Nanoleaf Elements review: deze lichtpanelen zien er geweldig uit, zowel aan als uit

nanoleaf elements main

De slimme lichtpanelen van Nanoleaf leveren al jaren opvallende lichtshows, maar de panelen zelf zien er een beetje, nou ja, lelijk uit als ze zijn uitgeschakeld. Dat is niet het geval met de nieuwe Elements-lijn van Nanoleaf, die pronkt met een fineer in “houtlook” dat er huiselijk uitziet, zelfs als de zeshoekige panelen niet gloeien. Naast het nieuwe ontwerp zijn de Elements-panelen met achtergrondverlichting uitgerust met hoeken die onafhankelijk oplichten en ondersteunen ze aanraakgebaren voor het spelen van games, het aanpassen van lichtscènes en zelfs het bedienen van andere HomeKit-compatibele slimme apparaten. Sterker nog, de Elements-controller zal binnenkort verdubbelen als een Thread border-router zodra een verwachte firmware-update arriveert.

Al met al vormen de Elements-panelen van Nanoleaf een geweldige aanvulling op een woon- of eetkamer, of ze nu bruisen van geanimeerde lichtshows of uitgeschakeld zijn. Dat gezegd hebbende, wordt het gewoonlijk eenvoudige installatieproces van Nanoleaf gecompliceerd door het feit dat eventuele openingen tussen de panelen duidelijk duidelijk zijn als er geen lichtshow is, en je zult moeten omgaan met het bungelende netsnoer en een opklikbare controller die dat niet doet. t oplichten. En in tegenstelling tot de compatibele Shapes-lijn van Nanoleaf, gloeien de Elements-panelen alleen in wit licht, niet in kleur.

Ten slotte is er de prijs: een forse $ 300 voor de zevendelige Elements “Smarter Kit” (die de panelen, de controller en de voeding omvat), een premie van $ 100 ten opzichte van de vergelijkbare Shapes-lijn. Au. Een uitbreidingspakket met drie panelen (zonder de controller en PSU) kost $ 99, net als bij Shapes. Dus hoewel de Elements-panelen onmiskenbaar prachtig zijn, moet je je portemonnee opwarmen voordat je je ogen erop kunt richten.

Ontwerp en specificaties

De Nanoleaf Elements-panelen met een diameter van 9 inch en een breedte van 7,75 inch (met elk van de zes zijden van 4,5 inch), zijn precies even groot als de eerdere Hexagons-panelen van Nanoleaf (een van de drie paneelvormen in de Shapes-lijn van Nanoleaf, naast met driehoeken en minidriehoeken). De Elements en Shapes-panelen zijn allemaal compatibel met elkaar, hoewel het mengen en matchen van de “wood-look” Elements met de kleurgeschikte Hexagons of Triangles zou resulteren in een visuele mengelmoes. Tijdens het onthullingsevenement van Nanoleaf gaf CEO Gimmy Chu toe dat gebruikers waarschijnlijk beter af zouden zijn om Elements en Shapes-panelen gescheiden te houden, en ik ben het daar meestal mee eens.

details van nanoleaf-elementen

Hoewel de Elements-panelen zijn gemaakt van plastic in plaats van hout, hebben ze een houtachtig fineer met een voelbaar nerfpatroon, en net zoals geadverteerd, zijn de nerfpatronen op elk lichtpaneel uniek. De houtnerflook is knap en aantrekkelijk, of de panelen nu verlicht zijn of niet, hoewel u het installatieproces zorgvuldig moet benaderen om de beste resultaten te krijgen (daarover zal ik later meer vertellen).

De panelen zelf hebben elk maximaal 22 lumen, of in totaal 154 lumen voor de Smarter Kit met zeven panelen. Dat is aanzienlijk zwakker dan de 100 lumen die je krijgt voor elk paneel in de Nanoleaf Shapes-serie, hoewel laten we eerlijk zijn; deze lichtpanelen zijn eerder decoratief dan utilitair. De Elements-panelen, geïnstalleerd in mijn eetkamer, zagen er voor mij perfect helder uit, hoewel de kamer ook wordt verlicht door een paar slimme lampen van 800 lumen die in staande lampen zijn geschroefd.

nanobladelementen uit

De Elements-panelen zijn de eerste van Nanoleaf die alleen in wit licht oplichten in plaats van in kleur. De panelen kunnen oplichten in witte kleurtemperaturen variërend van een zeer warme 1.500 Kelvin tot een koelere 4.000K, goed voor het nabootsen van alles van knetterende sintels in een open haard tot golvende daglichtwolken. Het is gemakkelijk in te zien waarom Nanoleaf kleur oversloeg voor zijn Elements-panelen; een houtachtig paneel dat gloeit van rood licht zou er immers nogal vreemd uitzien.

nanoleaf elementen tip donker

Een ander belangrijk verschil tussen de Elements- en Shapes-lijn is dat de hoeken van Elements-panelen onafhankelijk kunnen oplichten, wat een aantal handige, glinsterende patronen mogelijk maakt. Ook stralen de verlichte panelen een aangename, gecoördineerde gloed uit op de muur erachter. Dat gezegd hebbende, zijn de uiteinden van de panelen verlicht, wat een beetje afleidend kan zijn (althans in het begin).

