NAD C 700 BluOS Streaming Versterker review: Stellar

NAD C700 album cover on display

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Uitzonderlijk goed uitgebalanceerde audioprestaties Ondersteunt 20+ streamingdiensten en een ontelbaar aantal internetradiostations Stijlvol, minimalistisch ontwerp Ergonomische bedieningselementen

nadelen

De prijs van $ 1.499 is moeilijk te verkopen als zijn naaste verwanten $ 949 kosten Geen ondersteuning voor Google Chromecast Geen koptelefoonaansluiting voor privé luisteren

Ons oordeel

Het prijskaartje kan intimiderend zijn, maar het ontwerp, de bouwkwaliteit en de voortreffelijke audioprestaties van de NAD C 700 rechtvaardigen dit volledig.

Prijs bij beoordeling

$ 1.499

Beste prijzen vandaag

Laat je niet misleiden door zijn kleine formaat en minimalistische ontwerp, de NAD C 700 BluOS Streaming Amplifier is een serieus high-end, veelzijdige en robuuste audiostreamer met een geïntegreerde versterker. Slim ontworpen en nauwkeurig afgesteld, deze entertainer “voeg gewoon luidsprekers toe en ga naar de stad” heeft de sonische goederen om de meest kritische audiofiel te verbazen.

Geboren uit dezelfde Canadese stal (Lenbrook Group) die de Bluesound-lijn van muziekstreamers levert, tikt de NAD C 700 eveneens op het BluOS-besturingssysteem (met bijbehorende apps voor Android, iOS, macOS en Windows), waardoor hij hoge res audio – tot 24-bits resolutie en bemonsteringsfrequenties tot 192 kHz – tot maar liefst 63 zones. Het kan ook handen schudden met BluOS-apparatuur van derden, zoals DALI, Monitor Audio en Roksan.

NAD C700 albumhoes tentoongesteld

Jonathan Takiff / IDG

Als je naar de specificaties kijkt, zou je kunnen vermoeden dat de $ 1.499 C 700 slechts een duurdere variant is van de $ 949 Bluesound Powernode, voorzien van een fraai scherm (wat best handig is in de juiste thuisomgeving) en een rijkere verzameling ingangen / uitgangen. Maar als NAD een opslag van 50 procent verwacht boven zijn stablemate, is de C 700 ook een stuk beter. Het toeval wilde dat ik nog een leen-Powernode in huis had, dus ik deed een onderlinge vergelijking. Kun je raden wat ik uiteindelijk zou verkiezen?

De C 700 en de Powernode gebruiken beide NAD’s geavanceerde en cool-running HybridDigital Class D-versterker, met een nominaal vermogen van 80 watt RMS per kanaal (in 8 ohm). Wanneer ingedrukt, kan deze versterker zijn dynamische piekvermogen netjes verhogen tot 120 watt. En ze zijn allebei uitgerust met dezelfde quad-core ARM-processor.

Bij nadere inspectie blijkt echter dat de C 700 een krachtigere voeding heeft en de Powernode’s Texas Instruments DAC (digitaal-naar-analoogomzetter) inruilt voor een beter aangeschreven ESS Sabre 9028. Deze upgrades dragen bij aan een verschil in geluidsafstemming en persoonlijkheid die deze obsessieve recensent vaak ontdekte in verschillende weken van vergelijkend testen, waarbij de streamerversterkers om de beurt werden aangesloten en verwisseld met twee sets vergelijkbare (met op elkaar afgestemde tweeters en crossovers) Q Acoustics boekenplankluidsprekerparen – modellen 3020i en 3030i – en ook af en toe met een boeiend (en niet duur) paar PSB Alpha Series P5-luidsprekers, een ander familiemerk van Lenbrook.

Omdat ik een merkwaardig type was, zette ik de NAD- en Bluesound-units ook even af ​​tegen een 125 watt per kanaal Sonos Amp. Hoewel het zeker heel leuk is voor informele luistersessies, verbleekt de Sonos in een serieuze A / B-vergelijking, lijdend aan de zonde van sonische vlakheid met verminderde dynamiek, minder detail en een ernstig tekort aan lucht die de instrumenten en stemmen scheidt. Ik mopperde over een soortgelijk gebrek aan persoonlijkheid in mijn Sonos Port-recensie.

Kies je smaak

Als artiest lijkt de Powernode harder te streven (dan zijn broer of zus) om zowel de sizzle als de steak te verkopen bij het leveren van streamingdiensten met hoge resolutie en ultrahoge resolutie die beschikbaar zijn via BluOS, waaronder Qobuz, Tidal (met MQA) , Deezer, Amazon Music Ultra HD, de klassieke muzieksite Idagio, de live concertservice Nugs.net en een door MQA verbeterd kwartet van Radio Paradise-streamingkanalen, waarvan de laatste exclusief een BluOS-app is. Meerdere keren merkte ik op dat percussie met een harder randje leek te beuken wanneer het op de Powernode werd gespeeld; zang leek meer in your face. Dat laatste was soms ten goede, maar het versterkte ook de vervorming van de microfoon, zoals ik voelde op de hardst rockende shout-outs die leidden tot Elvis Costello’s nieuwe album, . Ik had een soortgelijke ervaring met de opzettelijk gecomprimeerde zang van Lowell George op een nieuw opgegraven Little Feat-radioconcertvondst uit 1974: ,uitgelicht in Hi-Res-vorm op Qobuz.

