in het midden van de pagina. Ik heb geen idee wat die knop zegt, maar ik heb op de harde manier geleerd dat als je die laatste stap overslaat, het vacuüm nog steeds volgens je schema werkt, maar het begint om het nuluur (middernacht).

Nog steeds een ‘koop’-aanbeveling waard

Als die problematische app er niet was, zou de Narwal T10 een gemakkelijke keuze voor redacteuren zijn. De vacuümmodule is sterk, stil en snel; de dweilmodule is effectiever dan elk hybride apparaat dat we hebben getest; het is uitgerust met een grote, duurzame batterij; en zijn zelfreinigende functie is als niets anders in de branche. Maar zoals ik aan het begin al zei, je kunt het niet gebruiken zonder de app, en de app is een beetje een puinhoop.

Uiteindelijk moet je beslissen of alle geweldige functies van de Narwal T10 de moeite waard zijn om een ​​waardeloze app te verdragen. Ik veronderstel dat je irritatie zal afnemen zodra je die frustrerende leercurve hebt overwonnen. Vergeet niet dat geduld niet de enige toegangsprijs is hier. Deze robot kost $ 1.199.

0 Shares:
You May Also Like