Opstelling

Voordat u begint met het relatief eenvoudige installatieproces, moet u beslissen hoe u uw panelen aan de muur plaatst, wat een struikelblok kan zijn als (zoals ik) u creatief wordt uitgedaagd. (Mijn eerste Nanoleaf-installatie bleek een grote, saaie “X”.) Gelukkig laat de Layout Assistant in de Nanoleaf-app je uitstekend experimenteren met verschillende paneelopstellingen, die je op je muur kunt bekijken met behulp van de magie O ver.

Als je eenmaal een lay-out hebt gekozen, moet je het gedeelte van de muur waar je de panelen gaat installeren zorgvuldig schoonmaken; als je dat niet doet, kan het zijn dat je later de prijs moet betalen wanneer je panelen losraken. Vervolgens bevestig je een klikmontageplaat aan de muur met plakband, klik je een paneel op de plaat en druk je het paneel dertig seconden stevig aan om een ​​stevige bevestiging te krijgen. (Een andere optie is om de panelen aan de muur te schroeven met behulp van de schroefgaten op de montageplaat.) Vervolgens herhaalt u het proces voor de andere panelen, waarbij u links bevestigt om de panelen te verbinden terwijl u bezig bent.

nanoleaf elementen montageplaat

Hoewel het installeren van de Elements-panelen bijna net zo eenvoudig is als voor Nanoleaf’s Shapes-lijn, zijn er een paar wendingen die u in gedachten moet houden. Ten eerste moet je je bewust zijn van de richting van de faux houtnerf; om een ​​lukrake zigzag-look te voorkomen, heb ik geprobeerd de nerfpatronen in dezelfde richting te laten gaan. Natuurlijk houdt niets je tegen om voor een zigzag-korrelarrangement te gaan, maar idealiter zou je het opzettelijk doen in plaats van per ongeluk.

Ten tweede moet je extra voorzichtig zijn om onregelmatige openingen tussen de Elements-panelen te vermijden; er is één opening tussen een paar panelen in mijn installatie die een beetje een doorn in het oog is, hoewel je het pas echt kunt zien als de panelen zijn uitgeschakeld. Nu kunnen hiaten ook een probleem zijn voor de Shapes-serie van Nanoleaf, maar omdat ik Shapes-panelen meestal overdag verlicht laat (ze zien er een beetje lelijk uit als ze uit zijn), zijn de hiaten moeilijker te herkennen. U kunt eventuele hiaten verhelpen door de juiste panelen opnieuw te installeren, maar dit is een gedoe.

nanoleaf elementen kloof

Ik heb de afgelopen 12 maanden een paar andere Nanoleaf-paneelsets geïnstalleerd en tot nu toe is er geen enkele losgeraakt, hoewel een paar in de loop van de tijd wiebelig werden – waarschijnlijk omdat ik niet zo ijverig was als ik had moeten zijn met het schoonmaken van de muur eerst. Het is ook vermeldenswaard dat je het plakband van de muur kunt verwijderen door het van achter de montageplaat naar beneden te trekken zonder een merkteken achter te laten.

Als je eenmaal klaar bent met de panelen zelf, moet je nog een paar componenten installeren: een dunne, opklikbare controller met aanraakgevoelige knoppen en het netsnoer. De controller klikt vast met behulp van een van de schakels die de panelen met elkaar verbinden, terwijl het netsnoer (dat eindigt in een dikke muurwrat) zijn eigen vastklikbare connector heeft.

Nu een paar dingen over de controller en het netsnoer. In tegenstelling tot de Elements-panelen zelf, licht de controller (die ook een houtachtige afwerking heeft) niet op en steekt hij uit als een pijnlijke duim wanneer de panelen worden ingeschakeld. Mijn vrouw merkte het meteen op en vroeg zich af of de achtergrondverlichting van de controller kapot was; dat is het niet, maar alle gasten die niet hip zijn met Nanoleaf-panelen, hebben misschien dezelfde gedachte. De controller voor de Shapes-panelen is ook niet verlicht, maar omdat de controller en de panelen wit zijn, valt de niet-verlichte controller niet zo op.