Achterpaneel van NAD C700 vergeleken met Blusound Powernode

Jonathan Takiff / IDG

Ter vergelijking: de C 700 komt over als de koele, kalme en beheerste kat in de kamer, die eerst zijn ontspannen, niet-showboatin’-karakter laat zien met een langzamere in-app-volumeregeling die zijn eigen zoete tijd in beslag neemt en indruk maakt u. Ooit gebalanceerd en wonderbaarlijk organisch (nooit klinisch) in sonische presentatie, blijft de C 700 uitzonderlijk stabiel onder vuur met extra hoofdruimte in reserve. Dat gemakkelijke vertrouwen gaf deze luisteraar op zijn beurt vaak de aanmoediging om gewoon achterover te leunen, in het moment te blijven en te genieten van de magie.

Het is geen geheim dat Q Acoustics 3030i boekenplankluidsprekers bastonen (tot 46 Hz) produceren die ver boven de gewichts- en grootteklasse van de dozen uitstijgen. Maar tot nu toe heb ik me nooit gerealiseerd hoe nauwkeurig, strak, diep en goed afgerond die luidsprekertonen en texturen kunnen klinken wanneer ze zijn aangesloten op een eersteklas audio-cranker zoals de NAD C 700. Sterker nog, dit is een extra- soepele operator over het frequentiespectrum en stilistisch bereik. Bloemig akoestisch folk- en jazzmateriaal ontvouwt zich met zowel precisie als adembenemende lyrische sweep. En zelfs het meest dicht opeengepakte materiaal (groots orkest, polyritmische wereldbeat, elektronica, hiphop) houdt alle delen in beweging, apart en in de juiste verhouding.

Terwijl ik struikelde over het dreunende anthem van Midnight Oil uit de late jaren 80 op een MQA-gecodeerde hoge resolutie Radio Paradise-stream, hoorde ik vocale harmonieën op de achtergrond die nooit eerder afzonderlijk waarneembaar waren. Door de nieuwe 96 kHz/24-bit release van Greensky Bluegrass in te voeren, kon ik dankzij het neutrale karakter en de voortreffelijke nuances van de C 700 genieten van de vaak begraven, bosachtige resonantie van de gitaren, mandolines, bas en banjo van de groep, bijna net zo goed als hun snaargestuurde plinks en ploetert.

VU-meters op NAD C700

Jonathan Takiff / IDG

Fred Hersch’ nieuwe ECM-achtige kamerjazz, met het Crosby Street String Quartet, en Aimee Mann’s met strijkersensemble versterkte geheugensuite brachten me allebei in de kamer waar het gebeurde. En hoewel ik van de nieuwe love-gone-bad-ballad van Mr. Costello waarschijnlijk tranen in de ogen krijg op een iPhone-luidspreker, roept het deuntje seismische emotionele trillingen op elke keer dat ik het speel via de genuanceerde NAD-streamingversterker, versterkt door een extra klodder bitterzoete pijn in zijn gestremde stem, het perfecte getal van gestemde percussie en het kloppende hart in Steve Nieve’s Beatles-achtige keyboardlijnen.

Niet alleen een mooi gezicht

Hoewel ik aanvankelijk wantrouwend stond tegenover het 5-inch high-definition kleurenscherm van de C 700, ben ik het als veel meer gaan waarderen dan hoogglans eye-candy. Zelfs vanaf 3 meter afstand bekeken, is het LCD-scherm scherp genoeg om albumhoezen en credits weer te geven en om de voortgang van uw geselecteerde streamingbron te volgen. Evenzo geeft het artiestenafbeeldingen weer via muziekservices die profiteren van de hogere bandbreedte van wifi versus Bluetooth: Apple AirPlay, Spotify Connect en Tidal Connect.

De C 700 ondersteunt ook tweerichtings Bluetooth – met aptX HD-ondersteuning – voor streaming vanaf een smartphone of tablet en streaming draadloze hoofdtelefoons. Maar sorry, er is hier geen ondersteuning voor Google Chromecast.

Zet deze kleine 3,8 x 8,6 x 12-inch (hxbxd), stevige 10,6-pond doos op een plank op een geschikte hoogte en de bedieningselementen op het voorpaneel worden zeer gebruiksvriendelijk. Een grote draai-en-drukknop past het volume en de menu-opties aan en werkt met twee navigatieknoppen eronder om het nummer te verschuiven en de versterkerinstellingen aan te passen. Ik vond de bedieningselementen op het voorpaneel vooral handig voor het doorzoeken van mijn aangepaste lijst van 40 voorinstellingen (de max), die internetradiostations en afspeellijsten kunnen bevatten. Vergelijk dat met de aan de bovenkant gemonteerde besturing op de Powernode, die slechts vijf speciale presets biedt. Bijna alle menu-opties op het NAD C 700-scherm zijn ook toegankelijk via de app, behalve, vreemd genoeg, de aanpassing van de lipsynchronisatie, die ik veel liever vanaf de bank zou verfijnen.