Er is ook het bungelende netsnoer, dat er lelijk uit kan zien, tenzij het wordt geleerd of – idealiter – in de muur wordt geslingerd. De Shapes-panelen hebben hetzelfde netsnoer, maar ik heb er nooit lang over nagedacht omdat mijn twee Shapes-installaties zich in de kabelrijke omgeving van mijn kantoor bevinden. In mijn gezelligere eetkamer werd het probleem met het netsnoer een beetje urgenter. Omdat het snoer door de muur halen geen optie voor mij is (ik woon in een appartement), heb ik een muurnietje gebruikt om de kabel zo strak mogelijk te trekken.

nanoleaf-elementencontroller en netsnoer

Zodra de fysieke installatie is voltooid, is het tijd om de Elements te verbinden met je wifi-netwerk met behulp van de gestroomlijnde, gebruiksvriendelijke Nanoleaf-app of de Apple Home-app. Ik tikte op de optie “Start koppelen” in de Nanoleaf iOS-app, scande de QR-code op de voeding en binnen enkele seconden verschenen de panelen in de app.

Functies en functionaliteit

De Elements-panelen hebben dezelfde basisverlichtingsfuncties als de Shapes-lijn van Nanoleaf (lees mijn recensie van Nanoleaf’s Hexagons voor meer details), inclusief groepering, een circadiane ritmemodus (die de witte kleurtemperatuur afstemt op het tijdstip van de dag), en een brede verschillende geanimeerde lichtscènes.

Omdat de Elements-panelen niet met kleuren glanzen, zijn bestaande scènes met kleuren in de Nanoleaf-app “opnieuw gemengd” voor witte kleurtemperaturen, terwijl nieuwe monochromatische lichtscènes, waaronder “Calming Waterfall”, “Clouds”, “Ember”, ‘Fireflies’ en ‘Sahara Night’ zijn speciaal ontworpen voor Elements. Persoonlijk hield ik van de koele “Clouds” -scène voor daglichturen, terwijl de warme “Ember” -scène perfect was voor etenstijd en “Sahara Night” zorgde voor een geweldig nachtlampje. Er zijn ook scènes die synchroniseren met muziek, geholpen door een ingebouwde microfoon in de Elements-controller.

Naast standaard lichtscènes ondersteunen de Elements-panelen (samen met de Shapes-lijn) interactieve, aanraakgevoelige scènes en games, zoals “Touch Pain, “Whack a Mole” en “Simon”. U kunt ook aanraakbewegingen programmeren waarmee u de panelen aan en uit kunt zetten, hun helderheid kunt aanpassen of lichtscènes kunt wijzigen. Nog beter, je kunt “aanraakacties” configureren voor het bedienen van andere HomeKit-compatibele slimme producten, terwijl je met een schermspiegelingsfunctie de panelen kunt synchroniseren met de afbeeldingen op je Mac- of pc-scherm (een functie waarvoor de desktop Nanoleaf-app vereist is).

Net als bij de Shapes-lijn werken de Elements-panelen naadloos samen met HomeKit en ondersteunen ze Alexa, Google Assistant, IFTTT, SmartThings, Homey en Flic. Opwindend is dat Elements and Shapes-controllers ook Thread border-routers zullen worden na een firmware-update (die was beloofd voor juni maar nog in behandeling is). Eenmaal bijgewerkt, kunnen de controllers Thread-compatibele apparaten met internet verbinden, net zoals Apple’s HomePod mini dat kan, hoewel de panelen zelf afhankelijk zijn van wifi-connectiviteit in plaats van Thread. Klik hier voor meer details over hoe Thread werkt op Nanoleaf’s Elements and Shapes-panelen.

Waar het op neerkomt:

Met zijn knappe nieuwe Elements-lijn kruipen de hippe lichtpanelen van Nanoleaf het thuiskantoor uit en de woonkamer in, en als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer dat ze weggaan. De Elements-panelen, die compatibel zijn met HomeKit, Alexa en Google Assistant, passen mooi in de meeste slimme huizen en hun warme, uitnodigende lichtscènes kunnen behendig de sfeer bepalen, of je nu het avondeten serveert of lekker in bed ligt. Maar voor $ 300 voor de zevendelige “Smarter Kit” is de Nanoleaf Elements-lijn nog duurder dan het equivalente – en al dure – Shapes-startpakket, dus als u de houtachtige Elements-panelen aan uw muur wilt, kunt u beter begin met het sparen van je centen.

0 Shares:
You May Also Like