Albumhoezen/infoweergaven van streamingbronnen worden gespiegeld op een aangesloten tv. Met binnenkomende inhoud van een aangesloten apparaat vermaakt het NAD C 700-scherm met links- en rechtskanaals quasi-VU-meteractie. Het stuiteren van de naald is technisch niet precies, maar het gebeurt relatief synchroon met de kanalen en is leuk om naar te kijken.

NAD C700 aangesloten op TV 2

Jonathan Takiff / IDG

Goede verbindingen

Met luidsprekers die gelijkmatig aan de linker- en rechterkant van een tv zijn geplaatst, doet de C 700 ook heel goed dienst als een tweekanaals of 2.1-kanaals thuisbioscoopsysteem, dankzij een HDMI-eARC-poort die de box detecteert en overschakelt naar de juiste ingang wanneer u een aangesloten tv met HDMI-ARC-ondersteuning inschakelt. Een optische aansluiting op een tv is ook beschikbaar en lip-synch instelbaar. De subwooferpoort wordt geactiveerd in de BluOs-app en verfijnd met een crossover-functie die tegelijkertijd een laagdoorlaatfilter voor de sub en een hoogdoorlaatfilter voor de hoofdluidsprekers implementeert. (Indien beschikbaar op uw subwoofer, draai de instelling van de crossover-frequentie naar “LFE”.)

Films kijken was leuker met een C 700 in het spel. Terwijl de eigenzinnige superhelden van (op HBO Max) hun monsterzeester aartsvijand niet door de kamer konden achtervolgen (zoals ze konden op de 4.1-kanaals-upgradebare Powernode), was er genoeg sonische opwinding om mijn ruimte te vullen, mij te vermaken en de kat.

Ik had ook een prima tijd om met de C 700 in audio-verbeterde YouTube-inhoud te graven, in de cache opgeslagen sessies van meesterkiezer/zanger Jorma Kaukonen van de Fur Peace Ranch in te halen en in de recente clipgeschiedenis van Lawrence, een indrukwekkende jonge broer te graven -en-zus-fronted pop/soul groep. Als je van Lake Street Dive houdt, zul je Lawrence ook geweldig vinden. Denk aan hook-happy songs, geweldige vocalen, geweldig keyboardwerk en een hippe blazerssectie. Ook op de technische afdeling zijn ze handig.

Lawrence weergegeven op de NAD C 700 muziekstreamer

Jonathan Takiff / IDG

Als uw aangesloten tv met andere aangesloten videobronnen kan jongleren, overweeg dan om de ultracompacte NAD C 700 te vervangen door de grote oude ontvanger die een aanzienlijk deel van de luisterruimte inneemt (en verwarmt). Of, omgekeerd, u kunt de beschikbare voorversterkeruitgangen van de C 700 gebruiken om het apparaat te gebruiken als een web-verbonden front-end voor een krachtigere versterker of A/V-ontvanger.

De C 700 heeft slechts één HDMI-poort, maar het goed uitgeruste achterpaneel bevat twee paar analoge ingangen op lijnniveau, coaxiale en Toslink (optische) digitale ingangen en een USB-A-poort voor het hosten van een opslagapparaat. Je sluit de streamer aan op je thuisnetwerk via wifi 5 of met een gigabit ethernetpoort.

Besturingsopties omvatten een 12V-triggeruitgang en een IR-afstandsbedieningssensoringang. Beperkte spraakbedieningen kunnen worden geïmplementeerd via een externe slimme luidspreker of slim display, mogelijk gemaakt door Amazon Alexa, Apple Siri of Google Assistant. Als u dieper in uw slimme huis wilt integreren, zijn er stuurprogramma’s beschikbaar voor de Control4, Crestron, Elan, RTI en andere hoogwaardige ecosystemen. Roon-gebruikers zullen blij zijn te horen dat de C 700 Roon Ready is.

Waar het op neerkomt:

Het is duidelijk dat de NAD C 700 de goederen heeft om u net zo gelukkig te maken als mij. De combinatie van fantastisch geluid, compacte bouw, toegang tot hoogwaardige bronnen en efficiënte werking zorgen voor een charmant juwelendoosje. En het prijskaartje is niet zo duur als je bedenkt dat dit ding in staat is om een ​​paar luidsprekers van $ 469 (de 3030is) zo rijk en lonend te laten klinken als sets die voor twee keer de prijs worden verkocht.

Jonathan Takiff is een ervaren tech- en entertainmentschrijver uit Philadelphia. Hij is lange tijd staflid geweest voor de Philadelphia Inquirer, Daily News en Philly.com, en zijn werk is ook verschenen in tal van publicaties, waaronder Sound & Vision, Playboy en Popular Science.

0 Shares:
You May Also Like